۲۷ بهمن ۱۴۰۰، ۱۳:۵۴

گزارش مهر؛

«گنو» از دسترس مردم خارج شد/بازگشایی نیازمند تامین اعتبار

«گنو» از دسترس مردم خارج شد/بازگشایی نیازمند تامین اعتبار

بندرعباس - کوه «گنو» از زمان وقوع زلزله ۶.۴ ریشتری توسط محیط زیست بسته شد، اما با گذشت چندین ماه هنوز این مکان حفاظت شده و تفریحی بر روی گردشگران باز نشده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - امین زارعی: موقعیت جغرافیایی استان هرمزگان به گونه‌ای است که قسمت زیادی از این استان شامل مناطق کوهستانی است و کوه‌ها و ارتفاعات زیادی در این منطقه دیده می‌شود که این کوه‌ها تأثیر زیادی در بارش‌های این استان دارد. این کوه‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند و از جاذبه‌ها و دیدنی‌های استان هرمزگان و اطراف شهر بندرعباس هستند و جز ناهموارترین کوه‌ها در جنوب کشورمان محسوب می‌شود. کوه گنو بندرعباس یکی از این ارتفاعات است که ۲۳۴۷ متر بلندی آن است.

این کوه استوار قامت در ۲۹ کیلومتری شمال غرب بندرعباس واقع شده است. برخلاف تصور ما از آب و هوای بندرعباس، در این کوه به نسبت این منطقه شاهد هوایی معتدل هستیم و آن گرمایی که از این استان و استان‌های جنوبی کشور در ذهن است در این کوه خبری از آن نیست، بنابراین به خاطر همین آب و هوای معتدل، کوه گنو بندرعباس اهمیت زیست محیطی پیدا کرده و به یک نقطه گردشگری و تفریحی تبدیل شده است.

این کوه آب و هوایی سرد دارد و یکی از کوه‌های برف خیز است، دامنه‌های سرسبز گنو با آب و هوایی دل انگیز توجه دوستداران طبیعت را به خود جلب کرده و مردم برای دور شدن از شرجی کلافه کنده و گرمای طاقت فرسای بندر به نقاط ییلاقی و خوش آب و هوای کوه گنو بندرعباس می‌روند. وسعت منطقه حفاظت شده گنو ۴۹ هزار هکتار است و یکی از ۹ ذخیره گاه زیست کره کشورمان در شمال بندرعباس است که با آب وهوای دلپذیر و مناطق کوهستانی، جز یکی از بهترین نقاط گردشگری است.

منطقه حفاظت شده گنو در قرنطینه

آخر هفته که فرا می‌رسید تعداد زیادی از شهروندان بندرعباسی وسایل تفریح خود را جمع کرده و برای چند ساعت هم که شده خود را به کوه گنو و دامنه آن می‌رساندند و از طبیعت آن استفاده می‌کردند. با شیوع ویروس کرونا، مدتی این طبیعت به روی اهالی بندرعباس بسته شد و با پیگیری‌هایی که صورت گرفت این منطقه به روی علاقه‌مندان طبیعت باز شد و دسترسی برای عموم انجام گرفت.

«گنو» از دسترس مردم خارج شد/بازگشایی نیازمند تامین اعتبار

۲۳ آبان ماه امسال دو زلزله ۶.۴ و ۶.۳ ریشتری در استان هرمزگان رخ داد، باعث ریزش بخش‌هایی از این کوه شد و پس از آن، این تفریحگاه به روی مردم بندرعباس بسته شده که این موضوع باعث نارضایتی مردم شده‌است. با برخی از شهروندانی که از این موضوع ناراضی بوده و نتوانسته‌اند از طبیعت کوه گنو استفاده کنند گفتگویی انجام دادیم که از نظر می‌گذرد.

احمدی یکی از شهروندانی است که به این کوه مراجعه کرده و نتوانسته از طبیعت آن استفاده کند، می‌گوید: بعد از زلزله گفته شده که راه دسترسی به کوه خراب شده است و باید تعمیر شود. بسته شدن این راه و تفریحگاه نیز به خاطر راهسازی است اما بسیاری از افرادی که به اینجا می آیند نمی‌خواهند به بالای کوه و قله بروند و در دامنه و نقاطی که صاف و پایین است می‌خواهند اسکان پیدا کنند اما به آنها این اجازه داده نمی‌شود و می‌گویند که پس از راه‌سازی و تعمیر جاده می‌توانند راه را برای عموم باز کنند.

اگر راه خراب است چرا بومیان تردد می‌کنند

وی ادامه داد: از سوی دیگر افراد بومی آن منطقه می‌توانند از این مکان عبور کنند و فقط مردم عادی و مسافران و گردشگران است که نمی‌توانند از تفرجگاه استفاده کنند. اگر راه خراب است و دسترسی به این کوه وجود ندارد پس چرا بومیان اجازه تردد را دارند و فقط گردشگران نمی‌توانند مراجعه کنند. سلب دسترسی مردم به یک مکان عمومی و تفرجگاهی کار درست و پسندیده نیست و نارضایتی بسیاری از شهروندان را به همراه داشته است.

غلامی یکی دیگر از شهروندان بندرعباسی در این باره می‌گوید: یکی دیگر از علل بسته شدن راه را جلوگیری از ورود شکارچیان غیرمجاز به این منطقه اعلام کرده‌اند چرا که این منطقه یک مکان حفاظت شده برای حیوانات و پرندگان است اما کدام شکارچی غیرمجاز با خانواده به این مکان می‌آید؟ از سوی دیگر شکارچی غیرمجازی که بخواهد به این منطقه بیاید و شکار انجام دهد از راه اصلی نمی‌آید و راه‌های دیگری برای رفتن پیدا می‌کند.

تناقض گویی در علت بسته بدن راه کوه گنو برای گردشگران

وی افزود: پس از بستن راه اصلی به روی گردشگران به بهانه جلوگیری از ورود شکارچیان بهانه نابجایی است که تنها دسترسی مردم را به این کوه که یک تفریحگاه عمومی است از بین برده است و محیط زیست بهتر است بهانه‌های بهتری برای جلوگیری از ورود گردشگران پیدا کند.

کریمی یکی دیگر از شهروندان بندرعباسی است که از نبود امکانات در منطقه حفاظت شده گنو گلایه کرده و می‌گوید: محیط زیست در این مکان گردشگری، برای مسافران و گردشگران تا کنون هیچ امکانات اولیه از جمله سرویس بهداشتی و شیر آب قرار نداده‌است.

«گنو» از دسترس مردم خارج شد/بازگشایی نیازمند تامین اعتبار

وی ادامه داد: مردمی که به این مکان مراجعه می‌کنند تنها از طبیعت خدادادی از مدت‌ها پیش در این مکان به وجود آمده استفاده می‌کنند. حتی کاشت درخت هم در این مکان توسط ارگان یا نهادی صورت نگرفته و روییدنی هایی که در این منطقه وجود دارد همه از زمان‌ها پیش خود به وجود آمده‌اند. پس بستن راه و مکانی که خدادادی است و برای عموم مردم است کار نادرستی است. مردم بندرعباس حق دارند که از این مکان استفاده کنند و نباید دسترسی آنها به کوهی که تنها مکان گردشگری در شرایط کنونی برای آنهاست جلوگیری شود.

عزتی یکی دیگر از شهروندان است که به این مکان مراجعه کرده و اجازه عبور به او نداده‌اند. می‌گوید: ۹۰ درصد مردمی که برای گردش و تفریح به اینکه مراجعه می‌کنند در قسمت پایین و دامنه اتراق می‌کنند و شاید تنها ۱۰ درصد از گردشگران بخواهند به بالای کوه بروند. پس بستن راه به روی همه گردشگران کار درستی نیست و می‌توانند فقط از رفتن افرادی که بالای کوه و قله می‌روند جلوگیری کنند نه اینکه از تردد افرادی که می‌خواهند در پایین کوه ساعتی را با خانواده سپری کرده و از این طبیعت استفاده کنند جلوگیری کرده و اجازه عبور نمی‌دهند.

به گفته وی، این تفریحگاه قدمت بسیار زیادی دارد و مردم بندرعباس هم به خاطر شرایط آب و هوایی که در شهر وجود دارد و این منطقه نسبت به شهربندرعباس خنک‌تر و شرجی کمتری دارد به آن مراجعه می‌کنند و با توجه به شرایط آب و هوایی که در استان هرمزگان حاکم است مکانی مانند کوه‌گنو که آب و هوای مناسب‌تری نسبت به شهر دارد و گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند بستن راه و این تفرجگاه برای مردم اصلاً درست نیست چرا که مردم حق دارند از این نعمتی که در اختیار آنها قرار گرفته شده استفاده کنند و بستن راه عبور و اجازه تردد دادن به تعداد محدودی از افراد و بومیان، ظلم در حق دیگر مردمی است که تنها در آخر هفته برای سپری کردن ساعتی از روز به این مکان مراجعه می‌کنند.

بهرامی شهروند دیگری که از وضعیت موجود اعلام نارضایتی می‌کند، می‌گوید: بسیاری از مردم شهر بندرعباس به دلیل شرایط زندگی و آپارتمان نشینی بیشتر اوقات خود را در خانه می‌گذرانند و با توجه به شرایط کرونایی هم جایی برای تفریح و گردش ندارند و تنها دلخوشی‌شان این است که آخر هفته را به کوه گنو می‌آمدند اما از زمانی که این مکان تفریحی بسته شده است بسیاری از آنها سرگردانند و نمی‌دانند به کجا مراجعه کنند. این مردم حق دارند که از کوه گنو که یکی از تفریحگاه‌های شهر بندرعباس استفاده کنند.

«گنو» از دسترس مردم خارج شد/بازگشایی نیازمند تامین اعتبار

وی گفت: شرایط آب و هوایی که اکنون موجود است در استان هرمزگان بسیار کوتاه و زودگذر است و مردم می‌خواهند که از آن به خوبی استفاده کنند و بستن این راه به روی مردم اصلاً کار درستی نیست. آب و هوای استان کم‌کم رو به گرمی می‌گذارد و مراجعه مردم به این مکان هم کم می‌شود و تا زمانی که آب و هوا خوب است رفت و آمد به این مکان وجود دارد. پس بهتر است مسئولان قبل از انجام چنین کارهایی، تمام جوانب را بسنجند و بعد اقدام به بستن این مکان تفریحگاهی کنند. اکنون نارضایتی مردم بسیار زیاد است و این نارضایتی جنبه خوبی برای مسئولان ندارد.

مطهری یکی دیگر از شهروندان بندرعباسی در این زمینه می‌گوید: در شهر بندرعباس که مکان‌های تفریحی و گردشگری زیادی وجود ندارد که مردم همه بتوانند از آنها استفاده کنند. بسیاری از شهروندان نیز آخر هفته به روستاهای خود می‌روند و برخی از شهروندان تمایل دارند که در کوه گنو ساعتی را بگذرانند اما بسته شدن این مکان تفریحگاهی تنها دل‌خوشی آن‌ها و تنها مکان تفریحی که می‌توانستند به آن دسترسی داشته باشند را از آنها گرفته است از استاندار محترم هرمزگان تقاضا داریم که به این مسئله ورود کرده و اجازه ندهند که حق مردم به این صورت از بین برود. کوه‌گنو یک مکان تفریحی عمومی است و همه مردم حق دارند که به آن دسترسی داشته باشند و از طبیعت زیبا و شرایط آب و هوایی مناسب آن استفاده کنند.

این موارد بخشی از گلایه‌های مردمی است که بعد از بسته شدن مسیر دسترسی عموم مردم به منطقه حفاظت شده گنو به وجود آمده‌است. منطقه‌ای که تا پیش از وقوع زلزله آبان ماه سال جاری به روی مردم باز بود و اکنون بسته شده‌است. طبیعتی که به گفته شاهدان، در آخر هفته مانند روز سیزده‌بدر شلوغ و پر از گردشگر می‌شود چرا که شرایط آب و هوایی آن نسبت به شهر بندرعباس خیلی مناسب‌تر بوده و باعث جذب گردشگر می‌شود. در هر صورت مردم از شرایطی که پیش آمده‌است ناراضی بوده و می‌خواهند این مسیر باز شود و دسترسی به آن مانند سابق برای همه امکان‌پذیر شود.

جاده دسترسی کوه گنو نیازمند تخصیص اعتبار / دستگاه متولی بازسازی هنوز مشخص نیست

معاون طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست هرمزگان گفت: جاده دسترسی منطقه حفاظت شده کوه گنو پس از زلزله ۶.۴ ریشتری و ۶.۳ ریشتری دچار آسیب جدی شد و در برخی از مناطق زیرسازی جاده قابلیت استفاده مجدد را ندارد. حتی در بارندگی‌های اخیر هم شاهد ریزش کوه و تخریب بخش‌های دیگر از جاده بوده‌ایم.

میثم قاسمی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص علت بسته بودن منطقه حفاظت شده کوه گنو بر روی گردشگران بیان داشت: ایمنی جاده و حفظ سلامتی جان مسافران و گردشگران علت اصلی تعطیلی منطقه حفاظت شده کوه گنو است. پس از زلزله آبان ماه ۱۴۰۰ بخش‌هایی از جاده دسترسی دچار تخریب و ریزش کوه شد.

وی عنوان کرد: در ابتدا کمیته‌ای برای بررسی و حل مشکل در فرمانداری بندرعباس تشکیل شد و اداره راهداری و فرمانداری پس از بررسی جاده تصمیماتی را اتخاذ کردند. به دلیل آنکه جاده جزو جاده‌های اصلی و فرعی بین روستایی نیست و جزو جاده‌های گردشگری و حفاظتی شناخته می‌شود بودجه‌ای برای بازسازی آن در بودجه سالانه دستگاه‌ها دیده نشده است.

قاسمی تصریح کرد: راهداری به عنوان دستگاه متولی مشخص شده است ولی محل تأمین اعتبار برای بازسازی جاده مشخص نیست.

به گفته وی، فعلاً بومیان منطقه با تعهد و با توجه به شناختی که از جاده دارند فعلاً اجازه دسترسی دارند. همچنین کوهنوردان هم تا مسیری اجازه تردد دارند و بیشتر از آن اجازه پیش روی ندارند. افرادی هم که برای ورزش‌های هوایی نام نویسی کرده بودند هم با شرایط خاص و تدابیر اندیشیده شده در قسمتی از کوه گنو اجازه تردد و ورزش را داشته‌اند.

وی با بیان اینکه تخریب جاده برای محیط زیست هم مشکلاتی را داشته افزود: انتقال آب به بالای کوه باعث شده تا نتوانیم خدمات رسانی مناسبی برای مناطق حفاظت شده گنو داشته باشیم.

قاسمی خاطرنشان کرد: با ستاد مدیریت بحران و استانداری هرمزگان مکاتباتی داشته‌ایم و منتظر اظهار نظر و تعیین و تکلیف بازسازی جاده و ارائه خدمات به گردشگران در این منطقه حفاظت شده هستیم.

کد خبر 5426049

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha