نمایش ارتباط باستانی ونیز با جهان اسلام
ارتباط باستانی ونیز با اسلام در نمایشگاه تازهای که از روز شنبه 7 مرداد در ونیز افتتاح شده و تا 4 آذر ماه ادامه دارد به نمایش گذاشته شده است.
این نمایشگاه به بررسی رابطه قطبهای تجاری اصلی مدیترانه چون ایران، مصر، سوریه و امپراطوری عثمانی پرداخته است و بیش از 200 شیء از 60 مجموعه شخصی و عمومی را چون نقاشی، کتاب، شیشه آلات، فلزکاری، پارچه های نفیس و سفال به نمایش گذاشته است.
این نمایشگاه هزاران سال تجارت و هنر را از سال 828 تا 1797 زمانی که شکوه حکمرانی ونیز به دستان سربازان ناپلئون به پایان رسیده به نمایش گذاشته است. این نمایشگاه همچنین آثار هنری ونیزی الهام گرفته از اسلام، قطعات تزئینی، کتابها و تعامل سبکها مختلف را ارائه کرده است.
در کنار آثار هنری ونیزی، اشیاء اسلامی نیز ارائه شده و در کل به بخشهای مختلف مربوط به اعصار مختلف تقسیم شده است. بخش مربوط به نقاشی چند شاهکار هنری از ونتو را به نمایش گذاشته که بین قرون 14 تا 17 تکمیل شده اند. مجموعه گسترده ای از نسخ خطی ایرانی، عراقی، ترکی و عثمانی در این نمایشگاه ارائه شده که به قرون 13 تا 18 مربوط می شود.
بخشی از این نمایشگاه به مینیاتور و مجسمه سازی اختصاص یافته و تأثیر جهان اسلام در علوم، پزشکی، نجوم، جغرافی و فلسفه نیز مورد بررسی قرار گرفته است. مجموعه تأثیر گذاری از نقشه هایی که ارتباطهای تجاری ونیز با شرق را نشان می دهند و همچنین اشیاء تشریفاتی و تجملاتی چون قالی ها، شیشه آلات، کریستال، سرامیت و هنرهای تزئینی نیز در بخش دیگر از این نمایشگاه به چشم می خورند.
از آنجا که ونیز منابع طبیعی در اختیار نداشت، طی قرون متمادی تجارت خود را علی رغم ممنوعیت واتیکان در ارتباط با کشورهای اسلامی ادامه پیگیری کرده است.
ارزشهای اسلامی هویت اروپا را تهدید نمی کنند
علما و متفکران مسلمان در واکنش به اظهارات ضد اسلامی پاپ تصریح کردند که ارزشهای اسلامی تهدیدی به هویت اروپا که براساس متون مقدس مسیحی و یهودی پایه گذاری شده محسوب نمی شود، اما اسلام هراسان همواره به احساسات ضد اسلامی در قاره اروپا دامن می زنند.
به گزارش اسلام آنلاین ؛ مدیر خاقاه سفیر ویژه سازمان اعتبار دینی اسلام در اتریش گفت: ارزشهای اسلامی هیچ تهدیدی علیه اروپا به همراه ندارند، این ارزشها چون عدالت، صلح و تساوی در ادیان توحیدی مسیحیت و یهودیت نیز وجود دارند و علتی برای وحشت از آنها نیست.
به تازگی گئورک گنزواینس، منشی شخصی پاپ بندیکت شانزدهم خواستار حمایت از ریشه های مسیحی اروپا علیه ارزشهای اسلامی شد که هویت اروپایی را به خطر می اندازد. وی که سال گذشته از سخنرانی مناقشه برانگیز پاپ درباره اسلام حمایت کرد، در مصاحبه با مجله ای آلمانی زبان اظهار داشت که اسلام دین افراط است و افراط گرایان با استناد به قرآن وارد عمل می شوند و از سلاحهای خود استفاده می کنند.
شیخ حسین حلوا امام مرکز اسلامی فرهنگی دوبلین، ایرلند اظهارات گنزواینس را تکذیب کرد و در واکنش به این مقام کاتولیک گفت: ارزشهای اسلامی ترویج کننده صلح، تساوی و برادری است. قرآن تصریح کرده است که در دین اجباری نیست. مسلمانان اروپا بخش لاینفکی از این قاره بوده و اروپائیان نیز باید به ارزشهای دینی آنها احترام بگذارند.
علی ابوشما رئیس مرکز اسلامی میلان نیز هشدار گینزوین را خالی از ژرفای لازم و غیر واقعی دانست و گفت: بیشتر اروپائیان اسلام را دینی می دانند که تساهل و صلح را ترویج می کند.
رئیس مرکز اسلامی میلان با اشاره به نظرسنجی جدیدی که در شهر میلان انجام شده اظهار داشت: 68 درصد ساکنان این شهر اسلام را با نگاهی مثبت درنظر گرفته و 62 درصد از آنها با ساخت مسجد جامع در این شهر مخالفتی ندارند. متأسفانه اظهارات افراط گرایان همواره در تیتر روزنامه ها قرار می گیرد.
حسین حامد از اعضای شورای اروپایی تحقیق و فتوا تأکید کرد: این اظهارات تداعی کننده عصری است که آزادی دینی سرکوب و حقوق بشر نقض می شد. چنین اظهاراتی نماد تعصب است. انسان می تواند انتخاب کند که چه امری برای آنها مناسب تر است و آیا ارزشهایی که آنها انتخاب کرده اند می تواند موجبات ترقی و پیشرفت را فراهم آورد یا خیر.
علمای مسلمان همچنین گسترش اسلام هراسی در غرب که به اظهارات ضد اسلام منتهی می شود را مورد انتقاد قرار دادند.
محمد الحواری از اعضای شورای فتوا و تحقیق مستقر در دوبلین گفت: اظهارات گنزواینس نژاد پرستانه است. این اظهارات نشان دهنده کوته بینی چنین مقامی محسوب می شود.
الحواری بندیکت شانزدهم را برای افزایش احساسات ضد اسلامی در غرب مورد انتقاد قرار داد و گفت: پاپ کنونی برخلاف سلف خود در برخورد با اسلام و مسلمین از فقدان حکمت رنج می برد. گسترش اسلام هراسی در غرب ممکن است بسیاری از دولتهای اروپایی را به اعمال محدودیت علیه مسلمانان سوق دهد این امر را می تواند در قوانین ادغام مشاهده کرد که چالش بزرگی برای مسلمانان محسوب می شود.
افزایش مساجد آلمان؛ نوای تحول چشم انداز معماری اروپا
پس چندین دهه اقامه نماز در دخمه های تاریک، زیرزمینها و حیاط منازل، مسلمانان صدها مسجد تازه در سراسر اروپا ساخته و علاوه بر تحول وضعیت نیایشگاههای خود چهره شهرهای آلمان را از منظر معماری متحول کرده اند.
در شهر راین ام مانهایم مناره های درخشان بزرگترین مسجد آلمان در منطقه ای که زمانی به داشتن زیباترین کلیساها شهرت داشت سایه انداخته و جمعیت در حال رشد مسلمانان و تعطیلی کلیساهای مسیحی را یادآوری می کند.
سالها پیش 180 خواهر روحانی از فرقه خواهران منجی الهی جزو ضربان این شهر بودند، امروز از این تعداد تنها هشت نفر باقی مانده اند. به سختی می توان گفت که هر هفته 150 کاتولیک در عشای ربانی کلیسا لیبفرا شرکت کنند، در حالی که 3 هزار مسلمان در مسجد سلطان سلیم نماز جماعت اقامه می کنند. که این مسجد در سال 1995 آغاز به کار کرد، فروشگاه ها و مراکز جوانان اطراف آن نیز جامعه مسلمان را گردهم جمع می کند .
این توصیفات تنها در مورد شهر مانهایم صدق نمی کند، بلکه در سراسر اروپا، اسلام به عنوان دینی که دارای سریع ترین میزان رشد است حضور عمومی خود را پس از گذشت ده ها سال در زیرزمینها و حیاط منازل به اثبات رسانده است و نه تنها چهره شهر را از منظر معماری دگرگون کرده، بلکه بافت اجتماعی شهرهای اروپایی را نیز متحول کرده است.
عده بسیاری از این تحول به عنوان نشانه ادغام مسلمانان یاد می کنند، اما عده ای نیز از آن به مثابه تهدید فرهنگ مسیحی اروپا وحشت دارند.
کلوس لگوی دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه گیسن آلمان که تحقیقی درباره تکامل چشم انداز مساجد در آلمان نوشته است، گفت: حضور مسلمانان قوت گرفته و آنها بیشتر در معرض دید قرار گرفته اند. مسلمانان به واسطه ساخت مساجد زیبا این پیام را به جامعه ارسال می کنند که ما می خواهیم در چشم انداز نمادین آلمان سهم داشته باشیم. ما اینجا هستیم و خواهیم ماند.
پروژه های بزرگ ساخت مسجد از کلن، آلمان تا آمستردام، سویل، اسپانیا با مخالفتهای بسیاری مواجه شده اند چرا که مخالفان همگام با تبلیغات منفی رسانه ای بر این باور منفی هستند که مساجد زمینه مساعدی برای رشد تروریستها به شمار می روند.
از سوی دیگر کلوس انتر کارشناس وحدت گرایی کلیساها که در کلیسای پروتستان هسن فعالیت می کند گفت: براساس قانون اساسی آلمان تمام گروه های دینی می توانند از تسهیلات نیایشی برخوردار باشند، درحالی که مسلمانان به جای مسجد از نمازخانه برخوردارند، پرسش اصلی اینجاست که آیا حیاط یک منزل می تواند محل مناسبی برای عمل به آداب یک دین تلقی شود؟
با وجود تبلیغاتی که در راستای توجه به اقلیت صورت می گیرد و همچنین قانون اساسی آلمان، اما مهاجران مسلمان پس از مهاجرت به آلمان از شرایط نامناسبی برای پرداختن به واجبات دینی خود برخوردار بودند. اکثر آنها در دخمه های تاریک نماز خود را اقامه کردند، درحالی که آنها را می توان عامل شکوفایی اقتصاد این کشور در دوره پس جنگ دانست. این گروه بعدها سازمانهایی تأسیس کردند تا فعالیتهای نیایشی، جوانان و سایر فعالیتهای اجتماعی را ساماندهی کنند.
آنها همچنین سهم خود را برای حمایت از گروه های مسلمان افزایش داده و از سازماهای اروپایی اسلامی که اقلیت مسلمانان را حمایت کرده بودجه دریافت کردند. اکنون نسل سوم مسلمانان مساجدی بنا می کنند که مناره های بلند و زیبا دارد، اماکنی که در 10 سال گذشته تعداد آنها انگشت شمار بوده، اما اکنون 159 مسجد، افق کشور آلمان را متحول کرده است. براساس گزارش مؤسسه مرکزی آرشیو اسلامی در زوست 184 مسجد دیگر در حال ساخت به سرمی برند.
برای مثال شهر آخن با 257 هزار سکنه در مرز بلژیک قرار دارد که 9 درصد جمعیت این کشور را مسلمانان به خود اختصاص داده اند و با ساخت مسجدی که از گنبد و مناره به شکل سنتی برخوردار است مخالفتی ندارند. یورگن لیندن شهردار این شهر معتقد است که عدم مخالفت با ساخت چنین مساجدی نشان می دهد که مسلمانان جزء لاینفکی از جامعه محسوب می شوند.
لگوی از کارشناسان مسجد استدلال می کند: این در شرایطی است که بسیاری ظهور مساجد و افزایش تعداد آنها را به مثابه یک تهدید تلقی می کنند، فرآیندی که پس از یازدهم سپتامبر 2001 قوت گرفته است.
رگینا ابنیش که ستادی مخالفت با ساخت مسجد را در شهر ویزبادن مدیریت می کند اظهار داشت: من مسئولیت حفظ جامعه، اصول دموکراتیک و ارزشهای خود را برعهده دارم.
ساخت مسجد بزرگ شهر کلن در بخش غربی این کشور که با داشتن مناره های 170 فوتی و توانایی جادهی 2 هزار نمازگزار می تواند به بزرگترین مسجد آلمان تبدل شود نیز مناقشات سطحی داشته است. کلن، چهارمین شهر بزرگ آلمان با داشتن 100 هزار مسلمان در آلمان به زودی دربرگیرنده بزرگترین مسجد آلمان در مقابل مشهورترین کلیسای این کشور خواهد بود. در میان مخالفتهای رهبران روحانی و سیاستمداران، بسیاری از پروژه ساخت این مسجد حمایت می کنند.
میراث فرهنگی اسلام در بریتانیا احیا میشود
مسلمانان بریتانیا به منظور ثابت کردن میراث فرهنگی اسلامی در نظر دارند نخستین و قدیمیترین مسجد بریتانیا را احیا و مرمت کنند.
محمد اکبر علی رئیس انجمن عبدالله کوئیلیام اظهار داشت: تعمیر این مسجد با هزینه دولت یا جامعه مسلمان می تواند نماد حضور قدرتمند اسلام در بریتانیا باشد. این مسجد میراث دینی است که تمام مسلمانان می توانند به آن افتخار کنند.
این مسجد توسط ویلیام کوئیلیام که بعدها نام خود را به عبدالله کوئیلیام تغییر داد تأسیس شده است و رسماً از روز کریسمس سال 1889 در لیورپول فعالیت خود را آغاز کرد.
علی گفت: کوئیلیام اثبات این ادعا است که بریتانیا دارای میراث اسلامی خاص خود است.
در حال حاضر، نمای خارجی این مسجد ظاهری پاکیزه نداشته، در ورودی خراشیده شده و برخی از بخشهای خارجی آن به محلی برای نوشتن شعار تبدیل شده است. سقفها، دیوارها و سطح مسجد نیز بشدت پوسیده شدهاند.
مسلمانان و رهبران کلیسایی با مشاهده وضعیت نابسامان این مسجد تاریخی خواستار مرمت آن شده تا میراث اسلامی را در این کشور مورد تأکید قرار دهند.
علی در رابطه گفت: بخشی از مشکل جوانان مسلمان این است که آنها در این کشور از میراثی برخوردار نیستند که آن را متعلق به خود بدانند. زمانی که مسلمانان در بریتانیا به دنیا آمده و رشد می کنند خواستار احیای ریشه های اسلامی خود هستند بنابراین به کشورهای والدین خود سفر کرده تا درکی نسبتاً جامع از میراث فرهنگی اسلام داشته باشند.
در حال حاضر جامعه مسلمانان بریتانیا 2 میلیون نفر تخمین زده می شوند که اکثرا از کشورهای جنوب آسیا چون هندوستان، پاکستان و بنگلادش به این کشور مهاجرت کرده اند.
جیمز جونز، اسقف لیورپور یکی از فعالان ستادی که برای مرمت این مسجد کمکهای مالی جمع می کند گفت: یکی از چالشهای دنیای امروز تمرکز بر بهترین نمونه های ادیان دیگر و یافتن زمینه های مشترک است. کوئیلیام مردی بودی که کارهای خیر بسیاری انجام داد و تمام رهبران دینی باید از آن قدردانی کنند. این ستاد برای مرمت نهاد دینی که وی تأسیس کرد شایسته حمایت ملی و محلی است.
کوئیلیام در سال 1856 در خانواده متول یک ساعت ساز متول شد. وی طی سفری به مراکش و الجزیره با اسلام آشنا شد و در 31 سالگی اسلام آورد و در میان اقدامات فرهنگی اسلامی که انجام داد دو کتاب با عنوان ایمان مسلمان و دین اسلام منتشر کرد که به 13 زبان دنیا ترجمه شد و تلاش کرد باورهای نادرستی را که از زمان جنگهای صلیبی درباره اسلام گسترش یافته بود از بین ببرد.
آشنایی مسلمانان با مشخصههای فرهنگی و تاریخی بریتانیا
مسلمانان بریتانیا به منظور مشارکت بهتر فرهنگهای آسیایی در جامعه بریتانیا و درک فرهنگ بریتانیا از منظر تاریخ و فرهنگی، اقدام به راهاندازی تور زمان کردهاند.
محمد نواز مدیر تور زمان گفت: پیام ما با یادگیری ارتباط دارد، بسیاری از آسیایی ها در این کشور از امروز برتانیا و اعتقاد آن به توسعه تاریخی اطلاع ندارند. چگونگی نفوذ مردمان افریقای شمالی در این سرزمین نیز ناشناخته باقی مانده است. بهترین راه برای پل زدن میان این تفاوتهای فرهنگی آشنایی با یکدیگر است. تنشهای تروریستی اخیر بحث تفاوتهای فرهنگی را در بریتانیا بار دیگر مورد توجه قرار داده است.
این تور با هدف جذب تمام اقشار جامعه در محیط زندگی و سفر همراه یکدیگر فعالیت می کند، گفتگوی سالم را ترویج کرده و نشان می دهد چگونه مسلمانان، مسیحیان و یهودیان به مفاخر ادبی این کشور چون شکسپیر علاقمند هستند. گروههای آسیایی در تور تاریخی فرهنگی زمان از شهرهای تاریخی بریتانیا چون کیمبریج، استرافورد، اکسفورد، الی، کینگز لین و لندن دیدار میکنند.
برگزاری نمایشگاه اسلامی در اسکاتلند
فعالان مسلمان اسکاتلند از برگزاری نمایشگاه اسلامی در فستیوال ادینبورو که سالانه طی سه هفته اول آگوست برگزار می شود، خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از منابع اینترنتی، صحاب سعید مدیر نمایشگاه اسلام ادینبورو اظهار داشت: نمایشگاه کشف اسلام با پوسترهایی تبلیغ می شود که ابعاد مختلف دین و فرهنگ مسلمانان و همچنین نمایشگاه های هنری و چند رسانه ای را تبیین کرده است.
این نمایشگاه یک ماه با هدف ترویج درک اسلام و زندگی مسلمین از چهارشنبه اول آگوست (10 مرداد) طی مراسمی با حضور جنی داوی رئیس شورای شهر ادینبورو، دیوید استرانگ رئیس پلیس شهر و چندین نماینده پارلمانی و رهبران بین ادیان افتتاح می شود.
نمایشگاه اسلامی اسکاتلند طی پنج سال گذشته در مسجد مرکزی ادینبورو برگزار شده و دستاوردهای آن موفقیت آمیز بوده است. در فستیوال اسلام همچنین آثار خوشنوسی اسلامی نیز به فروش می رسد. نقطه اوج این همایش دو سخنرانی درباره اسلام در بافت معاصر است که نام سخنرانهای آن اعلام نشده است.
راه اندازی نخستین خط تلفن امدادی مسلمانان استرالیا
نخستین خط تلفن امدادی مسلمانان استرالیا از چهارشنبه اول آگوست (10 مرداد ماه) در سیدنی راه اندازی شد.
خط اضطراری تلفن بخشی از پروژه سازمان خیریه بهداشتی مسلمانان با عنوان " امید" آغاز به کار می کند. حنان داور مدیر این خط تلفن امدادی اظهار داشت: نیاز به چنین خط تلفن اضطراری مدتها است که مورد توجه فعالان مسلمان بوده و اکنون فرصت ارائه خدمات مشورتی و امدادی آن به مسلمانان فراهم شده است.
وی با اشاره به تعصباتی که در زمینه بهداشتی ، آموزشی و شغلی برای اقلیت مسلمان وجود دارد گفت: مسلمانان نیز به واسطه خدمات این خط تلفن احساس راحتی بیشتری می کنند چرا که ارائه کننده این خدمات نیز مسلمان بوده و علیه آنها تبعیضی صورت نمی گیرد. در شرایطی که مسلمانان استرالیا از همان وضعیت بهداشتی سلامتی برخوردارند که سایرین از آن سود می برند تأکید کرد که تنها تمایز میان مسلمانان و سایر اعضای جامعه احساس بیگانگی است که آنها پس از حملات یازدهم سپتامبر از آن رنج می برند.
این خط تلفن امدادی ابتدا نیوساوت ولز را پوشش می دهد و پس از آن دسترسی برای سایر ایالتهای استرالیا گسترش می یابد.
نظر شما