به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه "نیوز دی" چاپ نیویورک، دولت آمریکا با از میان برداشتن صدام و تشکیل دولتی شیعه در عراق برای نخستین بار در تاریخ این کشور، ایران را هم دربعد داخلی و هم در بعد خارجی در برابر دولت های سنی عرب منطقه تقویت کرد.
"دیا رشوان"، پژوهشگرارشد مرکز مطالعات استراتژیک و سیاسی الاهرام مصر در این باره گفت : ایرانی ها بدون هیچ زحمتی تبدیل به مهمترین قدرت برتر منطقه ای شده اند.
"مروان کبالان"، استاد علوم سیاسی دانشگاه دمشق نیز دراین باره می گوید : تمامی حکومت های خاورمیانه به این نتیجه رسیده اند که آمریکا در جنگ عراق شکست خورده است. آنها همگی در تلاشند تا از منافع خود حفاظت کنند و از شکست آمریکا چیزی به دست آورند.
رشوان اظهار داشت : همه بحران های منطقه هم اکنون به دلیل جنگ عراق به یکدیگر مرتبط شده و هیچ کدام قابل حل نیست مگر این که آمریکایی ها راهی برای خروج از بن بست عراق بیابند.
"محمد صلاح"، رئیس دفتر روزنامه الحیاب در مصر معتقد است : امروزه هرکس که با آمریکا متحد باشد در جهان عرب به عنوان خائن شناخته می شود که پیش از همه دولت عراق است.
وی افزود : حتی اگر رهبران کشورهای عربی متحد آمریکا باشند، ملت های آنها از آمریکا بیش از گذشته خشمگین هستند. آنها نمی خواهند دیگر آمریکا در منطقه دخالت کند، آنها به هر دولتی که از حمایت واشنگتن برخوردار باشد، اعتماد ندارند.
در ادامه تحلیل روزنامه "نیوز دی" آمده دولت بوش به قدری در منطقه خاورمیانه منفور شده که برخی از وفادارترین متحدان آن هم سعی دارند در منظر عمومی از آمریکا فاصله بگیرند. حتی پادشاه عربستان که نزدیک ترین متحد واشنگتن در خاورمیانه است، ماه مارس در اجلاس سران اتحادیه عرب برای نخستین بار به شدت از حضور نظامی آمریکا در عراق انتقاد کرد و آن را اشغال غیرمشروع خواند.
رشوان درباره توازن قدرت ایران و عربستان در منطقه می گوید : عربستان خود را رهبر جهان اسلام تصور می کند اما ایران اکنون این رهبری را به چالش کشیده است. بنابراین سعودی ها باید ثابت کنند که از آمریکا جدا هستند.
کبالان نیز اظهار داشت : قدرت های سنتی جهان عرب در پشت صحنه در تلاش برای تضعیف نفوذ ایران هستند و یک راه به این منظور، ایجاد پیشرفت در مذاکرات فلسطینی ها و اسرائیل است حتی اگر پیشرفتی واقعی در بین نباشد. اقدام عربستان درفوریه گذشته برای میانجیگری بین حماس و تشکیلات خودگردان به رهبری ابومازن برای تشکیل دولت وحدت ملی به همین منظور صورت گرفت.
صلاح دراین باره معتقد است که پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی ژانویه 2006 فلسطین و متعاقب آن تحریم اروپا و آمریکا علیه دولت حماس عملاً این فرصت را به ایران داد تا با ارائه کمک و حمایت از حماس، نفوذ خود را در منطقه افزایش دهد. پیروزی حزب الله شیعه در لبنان نیز بر رژیم صهیونیستی در جنگ سال گذشته، دولت های عربی منطقه را شوکه کرد.
"امل سعد قرایب" کارشناس مسائل شیعه در دفتر بیروت مؤسسه مطالعاتی کارنگی اعتقاد دارد: ایران در حمایت از حزب الله و حماس موفق عمل کرده و حکومت های عربی هم اکنون بیم دارند ملت های سنی شان جذب پیام ایران و حزب الله مبنی بر مقابله با آمریکا و حمایت از ملت های مظلوم شوند.
در انتهای این تحلیل به نقل از رشوان آمده است: خاورمیانه در نقطه عطفی تاریخی قرار دارد، نه فقط به دلیل مناقشه فلسطین و اسرائیل بلکه وقایع عراق و ایران تاثیری عمیق بر آینده جهان عرب خواهند داشت.
نظر شما