محمد رضا عباسی در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد دلایل کاهش بهرهوری محصولات کشاورزی اظهار کرد: ما در کشاورزی با یک موجود زنده طرف هستیم و عوامل مختلفی در بهره وری موثر است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان افزود: درجه هوا، گرما، سرما، خشکسالی، بذر مناسب، نهادهها و از همه مهمتر مدیریت مزرعه در بهرهوری کشاورزی کارساز است.
عباسی با تاکید بر اهمیت آموزش کشاورزی گفت: متاسفانه بسیاری از کشاورزان ما در سنین بالا هستند که گیرایی کمتری نسبت به نسل جوان در یادگیری مطالب علمی دارند و از طرفی به ماشین آلات و ابزار کشاورزی جدید مجهز نیستند که این عوامل بهرهوری را کاهش میدهد.
وی اضافه کرد: ۴۰ درصد مردم گلستان در روستاها زندگی میکنند و بیشترین درصد گردش مالی استان در بخش کشاورزی است بنابراین باید حداقل ۴۰ درصد مدارس استان به آموزش کشاورزی اختصاص پیدا کند و به فرزندان ما از همان سنین راهنمایی و دبیرستان کشاورزی علمی آموزش داده شود.
وی با انتقاد از نحوه آموزش در دانشگاههای کشاورزی گفت: آموزشها در دانشگاههای کشاورزی به صورت تئوری انجام میشود، در صورتی که باید دانشجویان ما به صورت عملی در مزارع آموزش ببینند تا نیروهای جوان کاربلد وارد بخش کشاورزی شوند.
معاون جهاد کشاورزی گلستان تصریح کرد: سرمایه گذاری در بخش زیرساختهای کشاورزی، صنایع تبدیلی و زنجیرههای تولید در کشور پایین است و باید سرمایه گذاران بیشتری به این بخش وارد شوند.
سرمایه گذاری دولت در بخش کشاورزی کمتر از ۱۰ درصد است
عباسی ادامه داد: سرمایه گذاری دولت در بخش کشاورزی کمتر از ۱۰ درصد است و در بخش خاک و آب که بسیار پر هزینه است، حمایت بسیار ضعیفی از کشاورزان دارد.
وی کشاورزان را شبیه سربازانی دانست که با اسلحه خالی به میدان جنگ میروند و افزود: جادههای بین مزارع استان وضعیت مطلوبی ندارند و باعث استهلاک دستگاههای کشاورزان میشود از طرفی کشاورزان برای احداث چاه باید دو میلیارد تومان هزینه کنند که در توان آنها نیست.
معاون جهاد کشاورزی اضافه کرد: در بخش کشاورزی در ابتداییترین امور مثل آب خاک و سرمایه گذاری دچار مشکل هستیم و کشاورزی ما نیازمند جراحی و انقلاب بزرگ است.
عباسی فراهم کردن زیرساخت را لازمه کشاورزی دانش بنیان دانش و افزود: به دلیل مشکلاتت در زیرساختهای اولیه مثل آب و خاک و جاده در بخش دانشبنیانها هم ضعیف هستیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه فارغالتحصیلان دانشگاه کشاورزی، حتی در مقطع دکتری و بالاتر، در الفبای کشاورزی هم مشکل دارند و باید حداقل ۵ سال کار کنند تا با ابتداییترین موارد آشنا شوند.
عباسی تاکید کرد: باید کار را از دانشگاهها آغاز کنیم و از آموزشهای تئوری و مقاله محور به سمت آموزش عملی و تجربی برویم و مراکز تحقیقاتی دانشگاه را تقویت کنیم.
بیش از ۹۵ درصد بذرهای مورد نیاز بخش کشاورزی از خارج از کشور تامین میشود
معاون جهاد کشاورزی با بیان این مطلب که بیش از ۹۵ درصد بذرهای مورد نیاز بخش کشاورزی از خارج از کشور تامین میشود افزود: وارد کردن بذر از کشورهای دیگر زمینهای برای ورود آفات، بیماریها و ویروس در کشور میشود.
وی استفاده از تکنولوژی روز در بخش کاشت، داشت و برداشت را یک عامل مهم در افزایش بهرهوری کشاورزی نام برد و افزود: متاسفانه اکثر ماشین آلات بخش کشاورزی ما متعلق به ۳۰ سال گذشته است که عاملی برای کاهش بهروزی شده است.
عباسی با بیان این مطلب که بسیاری از کشاورزان و مسئولان ما در گیر بروکراسی اداری و سردرگم شدهاند افزود: در مراکز خدمات ما ترویج مناسبی صورت نمیگیرد به طور نمونه در یک مرکز تحقیقات، نیروی فنی و ۱۲ نفر کارشناس داریم ولی حتی یک ماشین صحرایی در اختیار نداریم و نیروی فنی برای رفتن به مزارع کشاورزان مشکل دارد.
وی ادامه داد: هم اکنون هر کارشناس کشاورزی باید از سه هزار هکتار از مزارع را بازدید کند که عملاً امکان پذیر نیست.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت: برای انجام کارهای تحقیقاتی عمیق و اصولی در بخش کشاورزی نیازمند سرمایه گذاری کلان هستیم، دولت باید اعتبار بیشتری بگذارد و شرایطی را فراهم کند که شرکتهای دانش بنیان و بخش خصوصی با انگیزه بالا وارد عرصه تولید شوند.
نظر شما