علیمحمد قاسمی در خصوص ویژگی های استفاده از داستانپردازی در آثار مستند به خبرنگار مهر گفت: "فیلم مستند - داستانی در ایران واسطه آشتی بیننده با سینمای مستند است و به لحاظ فضاسازی که تلویزیونی در زمینه ارائه تعریف از این گونه ایجاد کرده است، جایگاه و شرایط آن به طور کامل مشخص نیست. برخی مواقع حتی مدیران نیز درک روشنی از مستند ندارند."
وی اضافه کرد: "در خارج از کشور بحث فیلم های مستند - داستانی جایگاه چندانی ندارد. چون ژانر مستند با عرصه داستانی تفاوت دارد و گونه مستند - داستانی معلق بین این دو شیوه فیلمسازی است. در حال حاضر بسیاری از مخاطبان جهان به تماشای آثار مستند گرایش پیدا کرده اند. به این خاطر که ترجیح می دهند بی واسطه تر با واقعیت ها مواجه شوند و کارگردان تاثیر کمتری روی موضوع داشته باشد."
این کارگردان با تاکید بر اینکه مستندسازان کشور نتوانسته اند تاثیر لازم را بر مخاطبان بگذارند، توضیح داد: "آثار مستند برای اینکه بتوانند تاثیر بیشتری بر مخاطب داشته باشند و ارتباط گسترده تری با بیننده برقرار کنند، عنصر داستان را وارد فیلم کرده اند. البته به نظر من این گونه آثار خلاقانه هستند، اما نمی توان به آنها داستانپردازانه اطلاق کرد. چون اصولا قصه و مستند دو مقوله متفاوتند."
قاسمی ادامه داد: "مستندساز باید همواره تلاش کند واقعیت را به مخاطب انتقال دهد و به واقع نمایی بپردازد، در حالی که یک کارگردان عرصه آثار داستانی در نظر دارد تفکراتش را به بیننده منتقل کند. تفکر غالب فیلمساز بر اثر باعث می شود نگاهی خاص بر فیلم حاکم شود و این موضوع برخورد صادقانه را مخدوش می کند. در حالی که مستندساز باید صداقت خود را همواره حفظ کند. با توجه به این مسایل گونه مستند - داستانی نیز با مشکل تعریف مواجه می شود."
علیمحمد قاسمی تاکنون فیلم های مستند "باد سرخ"، "خاطرات گمشده"، "جنگ آرام" و "بیگانه و بومی" را ساخته و فیلم سینمایی "یادداشت بر زمین" را نیز در کارنامه که در جشنواره های فیلم ونیز، کرواسی و باکو شرکت کرده است.
مستندساز باید همواره تلاش کند واقعیت را به مخاطب انتقال دهد، در حالی که تلاش آثار داستانی بر انتقال تفکرات فیلمساز به بیننده استوار است.
کد خبر 553301
نظر شما