به گزارش خبرگزاری مهر، محمود احمدی نژاد اولین سفر رسمی خود به الجزایر را انجام می دهد؛ پیش از این منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، 11 خرداد سفر 2روزه ای به الجزایر داشت که طی آن با عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهوری، عبدالعزیز بلخادم نخست وزیر و محمد بجاوی وزیر امور خارجه الجزایر دیدار کرده بود.
مناسبات دو جانبه و راههای توسعه آن، مسائل مهم منطقه ای و بین المللی است که محورهای مهم مذاکرات متکی و مقام های الجزایر بود .
در این دیدارها بر ضرورت گسترش مناسبات دو جانبه به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری میان الجزیره و تهران تاکید شد .
نکته مهم در دیدارهای متکی و مقام های الجزایر حمایت مجدد الجزیره از فعالیتهای صلح آمیز هسته ای تهران بود .
سفردکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران به الجزایر در راس هیئت سیاسی و اقتصادی انجام می شود.
با توجه به این سفر مهم، گروه بین الملل مهر گزارشی درباره مشخصات کلی الجزایر و سطح روابط تهران - الجزیره درگفتگو با کارشناسان الجزایری و ایرانی آماده کرده است که از نظر خوانندگان گرامی می گذرد.
الجزایر در یک نگاه
موقعیت جغرافیایی : در شمال قاره آفریقا واقع شده است، ازشمال با دریای مدیترانه،از شرق با تونس ولیبی ،ازغرب با موریتانی ومغرب و از جنوب با نیجر و مالی هم مرز است.
طول کل مرزهای مشترک : 6343 کیلومتر ، 988 کیلومتر خطوط ساحلی دارد
طول سواحل: زمستانها مرطوب، تابستان های گرم وخشک/ در صحراها: زمستان سرد وتابستان خشک
دو سوم خاک الجزایر را صحراها تشکیل می دهند
مناقشات مرزی : با لیبی درباره منطقه جنوب شرقی- با تونس که در سال 1993با این کشوربه توافق دست یافت.
وسعت : 2میلیون و 381 هزار و 740کیلومتر مربع
منابع طبیعی : نفت ،گاز طبیعی، معادن آهن، فسفات ،اورانیوم
هر ساله بر اثر بلایای طبیعی مانند زلزله، وقوع سیل و توفانهای شن خسارتها وتلفاتی در این کشور به بار می آید.
جمعیت : بر اساس آخرین اطلاعات منتشره، پیش بینی می شود جمعیت این کشور تا ژولای آینده ( مرداد) به 33 میلیون و 333 هزار و 216 نفر برسد.
نرخ رشد جمعیت : 216/1 درصد
میزان زاد و ولد : 11/17 درصد
میزان مرگ و میر : 62/4 درصد
تولید ناخالص داخلی : 253میلیارد و 400 میلیون دلار در سال 2006
رشد تولید ناخالص داخلی : 6/5درصد در سال 2006
درآمد سرانه : 7700 دلار
بخشهای مهم اقتصادی : کشاورزی 4/9 درصد، صنعت 1/58 درصد، سایر خدمات 5/32 درصد
نیروی کار : 9 میلیون و 310 هزار نفر
توزیع نیروی کار در بخشهای مختلف : بخش کشاورزی 14درصد، بخش صنعت 4/13، بخش ساخت وساز و خدماتی 10 درصد، بازرگانی 6/14 درصد، دولتی 32درصد، سایر بخشها 16درصد
نرخ بیکاری : 7/15 درصد
جمعیت زیر خط فقر : 25 درصد
درآمد سالانه : 59 میلیارد و260 میلیون دلار
هزینه ها : 49 میلیارد و 140 میلیون دلار
بدهی های داخلی دولت :6/18 درصد تولید ناخالص داخلی در سال 2006
محصولات کشاورزی : گندم، جو، زیتون،انگور و مرکبات
اقتصاد الجزایر بیشتر بر پایه فروش نفت وگاز قرار دارد.
الجزایرعضو اوپک است
تولید روزانه نفت : یک میلیون و 373هزار بشکه در روز
مصرف داخلی نفت : روزانه 233 هزار بشکه
صادرات نفت : یک میلیون و 127 هزار بشکه در روز
ذخایر نفتی : 11میلیارد بشکه
تولیدات گاز : 80 میلیارد و 140 میلیون متر مکعب
مصرف داخلی :19 میلیارد و 280 میلیون متر مکعب
صادرات گاز : 60 میلیارد و 870 میلیون متر مکعب
میزان ذخایر گاز : 4 تریلیون و 545 میلیارد متر مکعب
شرکای مهم تجاری : آمریکا ( 6/26) ، ایتالیا ( 9/15) ، اسپانیا( 5/10) ، فرانسه ( 10 درصد) ،کانادا( 9/7 درصد)، برزیل( 5/6 درصد)، بلژیک( 3/4 درصد) وآلمان ( 2/4 درصد )
صادرات سالانه : 55 میلیارد دلارو 600میلیون دلار
واردات سالانه : 27 میلیارد و600 میلیون دلار
واحد پول : دینار الجزایر
ارزش برابری پول ملی با دلار درسال 2006 : هر دلار معادل 47/ 72 دینار است
تعداد فرودگاهها : 142 فرودگاه
خطوط ریلی : 4772 کیلومتر
بنادرمهم : الجزایر،عنابه،بجایه،دالیاس،وهران
ادیان : 99 درصد اسلام / مسیحیت و ادیان دیگر یک درصد جمعیت
زبان ها : زبان رسمی : عربی (دیگرزبانها فرانسه، بربری)
نرخ باسوادی : حدود 6/61 درصد ساکنان آن سواد خواندن ونوشتن دارند
سیستم حکومتی : جمهوری
پایتخت : الجزیره
تقسیمات اداری کشور : این کشور به 48 استان یا ایالت تقسیم شده است
روزملی آن : 5 ژولای 1962 استقلال از فرانسه
سیستم قضایی : سوسیالیستی مبتنی بر قانون اسلامی و قانون فرانسه
احزاب سیاسی : دولت، سیستم چند حزبی را در سپتامبر1989 ایجاد کرد که تا پایان 1990تعداد احزاب این کشور به بیش از 50 حزب رسید.
الجزایر و مواضع مثبت در قبال ایران
روابط جمهوری اسلامی ایران و الجزایر به ویژه در زمینه سیاسی در سطح عالی قرار دارد هر چند متاسفانه مناسبات اقتصادی میان دو کشور با وجود ظرفیتها و امکانات موجود در سطح پایینی قرار دارد .
"یوسف یوسف الحامد" کاردار سفارت الجزایر در ایران در گفتگو با خبرنگار بین الملل مهر با بیان این مطلب گفت : الجزایر در موضوع هسته ای ایران همواره از حق مسلم ومشروع این کشور برای دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای دفاع کرده است و چه در مجامع بین المللی و منطقه ای ازاین حق دفاع کرده و می کند.
وی افزود : تهران والجزیره مواضع و دیدگاههای مشترک درباره مسائل مهم جهان اسلام و تحولات منطقه ای دارند و همواره بر ضرورت حل مشکلات منطقه از طریق دیپلماتیک و مسالمت آمیز تاکید دارند و تروریسم را در تمام اشکالش محکوم می کنند.
الحامد تصریح کرد : دیدگاههای مشترکی میان سران دو کشور درباره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی وجود دارد و تماسهای دیپلماتیک به طورمستمرمیان مقامهای دوکشور وجود دارد .
وی گفت : درژوئن 2004،دومین دوره کمیسیون مشترک میان دوکشوربرگزار شد که حاصل آن امضای چندین توافقنامه درزمینه های مختلف بود.
کاردار سفارت الجزایر با اشاره به سفرمقامهای بلندپایه الجزایر از جمله عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهوری این کشوربه ایران و سفرهای مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی ایران به الجزیره،انجام این سفرها و تماسهای مستمر را نشان دهنده تمایل و اراده سران دوکشوربرای گسترش روابط دوجانبه قلمداد کرد.
یوسف الحامد درعین حال خاطر نشان کرد : ظرفیت های بالایی برای همکاری میان دوکشوروجود دارد که در صورت به کارگیری آنها سطح کنونی روابط دوجانبه گسترش چشمگیری خواهد یافت .
وی با عالی خواندن سطح روابط سیاسی میان دو کشور ابراز امیدواری کرد تا سطح مناسبات اقتصادی وتجاری میان دوکشوردوست و مسلمان به سطح مناسبات سیاسی برسد.
این دیپلمات الجزایرخواستار افزایش سطح همکاری اقتصادی و تجاری میان دوکشورو حضورسرمایه داران ایرانی به ویژه بخش خصوصی در طرحها و پروژه های مختلف عمرانی، صنعتی و اقتصادی کشورش شد.
بررسی مناسبات ایران و الجزایر
علی قمیشی کارشناس مسائل الجزایر درباره تاریخچه مناسبات ایران والجزایر به خبرنگار مهر گفت : سطح روابط دوجانبه میان دوکشور پس از ازسرگیری روابط در شهریور 1379 شمسی که در حاشیه اجلاس هزاره سازمان ملل متحد در دیدار محمدخاتمی رئیس جمهوری وقت ایران و عبدالعزیز بوتفلیقه همتای الجزایری وی در نیویورک صورت گرفت ؛ طرفین درآن دیدار در بیانیه ای با تاکید برمنافع ودیدگاههای مشترک در توسعه و پیشرفت دو ملت،ازسرگیری روابط دوجانبه را اعلام کردند.
وی افزود : همکاری دوکشور پس از برقراری مجدد روابط در زمینه های سیاسی،فرهنگی به طورمستمرگسترش یافت؛ طرفین رایزنی مستمری درباره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی با یکدیگردارند ودیدگاههای مشترکی در این زمینه دارند.
نزدیک مواضع مقامهای الجزایر با جمهوری اسلامی ایران در زمینه های مختلف
قیمشی به خبرنگار مهر گفت : الجزایر درسازمانها و مجامع بین المللی ومنطقه ای از جمله سازمان ملل متحد، اتحادیه عرب، اتحادیه آفریقا و سازمان کنفرانس اسلامی حضور و نقش فعالی دارد.
وی افزود : دیدگاهها ومواضع مثبت الجزایر درباره فعالیت های هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران سبب گسترش روز افزون روابط دو کشورشده است.
این کارشناس مسائل الجزایر خاطر نشان کرد : به طور کلی الجزایر مواضع مثبتی درباره برنامه هسته ای صلح آمیزایران دارد .
مناسبات اقتصادی ایران و الجزایر
کارشناس مسائل الجزایر درادامه گفتگو با مهر گفت : متاسفانه با وجود اراده رهبران و مسئولان دوکشوربرای ارتقای سطح مناسبات اقتصادی و با وجود امضای توافقنامه های اقتصادی میان طرفین وبا توجه به امکانات وظرفیتهای دوکشورناچیزبوده است.
قمیشی خاطر نشان کرد : لذا به نظر می رسد سطح روابط اقتصادی ، ظرفیت آن بیش از سطح فعلی بوده و می تواند افزایش یابد .
وی افزود : تلاش و همکاری سازمانهای دولتی و فعال شدن موسسات خصوصی و تجاری می تواند درزمینه های فعال کردن روابط اقتصادی نقش داشته است .
قمیشی گفت : عبدالعزیزبوتفلیقه رئیس جمهوری الجزایردر سال 1382 به تهران سفر کرد و محمد خاتمی رئیس جمهوری وقت کشورمان یک سال بعد از الجزیره دیدار کرد.
قابلیت ها و ظرفیتهای گسترش روابط میان تهران و الجزیره
کارشناس مسائل الجزایر در ادامه گفتگو با مهر خاطر نشان کرد : با توجه به برنامه اقتصادی دولت الجزایر که بودجه ای بالغ بر 140 میلیارد دلار برای توسعه اقتصادی و عمرانی و صنعتی در نظر گرفته است ایران می تواند در طرحها و پروژه های اقتصادی الجزایر نقش ومشارکت فعالی داشته باشد.
وی افزود : برنامه های دولت الجزایر برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی ، طرحهای سدسازی،کارخانه تولید سیمان،همکاری های نفت و گاز،راه سازی از جمله مواردی است که ایران می تواند در آنها مشارکت کند.
قیمشی گفت : شورای مشترک بازرگانان ایران والجزایر تشکیل شده است حدود 31 یادداشت تفاهم همکاری میان دو کشوردر زمینه های مختلف از زمان برقراری مجدد روابط به امضای مسئولان دو کشوررسیده است.
موانع گسترش روابط
کارشناس مسائل الجزایر خاطر نشان کرد : در جهت گسترش روابط دوکشوررایزنی های مستمری میان تهران و الجزیره وجود دارد.
قیشمی گفت : موانعی از نظر کلامی وجود ندارد زیرا رهبران دو کشور آمادگی خود را برای گسترش روابط اعلام کرده اند.
وی درباره موانع پیش روی گسترش مناسبات تجاری میان دو کشور خاطر نشان کرد : دوری راه آشنا نبودن تجار وصاحبان صنایع و سرمایه گذاران ایرانی با امکانات و ظرفیتهای موجود در الجزایر، نبود پرواز مستقیم میان تهران والجزیره از جمله موانع گسترش روابط دوکشور درزمینه اقتصادی به شمارمی رود.
--------------------
بررسی جایگاه الجزایر در جهان اسلام ، سازمان های منطقه ای بین المللی و نقش آن
حسن هانی زاده کارشناس مسائل جهان عرب درباره جایگاه الجزایر در جهان اسلام به خبرنگار مهر گفت : الجزایر به دلیل نقش مبارزاتی آن با استعمارگران، جایگاه ویژه ای در میان کشورهای جهان سوم وجهان عرب واسلام دارد.
وی افزود : این کشور درطول دوران استعمارفرانسه، بیش از یک و نیم ملیون شهید تقدیم کرده که در حقیقت الجزایر در زمره کشورهایی قرار دارد که برای استقلال و آزادی خود بهای سنگینی پرداخت کرده است.
هانی زاده گفت : رهبران تاریخی الجزایر مانند احمد بن بلا و هواری بومدین، شاذلی بن جدید، محمد بو ضیاف که به ترتیب ریاست جمهوری این کشور را به عهده داشته اند و عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهوری فعلی این کشور از احترام خاصی در میان ملتهای اسلامی وعربی بر خوردارند؛ لذا به همین دلیل الجزایر در حل مناقشات مربوط به کشورهای اسلامی وعربی نقش مثبتی به عهده دارد.
این کارشناس مسائل جهان عرب افزود : هنگامی که اختلافات ایران و عراق در دهه 70 میلادی از قرن گذشته بر سر اروند رود به اوج خود رسید؛هواری بو مدین رئیس جمهوری فقید الجزایربا میانجگری خود، سبب شکل گیری موافقتنامه 1975 الجزایر شد که به مناقشات چندین ساله ایران وعراق پایان داد هر چند که دیکتاتور معدوم عراق در سال 1980 به طور یکجانبه این قرارداد را لغو کرد.
هانی زاده گفت : در اواخر سال 1980 نیزالجزایر درحل بحران اشغال لانه جاسوسی آمریکا در تهران نقش مهمی ایفا کرد که
سرانجام با امضاء موافقتنامه الجزایر و آزادی جاسوسان آمریکایی بحران 444 روزه این جاسوسان خاتمه یافت.
این کارشناس افزود: در سازمان اوپک، کشورالجزایر به اعتبار اینکه از بنیانگذاران این سازمان است؛ نقش ویژه ای در تعدیل بازار نفت ایفا کرده است؛ همچنین در سازمان کشورهای غیر متعهد و سازمان کنفرانس اسلامی، الجزایر جایگاه ویژه ای دارد که حضور فعال این کشور در تحکیم روابط کشورهای جنبش عدم تعهد وکشورهای اسلامی بسیار موثر بوده است.
هانی زاده درباره روابط ایران والجزایر خاطر نشان کرد : لذا روابط ایران والجزایر وهمچنین وجود مشترکات فرهنگی ودینی می تواند در تقویت این نهادهای منطقه ای و فرا منطقه ای موثروکار ساز باشد وبه همین دلیل در طول دهه 90 از قرن گذشته کشورهای استعمارگر فضای تنش آفرینی در روابط ایران والجزایر ایجاد کردند که این مسئله به قطع این روابط برای چند سالی منجر شد.
وی گفت : طبیعی است گسترش روابط دو کشور جایگاه منطقه ای وفرا منطقه ای، نهادهای اسلامی را تقویت و بسیاری از مشکلات فلسطین،عراق، سودان ولبنان را حل خواهد کرد.
هانی زاده تصریح کرد : چنانچه الجزایر شرایطی فراهم کند که این روابط به دور از تاثیر پذیری از جریان های خارجی توسعه یابد قطعا به همگرایی اسلامی ومنطقه ای کمک خواهد کرد.
نظر شما