فيروز زنوزي جلالي ، رمان نويس معاصر در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" گفت : تصميم دارم تازه ترين رمان خود را فصل به فصل ، در وبلاگ بنويسم ، زيرا مخاطب ادبيات ، هر جا كه باشد قابل احترام است و مخاطب محوري در حوزه هنر و ادبيات ، يكي از اصولي است كه متاسفانه كمرنگ شده است .
خالق رمان " مخلوق " كه در حال حاضردر حوزه هنري به كارشناسي داستان مشغول است ، افزود : معتقدم كه وبلاگ نويسي براي نويسنده امروز ، تفنن نيست ، بلكه يك تعهد كاري است ، او مجبور است كه همواره در مقاطع مختلف زندگي اش ، با مخاطبان خود ارتباط برقرار كند و تداوم اين ارتباط ، با خلق و ارائه آثار جديد امكان پذير است.
زنوزي جلالي خاطر نشان كرد : اصولا هر پديده و امكاني كه قادر باشد به نحوي از انحاء در ادبيات امروز ، پيام رساني كند و آثار ادبي را انعكاس دهد ، مفيد و لازم است.
وي با تاكيد بر اين كه هنوز مشكل ترجمه ادبيات ايران در خارج از مرزهاي جغرافيايي و زباني حل نشده است ، گفت : واقعا از اين منظر ، ارتباط ادبيات ما با دنيا قطع شده است و ممكن است وبلاگ نويسان ادبي بتوانند در اين زمينه قدم هايي بردارند.
ليلا صادقي ، داستان نويس معاصر به " مهر" گفت : البته كتاب و وبلاگ ، تفاوت هايي اساسي نيز با يكديگر دارند ، از جمله اين كه مطالب وبلاگ ، هرگاه كه اراده كنيم ، قابل تغيير و ويرايش است اما در كتابي كه از زير چاپ بيرون آمد ، نمي توان كاري انجام داد .
اين داستان نويس كه صاحب يك وبلاگ ادبي است ، افزود : در وبلاگ ، راه براي سرقت هاي ادبي گشوده است ، اما در كنار ساير محاسني كه دارد ، اين موضوع ، قابل تحمل است.
صادقي با تاكيد بر اين كه هويت وبلاگ نويسي با ارائه آثار ادبي به صورت نوين و مطابق با نظريه هاي جديد ادبي هماهنگ است ، خاطرنشان كرد : در وبلاگ ، متن و نويسنده مي توانند به راحتي از نظرات مخاطب خود آگاهي يابند و نقد و نظرها ، خيلي سريع به پديد آورنده اثر منتقل شود.
اين داستان نويس با اشاره به اين كه ظهور وبلاگ هاي ادبي ، محصول رهيافت هاي انسان عصر جديد است ، تصريح كرد : بزرگترين ره آورد وبلاگ براي اهل قلم و ادب ، رودر رو قرار دادن پديد آورنده و مخاطب است كه در دنياي كتاب و كاغذ ، ممكن است اين اتفاق ، كمي دير بيفتد.
فرشيد فرهمند نيا ، شاعر و منتقد ادبيات در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر " با بيان اين مطلب گفت : وبلاگ ، امروزه مفر و فرصتي براي متن هايي است كه نمي توان آنها را به صورت مكتوب ، عرضه كرد.
وي كه در وبلاگ ادبي " سرگشتگي ها " مطالب و شعرهاي خود را مي نويسد ، افزود : در وبلاگ ، انحصار خاصي حاكم نمي شود و مثل صفحه ادبي يك نشريه نيست كه فقط عده اي خاص به طرح ديدگاه ها و آثار خود بپردازند و به ديگراني كه شايد خلا ق تر از خودشان باشند ، راه ندهند.
فرهمند نيا كه مجموعه اي از شعرهايش را منتشر كرده است ، يادآور شد : حتي در وبلاگ هاي غير ادبي نيز، زبان و ادبيات مدرن به صورتي ملموس حضور دارد ومخاطبان را به نوع جديدي از ارتباط كلامي دعوت مي كند.
اين منتقد ادبي با اشاره با اين كه يك وبلاگ نويس در گذشته ، درونيات خود را بر كاغذ ثبت مي كرده و امروز حرف هايش را در فضا و محيطي جديد ، وارد صفحات الكترونيك مي كند ، تصريح كرد : نوشته هاي اينترنتي ، تجسم عيني نظريه ادبيات معاصر ماست .
محمد رضا سرشار ( رضا رهگذر ) در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" گفت : نويسندگان امروز ، نمي توانند ادعا كنند كه براي بيان حرف هاي خود ، تريبوني در اختيار ندارند ، زيرا گسترش وسائل ارتباط جمعي ، امكانات خو بي را براي برقراري ارتباط با مخاطبان در اختيار ما قرار داده است.
وي افزود : نويسندگان متعهد و مسلمان در حال حاضر نبايد در استفاده از پديده هاي جديد رسانه اي مانند سايت و وبلاگ كوتاهي كنند ، چرا كه انحصاري كه در اين زمينه توسط قدرت هاي استكباري و صهيونيستي ايجاد شده بود ، شكست.
نويسنده " بياييد ماهيگيري بياموزيم " با تاكيد بر اين كه بسياري از كساني كه تا مدتي قبل ، وبلاگ مي نوشتند ، اكنون در صدد تاسيس سايت اينترنتي برآمده اند ، خاطرنشان كرد : در حال حاضر ، مي توان با پرداخت هزينه اي اندك ، يك سايت ايجاد كرد و اين امكان براي نويسندگان ما به عنوان كساني كه حرفي براي گفتن دارند ، بسيار مغتنم است.
سرشار تصريح كرد : تب وبلاگ نويسي كه از دو سال پيش در كشور شروع شد ، اكنون فرو كش كرده و اميد مي رود به مسيري مطلوب و معقول هدايت شود.
وي با تاكيد بر اين كه نبايد با سرگرم شدن به پديده هاي جديد در دنياي رسانه ها رسالت و تكليف اصلي خود ، يعني نوشتن و خلا قيت را فراموش كنيم ، يادآور شد : بر اساس بررسي هاي انجام گرفته ، ايراني ها مقام اول را در وبلاگ نويسي به دست آورده اند.
محمد علي گوديني ، نويسنده معاصرنيز با بيان اين كه پيوند ادبيات با اينترنت را بايد مبارك خواند ، زيرا راه اندازي سايت هاي ادبيات و وبلاگ هاي ادبي ، در نهايت مي تواند جايگاه زبان اصيل و ملي ما را استحكام بخشد ، افزود : نويسنده فقط بايد به خلاقيت بيانديشد و راه هاي مناسبي براي ايجاد ارتباط با مخاطب پيدا كند .
وي با تاكيد بر اين كه ادبيات ايران بايد از مرزهاي جغرافيايي عبور كند و مخاطبان خود را در آنسوي مرزها بيابد ، خاطر نشان كرد : به نظر من اگر وبلاگ هاي ادبي ، سامان يابند ، مي توان در آينده اي نه چندان دور ، به اين نكته هم اميدوار بود.
گوديني افزود : وبلاگ نويسي ، خود نويسنده ها را هم مجبور مي كند كه وارد دنيايي جديد شوند و به زبان خاص اينترنت و رايانه تسلط پيدا كنند كه موضوع ، از اين منظر نيز قابل توجه است.
كامران شرفشاهي ، شاعر معاصرنيزگفت : ما نمي توانيم از پيشرفت هاي جديد تكنولوژي فاصله بگيريم و از فن آوري هاي رسانه اي غافل باشيم چون در هر صورت اين پيشرفت ها صورت خواهد گرفت ، مهم اين است كه ما چه راهكارهايي را براي استفاده مطلوب از آنها در پيش مي گيريم.
اين شاعر افزود : در روزگاري كه ما زندگي مي كنيم ، ديگر شمارگان بالا يا پايين كتاب ، نمي تواند به تنهايي نمايانگر موفقيت يا عدم موفقيت ادبيات ما باشد ، زيرا رسانه هاي ديگري هم پيدا شده اند كه كمابيش ، به ادبيات مي پردازند.
شرفشاهي با تاكيد بر اين كه وبلاگ هاي فارسي ادبيات ، زبان فارسي را نيز تقويت و تبليغ مي كنند ، تصريح كرد : با ايجاد گسترده وبلاگ هاي ادبي ، مي توانيم شيوه اي تازه را در بسط و تقويت ارتباطات اهل قلم و ادب ابداع كنيم.
دكتر حسن ذوالفقاري ، نويسنده معاصر با اشاره به اين كه وبلاگ هاي ادبي غالبا از زبان گفتاري و كوچه و بازار متاثر هستند و از ادبيات عاميانه بهره مي گيرند ، گفت : استفاده كنندگان از وبلاگ ها به اين دليل كه به ساختارهاي صرفي و نحوي زبان فارسي آگاهي ندارند ، در كاربردهاي خود از زبان گفتار بهره مي گيرند ، در صورتي كه بايد در وبلاگ هاي ادبي ، زبان نوشتاري را جايگزين زبان گفتاري كرد.
ذوالفقاري با تاكيد بر اين كه حركتي كه به واسطه وبلاگ هاي ادبي شروع شده ، بسيار پسنديده است اما بايد هدايت شود ، افزود : در اين كه وبلاگ هاي ادبي مي توانند به مهارت هاي حوزه زباني كمك قابل توجهي كنند ، هيچ ترديدي نيست و به اعتقاد من ، در مجموع بايد به اين پديده ، نگاه مثبت داشت.
مولف كتاب هاي درسي در سازمان پژوهش و برنامه ريزي وزارت آموزش و پرورش خاطر نشان كرد : خواه ناخواه ، اين پديده ( وبلاگ نويسي ) وجود دارد و روز به روز به تعداد استفاده كنندگان آن افزوده مي شود ، اما نكته مهم اين است كه ما تا چه اندازه قادر هستيم آن را ساماندهي فرهنگي كنيم.
دكتر ذوالفقاريان تصريح كرد : مشكل عمده اي كه ما در اينترنت داريم ، جانيفتادن خط فارسي است و متوليان فرهنگ در جامعه بايد فكري براي اين قضيه كنند.
وي با بيان اين كه ادبيات رايج در وبلاگ نويسي قابل پيشرفت است ، گفت : خط فارسي در ساختار خود براي انتقال ، مشكلاتي دارد ، به اين ترتيب كه مسوط ها در فارسي در زنجيره خط نمي آيند و اين يكي از مشكلات خط فارسي است.
سميرا اصلان پور ، نويسنده به خبرنگار ادبي " مهر" گفت : مخاطب وبلاگ ، محدود است و اگر يك نو يسنده حرفه اي بخواهد وارد اينترنت شود ، به وبلاگ هاي شخصي وارد نمي شود و از سايت هاي معتبر استفاده مي كند.
وي افزود : وقتي قرار است كتابي بنويسيم يا در نشريه اي قلم بزنيم ، سعي مي كنيم كه به اصول ويرايش و قواعد كلي دستور زبان تن بدهيم ، در حالي كه در وبلاگ نويسي اين اصول ناديده گرفته مي شود و عمدتا با شكسته نويسي و نثرهاي ضعيف محاوره اي مواجه هستيم.
اين نويسنده كه اخيرا رماني در توصيف يك بانوي شهيد نوشته است ، خاطر نشان كرد : وبلاگ ها هيچ كمكي به زبان فارسي نمي كنند و در پاره اي از موارد ، به آن ضربه هم وارد مي سازند.
اصلان پور تصريح كرد : كتاب و وبلاگ را بايد دو حيطه جدا از يكديگر ديد و هيچ يك از اين دو نمي توانند جايگزين يكديگر باشند.
بهروز توكلي ، نويسنده معاصرنيز گفت : در روزگاري زندگي مي كنيم كه خطر فراموشي يا به حاشيه رفتن زبان فارسي به خوبي قابل لمس است و وبلاگ نويسان مابه و يژه كساني كه به ادبيات مي پردازند ، بايد به صورت غير مستقيم ، زبان فارسي را تبليغ كنند.
وي افزود : بخش مهمي از جذابيت فرهنگ و هنر ايران ما به زبان فارسي و قدرت اثر گذاري اين زبان برمي گردد .
پديد آورنده مجموعه داستان : ناردانا " افزود : هر كشوري بايد براي حفظ فرهنگ خود بكوشد و تقويت زبان يكي از شيوه هاي كاربردي دنياي امروز در حفاظت از فرهنگ ملي و بومي ممالك جهاني است.
اين نويسنده تصريح كرد : وبلاگ نويس ، به مثابه همان كسي عمل مي كند كه كتابي را مي نويسد بنابر اين در وبلاگ ها هم بايد به دستور زبان فارسي و ساير قواعدي كه در اين زمينه وجود دارد ، پايبند باشيم ، اگر چه مطالبي كه در وبلاگ مي آيد ، ممكن است مانند مطالب يك كتاب ، ماندگار نباشد .
فتح الله بي نياز ، نويسنده و منتقد ادبيات در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" گفت :هنوز خيلي از افراد با اين ابزار ارتباطي غريبه اند و زمان زيادي بايدبگذرد تا كاركردهاي مختلف وبلاگ نو يسي در جامعه ما شناخته شود.
وي افزود : بي ترديد ادبيات نيز مانند ساير موضوعات فرهنگي وارد دنياي گسترده اينترنت شده است و در آنجا هم مخاطبان خود را پيدا خواهد كرد.
نويسنده رمان " ملا قات با مسيح " خاطرنشان كرد : اگر چه دستيابي اهل ادبيات به فن آوري هاي دنياي جديد امري مبارك است ، اما در عين حال مصلحت نمي بينم كه به يكباره از گذشته فرهنگي و فرايندهاي مربوط به آن منقطع شويم .
بي نياز كه يك كتاب در حوزه ادبيات داستاني زير چاپ دارد ، يادآور شد : تشخيص هويت افراد و آثاري كه در وبلاگ هاي ادبي ثبت مي شود ، براي مخاطبان اندكي دشوار است ، مگر آن كه سابقه آشنايي صاحب اثر با مخاطبان خود به محيط هاي بيرون از وبلاگ برگردد ، در غير اين صورت ، بعيد نيست كه در وبلاگ هم سرقت هاي ادبي صورت بگيرد.
شاعر و نويسنده امروز بايد به مخاطب خو د بيانديشد و از هر پديده اي كه ارتباط او را با مخاطب ، سهل الوصول مي كند ، بهره ببرد.
مهدي الماسي ، شاعر و نويسنده نيز با تاكيد بر اين كه شاعر و نويسنده امروز بايد به مخاطب خو د بيانديشد و از هر پديده اي كه ارتباط او را با مخاطب ، سهل الوصول مي كند ، بهره ببرد ، گفت : وبلاگ محيطي آرام و بدون تنش است و اميدوارم از اين فرصت ، بتوانيم كمال استفاده را ببريم .
وي با اشاره به اين كه نوقلماني كه به انتشار آثار خود علاقه دارند ، بهتر است كه كار خود را از وبلاگ نويسي شروع كنند ، افزود : در واقع راه اندازي يك وبلاگ ، هيچ گونه هزينه اي ندارد و خيلي ساده ، دوستان شاعر و نويسنده خود را در وبلاگ هايي كه ايجاد كرده اند ، پيدا مي كنيم.
اين شاعر و نويسنده يادآور شد : اگر در شرايط موجود ، بهترين كتاب را هم منتشر كنيم ، نمي توانيم اميدوار باشيم كه اثر ما به رويت همه خوانندگان يا حداقل بخش گسترده اي از آنان خواهد رسيد ، در حالي كه در وبلاگ ، يك اثر خيلي زود معرفي مي شود.
ادبيات وبلاگي در آينده اي نزديك فراگير مي شود و جاي خود را در جامعه باز مي كند.
مرتضي پورحاجي ، شاعردر گفت و گو با " مهر" تصريح كرد : ادبيات وبلاگي در آينده اي نزديك فراگير مي شود و جاي خود را در جامعه باز مي كند.
وي گفت : سهولت دسترسي به وبلاگ و امكاني كه براي ارتباط سريع با مخاطب برقرار مي كند ، خيلي سريع اين فن آوري را به سطوح مختلف جامعه خواهد برد.
اين شاعر با اشاره به دغدغه هاي امروز نشر و مشكلا تي كه شاعران و نويسندگان ، به ويژه جوانان و نوقلمان با آن دست به گريبان هستند ، افزود : وبلاگ ، محيطي است كه آدم ها را شفاف تر نشان مي دهد ، در وبلاگ نويسي كمتر مي توان تظاهر به امري كرد كه در واقع نسبتي با آن نداريم ، جداي از اين كه سفر از نقطه اي به نقطه ديگر نيز به راحتي در وبلاگ ، امكان پذير است.
پور حاجي تصريح كرد : نمي توان گفت كه وبلاگ نويسي ، كمكي به زبان فارسي مي كند اما بايد قبول كنيم كه در تبليغ زبان ، مي تواند موثر باشد.
نويسنده وبلاگ ادبي " حالا " گفت : با باز كردن و بستن هر پنجره اي در صفحه مانيتور ، فضاي تازه اي براي بازديد كننده به وجود مي آيد ، در حالي كه در دنياي كاغذ ، اين امكان نيست و كتاب شكل سنتي مربوط به خودش را دارد.
وي با بيان اين كه مقالات و گفت و گو هاي تفصيلي نبايد به وبلاگ منتقل شود ، خاطرنشان كرد : در وبلاگ بايد بيشتر به دنبال سرفصل ها ، طرح پرسش ها و معرفي تازه هاي علم ، ادب و فرهنگ باشيم.
پورحاجي يادآور شد : در مطالعه كتاب ، از نظر جامعه شناختي ، نوعي مركز گرايي وجود دارد و در وبلاگ اين خصيصه را احساس نمي كنيم.
نجف دريا بندري ، نويسنده و مترجم نيز در اين زمينه گفت : پيدايش وبلاگ هاي ادبي ، به عنوان نمادي از ورود ادبيات به دنياي جديدي است كه در آن زندگي مي كنيم.
وي افزود : از همه تحولاتي كه در دنياي جديد اتفاق مي افتد ، بايد به نفع فرهنگ جامعه از آن بهره برداري مناسب كرد.
اين نويسنده و محقق ادبي با تاكيد بر اين كه امروزه در سطح جهان توجه عمومي به ادبيات و زبان بيشتر شده است و نبايد از كنار اين موضوع بي تفاوت گذشت ، خاطرنشان كرد : متوليان انديشه و فرهنگ در هر سرزميني ، تلاش مي كنند تا از زبان و اندوخته هاي ملي و فرهنگي خود محافظت نمايند و اهل قلم و كتاب از جمله كساني هستند كه اين دغدغه را هميشه با خود همراه دارند.
دريابندري كه در حال حاضر چهار كتاب در انتشارات " ماكان " زير چاپ دارد ، يادآور شد : در زمينه اين حركت جديد ( وبلاگ نويسي ) كه در ادبيات آغاز شده ، معتقدم كه بايد منتظر آينده و نتيجه كار بود ، اگر چه مسلما هر اتفاقي كه در بخش هاي مختلف فرهنگ بيفتد ، همگان از آن منتفع خواهند شد.
دريا بندري در تازه ترين تلاش ادبي خود ، متن يك نمايشنامه اسپانيايي را به زبان فارسي ترجمه كرده است كه در آينده اي نه چندان دور در نشر ماكان منتشر مي شود ، وي تا چندي پيش در بستر بيماري بود كه در حال حاضر ، از وضعيت رضايت بخشي برخوردار است.
دكتر محمد رضا سنگري ، نويسنده و محقق ادبيات هم در اين خصوص يادآور شد : وبلاگ براي ادبيات ، به مثابه خط تازه اي براي ارتباط با مخاطب و آگاهي بخشي در حوزه كتاب و نويسنده است.
وي گفت : البته مطبوعات ، كتاب و ساير رسانه هاي كتبي كار خودشان را انجام مي دهند و با ظهور وبلاگ هاي ادبي ، عرصه براي رسانه هاي ديگر تنگ نخواهد شد.
اين استاد دانشگاه با تاكيد بر اين كه ادبيات در نهاد و درون جامعه ما ريشه دوانيده است ، افزود : يكي از بحث هايي كه به نظر من در مطبوعات جدي گرفته نشده و جاي كار بسيار دارد ، نقد شعر و داستان است كه اميدوارم وبلاگ نويسان ادبي ما به صورت مناسبي به آن بپردازند و از نقد آثار خودشان ، اين حركت را شروع كنند.
دكتر سنگري كه به عنوان مولف و گردآورنده مطالب كتاب هاي درسي در وزارت آموزش و پرورش مشغول به فعاليت است ، خاطرنشان كرد : تصور كنيد ، هنگامي كه يك ايراني مقيم كشوري خارجي ، تازه ترين شعرها و داستان هاي هموطنان فارسي زبان خود را از طريق وبلاگ هايشان مطالعه كند ، چه احساس عميق و افتخارآميزي به او دست مي دهد.
وبلاگ نويسي جايگاه منطقي خود را در بين اهل قلم و نظر باز خواهد كرد اما هرگز جايگزين كتاب نخواهد شد.
محمد رضا بايرامي ، نويسنده كودكان و نوجوانان در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" با بيان اين كه وبلاگ نويسي جايگاه منطقي خود را در بين اهل قلم و نظر باز خواهد كرد اما هرگز جايگزين كتاب نخواهد شد ، گفت : خوشحال هستم كه ادبيات ، در فرايندهاي دنياي مدرن نيز محلي از اعراب دارد و هرگز نمي توان آن را حذف كرد.
مسئول واحد كودك و نوجوان حوزه هنري افزود : قاعده " هر چيز به جاي خويش نيكوست " در دنياي مدرن هم كاركرد خودش را دارد .
اين نويسنده تصريح كرد : همه ما به ويژه بزرگترها خوب به خاطر داريم كه هنگامي كه پاي تلويزيون به خانه ها باز شد ، بعضي ها فكر مي كردند كه فاتحه كتاب خوانده شده است! آنها مي گفتند رسانه اي پيدا شده است كه به صورت خودكار براي مخاطب خود قصه تعريف مي كند...
بايرامي با اشاره به اين كه مشكل توزيع كتاب ، از مشكلات لاينحل اين حوزه است ، گفت : وبلاگ نويس با به حركت در آوردن انگشتان خود ، تازه ترين اثر خود را با سرعتي تصورنكردني به مخاطب خود مي رساند كه از اين منظر نيز مي توان وبلاگ هاي ادبي را مورد توجه قرار داد.
وي در پايان افزود : زمان و مكان در محيط وبلاگ مطرح نيست ، زيرا خواننده هر وقت كه دلش بخواهد ، مطالب وبلاگ ها را از نظر مي گذراند.
اما مديا كاشيگر ، محقق و مترجم ادبيات با چاشني قرار دادن اين اظهار نظر كه " هيچ وقت ، وبلاگ نويس نخواهم شد ، چون فرصت اين كار را ندارم " ، افزود : وبلاگ نويسي در آينده اي نه چندان دور در زندگي ما به گونه اي جدي مطرح خواهد بود و بي ترديد ادبيات نيز يكي از حوزه هايي است كه در اين عرصه جديد مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وي با اشاره به اين كه وبلاگ نويسي در كشور ما به شدت رو به گسترش است ، يادآور شد : طبق اطلاعاتي كه من دارم ، تا پايان سال قبل ، فقط پنج در صد از افراد جامعه وبلاگ نويسي مي كردند اما در حال حاضر ، حداقل به هفتاد و پنج در صد رسيده است.
كاشيگر گفت : به طور قطع ، وبلاگ نويسي به عنوان فرايندي جدي در زندگي مردم وارد خواهد شد و توده هاي گسترده اي از جامعه ، به ويژه جوانان به اين عرصه رومي آورند ، البته اگر كسي مثل من با سن و سال نسبتا بالا و مشغوليت هاي متعدد ، فرصتي براي اين كار نداشته باشد ، خيلي هم جاي تعجب نيست.
داوود اميريان ، نويسنده كودكان و نوجوانان نيز در اين زمينه گفت : دوست دارم قصه هايم را در وبلاگ بنويسم ، اما در حال حاضر كمي زود است و همه از اين امكان برخوردار نيستند.
وي افزود : اميدوارم روزي همه بچه ها در كشور ما به اينترنت دسترسي داشته باشند ، در اين صورت ، نويسند گان و شاعراني كه براي اين گروه هاي سني كار مي كنند ، آثار خود را با رغبت كامل به وبلاگ مي آورند.
اين نويسنده كه به تازگي ، نگارش يك رمان را براي نوجوانان به اتمام رسانده است ، تصريح كرد : هميشه بايد بين مخاطب و ادبيات ، پل هاي ارتباطي وجود داشته باشد و وبلاگ هاي ادبي به عنوان پديده اي تازه ، اين كار را به آساني انجام مي دهند.
اميريان در ادامه صحبت هاي خود گفت : خود وبلاگ نويسي ، سوژه اي نو و جالب براي نوشتن داستان است كه مي توان روي آن ، به عنوان يك كار جدي فكر كرد.
وي گفت : اگر مراكز فرهنگي ما كه در ارتباط با كودكان و نوجوانان كار مي كنند ، از خانواده هاي ايراني آمار بگيرند كه در حال حاضر چه تعداد از بچه ها رايانه در اختيار دارند ، مشخص مي شود كه مخاطبان وبلاگ هاي ادبي در حوزه ادبيات كودكان و نوجوانان چند نفر هستند.
محمد آزرم ، شاعر نيز گفت : نبايد فكر كنيم كه ممكن است پديده وبلاگ نويسي در ايران ، جايگزين كتاب شود ، ز يرا اين دو مقوله كاركرد هاي جداگانه اي دارند.
وي افزود : وجود وبلاگ هاي ادبي ، سرعت اطلاع رساني در حوزه كتاب و ادبيات را به صورت قابل توجهي بالا مي برد و از اين جهت مي توان گفت كه در زمينه ادبيات امروز ، تحولي نو اتفاق مي افتد.
اين شاعر كه وبلاگ ادبي " تفاوط " را در اختيار دارد و در وبلاگش ، به نقد و بررسي شعرهاي شاعران مي پردازد ، خاطر نشان كرد : وبلاگ نويسان ادبي ، بايد اطلاعات خود را از منابع ادبيات وسعت بدهند ، چرا كه دانسته ها و رهيافت هاي آنها از اين حوزه ، خيلي سريع ، پيش روي مخاطبان بيشماري قرار مي گيرد و مانند يك سخنراني و دكلمه ، بازتاب آني دارد.
آزرم افزود : وبلاگ در ادبيات ، اين امكان را به وبلاگ نويس و بازديد كننده مي دهد تا از مطالبي كه فرصتي براي انتشار پيدا نكرده است ، بهره برداري لازم نمايد.
اين شاعر با تاكيد بر اين كه شاعر و نويسنده امروز مي تواند با بهره برداري از امكاني كه وبلاگ ها ايجاد كرده اند ، به سهولت آثار خود را به مخاطب خود عرضه كند ، يادآور شد : يك كتاب ، ممكن است مدتها در ترافيك نشر قرار بگيرد و براي دريافت مجوز انتشار نيز با مشكلاتي مواجه باشد اما وبلاگ ها در حال حاضر ، به دور از مشكلات گفته شده ، نقش رسانه اي خود را ايفا مي كنند.
عبدالجبار كاكايي ، شاعرمعاصر هم به پرسش خبرنگار ادبي " مهر " در زمينه ضرورت يا عدم ضرورت اهالي ادبيات در مقوله وبلاگ نويسي پاسخ داد . وي گفت : وبلاگ هاي ادبي نيز درست مانند ديگر رسانه ها عمل مي كنند و ضمن گسترش زبان فارسي ، مي توانند بين مخاطب و زبان ، ايجاد تعامل نمايند.
وي افزود : البته وبلاگ نويسي در ادبيات امروز ما هنوز شكل تخصصي خود را پيدا نكرده و خيلي ها خاطرات شخصي خود را با نثري سخيف به وبلاگ مي آورند كه نمي توان آن را در حوزه ادبيات تعريف كرد.
پديد آورنده " مرثيه روح " كه خود نيز صاحب يك وبلاگ ادبي است و گه گاه ، آثار تازه خود را در وبلاگ مي نويسد ، با تاكيد بر اين كه وبلاگ نو يسي در ايران ، از نظام قابل قبولي برخوردار نيست ، گفت : رايانه هنوز در كشور ما فراگير نشده است وفقط طيف خاصي از اين امكان ارتباطي استفاده مي كنند.
اين شاعرتصريح كرد : اگر رايانه نيز مانند كتاب و تلويزيون در دسترس همگان قرار بگيرد و وبلاگ نويسي هم به عنوان يك حوزه تخصصي جا بيفتد ، مي توان به اين نكته اميدوار بود كه زايش ادبي هم اتفاق خواهد افتاد و علاقه مندان به حوزه ادبيات ، تراوشات فكري و ذوقي خود را در قالب هاي مختلف ادبي به عرصه وبلاگ ها مي آورند.
كاكايي گفت : در سفري كه اخيرا به برخي از شهرستانها داشته ام ، متوجه شدم كه جوانان شاعر و نويسنده ، از طريق وبلاگ هايي كه ايجاد كرده اند ، با يكديگر ارتباط خوبي برقرار كرده اند ، حتي به برخي از نوشته ها و شعرهاي شاعران شناخته شده كشور ، از طريق وبلاگ آنها دسترسي پيدا كرده و اين آثار را در نشريات محلي و منطقه اي منعكس مي كنند.
|
نظر شما