به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم شیبانی صبح امروز در هجدهمین همایش بانکداری اسلامی در تهران گفت: اجرای بانکداری اسلامی همواره مورد انتقاد قرار می گیرد و طبیعی است که اگر این انتقادات نباشد، پیشرفتی نیز حاصل نخواهد شد.
وی ادامه داد: اما اگر این انتقادات تنها برای روشن فکری باشد، سازنده نخواهد بود. وی با بیان اینکه بانکداری اسلامی یکی از عللی است که جامعه شیرینی آن را نچشیده است ، تصریح کرد: دلیل این امر این است که این بانکداری در شرایط تورمی کشور طراحی شده است و تورم در آن زمان که زمان جنگ نیز بودجه 30 درصد رسیده بود، و اگر نرخ سود بانکی در آن زمان 3 ، 4 درصد و نرخ تورم 3 درصد بود شاید شیرینی بانکداری اسلامی را احساس می کردیم .
شیبانی با اشاره به این که انسان همواره به معلول نگاه می کند نه به علت ها، اظهار داشت: اشکالات بانکداری اسلامی نه مربوط به نظام و نه مربوط به مجریان است؛ گرچه مجریان اشکالاتی دارند اما در تلاش برای رفع اشکالات هستند.
وی آخرین نرخ تورم را 6/14 درصد عنوان کرد و گفت: تورم دشمن همه خوبیها است، زیرا باعث از بین رفتن اعتماد، معنویت، کیفیت تولید، اخلاق و باعث ایجاد رانت و چانه زنی ها میشود..
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بانکداری بدون ربا یک بحث بانکی و کارشناسی بانکی و یک بحث فقهی دارد که علما آن را مشخص می کنند که مربوط به ربا می شود.
وی با تاکید بر اینکه اگر روی قرض زیاده بیاید تبدیل به ربا می شود، گفت: هر قرضی که منفعت برروی آن باشد ، ربا است اما باید این سئوال را پرسید که اگر این منفعت به اندازه تورم باشد آیا واقعا ربا است؟
شیبانی با بیان اینکه باید تکلیفمان در جمهوری اسلامی در مورد ربا بتوسط فقها روشن شود ، پیشنهاد کرد که علما این امر را مشخص نمایند، زیرا باید از این رای ها و تب ها و بحث های 20 ساله در مورد ربا نجات یابیم.
وی با اشاره به قانون محاسبه مهریه خانم با توجه به تورم گفت: اگر این مهریه بر اساس پول باشد با شاخص بانک مرکزی تصویب می شود که نرخ تورم آن را تعیین می کند.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه حل مشکل تورم به صورت ریشه ای مابقی مسائل را نیز حل می کند، تصریح کرد: چنانچه تورم به صورت ریشه ای در کشور حل شود مابقی مسائل نیز قابل حل می شود.
وی با بیان آنکه بانک مرکزی حاضر است که به صورت تضمینی سیاست ها را در اختیار دولت برای کاهش تورم قرار دهد، افزود: مجلس و دولت باید به صورت ریشه ای تورم را یافته و نسبت به کاهش آن اقدام کنند.
شیبانی با اشاره به عقود بانکداری بدون ربا ، عنوان کرد: عقود مشارکتی با ابلاغ دستورالعمل ها از سوی بانک مرکزی به تصویب شورای پول و اعتبار در سال جاری رسید که طبق این مصوبه مشارکت واقعی باید ا یجاد شود.
وی با تاکید بر مشارکت در سود و زیان در سیستم بانکی کشور افزود: از سویی، تشخیص میان بیع (داد و ستد) و ربا بسیار حساس است. از سوی دیگر بازار سرمایه باید از عمق کافی تولیدات برخوردار باشد، زیرا ورود شوک به این بازار همراه با نوسانات زیادی است.
رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: چنانچه سرمایه گذار تمایل به سرمایه گذاری در بانکها را نداشته باشد می تواند وارد بازار سرمایه شود که البته این امر نیازمند توجه به چندین نکته است.
وی افزود: تفکیک وظایف بانکها و صفر کردن سود بانکی در قالب طرحی از سوی طهماسب مظاهری در خدمت رئیس جمهور و فقها مطرح شد که ضرورت صفر شدن تورم و یا حداقل 4 درصدی بودن نرخ آن به منظور اجرای این طرح مورد قبول واقع شده است.
وی با بیان آنکه طرح مذکور در شرایط تورمی 15 تا 20 درصد غیر قابل اجراست افزود: بر اساس طرح مذکور باید از پول حساب جاری به مردم قرض الحسنه داده شود به طوریکه بانک نقش واسطه با سرمایه گذرای را بازی کند و بانکها هم هزینه هایشان را از سود تسهیلات جبران نکنند بلکه از کار فرد تامین کنند وهزینه خدمات همچون پرداخت قبوض را افزایش دهند. به گفته شیبانی این طرح به صورت اولیه مطرح شده و در کار گروه معاون اول در حال بررسی است.
وی با تاکید بر اجرای طرح مذکور در شرایط تورمی نزدیک به صفر عنوان کرد: در حال حاضر 25 میلیون سپرده گذار وجود دارد که حدود 85 درصد آنان زیر یک میلیون سپرده دارند و 5 درصد نیز بالای 10 میلیون سپرده دارند که این امر اجرای طرح را با مشکل روبرو می کند. به گفته وی، در حال حاضر یک میلیون و 404 هزار میلیارد ریال بانکها از بخش های مختلف طلبکارند.
وی ورود شوک به بازار سرمایه را با افزایش خطر ایجاد بازار زیرزمینی همراه دانست و گفت: مهمترین شرط موفقیت طرح جدید کاهش تورم است زیرا در بانکداری اسلامی باید تورم به صورت ریشه ای خشکانده شود.
شیبانی عنوان کرد: اجرای بانکداری بدون رباط طرح جدیدی است که در حال جریان است. وی بیان کرد: سیستم بانکی اگر تسهیل کننده امور باشند به بانکداری اسلامی بیشتر نزدیک هستند و هرچه سهت گیرتر باشند از این نوع بانکداری دورتر می شوند.
نظر شما