۲۲ شهریور ۱۳۸۶، ۱۲:۴۰

گزارش کامل جشن خانه سینما

گزارش کامل جشن خانه سینما

کاخ موزه سعدآباد شامگاه سه‌شنبه با حضور بیش از پنج هزار سینماگر و مخاطبان سینما محل برپایی یازدهمین جشن خانه سینما بود تا تندیس این جشن به برترین‌های سینمای ایران اهدا شود.

به گزارش خبرنگار مهر، یازدهمین جشن بزرگ خانه سینما سه شنبه شب گذشته با حضور اهالی سینما و مخاطبان در کاخ موزه سعدآباد با تلاوتی آیات کلام الله مجید و پخش سرود مقدس جمهوری اسلامی آغاز شد و سپس پرویز پرستویی که اجرای مراسم را بر عهده داشت به عنوان دبیر جشن بیانیه را قرائت کرد.



خمسه با فرزند چندماهه خود برای اهداء جایزه روی سن آمد

در بخشی از این بیانیه آمده است: "سینما می تواند مرهم زخم های تاریخی باشد، سینما می تواند رویای همه صادقان باشد، نان سفره ما از سینماست. تنها صنفی هستیم که بر یک سفره نشسته ایم، مراقب باشیم نمکدان را نشکنیم ... سینما هم اکنون در رنج و بی اعتمادی می سوزد، بی اعتمادی گاهی در درون و عموما از بیرون خانه سینماست، باید چه در درون و چه در بیرون اعتمادسازی کنیم."

پرستویی سپس فعالیت چهار ماهه خود را به عنوان دبیر جشن یازدهم خمس و زکات دانست و خاطرنشان ساخت: "چهار ماه است به شکل پیگیر تمام امور مربوط به جشن خانه سینما را به عنوان دبیر جشن بر عهده دارم و حس می کنم با این کار خمس و زکاتم را به سینما داده ام، امشب شب سینما و شب خداحافظی با جشن یازدهم است. با رفاقت به سوی جشن دوازدهم برویم."

پس از قرائت بیانیه، پرستویی از گروه تواشیح طاها برای اجرای تواشیح "اسماء الحسنی" دعوت کرد. او پیش از دعوت از این گروه گفت: "سال هاست که در لحظات افطار و پیش از اذان مغرب تواشیح اسماء الحسنی پخش می شود و به نوعی این تواشیح دل انگیز جزو خاطرات همه ما از ماه رمضان شده و همه به آن حسی نوستالژیک دارند. با توجه به اینکه در آستانه حلول ماه مبارک رمضان هستیم، این تواشیح زینت بخش مراسم امشب خواهد بود."

سپس مراسم وارد بخش اصلی یعنی اهدا جوایز شد. پرستویی به عنوان اولین اهدا کننده تندیس از علیرضا خمسه دعوت کرد که او با دو فرزند دختر خود روی سن حاضر شد و مانند همیشه فضای خاصی به مراسم بخشید. خمسه روی سن خطاب به حضار درباره اینکه با نوزادش برای اهدا جایزه آمده گفت: "من همراه خانم و بچه ها برای خرید به تجریش رفته بودیم که تلفنم زنگ زد، بعد از سلام و علیک فهمیدم آقای دبیر استن که به من گفت باید به مراسم بیایم و جایزه اهدا کنم، به ناچار با این وضع اینجا آمدم."

بعد از آن خمسه همراه فرزندانش در قطعه ای نمایشی کوچک با سینما و مراسم جشن شوخی کردند. در ادامه کلیپ معرفی نامزدهای بهترین فیلم کوتاه داستانی پخش شد و خمسه با معرفی عاطفه خادم الرضا فیلم کوتاه "تنگ خالی ماهی" را برنده تندیس جشن خانه سینما اعلام کرد و پس از آن شهرام مکری به دعوت خمسه روی سن آمد تا دیپلم افتخار بهترین مستند تجربی را به خاطر مستند "محدوده دایره" دریافت کند."

پس از اهدا جوایز این بخش، بیژن محتشم و حمید جبلی به دعوت پرستویی برای اهدا جایزه بهترین چهره پردازی آمدند که با اعلام نام جبلی، حضار به شکلی ویژه او را مورد تشویق قرار دادند. با حضور این دو هنرمند کلیپ نامزدهای بهترین چهره پردازی پخش شد و سپس جبلی نام مهرداد میرکیانی را به خاطر طراحی گریم فیلم "قاعده بازی" به عنوان نفر برگزیده اعلام کرد. اما میرکیانی در مراسم حضور نداشت و جایزه به یکی از عوامل فیلم "قاعده بازی" تحویل داده شد.

اهدا تندیس بهترین جلوه های ویژه بخش بعدی جشن یازدهم بود که جایزه این بخش نیز می بایست توسط جبلی و محتشم به نفر برگزیده اهدا می شد. پیش از پخش کلیپ نامزدهای بهترین جلوه های ویژه پرستویی نکته ای را درباره این بخش یادآوری کرد و گفت: "امسال فناوری نوینی در عرصه سینما شکل گرفته و به همین خاطر تصمیم گرفتیم در بخش جلوه های ویژه توجه خاصی داشته باشیم. بر همین اساس این بخش را در دو شاخصه بهترین جلوه های ویژه میدانی و بصری تقسیم بندی کردیم."

پس از توضیحات دبیر جشن کلیپ نامزدهای بهترین جلوه های ویژه بصری پخش شد و محتشم نام علاءالدین پژمان را به عنوان برنده تندیس اعلام کرد. او این تندیس را به خاطر جلوه های ویژه "پاداش سکوت" از آن خود ساخت. پژمان نیز از غایبین مراسم بود و مازیار میری به نمایندگی از او جایزه اش را گرفت. با اهدا جایزه این بخش محتشم و جبلی جای خود را به رویا نونهالی و فرهاد آئیش دادند تا این دو جوایز بخش بهترین جلوه های ویژه میدانی را اهدا کنند.

پس از پخش کلیپ نامزدها رویا نونهالی پشت میکروفن رفت و گفت: "جایزه این بخش تقدیم می شود به محسن روزبهانی برای فیلم "روز سوم". علی دهکردی و محمود سماکباشی اهدا کننده تندیس بهترین صدابرداری بودند. دهکردی اعلام کننده نام برنده این بخش بود که از یدالله نجفی برای فیلم "خون بازی" به عنوان نفر برگزیده برای دریافت تندیس دعوت به عمل آورد.

در ادامه مراسم جشن خانه سینما سیروس ابراهیم زاده و بهرام زند به دعوت پرستویی جوایز بخش صداگذاری و میکس را اهدا کردند. در این بخش مسعود بهنام و حسین ابوالصدق برای فیلم "اتوبوس شب" برنده تندیس شدند.

ابراهیم زاده قبل از اعلام نام برگزیده بخش بهترین صداگذاری و میکس گفت: "از من خواستند پرحرفی نکنم و با کسی هم شوخی نکنم، آن هم از جنس تلخ و گزنده اش، اگر بتوانم، چشم." وی پس از اهدا جایزه یکبار دیگر پشت میکروفن رفت و گفت: "آقای انتظامی در مصاحبه ای گفته بودند جایزه برای جوانان است، اما من الان خیلی دوست دارم یک جایزه دریافت کنم."

شقایق فراهانی و مجید میرفخرایی دیگر هنرمندانی بودند که برای اهدا تندیس دعوت شدند. حضور آنها روی سن به دلیل مسافت طولانی میان جایگاه تماشاگران با سن کمی با تاخیر انجام شد که پرستویی به همین دلیل از مهمانان عذرخواهی کرد. با تاخیری چند ثانیه ای سرانجام میرفخرایی و فراهانی آمدند که بلافاصله میرفخرایی پشت میکروفن رفت تا نام برگزیده را اعلام کند که پرستویی مانع این کار شد و تذکر داد که باید ابتدا کلیپ نامزدها پخش شود.

پس از پخش کلیپ، ایرج رامین فر برای طراحی صحنه و لباس فیلم "پرونده هاوانا" برنده تندیس جشن یازدهم شد. رامین فر به دلیل مسافرت خارج از کشور در مراسم حاضر نبود، بنابراین از علیرضا رئیسیان کارگردان فیلم برای دریافت جایزه دعوت شد که او هم جزو غایبین مراسم بود. بنابراین سیدضیاء هاشمی به نمایندگی از رامین فر جایزه او را دریافت کرد.

در ادامه دبیر جشن یازدهم ناصر چشم آذر و رامبد جوان را به عنوان اهداکنندگان تندیس بهترین موسیقی اعلام و از چشم آذر به عنوان یکی از منضبط ترین داوران جشن امسال یاد کرد. چشم آذر هم که به دلیل مصدومیت با عصا راه می رفت با کمک جوان روی سن آمد و نام کارن همایونفر را به عنوان برگزیده بخش موسیقی متن اعلام کرد. پس از اهدا تندیس، چشم آذر درباره کارن گفت: "خوشحالم برای بار دوم در مراسمی جایزه کارن را می دهم." همایونفر نیز گفت: "از دو خانواده یکی خانواده خودم و دیگری خانواده سینما که مرا برای دریافت این جایزه لایق دانستند تشکر می کنم."

اهدا کنندگان تندیس بهترین تدوین عباس گنجوی و حسن پورشیرازی بودند. پورشیرازی با تبریک روز ملی سینما بهرام دهقانی تدوینگر فیلم "پابرهنه در بهشت" را به عنوان نفر برتر اعلام کرد. پس از اهدا جایزه به دهقانی، پرستویی از او خواست چند کلمه صحبت کند. دهقانی گفت: "حالا که اصرار می کنی، چشم. خیلی ممنون، مرسی."

اهدا تندیس بهترین فیلمبرداری بخش دیگر مراسم بود که امین تارخ و محمدرضا سکوت جایزه این بخش را اهدا کردند. تارخ پیش از اعلام نفر برگزیده گفت: "به ندرت اتفاق می افتد که در مراسمی فرصت پیدا کنم حرف بزنم و درد دل هایم را بازگو کنم. به همین دلیل منتظر فرصتی بودم از چند نفر تشکر کنم، اول سیدمحمد بهشتی، سپس محمدمهدی حیدریان که سینمای ما را جهانی کرد و در آخر پرویز پرستویی عزیز به خاطر قبول همه مسئولیت ها."

حسین علیزاده با گروه هم‌آوایان برنامه اجرا کرد

پس از آن سکوت با کسب اجازه از پیشکسوتان نام مجید خضوعی ابیانه را برای فیلم "پابرهنه در سکوت" به عنوان نفر برگزیده اعلام کرد. ابیانه نیز به دلیل حضور در سفر در مراسم غایب بود و بهرام توکلی کارگردان این فیلم به نمایندگی از ابیانه جایزه را گرفت.

در پایان اهدا تندیس این بخش پرستویی از تارخ تشکر کرد و سپس با قرائت متنی ادبی از حسین علیزاده برای اجرای برنامه دعوت به عمل آورد. در بخشی از این متن آمده است: "فرخنده شبی است امشب، افتخار میزبانی داریم، همین ما را بس که او اینجاست. کاشف نواهای گمشده زخمه می زند، تارها کند سپیدبالان را در آبی آسمان."

او در بخش دیگری از متن خود آورده بود: "ما با هم خوبیم با هم شادیم و اعتماد، آهنگ شاد زندگی ماست، علیزاده می گوید خانه سینما خانه ماست." قرائت متن پرستویی با پخش تصاویری از علیزاده و موسیقی مجموعه تلویزیونی "زیر تیغ" همراه بود. پس از قرائت این متن، وی از علیزاده برای اجرای برنامه دعوت به عمل آورد که با تشویق بیش از حد حضار همراه بود. علیزاده در این مراسم به اجرای قطعاتی پرداخت و کنسرت خود را با اجرای قطعه "دلشدگان" در دستگاه شور پایان داد.

پس از اجرای برنامه حسین علیزاده، کلیپ جشن یازدهم پخش و مراسم مجددا وارد بخش اعلام برگزیدگان شد. این بخش با معرفی بهترین بازیگر مکمل مرد آغاز شد. ترانه علیدوستی و کامبیز دیرباز اهداکنندگان جوایز این بخش بودند.

بوسه پرویز پرستویی بر دستان استاد انتظامی

دیرباز با حضور روی سن روز ملی سینما را تبریک گفت و علیدوستی هم ضمن تبریک این روز گفت: "ما نمی دانستیم باید چه چیزی بگوییم، وگرنه یک چیزی برای گفتن آماده می کردیم، در هر حال امشب خوش بگذرد." پس از آن وی صابر ابر را به عنوان برنده تندیس نقش مکمل مرد معرفی کرد. ابر که از دریافت جایزه ذوقزده شده بود، با صدایی لرزان پشت میکروفن قرار گرفت و گفت: "از اینکه صدایم می لرزد معذرت می خواهم، واقعا هیجانزده هستم و از همه سپاسگزارم."

برای اهدا تندیس بهترین بازیگر مکمل مرد محمدرضا بزرگ نیا و هانیه توسلی آمدند. بزرگ نیا با اعلام نام سیما تیرانداز او را به عنوان نفر برگزیده این بخش معرفی کرد. تیرانداز در مراسم حاضر نبود و مجید جوزانی همسر وی به نمایندگی تندیس بهترین نقش مکمل زن را دریافت کرد. او هنگام دریافت تندیس درباره غیبت همسرش در مراسم گفت: "خانم تیرانداز نمی دانستند قرار است جایزه بگیرند و به همان دلیلی که آقای خمسه گفتند، یعنی رتق و فتق امور زندگی در مراسم حاضر نیستند."

پرستویی پس از اهدا جایزه این بخش برای اعلام نفرات اهداءکننده جایزه بخش بهترین بازیگر نقش اول زن گفت: "دعوت می کنم از عزت سینمای ایران استاد عزت الله انتظامی که به همراه هنرمند جوان شهاب حسینی برای اهدا تندیس این بخش روی سن بیایند."

در این هنگام حضار بپا ایستادند و انتظامی را تشویق کردند. او نیز با حضور روی سن خطاب به مردم گفت "خانواده محترم سینما عیدتان مبارک" و سپس نفر برگزیده را اعلام کرد؛ باران کوثری برای فیلم "خون بازی". کوثری پس از دریافت تندیس از انتظامی گفت: "استاد از همین جا دستان پرمهرتان را می بوسم." وی ادامه داد: "من 9 ساله بودم که در فیلم "روسری آبی" با استاد انتظامی همبازی شدم و خوشحالم که این جایزه را از دست ایشان می گیرم. جا دارد از مادر، پدر و مادربزرگم نیز تشکر کنم."

کوثری در پایان صحبت هایش از بیتا فرهی به خاطر اینکه حضوری مادرانه در فیلم "خون بازی" داشت تشکر کرد و کسب این موفقیت را مدیون بازی روان او دانست. اهدا تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد بخش بعدی مراسم بود. پرستویی در ابتدای این بخش گفت: "جا دارد از استاد فرهیخته سینما، مهربان و به قول خودش خاکی استاد جمشید مشایخی و محمدمهدی دادگو برای اهدا جایزه این بخش دعوت کنم."

مشایخی با تشویق بسیار حضار روی سن حاضر شد و گفت: "با احترام به روح شهدای ایران از بدو تاسیس این مرز و بوم تا به امروز." او سپس بازیگر برگزیده را معرفی کرد: خسرو شکیبایی به خاطر بازی در فیلم "اتوبوس شب". با اعلام نام شکیبایی تماشاگران حاضر در مراسم با شور و شوقی بسیار به تشویق او پرداختند. این بازیگر پس از دریافت تندیس گفت: "آقای ابر حرف قشنگی زد، ما سال هاست وقتی می آییم اینجا دست و پایمان می لرزد."

پس از آن مشایخی با تقدیر از پرستویی گفت: "پرویز گل هنرمندان ایران است، ایران یعنی آزاد، افتخار می کنیم که در کشوری آزاده به دنیا آمده ایم. یا علی!"

مسعود کیمیایی اهدا کننده جایزه بهترین فیلمنامه بود. پیش از حضور وی روی سن پرستویی در وصف کیمیایی متنی به این شرح خواند: "سینمای عزیز ایران مهر دارد و مهر، گذشته دارد و حال، ستوه دارد و سایه، بزرگ دارد و کوچک، بسیار بزرگ دارد و بسیار ...، بسیار بزرگ هایش با هر نسلی چون ققنوسی دوباره متولد می شوند و قصه هایشان افسانه می شود و ماندگار. افسانه هایی که پیر به رخ جوان می کشد و جوان با لحن برنایی اش با آن اسطوره می سازد، بسیار بزرگ شوی اسطوره می شوی، ققنوس می شوی، خاطره می شوی، گذشته ات حال دارد و حالت تکیه بر گذشته. با تقدیر از پیر برنای سینمای ایران، صحنه جشن امشب را با گام های خسته او مزین می کنیم. مسعود کیمیایی."

با اعلام نام کیمیایی حاضران از جا برخاستند. او در میان تشویق حضار روی سن رفت و گفت: "بدون شک یک فیلم خوب مرهون یک فیلمنوشت خوب است. می گویم فیلمنوشت چون فیلم را می نویسیم، وقتی به یک فیلم فکر می کنیم، آن را می نویسیم" و سپس نفر برگزیده این بخش را معرفی کرد: "حبیب احمدزاده و کیومرث پوراحمد برای نگارش فیلمنامه "اتوبوس شب" برنده تندیس جشن امسال هستند."

پوراحمد پس از دریافت جایزه اش از دستان مسعود کیمیایی گفت: "جوان که بودیم از فیلمفارسی خجالت می کشیدیم، مردی آمد و فیلمی ساخت و دیگران پا جای او گذاشتند و موج نویی در سینمای ایران به وجود آمد. حالا دیگر خجالت نمی کشیم. این مرد کیمیایی است و افتخار می کنم جایزه را از دست او می گیرم."

او ادامه داد: "مرد دیگری هم همین کار را در عرصه دیگری کرد و آن علیرضا زرین دست است." پوراحمد سپس درباره روند نگارش فیلمنامه "اتوبوس شب" گفت: "9 ماه طول کشید تا فیلمنامه آماده شد. شروع آن با حبیب احمدزاده بود و پایانش با من. در این میان کار حسن شجاعی متاسفانه نادیده گرفته شد. او رمان نویس و نقاش ممتازی است و چون بی سر و صدا کار می کند همیشه از قلم می افتد. فیلمنامه "اتوبوس شب" محصول کار ما سه نفر است."

احمدزاده هم که یکی از برگزیدگان این بخش بود پس از پوراحمد گفت: "همیشه دوست داشتم صورت پوراحمد را ببوسم؛ ولی چون قدم از او کوتاهتر است خجالت می کشم، اما در اینجا می خواهم جبران کنم و بالاخره روی ماه کیومرث را ببوسم."

صحبت های احمدزاده درباره بلندی قد پوراحمد موجب شد تا پرستویی هم به ذکر خاطره ای در همین رابطه بپردازد. او گفت: "با اجازه آقای پوراحمد خاطره ای را که خودشان آن را برایم تعریف کرده اند می گویم. ایشان گفتند روزی برای خرید میوه به مغازه رفته بودم. از فروشنده پرسیدم آقا درشت تر از این میوه ندارید، فروشنده هم گفت اگر بشینی می بینی که داریم."

پس از این بخش نوبت به معرفی بهترین کارگردان رسید. محمدرضا هنرمند و کامبوزیا پرتوی اهدا کنندگان تندیس این بخش بودند. پرتوی ضمن تبریک روز ملی سینما، رخشان بنی اعتماد و محسن عبدالوهاب را به عنوان کارگردان برگزیده جشن خانه سینما برای ساخت فیلم "خون بازی" معرفی کرد. بنی اعتماد نیز از غایبین جشن بود که جهانگیر کوثری به نمایندگی روی صحنه آمد و گفت: "اگر این جایزه برای من بود آن را به یکی از نابغه های صدای ایران تقدیم می کردم. او کسی نیست جز استاد منوچهر اسماعیلی که به حق سیر طبیعی این مسیر را تغییر داد."

رضا میرکریمی اهدا کننده جایزه بهترین فیلم بود. پرستویی پیش از دعوت از او برای اهدا تندیس گفت: "اگر وجود میرکریمی نبود من و منوچهر شاهسواری اینگونه قوت قلب نمی گرفتیم." میرکریمی با تشکر از پرستویی گفت: "از بازیگر خوب سینمای ایران که این مسئولیت خطیر را قبول کرد متشکرم. او در 48 ساعت گذشته دو ساعت بیشتر نخوابیده و در این چهار ماه سختی های فراوانی را تحمل کرده است."

در همین هنگام پرویز پرستویی گفت: "آقای میرکریمی قرار بود فقط جایزه را بدهی و به حاشیه نپردازی." اما میرکریمی به صحبت های خود ادامه داد و افزود: "از همه تشکر می کنم و خوشحالم که سرانجام صدقه ها و دعاها امشب نتیجه داد."

با پایان صحبت های مدیر عامل خانه سینما، کلیپ نامزدهای بخش بهترین فیلم پخش شد و میرکریمی برگزیده این بخش را اعلام کرد: مهدی همایونفر برای تهیه فیلم "اتوبوس شب". همایونفر هم از برگزیدگان غایب مراسم شب گذشته بود. میرکریمی درباره غیبت این تهیه کننده گفت: "من بارها برای ایشان پیغام گذاشتم، اما متاسفانه نتوانستیم صحبتی با این دوست عزیزمان داشته باشم. در هر حال از آقای پوراحمد می خواهم به نمایندگی از ایشان جایزه این بخش را دریافت کند."

کیومرث پوراحمد با شوخی و طنازی روی سن آمد. او در حالی که دست هایش را باز کرده بود میرکریمی را در آغوش گرفت و با خنده گفت: "همایونفر را چه کار داری. جایزه را به من بده." و بعد ادامه داد: "دست آقای همایونفر درد نکنه. در این پروژه  خیلی قدر دیدم، برای اولین بار حس کردم کارگردانم."

پس از آن میرکریمی از پرستویی خواست به عنوان پایان بخش مراسم ترانه ای بخواند که او ترانه ای ایران، از خون جوانان وطن و چند ترانه دیگر را با موسیقی زنده سعید شهرام اجرا کرد. پایان بخش مراسم جشن یازدهم پخش کلیپی از آثار منتخب سینمای ایران بود.

موسیقی متن این کلیپ سرود ای ایران بود که با همنوایی عده ای از هنرمندان سینما اجرا شده بود. هنگام پخش این کلیپ آسمان محوطه کاخ سعدآباد نورافشانی شد و دو گروه موسیقی محلی از بندرعباس و کردستان با سازهای محلی خود به طور زنده موسیقی ای ایران را همراهی کردند.

کد خبر 551457

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha