به گزارش خبرنگار مهر، معاون وزیر نیرو در جمع خبرنگاران عدم مصرف بهینه آب را در کشور چالشی فرای کمبود اعتبارات دانست و گفت: این چالش به جز اعمال مدیریت اقتصادی از سوی دستگاههای ذیربط و اطلاع مردم به عنوان مصرف کنندگان نهایی این کالا برطرف نمی شود.
رسول زرگر سپس به وضعیت بارش و میزان فعلی آب پشت سدها اشاره کرد و افزود: میزان بارش ها در سال آبی جاری و تا پایان تیرماه به 452 میلیارد مترمکعب رسیده که معادل 274 میلی متر بارش در گستره ایران است. این رقم نسبت به سال قبل 31 درصد و نسبت به آمار درازمدت 38 ساله 13 درصد افزایش داشته است.
وی حجم آب پشت سدهای کشور را بالغ بر 220 میلیارد مترمکعب ذکر و تصریح کرد: این میزان نسبت به سال آبی گذشته 5 درصد افزایش داشته است.
سد دوستی و امضای دو تفاهم نامه
زرگر با اشاره به سفر اخیر دکتر محمود احمدی نژاد به ترکمنستان گفت: در این سفر 2 تفاهم نامه بسیار مهم در بخش آب و در ارتباط با آبهای مرزی به امضای دو کشور رسید که یکی از آنها مربوط به بهره برداری از سد دوستی و نحوه تردد بر روی این سد است.
وی ادامه داد: سد دوستی در سال 83 افتتاح شده و تا قبل از امسال حدود 30درصد حجم آن پر شده بود اما آب جمع شده در پشت سد به 900 میلیون مترمکعب رسیده است. بنابر این تفاهم نامه، نحوه بهره برداری مشترک از سوی ایران و ترکمنستان و نیز نحوه تردد بر روی این سد مشخص می شود.
معاون وزیر نیرو در امور آب گفت: تفاهم نامه دوم مربوط به بند انحرافی شیرتپه است که قبلا بند انحرافی دولت آباد نام داشت. وظیفه مهم این بند تقسیم آب به صورت مساوی بین دو کشور است که در دو سال اخیر، در ارتباط با اجرا و شروع به کار این بند با طرف مقابل تفاهم کلی وجود نداشت. اما در سفر اخیر رئیس جمهوری، این تفاهم نامه به منظور احداث و بهره برداری از این بند به امضا رسید.
زرگر ادامه داد: بر این اساس، 80 میلیارد ریال اعتبار صرف احداث این بند می شود که به صورت مشترک و مساوی توسط دو طرف ایرانی و ترکمنستانی تامین اعتبار می شود. این درحالی است که در صورت احداث این بند توزیع مطمئن آب بین دو طرف از سد دوستی صورت خواهد گرفت.
وی افزود: توافق دیگری نیز در مورد نحوه چگونگی تسویه حساب های مربوط به سد دوستی صورت خواهد گرفت که براساس آن دو طرف مشغول بررسی هزینه های صرف شده برای ساخت سد دوستی هستند. این رقم ظرف سه ماه آتی نهایی می شود.
طرح های عمرانی و هفته دولت
زرگر گفت: در بخش آب و آبفا( آب و فاضلاب) 720 طرح ملی و 100ها طرح استانی با اعتباری بالغ بر 45 هزار میلیارد ریال در حال احداث و تکمیل است که پیش بینی می شود امسال 18 سد آبگیری و یا به بهره برداری رسد. ضمن اینکه 70 هزارهکتار شبکه آبیاری و زهکشی نیز به بهره برداری می رسد که بر این اساس، 16 شهر کشور با جمعیتی بالغ بر 3 میلیون نفر تحت پوشش آب شرب بهداشتی قرار می گیرند.
وی اظهار داشت: 12 شهر نیز با جمعیت 2 میلیون نفر تحت پوشش طرح جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب قرار می گیرند.
زرگر افزود: در هفته دولت از این تعداد طرح، 158 طرح ملی با اعتباری بالغ بر 400 میلیارد تومان شامل افزایش ارتفاع سد اکباتان در همدان، آبرسانی از سد کوثر به گچساران، بند انحرافی قیر و آبرسانی به شهرهای کیاکلا، جویبار و بهمنشیر به بهره برداری می رسد.
وی گفت: 2 واحد 250 مگاواتی توسعه نیروگاه برقابی مسجد سلیمان نیز در طول روزهای هفته دولت وارد مدار می شود.
زرگر از به بهره برداری رسیدن نیروگاه برقابی 10 مگاواتی یاسوج خبرداد و گفت: 42 طرح بزرگ ملی آبفا و آب که اعتبار 4500 میلیارد ریالی دارند به بهره برداری می رسد.
آب و صنعت
معاون وزیر نیرو در امور آب گفت: در بخش تخصیص آب به صنعت اولویت هایی مشخص شده که بر مبنای آن شرب شهری و روستایی، صنعت و گلخانه ای و نیز کشاورزی و محیط زیست به ترتیب اولویت قرار دارند.
وی اظهار داشت: این به این معنا است که اگر در طول سالهای آتی آب جدیدی استحصال شود علاوه بر پرداخت حقابه های قبلی باید اولویتها به صورت فوق واگذار شود.
زرگر افزود: در حال حاضر 6 میلیارد مترمکعب در بخش شرب شهری و روستایی، یک میلیارد مترمکعب در بخش صنعت و گلخانه ای و نیز 90 میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی و محیط زیست مصرف می شود. در طول دو سال اخیر نیز 332 میلیون مترمکعب از منابع آبی زیرزمینی و 34میلیون مترمکعب از منابع آب سطحی جدید به بخش صنعت اختصاص یافته است.
وی تصریح کرد: در طول 5 سال برنامه سوم توسعه 300 میلیون مترمکعب آب به بخش صنعت اختصاص یافته د رحالی که در طول برنامه چهارم و سه سال گذشته، 336 میلیون مترمکعب آب به این بخش تخصیص یافته که تا پایان برنامه نیز به 400 میلیون مترمکعب می رسد.
این مقام مسئول در وزارت نیرو گفت: بعضا صنعت نیاز خود را در دشت هایی ابراز می کند که دشت های ممنوعه هستند و طبق قانون اجازه بهره برداری از آب این مناطق وجود ندارد. اما در بقیه دشتها و محل هایی که سدهایی احداث شده هیچ گونه محدودیتی برای تامین آب صنعت وجود ندارد.
وی ادامه داد: تنها درصدی از میزان آب در نظر گرفته شده برای صنعت جذب شده است.
ٱب و محیط زیست
زرگر گفت: ما در دولت نهم به مقوله محیط زیست در بخش آب توجه خاص و ویژه داشته ایم به نحوی که کلیه برداشت های آبی در این دوره با مجوز سازمان حفاظت محیط زیست و نیز با رعایت مسائل زیست محیطی بوده است.
وی افزود: کلیه طرح هایی که در این دوره مطالع و تصویب شده اند، دارای ارزیابی زیست محیطی است و به تایید سازمان حفاظت محیط زیست رسیده است. دریاچه ارومیه و بختگان از جمله مواردی هستند که بحث آب در آنها بعضا وجود دارد.
زرگر گفت: محدودیت ها و افت سطح آب در دریاچه ارومیه دارای علل و عوامل متعددی است که از جمله آن می توان به افزایش تبخیر، تغییر اقلیم و کاهش بارندگی ها اشاره کرد. و تنها 15 درصد افت سطح آب دریاچه ارومیه مربوط به سدها است.
وی افزود: در دریاچه ارومیه طرحی پایه ریزی شده که 600 میلیون مترمکعب انتقال حوضه به حوضه صورت گیرد تا آب وارد این دریاچه شود.
وی همچنین با اشاره به مشکلات دریاچه بختگان نیز گفت: این دریاچه 800کیلومتر مربع مساحت دارد که ارتفاع متوسط آن نیز 40 سانتی متر است. این درحالی است که اولین سد بر روی این دریاچه در سال 54 احداث شده با وجود اینکه در سال 51 این دریاچه خشکسالی را تجربه کرده است. البته سد ملاصدرا نیز که اوایل امسال توسط رئیس جمهور افتتاح شده بالای سد درودزن احداث شده که عملکرد توسعه ای نداشه و برقابی است.
زرگر در خصوص سد سیوند خاطرنشان کرد: سد سیوند هنوز به درستی آبگیری نشده و برداشت ما این است که عمده مشکلات که برای دریاچه بختگان پیش آمده به تغییر اقلیم، کاهش بارندگی و افزایش تبخیر برمی گردد.
وی افزود: البته بررسی این دریاچه در دستورکار کمیسیون تخصصی شورای آب قرار دارد.
300 طرح اولویت دار بخش آب و آبفا
معاون وزیر نیرو در امور آب گفت: از بین 400 طرح الویت دار وزارت نیرو، 300 طرح مربوط به بخش آب و آبفا است که امسال در برنامه آبگیری و به بهره برداری رسیدن 18 سد لحاظ شده است.
وی در خصوص سرمایه گذاری خارجی در بخش آب کشور گفت: 500میلیون دلار از حساب ذخیره ارزی برای طرح های آب در نظر گرفته شده که 100میلیون دلار آن تا به حال تصویب شده و 400 میلیون دلار نیز باید به تصویب شورای اقتصاد برسد این در حالی است که تمامی کارهای اداری این رقم طرح آماده شده و منتظر تصمیم شورای اقتصاد است تا عملیات جذب اعتبار صورت گیرد.
زرگر افزود: 800 میلیون دلار طرح دیگر نیز وجود دارد که نزدیک به 150 میلیون دلار آن تاکنون به مرحله گشایش اعتبار رسیده و بقیه نیز ظرف سه ماه آتی جذب می شود. چراکه مناقصات برگزار شده و برندگان نیز مشخص هستند.
این مقام مسئول در وزارت نیرو در خصوص انتشار اوراق مشارکت نیز گفت: در بخش آب و آبفا اوراق مشارکت وجود ندارد ولی در بخش برقابی 3300 میلیارد ریال اوراق مشارکت منتشر می شود.
وی توضیح داد: امسال سیستم اوراق مشارکت عوض شده و طرح ها باید ضمانت کنند در صورتیکه دولت هر سال اوراق مشارکت را ضمانت می کرد.
نظر شما