۹ شهریور ۱۳۸۶، ۱۰:۳۷

اندیشه عدم خشونت و مدارا طلبی وجوه مشترک مولانا و گاندی است

اندیشه عدم خشونت و مدارا طلبی وجوه مشترک مولانا و گاندی است

سمینار دو روزه بین المللی مولانا جلال الدین محمد بلخی به همت انجمن ایران کلکته در روزهای سوم و چهارم شهریور در این شهر برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این سمینار با حضور دکتر سید عبدالحمید ضیایی مسئول خانه فرهنگ ایران، پروفسور عبدالودود اظهر دهلوی، پروفسور منصور عالم، پروفسور آذرمیدخت صفوی، پروفسور هاشم عبدالحلیم، پروفسور کلثوم ابوالبشر، پروفسور القادری، پروفسور غلام سرور و صدها تن از استادان و دانشجویان و علاقه مندان زبان و ادب فارسی از کشورهای مختلف برگزار شد.

در آئین گشایش این سمینار، مسئول خانه فرهنگ کشورمان به سابقه شصت ساله تأسیس و فعالیت انجمن ایران کلکته (Iran Society of Kolkata) اشاره و از خدمات و تلاش های پروفسور محمد اسحاق بنیانگذار انجمن در تقویت و گسترش فرهنگ و هنر ایرانی تجلیل کرد.

در ادامه دکتر ضیایی، کتاب «سخن و سخنوران ایرانی در عصر حاضر» - از تألیفات پروفسور اسحاق - را کتابی ارزشمند و دارای فضل تقدم در شبه قاره دانست و اظهار داشت:  شمع افروخته انجمن ایرانی کلکته، خاموشی نپذیرد و چراغ زبان فارسی و فرهنگ ایرانی در دیار بنگاله غربی، فروزان تر و پر فروغ تر گردد.

وی با ابراز گلایه از تضعیف زبان فارسی و عدم اهتمام جدی بانیان فعلی انجمن ایران افزود: عدم برگزاری دوره های آموزشی فارسی در انجمن ایران و سخن گفتن به هر زبانی جز فارسی، زیبنده انجمن ایران نبوده و با نام آن همخوانی ندارد.

مسئول خانه فرهنگ کشورمان، با اعلام این خبر که در ماه آینده در دانشگاه کلکته یک دوره بازآموزی زبان فارسی با حضور استاد اعزامی ایرانی برگزار می شود، این دوره را گامی در راستای احیا و رونق بخشیدن به وضع زبان فارسی در بنگال برشمرد و از مسئولان انجمن ایران و استادان فارسی کلکته و سایر ایالت های شبه قاره خواستار تلاش بیشتر در جهت آموزش زبان فارسی و ارائه گزارش وضعیت دپارتمان ها و دانشجویان فارسی به خانه فرهنگ ایران در دهلی نو شد.

دکتر ضیایی در ادامه به بیان وضعیت پژوهش های موجود در شرق و غرب درباره مولانا پرداخت و مطالعات مولانا شناسی و مثنوی پژوهی در غرب را نقطه عطفی در تاریخ تفکر و اندیشه اسلامی دانست.

سید عبدالحمید ضیایی مسئول خانه فرهنگ کشورمان به بررسی و بیان پاره ای از آموزه‌های مولانا برای جهان مدرن و انسان معاصر پرداخت و «آرامش مولانایی» و «رهایی از دانستگی محض» را از مهمترین درس های مثنوی و دیوان شمس دانست.

وی با مقایسه «اندیشه عدم خشونت» در سیستم فکری مهاتما گاندی و مولانا، آشتی جویی، مداراطلبی، انسانی نگریستن به امور، قائل بودن به مراتب دینداری آدمیان ( با اشاره به دینداری های معرفتی و تجربتی در داستان موسی و شبان) و مراتب فهم انسانی (تمثیل فیل در خانه تاریک)، اندیشه وحدت متعالی ادیان را مهمترین پیام معنوی مولانا برای جهان پرآشوب معاصر دانست و تأکید کرد: نگاه عرفانی و کلان نگری به قضایا می تواند یاری کننده پژوهشگران در مطالعات بین فرقه ای (Interdenominational Studies) باشد.

در ادامه سمینار هاشم عبدالحلیم، سخنگوی قوه مقننه ایالت کلکته با قرائت شعری به اردو در وصف مولانا جلال الدین محمد بلخی، وی را شاعری برای تمام قرون دانست و به تجلیل از ابعاد عرفانی مولانا پرداخت.

سپس پروفسور حافظ محمد طاهر علی، در سخنانی بیان هنری و تصویرگرایانه مولانا در دیوان شمس را مورد بررسی قرار داد و برخی غزل های دیوان شمس را با اشعاری از شاعران انگلیسی زبان مقایسه کرد.

پروفسور کلثوم ابوالبشر استاد دانشگاه های بنگلادش نیز به تحقیق گسترده خود پیرامون مطالعات رومی شناسی در ادبیات بنگالی، که چکیده آن در سمینار ارائه شد اشاره کرد و نفوذ ادبیات عرفانی به وپژه آثار عرفانی مولانا را در زبان و فرهنگ بنگالی چشمگیر خواند.

در سمینار بین المللی مولانا در کلکته پروفسور عبدالودود اظهر دهلوی، پروفسور زیدالدین اصلاحی، پروفسور عبدالقادر جعفری دکتر محمد فیروز، پروفسور آذرمیدخت صفوی، پروفسور احمد انصاری، پروفسور آصف نعیم، دکتر محمد شمیم خان، دکتر امین امیر و تعدادی دیگر از استادان زبان و ادب فارسی در این سمینار به ارائه مقاله و سخنرانی پرداختند.

سمینار دو روزه بزرگداشت مولانا با اجرای موسیقی عرفانی و نمایش فیلم سماع دراویش که با حضور گروه هنری از کشور ترکیه برگزار شد به پایان رسید.

کد خبر 543481

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha