ظهور سرمایه گذاریهای دینی در حوزه های اقتصادی آمریکا
گروه ها و سازمانهای اعتباری دینی در ایالات متحده طی چند سال گذشته، سرمایه گذاری های مؤثری در عرصه های اقتصادی این کشور داشته و با دستورالعملهای اخلاقی در اوراق بهادار و سهام شرکتها سهیم شده اند، این امر باعث سقوط تجارتهای غیر اخلاقی، تنباکو و داروهای سقط جنین شده است.
رونال سیمکینز مدیر مرکز مطالعه دین و جامعه در دانشگاه کریتون در نبرسکا گفت: گروه های دینی امروزه در مقایسه با تحریمهای سنتی، از روشهای پیچیده ای برای ترویج دستور العمل دینی و اخلاقی استفاده می کنند. وی با اشاره به کمپانی توزیع فیلمها و برنامه های اخلاقی و خانوادگی گفت: گروه های دینی امروز به جای تحریم کمپانی دیزنی، در کمپانی فیلمهای خانوادگی فاکس سرمایه گذاری کرده اند.
در گذشته گروه های دینی تنها به تحریمهای مصرف کنندگان و اقدام همدلانه حقوقدانان متکی بودند تا محصولات و سرمایه گذاری های غیر اخلاقی از بین برود، اما سرمایه گذاری امروز آنها در کالاها و خدمات دینی و سهامهای اخلاقی شرایطی را در بازار ایجاد کرده که نسبت به دهه پیش 3هزار و 500 درصد رشد داشته است.
سازمان ارزشهای کاتولیک نیز نه تنها از سرمایه گذارانی که با سقط جنین مخالف هستند حمایت می کند بلکه برای حفاظتهای زیست محیطی نیز اهمیت خاصی قائل شده است. سرمایه گروه های و شرکتهای دینی طی یک دهه گذشته از 500 میلیون دلار به 17 میلیارد دلار رسیده است. این شرایط راه را برای فعالیت اقتصاددانان مسلمان نیز باز کرده است. دارایی های صندوق امان که سرمایه گذاریهای خود را براساس قوانین شرع اسلام انجام می دهد در سال 2003 ، سی میلیون دلار بوده، اما امسال به 700 میلیون دلار رسیده است.
نمایشگاه "کشف دوباره علوم اسلامی" در آمریکا
نمونه ای از یک ماشین پرنده اولیه قرنها پیش از اختراع هواپیما، آهن ربا، قطب نمای دریایی و نمودار دستگاه گردش خون انسان تنها نمونه های انگشت شماری از سهم اسلام و مسلمانان در پیشبرد علم محسوب می شوند که بخش کوچکی از آن در نمایشگاه نیوجرسی، ایالات متحده به نمایش گذاشته شده است.
نمایشگاه" کشف دوباره علوم اسلامی" از سوی مرکز مطالعاتی دبی و کیپ تاون به عنوان مرکز مشورتی کارشناس معماری و یادگیرهای تعاملی در نیوجرسی آمریکا برگزار شده است. این نمایشگاه که در سایر ایالتهای آمریکا نیز برگزار خواهد شد بر 9 رشته تمرکز کرده است، نجوم، مهندسی، اکتشاف، پرواز، پزشکی نورشناسی، کنترل آب، ریاضیات، هنر و معماری مقوله های مورد توجه در نمایشگاه "کشف دوباره علوم اسلامی" هستند .
برگزار کنندگان این نمایشگاه از ابزارهای نمایشی هنری و دارای ویژگی ایجاد تعامل با مخاطب سود برده اند تا بازدید کنندگان بتوانند تجربه های دست اولی درباره ابرازهایی که توسط دانشمندان مسلمان طی سالهای 700 تا 1700 میلادی اختراع شده، کسب کنند. ابزارهای قابل توجهی که در این نمایشگاه ارائه شده به همراه پرتره دانشمندان و توضیح مختصری درباره دستاوردهای آنها روی یک صفحه نمایش لمسی قابل مشاهده است.
برای مثال در این نمایشگاه ابزارهای جراحی متعلق به قرن سیزهم به نمایش گذاشته شده که بسیاری از ابزارهای پزشکی امروز با الهام از آنها ساخته شده اند. تجهیزاتی که خوارزمی دانشمند ایرانی صدها سال پیش از آن به منظور دنبال کردن صور فلکی استفاده می کرد نیز بخشی از این نمایشگاه است، بخشی دیگر نیز به دستاوردهای عبدالعلی هیثم اختصاص یافته است.
مورخان بر این عقیده هستند که علوم اسلامی سهم مهم و قابل توجهی در زندگی مردم امروز داشته که بخش عمده آن نادیده گرفته شده است. نمایشگاه "کشف دوباره علوم اسلامی" و نمایشگاه های مشابه تلاش می کنند این سهم نادیده گرفته شده را مورد تأکید قرار دهند.
برگزاری گردهمایی وحدت از سوی 4 هزار مسلمان آمریکا
بیش از 4 هزار مسلمان وز شنبه 20 مرداد ماه در روز وحدت مسلمانان آمریکا در یک پارک جنگلی حضور یافتند تا به رغم تفاوتهای مذهبی تا تنشها و اختلافهای خود کنارگذاشته بر وحدت خود به عنوان مسلمان تأکید کنند. این گردهمایی دربرگیرنده هیچ سخنرانی نبود و مسلمانان با خانواده های خود تنها به تفریح و سرگرمی پرداختند. در پارک جنگلی سانتا کلارا اماکن ویژه ای برای اقامه نماز یومیه در نظر گرفته شده بود. پخش موسیقی اسلامی که همزمان با پخش اذان قطع می شد نیز از سایر ویژگی های اسلامی روز وحدت مسلمانان در این پارک جنگلی به شمار می رود.
اسامه مانگیرو از برگزار کنندگان این گردهمایی گفت: ما مسلمانان در اقامه نماز، خوردن غذای حلال، روزه داری و بسیاری از شیوه های زندگی بایکدیگر اشتراک داریم، چنین گردهمایی هایی این نقاط اشتراک را پررنگ تر جلوه می دهد.
گردهمایی سالانه مسلمانان در یک پارک جنگلی رویدادی است که هرسال به منظور وحدت مسلمانان برگزار می شود. امسال درهای این پارک جنگلی به روی غیر مسلمانان نیز باز بود تا آنها نیز چهره حقیقی و مثبت مسلمانان جامعه را از نزدیک مشاهده کنند.
شورای روابط اسلامی-آمریکایی ترسیم چهره تاریک از مسلمانان را تقبیح کرد
شورای روابط اسلامی- آمریکایی گزارش دپارتمان پلیس نیویورک که دخالت جوانان مسلمانان آمریکایی در فعالیتهای تروریستی را یادآور شده به شدت محکوم کرد .
پرویز احمد رئیس هیئت مدیره شورای روابط اسلامی – آمریکایی در بیانیه ای گفت: تعمیم ناروا و ترکیب مؤلفه های بی ارتباط در این گزارش می تواند جامعه مسلمانان آمریکایی را به طور کل مورد سوء ظن قرار دهد. در حالی نویسندگان این گزارش هر مسلمان آمریکایی را یک تروریست بالقوه می دانند که یافته های آنها هیچ راهی برای شناسایی مظنونین حقیقی ارائه نمی کند.
این گزارش پلیس نیویورک همچنین تأکید کرده است که مقاومت مسلمانان آمریکایی نسبت به تروریسم از مسلمانان اروپایی بیشتر است اما آنها نیز نسبت به پیامهای افراط گرایانه مصون نیستند.
در این گزارش 90 صفحه ای که به کاخ سفید، سازمان سیا، اف بی آی و وزارت امنیت ایالات متحده ارائه شده مسلمانان 15 تا 35 ساله را تروریست بالقوه معرفی کرده است، اما شورای روابط اسلامی – آمریکایی این گزارش را به سخره گرفت و خواستار استدلال درباره این نکته شد که چطور می تواند تغییر مثبت در رفتار را چون ترک سیگار عامل افراط گرایی دانست؟
این شورا به عنوان بزرگترین سازمان حامی حقوق مدنی مسلمانان آمریکا گفت: آیا لباس اسلامی یا ترک عادتهای بد که توسط رهبران تمام ادیان توصیه می شود را می توان به عنوان رفتاری مشکوک توصیف کرد.
احمد نسبت به واکنشهای منفی به این گزارش هشدار داد و گفت: نویسندگان این گزارش به واسطه ترویج باورهای نادرست و معرفی غیر قابل توجیه یک جامعه دینی به عنوان مظنون، به حاشیه راندن این گروه و افزایش خصومت نسبت به آنها را ترویج می کنند.
کریستوفر دان از اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا گفت: این گزارش ممکن است مسلمانان مطیع قانون را از همکاری با مقامات دلسرد کند. تاریک جلوه دادن چهره مسلمانان می تواند میان فعالیتهای قانونی دینی و پلیس خط تمایزی رسم کند.
روز نخست ماه رمضان در شمال آمریکا اعلام شد
انجمن اسلامی شمال آمریکا اعلام کرد نخستین روز ماه مبارک رمضان در آمریکای شمالی روز پنجشنبه 13 سپتامبر (22 شهریور) خواهد بود. این انجمن اسلامی در بیانیه ای اعلام کرده است که ماه نو نجومی روز سه شنبه 11 سپتامبر رؤیت می شود و رؤیت این ماه روز 11 سپتامبر در هیچ کجا میسر نخواهد بود.
براساس معیارهای شورای فقه شمال آمریکا روز 12 سپتامبر ماه در استرالیا، آفریقای جنوبی، آمریکای جنوبی و آمریکای شمالی رؤیت می شود بنابراین نخستین روز رمضان المبارک در آمریکای شمالی روز 13 سپتامبر خواهد بود. انجمن اسلامی شمال آمریکا همچنین گفت: رمضان امسال از لحاظ نجومی 29 روز خواهد بود و نماز روز عید فطر 12 اکتبر اقامه می شود. به طوری که ماه نو روز 11 اکتبر رؤیت می شود.
تعیین نخستین روز ماه مبارک رمضان همواره از مسائل مورد بحث مسلمانان بوده، در این میان عقیده های مختلفی وجود دارد. عده ای از مسلمانان اعتقاد دارند مسلمانانی که در یک بخش شب با یکدیگر مشترک هستند در تمام مناطق و کشورها باید یک روز واحد را به عنوان نخستین روز ماه رمضان تلقی کنند.
عده ای دیگر اظهار می دارند که مسلمانان باید از تقویم قمری عربستان پیروی کرده و گروه سوم استدلال می کنند که هیئت معتبر رؤیت ماه در هر کشوری باید رؤیت ماه نو را اعلام کرده و مسلمانان یک کشور از آن تبعیت کنند.
گرایش به حجاب در میان زنان مسلمان الجزایر
جمعیت زنان مسلمانی که به منظور پیروی از سنتها و آموزه های اسلامی حجاب را به عنوان پوشش خود برگزیده اند در کشور الجزایر روند رو به رشدی را طی می کند .
بر اساس آماری که روزنامه محلی الخبر چاپ الجزایر منتشر کرده 50 درصد زنان در شهرهای بزرگ الجزیره محجبه هستند. ر حالی که این تعداد در سطح کشور 97 درصد اعلام شده است. حجاب میان زنان مسلمان الجزیره طی سالهای 1970 و 1980 احیا شده است، اما به تازگی همزمان با اعتراض زنان الجزیره نسبت به تبعیض، مسئله حجاب به موضوعی حساس تبدیل شده است.
کمپانی های خارجی مستقر در کشور نمی توانند با زنان محجبه در اداره های خود کار کنند چرا که کمپانی های محلی زنان محجبه را با دید مثبت در نظر نمی گیرند. در میان رشد علاقه و گرایش زنان مسلمان الجزیره به حجاب اظهارات چند ماه پیش رئیس جمهور مبنی بر اینکه حجاب پوشش ملی نیست به مناقشات بسیاری رقم زد.
در شهرهای این کشور حجاب مخالفان و موافقان دارد اما در مناطق صحرایی زنان کاملاً پوشیده و محجبه هستند.
فقدان دانش اسلامی ؛ زمینه ای برای افزایش ممنوعیت حجاب در آلمان
دادگاهی در ایالت نورت راین وستفالن آموزگار مسلمانی را از پوشیدن حجاب هنگام تدریس در مدرسه منع کرد و باعث شد تعداد دادگاه هایی که براساس عدم اطلاع از آموزه های دینی اسلام حجاب را منع می کنند، افزایش یابد.
دادگاه شهر دوسلدورف روز سه شنبه 23 مرداد ماه طی حکمی اعلام کرد که پوشیدن حجاب قوانین ایالتی را که علیه نمادهای دینی در مدارس دولتی وضع شده است، نقض می کند. آموزگار مسلمان 52 ساله که در یک مدرسه راهنمایی تدریس می کند گفت برای رأی این دادگاه فرجام خواهی خواهد کرد. این آموزگار استدلال کرد که روسری وی علاوه بر اینکه با ارزشهای اسلامی همسان است براساس سبک پوششی انتخاب شده که در فروشگاه های آلمان نیز وجود دارد. اما قاضی به علت بی اطلاعی از دستور اسلام به زنان مسلمان مبنی بر حفظ حجاب و عفاف در پوشش، استدلال این آموزگار را نپذیرفت و اشاره کرد که روسری نمادی از اعتقادات دینی محسوب می شود.
مقامات ایالت نورت راین وستفان در ماه ژوئن سال 2006 حجاب را ممنوع اعلام کردند. ممنوعیت مشابهی در سال 2005 در ایالت بایرین اعلام شد. تاکنون حجاب هشت ایالت از 16 ایالت آلمان ممنوع شده است، اما قوانین درباره سایر پوششهای سر در هر ایالت متفاوت است.
پس از آن که این قانون در ژوئن سال 2006 در ایالت نورت راین وستفالن اجرایی شود ، آموزگاری با پوشیدن کلاه وارد کلاس شد اما دادگاه کلاه را زیر مجموعه قوانین روسری دانست و آن را ممنوع کرد. اما در ایالت بایرن آموزگاران به منظور پوشاندن موهای خود از کلاه هم استفاده می کنند. دادگاه اجرایی در ایالت بادن واتمبرگ با اشاره نوع پوشش راهبه روسری آموزگاران زن مسلمان را نیز مجاز دانستند.
ارتقاء سطح امنیت مساجد بریتانیا در مقابل حملات نژادپرستانه
مسلمانان بریتانیا در پی حملات اسلام هراسانه که به دنبال طرحهای ناکام تروریستی بریتانیا به اوج خود رسیده، دوربینهای مدار بسته و نیروهای امنیتی در داخل مساجد خود نصب کردند تا از حملات نژاد پرستانه به نیایشگاه مسلمین و روحانیون جلوگیری کنند.
عنایت بانگلاوالا معاون دبیرکل شورای مسلمانان بریتانیا در گفتگو با تایمز اظهار داشت تعداد مساجدی که از تدابیر امنیتی پلیس به منظور ممانعت از وقوع حمله تروریستی استفاده می کنند افزایش یافته است.
این روند تازه میان مسلمانان بریتانیا به دنبال افزایش حملاتی که نیایشگاه های مسلمین را نشانه گرفته تقویت شده است؛ به طوری که رهبران مسلمانان بریتانیا این امر را مشکلی در حال رشد توصیف می کنند.
اخیرا یکی از امامان مسجد رجنتس پارک که به مرکز اسلامی فرهنگی مرکز لندن شهرت دارد مورد ضرب و شتم یکی از بازدید کنندگان قرار گرفت. این روحانی مسلمان که نام وی اعلام نشده از آن زمان تاکنون بستری است و شرایط وخیمی به سر می برند. ضارب وی نیز به ایجاد ضرب و شتم شدید و اهانت به یک افسر پلیس متهم است. اوایل ماه میلادی جاری نیز آتش سوزی در مسجد بردفور صورت گرفت. پلیس اسکاتلند نیز افزایش حملات نژاد پرستانه علیه مسلمانان را گزارش کرده اند.
مسلمانان بریتانیا که تعداد آنها حدود 2 میلیون نفر تخمین زده شده است پس از تلاشهای تروریستی برای انفجار اتومبیل در لندن و گلاسگو به شدت تحت فشار قرار گرفته اند؛ به رغم آنکه مسلمانان بریتانیا این حملات ترویستی را به کرات محکوم کرده اند و از مسلمانان خواسته اند با پلیس همکاری لازم را داشته باشند هنوز هم در معرض اقدامات نژاد پرستانه و اسلام هراسانه قرار دارند.
حفظ امنیت شهری توسط پلیس نوجوان و محجبه بریتانیایی
یک نوجوان مسلمان بریتانیایی با لباس متحدالشکل پلیس و حجاب ویژه خود، برای حفظ امنیت، قانون و نظم خیابانهای آکسفوردشایر در جنوب شرق بریتانیا تلاش می کند.
نادیا نعیم ساکن شهر بیکستر از سوی پلیس تیمس ولی به عنوان یکی از چهار افسر نوجوان استخدام شده و چون سایر همکاران خود می تواند اتومبیلها را به کنار خیابان هدایت کرده، آنها را جریمه ، مظنونین را متوقف و از آنها بازرسی کند.
نعیم ، ماه فوریه امسال در 17 سالگی خود به نیروی پلیس این منطقه که آکسفورد شایر، برک شایر و باکینگام شایر را تحت نظر دارد، ملحق شد. استخدام وی به عنوان عضو گروه افسران حامی جوامع که در سال 2003 توسط وزیر کشور وقت تشکیل شد تا حضوری پررنگ در خیابانهای شهر داشته باشند صورت گرفته که واکنش های مختلفی را در سراسر بریتانیا رقم زد.
سخنگوی فدراسیون پلیس که نظارت بر افسرانی که درجه آنها کمتر از سرپرست است گفت: استخدام کودکان در این جایگاه نشان دهنده در پیش گرفتن رویکرد بی اعتنایی به امنیت عمومی است. اما رئیس پلیس این منطقه تصریح کرد: افرادی که به خدمت گرفته ایم توانایی های قابل توجهی دارند و عدم تصدیق این امر مایه تأسف است.
اقلیت مسلمان بریتانیا حدود 2 میلیون نفر تخمین زده شده اند که پس از حملات هفتم ژوئیه و طرح های تروریستی اخیر به شدت تحت فشار قرار گرفته اند؛ اما به خدمت گرفتن پلیس محجبه که می تواند آزادانه حجاب خود را هنگام خدمت براساس آموزه های اسلامی حفظ کند می تواند گامی در راه ادغام هرچه بهتر و سریع تر مسلمانان تلقی شود.
ترویج وحدت در عین کثرت از سوی مسلمانان نیوزیلند
مسلمانان نیوزیلند هفته آگاهی درباره اسلام را با محور " وحدت در تکثر" در این کشور جنوب غربی اقیانوس آرام آغاز کرده و به رفع باورهای نادرست درباره دین آسمانی اسلام می پردازند.
جوادخان رئیس فدراسیون انجمنهای اسلامی نیوزیلند گفت: "هفته آگاهی درباره اسلام" ارائه کننده فرصتی برای اعضای جامعه این کشور به منظور یادگیری و درک اعتقادات، ارزشها و آداب مسلمانان است. هدف از برگزاری این رویداد نشان دادن تنوع میان مسلمانان نیوزیلند و اثبات سهم خود در درک اجتماعی و انسجام میان جوامع محسوب است .
فدراسیون انجمنهای اسلامی نیوزیلند به عنوان برگزار کننده این رویداد یک هفته ای اعلام کرده قصد دارد با باورهای نادرستی که درباره اسلام وجود دارد مبارزه و با تعصب ناشی از گزارشهای تحریف شده رسانه ای علیه مسلمانان مقابله کند.
کریس کارتر وزیر امور قومی نیوزیلند از مردم این کشور خواست که از این فرصت یک هفته ای استفاده کرده و سطح دانش خود را درباره اسلام ارتقاء دهند و گفت: این برنامه ملی دربرگیرنده برنامه های متعدی است و من از تعهد جامعه مسلمان به منظور برگزاری هفته آگاهی درباره اسلام به صورت سالانه قدردانی کرده و از مردم این کشور می خواهم فرصت یادگیری درباره اسلام را از دست ندهند.
کارتر که به عنوان بخشی از رویدادهای این هفته از مسجد اوتاهوهو دیدار کرده و مسلمانان جزء لاینفکر جامعه می داند اعلام کرد که وزارتی که وی عهده دار مسئولیتهای آن است در نظر دارد دیدارهای دانش آموزان را از مساجد هماهنگ کرده تا جوانان مسلمان اسلام را به همتایان غیر مسلمان خود آموزش دهند. رویدادهای جهانی نشان می دهد که ترویج درک گسترده میان مؤمنان ادیان جهان یکی از ضرورتهای جهان معاصر محسوب می شود.
بررسی درخشش تاریخ و فرهنگ اسلام در ازبکستان
تاریخ و فرهنگ اسلامی ازبکستان به عنوان یکی از کشورهای آسیای مرکزی در همایش دو روزه نقش ازبکستان در تمدن اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
همایش نقش ازبکستان در تمدن اسلامی که به مناسبت انتخاب تاشکند، پایتخت ازبکستان به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام برگزار شد هیئت های مسلمان، رهبران، علمای اسلامی و شخصیتهای برجسته سراسر جهان را گرد هم جمع کرد.
اسلام کریموف رئیس جمهور ازبکستان در رابطه با برگزاری این همایش گفت: این رویداد نشان دهنده سهم ازبکستان و مردم آن در توسعه فرهنگ اسلامی است.
میهمانان همایش در روزهای پیش از مجتمع دینی که در بخش قدیمی شهر تاشکند ساخته شده دیدار کردند. این مجتمع دربرگیرنده ساختمانهای بازسازی شده قرن شانزدهم و یک مسجد جامع نوساز است. این شهر همچنین دربرگیرنده کتابخانه شورای مسلمانان ازبکستان است که قدیمی ترین نسخه های شناخته شده قرآن در این کتابخانه نگاهداری می شود. مهمانان این همایش از شهر سمرقند که به غنای معماری اسلامی شهرو چشم اندازهای بی شمار شهرت دارد، دیدار کردند.
الله شکور پاشازاده دیروز طی سخنرانی در این همایش خواستار گفتگوی جهان اسلام و مسیحیت شد و گفتگو را تنها راه ارتباطی این دو دین آسمانی دانست.
مسلمانان 88 درصد از جمعیت 28 میلیونی ازبکستان را تشکیل داده اند. ازبکستان از آنجا که در جاده ابریشم میان اروپا و آسیا قرار داشت، همواره به مثابه پلی میان شرق و غرب از آن یاد می شده است. شهرهای زیبای این کشور چون سمرقند و بخارا زمانی مهد تجارت و مراکز فرهنگی و زمانی بخشی از ایران باستان بودند.
تأسیس مرکز استاندارد محصولات اسلامی در روسیه
مرکز استاندارد و صدور مجوز برای محصولات حلال و ذبح اسلامی وابسته به شورای مفتیان روسیه تأسیس می شود.
"جعفر عزیزبایف" مدیر مرکز استاندارد و صدور مجوز گوشت حلال برای مسلمانان گفت: حدود 50 مؤسسه در روسیه مشغول تولید محصولات حلال هستند که این مراکز نه تنها شامل محصولات گوشتی بلکه شیر خشک، مرغ و پرندگان، شیرینی جات، کندوداری و بستنی را نیز در برمی گیرد. دو کشتارگاه مسکو محصولات ذبح حلال را به جنوب روسیه به جمهوری های شمال قفقاز عرضه می کنند.
مرکز استاندارد و صدور مجوز گوشت حلال به صورت مشترک با مؤسسه علمی- پژوهشی صنایع گوشت روسیه کتابی از سری "دین و تغذیه" را آماده کرده است . در ماه سپتامبر نیز شورای مفتیان روسیه گردهمایی را با حضور تولید کنندگان محصولات اسلامی و فروشندگان و عرضه کنندگان این محصولات حلال برگزار خواهد کرد .
نظر شما