۱۱ دی ۱۴۰۰، ۱۰:۵۸

بلاتکلیفی شهرک بازیافت یزد؛

دود بازیافت غیراصولی در چشم یزدیها/بخش خصوصی هم از پس کار برنیامد

دود بازیافت غیراصولی در چشم یزدیها/بخش خصوصی هم از پس کار برنیامد

یزد- انتشار بوی نامطبوع ناشی از سوزاندن زباله‌ها برای جدا کردن ضایعات قابل بازیافت در بسیاری از نقاط شهر یزد به یک معضل جدی تبدیل شده و گلایه بسیاری از مردم را به دنبال داشته است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: زباله سوزی یکی از شیوه‌های رایج فعالان بخش بازیافت است که این روزها در گوشه و کنار شهر یزد به ویژه در حواشی شهر از جمله حسن آباد، خیابان بنافتی‌زاده، مریم آباد، برخی از روستاهای بخش مرکزی و.... رایج شده و برخی با مجوز و برخی بدون مجوز در این زمینه در حال فعالیت هستند.

اینکه از ضایعات به عنوان طلای کثیف یاد می‌شود و باید زباله‌های قابل بازیافت باید از زباله‌های غیرقابل برگشت به چرخه مصرف تفکیک شود، قابل انکار نیست اما اینکه این کار به چه شیوه و در چه محلی انجام شود، در شهر یزد زیر سوال است.

وقتی در چند قدمی منازل مسکونی، دود و بوی نامطبوع ناشی از سوزاندن لاستیک و پلاستیک، برای جدا کردن فلزات از زباله‌ها، مردم را آزار می‌دهد و خسارت جبران ناپذیری به سلامت آنها وارد می‌کند، این شیوه بازیافت اصلاً رضایت بخش نخواهد بود.

رعایت نشدن اصول تفکیک زباله‌های بازیافتی در یزد

بازیافت اصولی دارد و در دنیا نیز روش‌های مختلف و استانداردی برای آن وجود دارد و مهمتر اینکه عملیات بازیافت زباله‌ها نباید در داخل شهر و در محل زندگی شهروندان انجام شود.

این مسئله یکی از چالش‌های اصلی شهر یزد بوده و هست به طوری که بیش از ۶ سال است که مشکلات بین دستگاهی و عدم واگذاری زمین، مانع از ایجاد شهرک ضایعات در شهر یزد شده و حتی با واگذاری این فعالیت به بخش خصوصی از سال گذشته، هنوز اقدامی صورت نگرفته و این امر نشان می‌دهد که عزم جدی در این زمینه وجود ندارد.

دود بازیافت غیراصولی در چشم یزدیها/بخش خصوصی هم از پس کار برنیامد

از سوی دیگر، مردم با توجه به اینکه این اقدام بیشتر از سوی اتباع خارجی صورت می‌گیرد، گلایه دارند زیرا دود ناشی از شیوه نادرست بازیافت را شهروندان یزدی تحمل می‌کنند اما سود آن برای اتباعی است که پول آن را در ایران خرج نمی‌کنند.

ایجاد شهرک بازیافت مطالبه جدی مردم یزد

همه این عوامل دست به دست هم داده‌اند تا ایجاد شهرک بازیافت یا ضایعات شهری به یکی از مطالبات جدی شهروندان یزدی تبدیل شود، مطالبه‌ای که حتی با تلاش‌های درون استانی و برون استانی، عاقبت به واگذاری زمین به شهرداری ختم نشد و سال گذشته عملیات اجرایی آن به بخش خصوصی واگذار شد که هنوز نه در زمین بلکه بر روی کاغذ هم اثری از شهرک بازیافت ارائه نشده است.

ضایعات، بخش ارزشمندی از طلای کثیفی است که در یزد تولید می‌شود و مدیریت بازیافت آنها برای استفاده مجدد و به عنوان مواد تجدید پذیر باید در دستور کار قرار گیرد چرا که از سویی، رها کردن آنها به هدر دادن سرمایه ملی و از سوی دیگر، استحصال آنها از شیوه‌های نادرست باعث بروز مشکلات زیست محیطی می‌شود.

کارشکنی برای ایجاد شهرک از سوی سازمان مدیریت پسماند

شهرک بازیافت، چاره کار است اما گیر کار کجاست؟ معاون خدمات شهری شهرداری یزد که پیش از این ریاست سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد را بر عهده داشت و از روند ایجاد این شهرک به خوبی اطلاع دارد، کارشکنی‌ها را مانع از ایجاد شهرک بازیافت در شهر یزد دانست.

دود بازیافت غیراصولی در چشم یزدیها/بخش خصوصی هم از پس کار برنیامد

حمیدرضا رحیمدل در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تلاش‌های گسترده بیش از ۶ سال در این سازمان برای ساخت شهرک بازیافت برای مدیریت ضایعاتی‌ها و جلوگیری از بروز مشکلات زیست محیطی در کنار منازل مسکونی و نارضایتی‌هایی که در این باره وجود داشت، از طی شدن همه مراحل قانونی برای واگذاری زمین به شهرداری خبر داد که در نهایت به نتیجه نرسیده است.

بی‌نتیجه ماندن تلاش‌های شهرداری برای ایجاد شهرک بازیافت

معاون خدمات شهری شهرداری یزد با تاکید بر اینکه شهرداری دین خود را در این راستا ادا کرده و مسئولان استان باید در این حوزه وارد عمل شوند، اظهار کرد: با این شرایط و در صورتی که شهرداری از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نکرده، هر چند این مشکل شهروندان است و باید مورد توجه قرار گیرد اما به نظر می‌رسد که دستگاه‌های دیگر به جز شهرداری باید در این زمینه پاسخگو باشند.

رحمیدل بیان داشت: هر وقت زمین برای ایجاد شهرک بازیافت به شهرداری تحویل شد در این زمینه پاسخگو خواهیم بود و تا آن زمان مدیریت این امر ارتباطی به شهرداری ندارد.

وی با اشاره به اینکه مستندات پیگیری‌های مکرر این موضوع در سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد موجود است، گفت: این موضوع تا هیأت دولت پیگیری شد و استعلام از مراجع مربوطه نیز مثبت شد اما در نهایت به این نتیجه رسیدند که زمین قابل واگذاری به شهرداری نیست و کار را به بخش خصوصی سپردند که هنوز نتیجه‌ای نداشته است.

بی‌نتیجه ماندن متمرکز کردن ضایعاتی‌ها

معاون خدمات شهری شهرداری یزد تاکید کرد: شهرداری تمام تلاش خود را به کار گرفت که با واگذاری زمین، شهرک بازیافت را در کنار گود زباله یزد دایر کرده و تمام مراکز ضایعاتی مجاز را در این منطقه مستقر کند تا مشکلات شهروندان ناشی از سوزاندن زباله در ضایعاتی‌های مجاز و غیرمجاز در داخل شهر به حداقل برسد اما همکاری وجود نداشت.

وی با تاکید بر اینکه با راه اندازی این شهرک، فعالیت ضایعات فروشی‌ها تحت کنترل در می‌آید، ادامه داد: این شهرک قرار بود که از سوی سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد در زمینی با مساحت قابل توجه و مناسب در کنار گود زباله یزد دایر شود که به دلیل عدم واگذاری زمین بی‌نتیجه ماند و سال گذشته ساخت آن به بخش خصوصی واگذار شد که هنوز هیچ اثری از شروع کار در زمین واگذار شده دیده نمی‌شود.

فعالیت گسترده اتباع در ضایعاتی‌ها

معاون خدمات شهری شهرداری یزد درباره فعالیت گسترده اتباع در حوزه مدیریت نادرست ضایعات در شهر یزد اظهار داشت: اداره کار و اداره امور اتباع برای این افراد کارت صادر می‌کنند و با این وجود، ما مجوزی برای جلوگیری از فعالیت آنها نداریم ضمن اینکه مجوز اصلی ضایعاتی‌ها را فعالان بومی دریافت می‌کنند اما کار اجرایی را به اتباع واگذار می‌کنند.

دود بازیافت غیراصولی در چشم یزدیها/بخش خصوصی هم از پس کار برنیامد

وی با اشاره به نامه نگاری‌های صورت گرفته در این باره به اداره کار، اداره امور اتباع خارجی و دادستانی یزد از بی نتیجه ماندن پیگیری‌ها خبر داد و افزود: با این وجود کاری از دست شهرداری بر نمی‌آید.

طولانی شدن روند بررسی واگذاری زمین

مسئول امور حقوقی سازمان مدیریت پسماند و مسئول ویژه پیگیری پرونده شهرک ضایعات این سازمان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر درباره مستندات پیگیری این موضوع در سازمان مدیریت پسماند اظهار داشت: قرار بود زمینی به مساحت ۲۰۰ هکتار در کیلومتر هفت جاده سیمان آزادگان، جنب کارخانه کمپوست شهرداری یزد، از منابع طبیعی به شهرداری واگذار شود که بعد از استعلام از مراجع مربوطه به ۱۵۰ هکتار کاهش پیدا کرد.

معین مزیدی افزود: در این رابطه مصوبه شورای تأمین استان و سازمان مدیریت برنامه ریزی و کارگروه زیربنایی استان را دریافت کردیم و در نهایت اعلام شد که با توجه به اینکه شهرداری دستگاه دولتی نیست، این درخواست در کمیسیون مستندسازی بررسی شود و این موضوع در استان مورد موافقت قرار گرفت.

وی ادامه داد: در ادامه باید از دفتر معاونت حقوقی نهاد ریاست جمهوری تائیدیه می‌گرفت که این پرخه دو سال طول کشید و در ادامه دوباره استعلام برای وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های مربوطه در استان ارسال و جواب استعلام‌ها دستگاه‌های استانی نیز مثبت اعلام شد.

باز شدن پای بخش خصوصی و پیمانکاری که عزم جدی برای ساخت شهرک بازیافت ندارد

مسئول امور حقوقی سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد گفت: در نهایت تهران بعد از یک سال اعلام کرد که زمین قابلیت واگذاری به شهرداری را ندارد و شهرداری باید زمین را بخرد، اما در این یک سال ایجاد این شهرک از سوی استانداری به بخش خصوصی واگذار شد و شرکتی برای ایجاد این شهرک در همین زمین در مقیاس کوچک‌تر از شهرک صنعتی مجوز گرفت.

وی با اشاره به اینکه عملیات کلنگ‌زنی این پروژه نیز یک سال است که انجام شده، بیان کرد: اما در این مدت نه زمین تفکیک و واگذار شده است و نه پیمانکار جدیت لازم برای پیگیری این موضوع را دارد در حالی که در ایجاد این شهرک همه دستگاه‌ها دخیل هستند اما قوانین و مقررات دست و پا گیر است و پیمانکار نیز عزم راسخی در این باره ندارد.

حق با مردم است

مسئول ویژه پیگیری پرونده شهرک ضایعات سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته و قبول دردسرهایی که برای شهروندان وجود دارد، گفت: البته افرادی که در این صنف مجوز دارند هم حق دارند و باید محل مناسبی برای فعالیت در اختیار آنها قرار گیرد چرا که در حال حاضر پروانه فعالیت برای حدود ۲۵۰ واحد در بخش ضایعات آهن و ۱۲۰ واحد در بخش ضایعات مواد پلاستیکی صادر شده اما فعالیت سایر واحدها که تعداد آنها هم کم نیست، غیرمجاز است.

دود بازیافت غیراصولی در چشم یزدیها/بخش خصوصی هم از پس کار برنیامد

وی افزود: اما همین واحدهای مجاز نیز با شکایت‌های مردمی پلمب می‌شوند و سرگردان شده اند چرا که تا زمینی برای فعالیت در اختیار آنها قرار نگیرد، مجبور هستند در فضایی که در اختیار دارند، کار کنند از این رو باید فشار بیشتری به پیمانکار وارد شود که مراحل را به زودی طی کرده و نسبت به اجرای شهرک اقدام کند.

ضایعات با توجه به سودی که برای فعالان این بخش دارد، بخش پردرآمدی است که همیشه دردسر ساز بوده و بدون توجه به مسائل زیست محیطی و تنها به دلیل سودآوری مورد توجه قرار داشته اما هم مسئولان و هم این صنف در این حوزه کوتاهی کرده‌اند و می‌شد خیلی زودتر از اینها نسبت به ایجاد شهرک ضایعات برای استقرار این واحدها تلاش کرد.

البته هنوز هم دیر نشده و با توجه به اینکه بخش خصوصی نیز پای کار آمده، باید جدیت بیشتری به خرج داده شده و روند برای واگذاری زمین و زیرساخت‌های مورد نیاز زودتر طی شود تا مردم بیش از این آزار نبینند و محیط زیست بیشتر آلوده نشود چرا که رها کردن مواد بازیافتی در زباله‌ها و دفن کردن آنها در خاک، هم سرمایه ملی را به هدر می‌دهد و آلودگی خاک، هوا و منابع آبی را به همراه دارد.

به امید آنکه اهمیت این موضوع مورد توجه مسئولان و متولیان قرار بگیرد و به تلاش‌هایی که صورت گرفته است، توجه کرده و این شهرک را به زودی دایر کنند.

کد خبر 5389053

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha