به گزارش خبرنگار مهر، اکبر فتحی شامگاه امروز شنبه در جلسه کارگروه تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: واردات با ارز ترجیحی تولید داخلی را نیز تحت الشعاع قرار میدهد زیرا زمانی که ارز در دسترس باشد و اقدام به واردات کالا گردد دیگر انگیزهای برای تولید کننده داخلی باقی نمیماند اما با واقعی شدن قیمتها، تولیدات داخلی نیز مورد توجه و اولویت قرار میگیرد. این امر هم در مورد بخش دام حاکم است، هم در مورد بخش زراعت. بنابراین به نظر میرسد طرح هدفمند نمودن نظام پرداخت یارانهها در بخش زراعت تحول عظیمی ایجاد نماید در صورتی که همه متولیان، متصدیان و تشکلها با هم در راستای توجیه و تبیین این طرح برای کشاورزان حرکت نمایند چرا که قیمتهای واقعی از جمله قیمت واقعی گندم یا جو انگیزه تولید را افزایش میدهد. به این ترتیب اجرای طرح فوق در فصل کشت آتی و حتی در مدت زمان باقی مانده برای داشت مؤثر بوده و بالابردن هر چه بیشتر عملکرد محصول طبیعتاً در معیشت و گذران زندگی کشاورزان تأثیرگذار خواهد بود در این راستا توجیه جامعه هدف کشاورزان امری است که باید بسیار مهم تلقی گردد زیرا در آینده قطعاً این طرح به نفع جامعه کشاورزی هم در بخش طیور و هم زراعت و … خواهد بود.
وی اظهار داشت: در مباحث کارشناسی ادعا میشود که یارانهای که به بخش تولید اختصاص مییافت با اجرای این طرح از بخش تولید برداشته شده و به بخش مصرف اختصاص مییابد. اما باور اینجانب بر این است که این یارانه به نام کشاورزان اما در واقع به کام دیگران بود و در واقع نه به بخش تولید بلکه به وارد کنندگان تعلق مییافت و مرغدار و دامدار یارانه مستقیمی دریافت نمینمودند بلکه تعدادی وارد کننده به دریافت نهادههای وارداتی اقدام مینمودند که تمام سلیقه خود را بر ایشان تحمیل مینمود. بنابراین خواست خود تولید کنندگان چه در بخش دام و طیور و چه در بخشهای دیگر مبنی بر حذف یارانه بوده است اما ممکن است پایینتر از اتحادیهها و تعاونیها در سطوح اولیه تولید و میان کشاورزان ابهاماتی در این زمینه وجود داشته باشد که وظیفه سازمان جهاد کشاورزی در رفع آن میباشد. اختصاص ارز ترجیحی برای بخش زراعت خسران به تمام معنا بود زیرا واردات جوی ۲ هزار تومانی تولیدکنندگان داخلی را وادار مینمود قیمت تمام شده بالاتر تولیدات خود را نادیده گرفته و به همان قیمت ۲ هزار تومان اقدام به فروش نمایند. بنابراین در حوزه زراعت و محصولات گندم و جو و یا دانههای روغنی و ذرت این طرح میتواند با افزایش عملکرد در واحد سطح موجب ارتقای بهره وری شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به میزان بارندگیهای صورت گرفته در فصل کشت جاری بیان کرد: علیرغم اینکه تا پایان فروردین ماه با خشکسالی شدید مواجه بودیم و بارندگی مورد نیاز از فصل پاییز تا موقع داشت وجود نداشته است اما خوشبختانه در مناطقی که وزن بالایی در تولید دیم استان دارند، در ایام کنونی شاهد بارندگیهای مؤثر و مفیدی میباشیم که باید استفاده بهینه ای از آن ببریم. واقعی شدن قیمتها نیز به ایجاد انگیزه در میان کشاورزان برای استفاده از سموم و بالابردن تولید در واحد سطح منجر خواهد شد اما سیاست تشویقی نباید بگونه ای باشد که با قطع آن، خدمت مربوطه نیز قطع گردد بلکه باید به گونه جا افتد که کشاورزان حتی بعد از اتمام سیاستهای تشویقی نیز همان امور را پیش ببرند.
فتحی در ارتباط با حوزه مبارزه با آفات و بیماریها و علفهای هرز گفت: این اقدامات بدین منظور صورت میگیرد که تناژ محصول تولیدی افزایش یافته و محصول مناسبی برداشت شود. بنابراین در مرحله پیشگیری باید این اقدامات صورت گیرد. در مورد مبارزه با آفت سن اقداماتی که امسال صورت گرفته در مقایسه با سال قبل بهتر میباشد و این امر نتیجه توجه خود کشاورزان است. اگر خود کشاورزان اراده نکنند هر اندازه در حوزه ترویج و … اقدامات پایلوت انجام گیرد، ارقام بالایی به دست نخواهد آمد و تحریک اراده کشاورزان نیز بستگی مستقیمی به قیمت کالا دارد و اقتصاد حرف اول را در این زمینه میزند در محاسبه هزینه و فایده، پاسخ به نیاز کشاورزان قطعاً به افزایش تقاضا منجر میگردد. با توجه به قیمتهای جهانی و تأثیر پذیرفتن آن از جنگ اکراین روسیه به عنوان کشورهایی که تولید کنندگان عمده غله جهان میباشند، تاکید بر تولید داخلی را ضروری میسازد در واقع نباید از هیچ اقدامی که به نظر میرسد میتواند در افزایش تولید مؤثر باشد، غفلت نمود.
وی در ارتباط با موضوع مکانیزاسیون اظهار داشت: در این حیطه نباید ذهنها تنها به واگذاری تراکتور معطوف گردد بلکه در شرایط کنونی باید چگونگی جلوگیری از ضایعات در مرحله برداشت، مرحله حمل تا سیلو، مرحله سیلو تا کارخانه مورد توجه و تمرکز قرار گیرد معاینات فنی کمباینها ضرورت دارد و کارشناسان مورد تأیید سازمان نظام مهندسی کشاورزی کاملاً باید در این حوزه مسلط باشند. دورههای آموزش مورد نیاز نیز باید برگزار گردد تصور نمائید اگر ۱۰ یا ۲۰ کیلو و یا در کمباینهای قدیمی ۴۰ یا ۵۰ کیلو ضایعات گندم داشته باشیم در کل ۴۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان این رقم چقدر خواهد بود؟ این امر ضمن آسیب به معیشت کشاورز به معنای هدر دادن یک سرمایه عظیم ملی است. بنابراین در راستای کاهش این ضایعات باید اقدامات لازم پیش بینی گردد و مراکز خرید با همکاری اداره کل غله مشخص شده و در مرحله حمل تا این مراکز و همینطور از این مراکز تا سیلوها برای جلوگیری از ریزش محصول آموزشهای لازم به کشاورزان داده شده و از کامیونهای مناسب حمل گندم استفاده گردد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: باید اقداماتی که در راستای مقابله با کمبود بارندگی و مشکلات طبیعی مانع به ثمر رسیدن کاشت صورت میگیرد اظهار گردد این امر علاوه بر امیدوار نمودن مخاطبان و کمک به کشاورزان، برنامه ریزی های صحیح آتی را نیز امکان پذیر میسازد اگر بخواهیم در واحد سطح عملکردمان را افزایش دهیم و حتی از قاچاق کالایی جلوگیری نمائیم که تفاوت قیمتها ایجاد نمودهاند، باید کشت قراردادی را نهادینه نمائیم این طرح در حالت دولتی تا حدودی پیش خواهد رفت و سپس متوقف خواهد شد. این طرح باید از طریق شرکتهای تعاونی روستایی که فلسفه وجودیشان همین است پیش برده شود. وظیفه این شرکتها تأمین نهاده و گذاشتن آن در اختیار کشاورزان و خرید محصول ایشان و رساندن آن به بازار هدف بوده است که در واقع چیزی غیر از تعریف کشت قراردادی نیست. اکنون شرکت تعاونی روستایی هر روستا با اعضای خود قراردادی مبنی بر تأمین نهاده و خرید محصول منعقد خواهد کرد. در این صورت نگرانی از بابت فروش محصول به غیر نیز وجود نخواهد داشت. بنابراین استفاده از ظرفیت بخش خصوصی شرکتهای تعاون روستایی برای نهادینه کردن کشت قراردادی ضروری است.
فتحی با اشاره به لزوم مشخص نمودن قیمتها و محدود بودن میزان مصرف گندم در بخش دام و طیور گفت: استفاده بیش از حد از گندم در این بخشها موجب مشکلات فیزیولوژیکی و برخی بیماریها میگردد. انتظار میرود قیمتها به گونهای متعادل باشد تا گندم در این بخش مصرف نگردد؛ این در حالیست که اکنون قیمت گندم و جو در یک حدود میباشد. به دلیل اینکه استان ما جزو استانهای سردسیر میباشد و پرداخت اعتبارات با تأخیر صورت میگیرد که این امر نیز در مرحله خرید ایجاد مشکل مینماید این موارد باید در شورای قیمت گذاری لحاظ شود.
وی در ارتباط با موضوع خرید بذر افزود: برای پیش بینی احتمال ایجاد هر گونه مشکل، خرید بذر باید مورد توجه و اهمیت واقع شود وشرکت های تولید کننده بذر کاملاً توجیه گردند.
نظر شما