۳ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۵:۰۶

کم‌آبی و مدیریت منابع‌آب در استان‌ها-۱

کشاورزی ایلام همچنان بر مدار سنتی/ آبیاری نوین اجرا شود

کشاورزی ایلام همچنان بر مدار سنتی/ آبیاری نوین اجرا شود

ایلام-کشاورزی یکی از بخش هایی است که به دلیل سنتی بودن بیشترین میزان مصارف منابع آبی را در استان ایلام به خود اختصاص داده که نیازمند توجه به روش های آبیاری نوین است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها-رمضان نوری: ایلام جزو استان‌هایی است که بیشترین ضربه را از خشکسالی‌های اخیر در کشور دیده است به طوری که هم اکنون وضعیت آب در این استان در بخش‌های مختلف بحرانی شده است.

کاهش ۵۰ درصدی بارش‌ها در سال زارعی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته در ۵۰ سال گذشته در استان ایلام بی سابقه بوده است، استانی که اقتصاد آن بر پایه کشاورزی و دامداری است حالا با بحرانی بزرگ به اسم کم آبی مواجه شده است.

یکی از بخش‌های پرمصرف آب در استان ایلام بخش کشاورزی است، آمارها نشان می‌دهد ۹۰ درصد منابع آبی استان ایلام در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که متاسفانه این مصرف هنوز به شکل سنتی در بیشتر مناطق استان ایلام انجام می‌شود.

آمارها نشان می‌دهد بیشترین هدررفت آب در بخش کشاورزی به دلیل استفاده از روش‌های سنتی آبیاری است، در استان ایلام بیش از ۱۸۰ هزار اراضی آبی کشاورزی وجود دارد که تنها ۳۰ هزار هکتار به آبیاری نوین تجهیز شده است.

کشاورزی ایلام باید حالت سنتی خارج شود

یک کارشناس مسائل کشاورزی در استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در استان ایلام بیش از ۳۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی وجود دارد که بیش از ۱۸۰ هزار هکتار آن آبی است.

احمد موسوی بیان کرد: آنچه مشخص است در حوزه کشاورزی برای مصرف بهینه آب هنوز اقدام قابل توجهی انجام نشده است و کشاورزی استان ایلام باید از حالت سنتی خارج شود.

وی با اشاره به اینکه راهکار اصلی برای مقابله با کم آبی در حوزه کشاورزی، تغییر روش کشاورزی استان در تمامی بخش‌ها از حالت سنتی به مدرن است، افزود: آبیاری نوین یکی از راهکارهای اصلی مقابله با کم آبی در استان است.

موسوی افزود: متاسفانه آبیاری نوین در استان ایلام به خوبی شکل نگرفته است، در حالی که دولت بخش زیادی از هزینه‌ها را تقبل می‌کند اما کشاورزان استان همچنان اصرار به کشاورزی و روش‌های آبیاری سنتی دارند.

کشاورزی ایلام همچنان بر مدار سنتی/ آبیاری نوین اجرا شود

این کارشناس با اشاره به مزیت‌های آبیاری نوین، افزود: روش آبیاری تحت فشار هم مصرف آب را در بخش کشاورزی به شدت پایین می‌آورد، با روش آبیاری نوین تحت فشار به عنوان مثال با ۱۰ لیتر آب می‌توان ۲۱ هکتار را تحت پوشش قرار داد.

وی با اشاره به اینکه با اجرای این روش سطح خاک برای کشت‌های بعدی حفظ می‌شود، گفت: با روش‌های آبیاری نوین تولید محصول در هر هکتار تا ۲.۵ برابر می‌شود.

محصولات پرآب در استان ایلام باید حذف شود

وی با اشاره به تغییر الگوی کشت در کشاورزی استان ایلام افزود: متاسفانه در استان ایلام محصولات پر آب مثل برنج و هندوانه زیاد کشت می‌شود و همین مسئله باعث افزایش میزان مصرف آب در بخش کشاورزی استان شده است.

راهکارهای برون رفت از چالش آبی در ایلام
حوزه راهکار
کشاورزی اجرای آبیاری نوین
کشاورزی حذف کشت محصولات پرآب بر
کشاورزی تکمیل سامانه گرمسیری و ایستگاه پمپاژ آب

این کارشناس کشاورزی تصریح کرد: امروز نیاز است محصولاتی نظیر برنج و هندوانه در سطح مزارع استان حذف شود و جای خود با دیگر محصولات کشاورزی پرسود و کم مصرف بدهند.

وی گفت: باید کشت محصولاتی مثل کلزا، کنجد، گیاهان دارویی، و… در استان ایلام جایگزین محصولات پرآب شود، متاسفانه هنوز الگوی کشت متناسب با اقلیم استان تدوین نشده است.

طرح‌های تامین آب اراضی کشاورزی ایلام باید تکمیل شوند

یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: آنچه در بخش تامین آب اراضی کشاورزی برای مقابله با خشکسالی مهم است، تامین طرح‌های مهم حوزه آب و خاک در استان ایلام است.

کشاورزی ایلام همچنان بر مدار سنتی/ آبیاری نوین اجرا شود

علیرضا پوراحمد اضافه کرد: تکمیل سامانه گرمسیری و ایستگاه پمپاژ آب در استان ایلام از راهکارهای اصلی مقابله با خشکسالی در استان ایلام است.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه نبود اعتبار مانع از تکمیل این طرح‌ها در استان شده است، افزود: با اجرای این طرح‌ها هم از منابع آبی استان استفاده بهینه می‌شود و هم اینکه سیستم‌های آبیاری نوین در استان بیشتر رواج پیدا می‌کند.

پوراحمد با اشاره به اینکه برای تکمیل طرح سامانه گرمسیری برای آبیاری ۱۸ هزار هکتار از اراضی استان بیش از یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نیاز است، افزود: دولت باید در این زمینه به استان توجه ویژه داشته باشد چراکه تکمیل این طرح استان را بحران خشکسالی عبور خواهد داد.

پور احمد بیان کرد: با تکمیل طرح‌های آب و خاک در استان ایلام بیش از ۶۰ هزار هکتار از اراضی دیم استان آبی می‌شود که نقش مهمی در اشتغال و توسعه استان دارد.

وی گفت: توسعه اراضی آبی استان همراه با سیستم‌های نوین آبیاری گامی بزرگ در استان ایلام برای مقابله با خشکسالی است.

کشاورزی از مهمترین ظرفیت‌های اقتصادی در استان ایلام به شمار می‌رود، بدون شک مقابله با خشکسالی و کم آبی نیازمند برنامه‌های ریزی دقیق در حوزه تغییر الگوی کشت، ترویج سیستم‌های آبیاری نوین، فرهنگ سازی مصرف و… دارد.

کد خبر 5470303

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha