خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه : این کتاب تلاشی است مقدماتی برای مطالعه جامعه شناختی اندیشه ها و آرای یکی از برجسته ترین روشنفکران تاریخ معاصر ایران، یعنی جلال آل احمد. آراء آل احمد به ویژه ایده غربزدگی بر زندگی روشنفکری روزگار او و سالهای پس از آن تاثیری ژرف بر جای گذاشت.
به علاوه گفتمانی که به تدریج پیرامون مفهوم کانونی غربزدگی شکل گرفت، در ادامه به صحنه سیاست عملی رسوخ کرد و در جامعه فکر و عمل مذهبی از انقلابی تمام عیار سر درآورد، انقلابی که ربع قرنی است تقریبا تمام وجوه زندگی ما را زیر سایه سنگین تاثیر خود گرفته است. از این رو وارسی هایی از این دست می تواند نشان دهد که لحظه اکنون گذار نسبتا طولانی ما از سنت به تجدد وامدار کدامین تحولات فکری بوده است.
مولف در این کتاب در اکثر موارد بدون دخالت دادن عناصر اجتماعی مشخص کننده اندیشه و صرفا از جهت نظری به بحث از اصول، محتوا و لوازم اندیشه های آل احمد پرداخته و از ورود به قلمرو تاریخ فکری اجتناب کرده و صرفا در حاشیه کار خود با جامعه شناسی معرفت تماس داشته است.
حسین قاضیان برای این منظور پس از معرفی آل احمد در بخش نخست که شامل زندگی و آثارش است، در بخش دوم پس از بررسی تعریفهای توسعه تعریفی عام از توسعه به دست داده که عبارت است از فرآیند گذار از سنت به تجدد.
در بخش سوم و چهارم مولف بر اساس توضیحی که از الگوی رابطه روشنفکر با فرهنگ به معنای اعم و رابطه فرهنگ با توسعه به دست داده در نوشته های آۀ احمد جستجو کند و روشن سازد که او در این الگو چه وضعیتی پیدا می کند و تا کجا با توسعه کنار می آید و در چه مواردی افکارش به مانعی بر سر راه آن تبدیل می شود.
در بخش سوم مولف ابتدا نشان خواهد داد که آل احمد اصولا از توسعه بحث کرده و درباره جنبه های مختلف آن سخنانی دارد و سخنان او بعضا پیشتازان و هوشیارانه است.
در بخش چهارم نگرش آل احمد برخی از جنبه های کلان توسعه بحث می شود. از موضوعاتی که در این بخش مورد بحث و بررسی قرار می گیرد می توان به مسئله غرب، سنت و تجدد، دین و بازسازی دینی و تکنولوژی اشاره کرد.
نظر شما