دکترمسعود طبیبی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: درتحقیق به عمل آمده بر روی 7 هزار تصادف در محور قزوین- رشت در طول سه سال گذشته به این نتیجه رسیدیم که 11 درصد این تصادفات مربوط به برخورد جلو به جلو خودروها بوده و این برخوردها 44 درصد از کشته های این محور را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: در حال حاضر کاهش برخورد جلو به جلو وسایل نقلیه یک اولویت در سیستم جاده ای کشور می تواند محسوب شود و باید در این خصوص یک سری برنامه ریزهای اصولی انجام گیرد.
دکتر طبیبی در خصوص راههای کاهش این تصادفات گفت: استفاده از موانع انعطاف پذیر در جاده ها در این خصوص تاثیر بسیار مثبتی دارد چرا که موانع با ایجاد احساس ناخوشایند به راننده ای که وارد لاین مخالف می شود تا حدودی جلوی سبقت غیر مجاز او را خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از راههای کاهش این تصادفات جدا سازی مسیرهای رفت و برگشت می باشد که با خود دغدغه خستگی راننده و در نتیجه نوع دیگری از تصادفات یعنی انحراف به چپ را می تواند همراه داشته باشد.
استاد دانشگاه امیر کبیر استفاده از سیستم های هوشمند درون خودرویی را در کاهش تصادفات بسیار موثر دانست و تاکید کرد: به عقیده من ما باید با صنایع خودروسازی یک تفاهم نامه مشترک تدوین نماییم و از تجهیزات ایمنی ترافیک در درون خودروها بهره بیشتری ببریم.
وی افزود: در این چارچوب می توان به سیستم های هوشمند درون خودرویی کنترل خط سیر وسیله نقلیه که در صورت انحراف از مسیر حرکت، هشدارهای لازم را بصورت آلارم صوتی و یا لرزش صندلی و فرمان ایجاد می کند، استفاده نمود.
کارشناس حمل و نقل ترافیک خاطرنشان کرد: بحث نوسازی ناوگان و مدیریت پویا در صنعت خودروسازی کشور می تواند زمینه های مساعدی برای طرح این موضوعات ایجاد کند.
نظر شما