حجت الاسلام سید جواد موسوی هوایی معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در دنیای امروز با تمام تکنولوژی و ارتباط مستقیم و غیر مستقیم انسانها با یکدیگر و همچنین طبق ادله روانشناسی و جامعه شناسی حدود 70 درصد انتقال اطلاعات مؤثر به ویژه مسائل دینی از طریق سخنرانی و به اصطلاح سنتی منبر رفتن و تبلیغ چهره به چهره انجام می شود.
وی با اشاره به تبلیغ دین در مسیحیت گفت: تبلیغ چهره به چهره کار اساسی و زیر بنایی است که در مسیحیت به خوبی نمایان است و انجام می شود، این مسئله از لحاظ علمی نیز به اثبات رسیده است. با توجه به تکنولوژی معاصر، لوح فشرده، اینترنت و موبایل، در فضای تبلیغ چهره به چهره و محیط قرار گرفتن نفوذ دیگری دارد.
حجت الاسلام موسوی هوایی در ادامه با تأکید بر اینکه در ادله های روایی و منابع اسلامی نیز وقتی که بحث از معارف اسلامی در یک مکان می شود، خدا، اهل بیت و ملائکه نیز به آن توجه می کنند، تصریح کرد: در روایات آمده در چنین مجالسی 4 نفر بهره می برند، یکی گوینده، دیگری مخاطب، همچنین کسی که از پشت پنجره چنین مجلسی را می بیند و لذت می برد، کسی که چنین مجلسی را تشکیل داده است.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه در فضای تبلیغ چهره به چهره، مبلغ و پیام تبلیغی تأثیر به سزایی دارند، گفت: همچنین در تبلیغات حضرت ابراهیم یا حضرت موسی نیز مکان خاصی برای تبلیغ داشتند تا مردم کلام این پیامبران را بشنوند . از این رو شرایط زمانی و مکانی نیز باید به گونه ای باشد که مخاطب خسته نشود. این مسئله نسبت به نماز جماعت هم وجود دارد که حضرت محمد (ص) دوست نداشت با وقت گیر کردن و یا طولانی کردن تنفر از دین و نماز به وجود آید.
حجت الاسلام سید جواد موسوی هوایی در ادامه افزود: عناصر کلی و عمومی در بحث و سخنرانی باید رعایت شوند . حجت الاسلام قرائتی نیز به عنوان مبلغ دین و مفسر قرآن کریم که به تازگی از وی تجلیل شد سعی در حفظ زبان قوم داشت و با آن با مردم سخن می گفت و معتقد بود اگر چه سخنرانی بسیار خوب باشد نباید بیشتر از 30 دقیقه طول بکشد. از این رو زمان هم باید رعایت شود به ویژه در سخنرانی بین دو نماز که نباید از 5 دقیقه بیشتر باشد و حال مخاطب باید رعایت شود.
وی با تأکید بر اینکه مخاطبان از نظر سطح سواد و آگاهی متفاوت هستند، یاد آور شد: سخنران در تبلیغات چهره به چهره باید حد متوسط را در نظر گرفته و در سطحی صحبت کند که مخاطب کلام او را به راحتی درک کند نه سطحی و روبنایی و نه پیچیده که هر دو بی تأثیر خواهد بود.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی به نکته دیگری در سخنرانی اشاره کرد و اظهار داشت: نکته دیگر متن پیام است که بسیار مهم به شمار می رود، باید در اینجا به متون اصلی خود بازگردیم که قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه به عنوان 3 منبع بزرگ الهی و اسلامی منشأ الهی دارند. قرآن کریم مستقیم از جانب خدا وحی شده، نهج البلاغه که کلام تربیت شده وحی و پیامبر اکرم (ص) است و صحیه سجادیه که در امور مختلف دینی بحثهای مفصلی دارد که باید روی این 3 محور برنامه ریزی کرد و از روایات و تبیین کنندگان وحی و اهل بیت روایات معتبری برای توضیح مسائل دینی استخراج کنیم که با توجه به تنوع موضوعی تأثیر بسیار زیادی بر مخاطب خواهند داشت .
نظر شما