اکبر عالمی، سرپرست داوران بخش فیلم های انیمیشن و مستند جشنواره آثار قرآنی با بیان این مطلب به خبرنگار مهر گفت: "برای ساخت اثری بر اساس مفاهیم قرآنی یا حتی واژه های عمیقی که در ادبیات فارسی آمده، روش الهام گرفتن و در نتیجه به کارگیری ساختار برای تولید فیلم نزد هنرمندان متفاوت است. این مسئله می تواند روی کیفیت آثار و نظر منتقدان تاثیر بگذارد."
وی خاطر نشان کرد: "برخی از هنرمندان بر این باورند که باید در معنا غرق شوند و سپس رها شوند و بعد به صورت غیر مستقیم به ابراز مفهوم مورد نظر بپردازند. به گونه ای که مخاطب از لحظه شروع اثر نتواند حدس بزند که فیلم قصد بیان چه چیزی را دارد. به عبارت دیگر، عنوان فیلم و نحوه آغاز اثر نباید به گونه ای باشد که موضوع فیلم به اصطلاح لو بروند. از نظر این عده باید یک مفهوم با استفاده از زبان سینمایی مطرح شود تا مورد توجه مخاطب قرار بگیرد. در خصوص انیمیشن که این موضوع اهمیت بیشتری دارد."
این کارشناس رسانه با بیان نظر گروه دیگری از صاحبنظران در زمینه تولید فیلم بر اساس مفاهیم عمیق انسانی ادامه داد: "برخی به این باورند که تبلیغ مستقیم و برگردان عین به عین از واژه به تصویر جایزه است. همانگونه که مردم برای مثال کتاب حافظ را می خرند و از مفاهیمی که وی در شعر خود به کار برده است، به اندازه بهره خود لذت می برند. با آنکه بارها آن شعر یا مفهوم را شنیده اند. این اختلاف دیدگاه در مورد ساخت آثار شرکت کننده در این جشنواره هم وجود داشت."
عالمی راجع به کیفیت کلی آثار شرکت کننده در جشنواره اظهار داشت: "هنرمندان شهرستانی آثار شایسته و قابل توجهی در جشنواره ارایه کرده بودند. در حالی که از فیلمسازان تهرانی تسهیلات کمتری در اختیار دارند. نکته دیگر اینکه فیلمسازان این ژانر باید به مفاهیم زیبایی شناسی دقت بیشتری داشته باشند تا روزی برسد که وقتی یک یهودی یا مسیحی به تماشای فیلم های قرآنی می نشیند از تماشای این آثار الهام بگیرد. چون کلام خداست."
وی درباره اینکه اصولا" تا چه اندازه امکان تصویرسازی مفاهیم عمیق قرآنی با استفاده از هنرهای تصویری وجود دارد، توضیح داد: "این کار امکان پذیر است، ولی بستگی به شرایط اجرایی و توجه به اصول زیبایی شناسی دارد. در جشنواره امسال سه فیلم انیمیشنی با عنوان "فرامانروایان مقدس" ساخته شده بود. این آثار به نسبت فناوری های نوین و برتری که در کشورهای غربی مورد استفاده قرار می گیرد و به جهت رعایت اصول زیبایی شناسی فاصله به نسبت زیادی دارد."
سرپرست داوران بخش انیمیشن و مستند نخستین جشنواره فیلم های قرآنی با تاکید بر اهمیت تداوم تولید برای دستیابی به مطلوب اظهار داشت: "باید به مسئله استفاده درست و منطقی از واژه ها توجه داشت. یعنی نباید واژه های عمیق را به گونه ای جلوه دهیم که سینماگران توان تصویرسازی را در خود نبینند. مسئله اینجاست که ساخت فیلم های قرآنی گام نخست را برمی دارد و برای رسیدن به نقطه ایده آل باید چندین سال به راه خود ادامه دهد و مورد تجزیه و تحلیل دقیق قرار بگیرد تا نقاط ضعف و قوت خود را به خوبی شناسایی کند."
وی ادامه داد: "یکی از نکاتی که فیلمسازان بخش انیمیشن در این ژانر باید به آن توجه کنند اینکه بی جهت فیلم را طولانی نکنند و از ایجاز در ارایه مطلب بهره بگیرند. همچنین وقتی اجازه ارایه چهره یک معصوم وجود دارد، برای نمونه وقتی قرار است صورت حضرت داود (ع) کشیده شود، باید به وجه زیبایی شناسی او و اصحابش به خوبی دقت شود تا مفهوم تبارک اله احسن الخالقین برای مخاطب مفهوم پیدا کند. غربی ها برای ارایه مفاهیم مادی و زمینه به ارایه چهره ای مقبول از شخصیت مثبت توجه خاصی نشان می دهند."
عالمی با تاکید بر اینکه باید در این زمینه فعالیت زیادی صورت بگیرد، گفت: "مسئله اینجاست که باید در زمینه مسایل فنی توجه صورت بگیرد. برای نمونه در زمینه انیمیشن سازی باید به طراحی چهره، تناسب بدن و حرکات، فضا سازی قصه، شکل دادن به شخصیت ها، مسئله فانتزی و تخیل، بحث تدوین، دکوپاژ و حتی طراحی صدا توجه خاصی صورت بگیرد تا یک اثر با توجه به اصول زیبایی شناسی توانایی جذب مخاطب را داشته باشد."
اکبر عالمی در گفتگو با مهر:
برای دستیابی به کیفیت برتر در فیلم های قرآنی باید تلاش کرد
برگزاری نخستین جشنواره فیلم های قرآن گام نخست در این راه بود و برای دستیابی به آثاری مطلوب و تاثیرگذار باید تلاش بیشتری صورت بگیرد.
کد خبر 538866
نظر شما