۱۵ مرداد ۱۳۸۶، ۱۱:۲۹

مکتبهای فلسفه اخلاق (1)

اخلاق مبتنی بر سرشت و شخصیت انسانی

اخلاق مبتنی بر سرشت و شخصیت انسانی

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: " چگونه باید بود؟" "چه باید کرد؟" مهمترین پرسشهای فسلفه اخلاق هستند. در قبال این پرسشها است که مکتبها و رویکردهای مختلف فلسفی به وجود آمده‌اند. گروه دین و اندیشه در صدد است در چندین مقال پاره‌ای از این رویکردها را به بحث گذارد و برای شروع به سراغ اخلاق فضیلت‌محور رفته است.

سنتی بلند و پرپیشینه در دل فلسفه اخلاق وجود دارد که اهمیتی زیاد به "نوعی که بشر هست" می دهد . " ما این اخلاقیات را نه تنها برای راست گفتن که برای صادق بودن هم می خواهیم". هم ارسطو و هم آکویناس به این مضمون با اشاره به چیزی که ما امروزه شخصیت می نامیم تأکید کرده اند و از اخلاق این شخصیت ( چون فضیلت  شجاعت، عدالت و اعتدال)  سخن به میان آورده اند. دیوید هیوم هم فضیلت و شخصیت فردی را به عنوان نقشی اساسی در نظریه اخلاقی قلمداد می کند.

امروزه هم فیلیپا فوت فردی است که از این نوع اخلاق یعنی اخلاق فضیلت محور دفاع می کند. این متفکران همه به شخصیت اخلاقی بیش و پش از عمل اخلاقی عطف توجه نشان می دهند. به طور مثال فوت در کتاب معروفش " فضیت و رذیلت" فضیلت را به عنوان مؤلفه ای قلمداد می کند که با با درونی ترین خواستها و مقاصد شناخته می شود و به نظر وی این دیدگاه با این ایده سازگار است که یک فضیلت مانند شرافت به همان اندازه که به عمل مربوط است به حالت و رویکرد هم منوط و مربوط است. 

ما باید میان فضایلی که در یک فرهنگ و جامعه خاص یافت می شوند مانند سربه زیری با فضایلی که از سوی عقلانیت اخلاقی تأیید می شوند مانند شجاعت ، عفت و عدالت تمایز قایل شویم. فضیلت ویژگی شخصیت است. البته ممکن است عملی  از جهت اجتماعی فضیلت محسوب می شود. فضیلت اخلاقی هم  یک ویژگی است که از جهت اخلاقی فضیلت است. عقلهای عملی و اخلاقی ادعای فضیلت اخلاقی را ثابت می کنند.

با تأکید بر اولویت شخصیت در مباحث اخلاقی نظریه های اخلاقی تصریح می کنند مهمتر از به کار بردن قواعد و قوانین اخلاقی برای حفاظت از مضامین ارزشی  در امر پژوهش،  امر مهمتر حضور پژوهشگری آگاه ، با اطلاع و مسئول است. ایده بنیادین در اینجا این است که شخصیت از هماهنگی با قوانین مهمتر است و فضایل باید در طول زمان و با رفتار و آموزش و قواعد پروش یابند.

یک نتیجه عملی برای این دیدگاه این است که آموزش به طور مثال برای پزشکان باید شامل پرورش فضایلی نظیر شفقت ورزی، درایت، اعتمادپذیری، وحدت شخصیتی، آمادگی برای کمک و آمادگی برای پرهیز از خطر باشند.

این اخلاق از نقایصی هم رنج می‌برد. اغلب اوقات ما با اخلاق موجود در حالات غریب روبر می شویم. به طور مثال تصادف می کنیم و به اورژانس می رویم. در این موارد شخصت فرد کاری نمی کند بلکه نیاز به پیروی از قواعد و ضوابط است که پیش روی ماست. به تعبیر دیگر فضیلت شخصیتی در این موراد اگر لازم باشد کافی نیست. علاوه بر این فردی که شخصیت فضیلتمندانه ای دارد می تواند خط مشی های اشتباه یا انتخابهای ضعیفی را صورت دهد و ما نیاز داریم که این خط مشی ها و انتخابها را بر طبق اصول اخلاقی ارزیابی نماییم.

با این همه اگر فضایل شامل انگیزه هایی شوند که پاره ای از نظریه های اخلاقی رایج بدان عطف توجه نشان داده اند نظریه فضیلت محور در باب اخلاق پیچیده تر از قبل خواهد شد. نگاه به اخلاق بدون نگاه به احساسات، حالات و تجربیات فرد ناقص خواهد بود و فضیلت محوری در پاره ای از رویکردهای خود به این نکات عطف توجه نشان می دهد.

کد خبر 530252

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha