۲۸ دی ۱۳۸۲، ۱۷:۰۰

روزنامه الراي العام كويت:

وقتي آيت الله سيستاني سخن مي گويد ، بوش بايد سراپا گوش فرا دهد

روزنامه الراي العام كويت نوشت: بوش بايد به خواسته آيت الله سيستاني سراپا گوش فرا دهد.

به گزارش خبرگزاري مهر،  اين روزنامه كويتي در گزارشي نوشت در سايه اختلافات شديد درباره مساله برگزاري انتخابات عراق تمام نگاه ها به آيت الله علي حسيني سيستاني مرجع عالي شيعيان در عراق دوخته شده است.
الراي العام نوشت: هرگاه ايشان سخني مي گويد، همه از جمله جرج بوش رئيس جمهور آمريكا بايد به سخنانش گوش فرا دهند.
به نوشته اين روزنامه آيت الله سيستاني تاكيد كرده است كه هرگز با طرح آمريكايي انتقال قدرت موافقت نخواهد كرد. تحليلگران مي گويند كه چنين موضعگيري از سوي آيت الله سيستاني، بوش و همكارانش را در موضعي دشوار قرار داده است.
الراي العام نوشت : اكثريت عراقي ها هرگز به اين امر رضايت نخواهند داد كه بوش و معاونانش براي عراق تصميم گيري كنند.
به نوشته اين روزنامه، آيت الله سيستاني كه از حمايت اكثريت شيعيان عراق كه 60درصد جمعيت اين كشور را تشكيل مي دهند برخوردار است، خواستار برگزاري انتخابات آزاد در پايان 30 ژوئن(9 تير 1383) شده است و مخصوصا با طرح هاي آمريكايي براي ايجاد مجمع انتقالي كه كنفرانس هاي منطقه اي آن را انتخاب كنند و مجمع هم به نوبه خود حكومت موقت جديد را تشكيل دهد، مخالف است.
آن ماري اسلافتر مدير مدرسه امورعمومي و بين المللي ويلسون در دانشگاه برينستون معتقد است كه دركشمكش ميان آمريكا و شيعيان كه در مقابل آنها فرصتي براي تشكيل دولت فراهم شده است، مخالفت با درخواست آيت الله سيستاني منجر به مقاومت گسترده شيعياني خواهد شد كه تاكنون در مقابل اشغالگران با تسامح برخورد كرده اند.
به اعتقاد اين تحليلگر آمريكايي چنين بحراني براي بوش كه براي انتخاب مجدد خود در مرحله حساس و سرنوشت ساز كنوني به آرامش نياز دارد، پيامدهاي خطرناكي خواهد داشت.
به گفته اين تحليلگر، در صورت تسليم در مقابل خواسته آيت الله سيستاني، سني هايي كه در عمل به طور سنتي در دوران صدام بر امور اين كشور حاكم بودند و نيز اكراد طرفدار آمريكا در شمال عراق كه منطقه خودمختاري براي خود تاسيس كرده اند به حاشيه رانده خواهند شد.
اسلافتر معتقد است كه آيت الله سيستاني يك موضع سرسختانه اتخاذ كرده و برگ هاي برنده زيادي را در اختيار دارد اما تجزيه عراق به سه دولت بر اساس قوميت هاي جداگانه بدترين نتيجه در صورت عدم دستيابي به راه حل ميانه است.
به گفته وي ، آيت الله سيستاني با ديدار با پل برمر حاكم منصوب آمريكا و يا هر مسوول آمريكايي مخالفت كرده است و تنها وسيله ارتباطي به وسيله نامه هاي كوتاه و گاهي مبهم كه نزديكان منتقل مي كنند، صورت مي گيرد.
تحليلگران معتقدند كه آمريكا از طريق ميانجي ها تلاش مي كند با آيت الله سيستاني ارتباط برقرار كند تاايشان را براي كمك به حل بحران متقاعد كند .
آمريكا و سازمان ملل معتقدند كه زمان براي ثبت نام راي دهندگان و برگزاري انتخابات آزاد ، بدون خشونت تا پايان ژوئن كافي نيست.
"كليفورد ماي" مسوول سابق كميته ملي حزب جمهوري خواه آمريكا وضع كنوني را به صفحه شطرنج تشبيه مي كند.
وي كه از طرفداران بوش است، مي گويد ما نمي توانيم به اين راحتي رويه اي را ايجاد كنيم كه در آن اجازه دهيم، آيت الله سيستاني قدرت اعتراض به عملكرد ما را داشته باشد. به گفته وي آيت الله سيستاني او نياز دارد كه درك كند در صورت شكست روند انتقال قدرت آمريكا بعيد است كه عراق به صورت يك كشور يكپارچه بماند.
به اعتقاد تحليلگران، در واشنگتن به آيت الله سيستاني به عنوان تنها بازيگر بااهميت در صحنه عراق نگريسته مي شود حتي اگر قدرت اعتراض هم نداشته باشد.
روبرت باب استاد سياسي دانشگاه شيكاگو معتقد است كه مشكلات مربوط به طرح انتقال قدرت در 30 ژوئن در اين است كه بوش و مشاورانش طرحي را وضع كرده اند كه بيش از هر چيز پيروزي وي را در انتخابات آينده آمريكا تضمين كند.
وي تاكيد كرد: ما نياز به طرحي داريم كه عراق را از طريق نظام سياسي كه توازن را ميان سه جريان اصلي سه گانه حفظ كند ، يكپارچه نگه دارد.

کد خبر 52947

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha