به گزارش خبرنگار مهر، محمدحسین صفارهرندی در این گردهمایی طی سخنانی آمادگی این وزارتخانه را برای پیگیری مشکلات موجود سر راه نهضت کتابخوانی اعلام کرد و گفت : نهضت ساخت و ساز کتابخانه ای باید در دستور کار قرار گیرد و کتابخانه های جدید باید در جاهایی که بیشترین نیاز و کمترین امکانات را دارند نظیر روستاها ساخته شود. یک موجی باید برای ایجاد کتابخانه های جدید در روستا ها بوجود آید که حتما از حمایت رئیس جمهوری نیز برخوردار خواهیم شد.
هیچ وقت برای رفع مشکلات کتابداران توقف نخواهیم کرد
وی افزود: می توان ساخت پنج هزار کتابخانه روستایی را در دستور کار قرار داد و طی دو سال حداقل تعداد دو هزار کتابخانه ایجاد کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که "برخی کتابخانه ها به قرائت خانه ای برای دانش آموزان دبیرستانی و دوران امتحانات اخر سال تبدیل شده است" گفت: البته خوشحالیم که کتابخانه ها به عنوان پناهگاهی برای درس خواندن جوانان تلقی شود اما خوشحال تر خواهیم شد نیاز به مطالعات جنبی و فارغ از درس کسانی را به کتابخانه بکشاند.
صفارهرندی ادامه داد: از طریق سازمان مدیریت و برنامه ریزی و نهاد ریاست جمهوری پیگیر حل مشکلات کتابخانه های عمومی از جمله بحث نیم درصد و مشکلات کتابداران رسمی هستیم. برای حل مشکلات اداری کارکنان و کتابداران نیز هر کاری که ممکن است انجام می دهیم و هیچ وقت برای رفع مشکلات آنان توقف نخواهیم کرد.
وی در خصوص تجهیز کتابخانه های موجود به کتاب های جدید گفت: با تندتر شدن آهنگ تزریق کتاب به کتابخانه ها، دیگر مشکلی بابت تجهیز کتابخانه ها به کتاب های جدید و به روز نخواهیم داشت. میلیاردها تومان کتاب خریداری شده توسط معاونت فرهنگی امسال با هماهنگی نهاد کتابخانه ها به کتابخانه ها اهدا می شود.
وی خاطرنشان کرد: از این مرحله که کتابخانه ها دچار فقر منابع باشند عبور کردیم و این مساله با ارتباط نزدیک تر میان نهاد کتابخانه ها با معاونت فرهنگی شکل جدیدی به خود خواهد گرفت.
وی تحقق امر گسترش کتابخوانی را در سایه همکاری و مشارکت همه دستگاه ها از جمله ادارات کل ارشاد استان ها دانست و گفت: نهاد کتابخانه ها و ادارات ارشاد مناطق و استان ها اگر دست در دست هم دهند کارشان رونق می یابد در غیر این صورت از اهداف اصلی باز خواهند ماند. در عین حال از استانداران نیز انتظار داریم که همان برخوردی را که با مدیرکل ارشاد استان دارند با مدیران استانی امور کتابخانه ها نیز همان گونه برخورد کنند.
دولت موافق دولتی کردن نهاد کتابخانه ها نیست
وزیر ارشاد با اشاره به دیدگاهی که معتقد است ادارات کل ارشاد می خواهند در کتابخانه ها اردو زده و ارتزاق کنند گفت: نمی دانم این تصور غلط چرا شکل گرفته اما فعالیت های دو سال اخیر وزارتخانه نشان می دهد که ارشاد همیشه از امکاناتش کاسته و به امکانات کتابخانه ها افزوده است.
وی با انتقاد از انتشار خبری مبنی بر اینکه تحولات صورت گرفته در بخش کتابخانه ها در جهت دولتی شدن آنهاست گفت: این تصورات اشتباهی است که بعضی در اتاق های دربسته به آن دامن می زنند.
وزیر ارشاد با اشاره به انتصاب دبیرکل جدید نهاد کتابخانه های عمومی کشور، ایجاد جریانی برای دولتی شدن کتابخانه ها را رد کرد و گفت: دولت موافق دولتی کردن نهاد کتابخانه ها نیست و ما می خواهیم مدیران امور کتابخانه های استان ها و مدیران کل ارشاد هر کدام جایگاه خود را داشته باشند و اصولاً پیشانی فصل فرهنگ و هنر ما کتابخانه ها هستند و زیبنده ترین فعالیت های فرهنگی در حوزه کتاب صورت می گیرد.
از بحث نیم درصد درآمد شهرداری ها کوتاه نمی آییم
منصور واعظی دبیرکل جدید نهاد کتابخانه های عمومی نیز در این گردهمایی با اشاره به سند چشم انداز برنامه چهارم توسعه کشور گفت: ما از طریق دفتر رئیس جمهور پیگیر بودجه های اختصاص یافته سهم فرهنگ و هنر از سفرهای استانی هستیم.
وی اضافه کرد: خرید کتاب برای کتابخانه های عمومی کشور از این پس باید با نظر خواننده و نیازسنجی که توسط مدیران استانی امور کتابخانه ها انجام می شود صورت گیرد و گزارش این وضعیت از طریق این مدیران به نهاد اعلام شود تا برای این کار اقدامات لازم صورت گیرد.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور اضافه کرد: همچنین به غیر دولتی بودن کتابخانه ها اشاره کرد و گفت: مدیران امور کتابخانه های عمومی استان ها باید هم مدیر هزینه باشند و هم مدیر تامین هزینه و قرار نیست هزینه کتابخانه ها را دولت بدهد و لذا باید بحث بدهی های نیم درصدی شهرداری ها را با جدیت پیگیری کنند. بحث نیم درصد یک بند قانونی است و ما حاضر نیستیم که حتی یک سانتیمتر از این موضع عقب بنشینیم و شهرداری ها باید تمام حق و حقوق ما را به حساب مان بریزند.
واعظی تصریح کرد: هر استانداری که برای تجهیزات ما اعتباری هزینه کند ما نیز حاضریم به میزان همان اعتبار، کتاب های مورد نیاز کتابخانه ها را تامین کنیم و به تناسب کمکی که به کتابخانه ها می کنند نهاد نیز آمادگی هر گونه همکاری در تامین منابع کتابی را برای آنها دارد.
وی همچنین به مدیران استانی توصیه کرد که سند چشم انداز بیست ساله نظام را برای سال 1404 پیش روی خود داشته باشند.
در سال 1404 باید در میان ده کشور برتر کتابخوان دنیا باشیم
وی در این باره گفت: ما قرار است در سال 1404 برترین کشور اقتصادی منطقه باشیم و در حوزه های فرهنگی هم باید تلاش کنیم که جزو 10 کشور اول دنیا باشیم و جایگاه ممتازی را به دست بیاوریم و سرانه مطالعه ما نیز باید در رده 10 کشور اول دنیا باشد.
وی با اشاره به امکاناتی که کتابخانه های عمومی در اختیار دارند، اضافه کرد: در حال حاضر 700 هزار متر مربع فضای کتابخانه ای در کشور وجود دارد که باید تا آخر برنامه چهارم (2 سال دیگر) این میزان دو برابر شود.
وی افزود: در حال حاضر 5/1 میلیون نفر جمعیت فعال کتابخانه ای است که باید در پایان برنامه چهارم توسعه این رقم نیز دو برابر شود و به سه میلیون نفر برسد.
مدیران استانی امور کتابخانه های عمومی عضو شورای برنامه ریزی استان شوند
حبیب صفرزاده مدیر امور کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی نیز در این گردهمایی به نمایندگی از سایر مدیران استانی، در سخنانی به مشکلات این کتابخانه ها اشاره کرد و گفت: مدیران استانی امور کتابخانه های عمومی باید عضو شورای برنامه ریزی استان باشند تا بتوانند از ردیف مربوط به فرهنگ و هنر استان سهمی داشته باشند. بر همین اساس آنها باید عضو شورای اداری و نیز شورای فرهنگ عمومی استان باشند.
وی ادامه داد: مشکلات بودجه ای باعث شده تا کتابداران ما به حق و حقوق خودشان دستیابی پیدا نکنند. موانعی هم به لحاظ اعتباری سر راهمان است و با توجه به اینکه نهاد از وزارت ارشاد منفک شده روش خاصی باید به کار رود تا مدیران استانی بتوانند مشکلات خودشان را حل کنند. همچنین باید وحدت رویه ای در برخورد مدیران استانی با مدیران کل ارشاد و مدیران استانی کتابخانه ها وجود داشته باشد.
صفرزاده همچنین ایجاد ردیف مستقل عمرانی و پیگیری قانون مربوط به نیم درصد و مشخص شدن تکلیف نیروهای رسمی شاغل در کتابخانه های عمومی و راه اندازی کتابخانه های پیشرفته را خواستار شد.
در گردهمایی مدیران امور کتابخانه های عمومی استان های سراسر کشور علاوه بر معاونین نهاد کتابخانه های عمومی، مشاورین دبیرکل نهاد و برخی از اعضا هیات امنا نیز حضور داشتند. قرار بود این نشست بدون حضور خبرنگاران رسانه ها و مطبوعات برگزار شود اما این گزارش حاکی است مطابق نظر دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی شبکه خبر و واحد مرکزی خبر اجازه پوشش این گردهمایی را داشته اند.
نظر شما