روزه داری منسجم امت اسلامی
میلیونها مسلمان در سراسر دنیا از خاورمیانه، خاوردور و اروپا و آمریکا از روز پنجشنبه 13 سپتامبر (22 شهریور ماه) ماه مبارک رمضان را آغاز خواهند کرد.
دفتر مقام معظم رهبری در ایران اسلامی با رویت هلال ماه مبارک رمضان روز پنجشنبه 22 شهریورماه را نخستین روز ماه مبارک رمضان اعلام کرد.
مقامات عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، کویت و قطر روز سه شنبه 11 سپتامبر (20 شهریور) اعلام کردند که رمضان پنجشنبه است.
احمد حلال وزیر دادگستری اردن؛ علی جمعه مفتی مصر ومحمد راشد قبانی، مفتی اهل تسنن لبنان نیز روز پنجشنبه را نخستین روز ماه مبارک دانستند. شیعیان عراق و لبنان اوایل این هفته اعلام کردند که روزه داری براساس محاسبات نجومی از پنجشنبه شروع می شود.
انجمن علمای عراق، بالاترین مقام دینی اهل تسنن در این کشور نیز روز پنجشنبه را به عنوان نخستین روز ماه مبارک اعلام کرد. محمد حسین مفتی فلسطین نیز اظهارات مشابهی را منعکس کرده است. مسلمانان کشورهای الجزیره، ترکیه و سوریه نیز از روز پنجشنبه به ضیافت الهی رفتند.
وزیر اموردینی اندونزی و علمای مالزی شورای دینی اسلامی سنگاپور اظهار دارالفتوای تاجیکستان و قزاقستان نیز روز پنجشنبه را به عنوان نخستین روز از ماه رمضان اعلام کرد. انجمن مسلمانان چینی نیز اظهارات مشابهی داشته اند.
از سوی دیگر در اروپا نیز اتحادیه سازمانهای اسلامی فرانسه آغاز ماه رمضان را پنجشنبه دانست و جمعیت قابل توجه مسلمانان بریتانیا نیز روز پنجشنبه در آغاز ماه رمضان و روزه داری متحده بودند
جامعه اسلامی کوزوو طی یک نشست مطبوعاتی ماه مبارک رمضان را از پنجشنبه اعلام کرد. انجمن ائمه هلند نیز اظهار داشت که اقلیت مسلمان در این کشور اروپایی از روز پنجشنبه روزه داری می کنند.
در آلمان کمیته علمی رؤیت ماه نیز تصدیق کرد که ماه نو روز سه شنبه رویت نشد و ماه رمضان از پنجشنبه شروع شد. براساس شورای سازمانهای اسلامی اتریش روز پنجشنبه در این کشور آغاز ماه رمضان خواهد بود.
مقامات وقف اسلامی در جمهوری چک نیز اظهار داشتند که روز پنجنشبه رمضان آغاز می شود اعلانهای مشابهی نیز از سوی سازمان وقت اسلواکی صورت گرفت. سازمان وقف دانمارک، انجمن مسلمانان سوئد و انجمن اسلامی شمال آمریکا نیز از روز پنجشنبه به استقبال از ماه مبارک رمضان می روند.
این در شرایطی است که در برخی از کشورهای اسلامی تاریخ متفاوتی برای رمضان اعلام شده است. مسلمانان کشورهای لیبی از روز چهارشنبه 21 شهریور ماه، رمضان را آغاز می کنند اما مسلمانان مراکش سودان و فیلیپین چهارشنبه ماه را رؤیت خواهند کرد.
مسلمانان هندوستان و پاکستان نیز از روزه چهارشنبه به استقبال ماه رمضان رفتند.
مسلمانان جهان درباره مسئله رؤیت ماه دیدگاه های مختلفی دارند در شرایطی که گروهی از علما معتقدند مسلمانانی که در یک بخش شب بایکدیگر مشترک هستند باید از یک نوع رؤیت ماه استفاده کنند، برخی علما آغاز ماه مبارک رمضان را زمانی می دانند که مسلمانان عربستان روزه داری را آغاز می کنند، گروه سوم نیز استدلال می کنند که مسلمانان جهان باید از یک نوع رؤیت ماه سود برند.
مسلمانان امریکا میزبان ضیافت افطار بین ادیان میشوند
دفتر شورای روابط اسلامی - امریکایی مستقر در اوهایو روز شنبه 24 شهریور ماه چهارمین ضیافت افطار سالیانه خود را در قالب گردهمایی بین دینی در دانشگاه ملی کلولند برگزار کرد.
در گردهمایی بین دینی مسلمانان که در قالب ضیافت افطاری ماه مبارک رمضان برگزاری میشود مایکل همیلتون مورگان سخنرانی خود رادرباره کتاب تازه خود با عنوان " تاریخ گمشده: میراث ماندگان دانشمندان، متفکران و هنرمندان مسلمان" که از سوی انتشارات نشنال جئوگرافی منتشر شده ارائه کرد.
عظیم ضعیم رئیس دفتر شورای روابط اسلامی - امریکایی اظهار داشت که رمضان ماه شکوفایی و احیای روحیه معنوی انسانها و همجنین انجام کارهای خیر است.
وی این رویداد را به مثابه فرصتی مناسب برای پیروان ادیان مختلف امریکا دانست تا بتوانند به هماهنگی بین دینی و درک دو جانبه دست یابند.
شورای روابط اسلامی امریکایی بزرگترین گروه حمایت از آزادیهای مدنی مسلمانان است که دفتر مرکزی آن در واشنگتن قرار دارد. این شورا دارای 33 دفتر در سراسر امریکا و کانادا است. شورای روابط اسلامی – امریکایی وظیفه خود را ارتقا درک جامعه غیر مسلمان از اسلام، تقویت گفتگو، حمایت از آزادیهای مدنی، تقویت مسلمانان امریکایی، برقراری ائتلافهای حامی عدالت و درک دوجانبه توصیف کرده است.
خیرخواهی مسلمانان آمریکا در ماه رمضان و بی انصافی مقامات
در حالی که مسلمانان سراسر جهان در انتظار فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و میهمانی خداوند به سر می برند، بسیاری از مسلمانان آمریکا نگران این امر هستند که به دنبال حساسیتهای مقامات فدرال آمریکا چگونه به التزامات دینی خود مبنی بر کمکهای خیر، جامه عمل بپوشانند.
آغاز ماه مبارک رمضان طور تقریبی با سالگرد انفجارهای یازدهم سپتامبر همزمان بود و این امر و موجبات قوت بخشیدن به سخت گیری های ضد تروریستی را فراهم کرد که غیر منصفانه مسلمانان را مورد هدف قرار می دهد . اخیرا شش سازمان خیریه بزرگ که در آمریکا فعالیت می کردند به اتهام فراهم کردن بودجه برای گروه های تروریستی تعطیل شدند.
داوود ولید مدیر دفتر شورای روابط اسلامی آمریکایی در میشیگان اظهار داشت که این اقدامات از سوی مقامات خیرین و برخی از کارمندان این سازمان ها را وحشت زده کرده است.
شریف انکیل وکیلی دو سازمان خیریه که مورد تهاجم قرار گرفته اند اظهار داشت که ایجاد الگوی وحشت و حمله در آستانه ماه مبارک رمضان مسلمانان را نسبت به ارائه زکات خود هراسان کرده است.
در سال 2004، سازمان امداد اسلامی مستقر در میسوری در روزهای آغازین ماه مبارک رمضان به علت حمایت از حماس و اتهام به کمک القاعده تعطیل شد و در ماه مارس همان سال به اتهام حمایت از مردم عراق مورد اتهام قرار گرفت.
انکیل یادآور شد: در شرایطی که مقامات فدرال باید از این امر اطمینان حاصل کنند که کمکهای خیریه به فعالیتهای تروریستی تعلق ندارد، عدم توانایی آنها و یا امتناع آنها برای فراهم کردن شاهد علیه این سازمانهای خیریه مورد سوال فعالان مسلمان قرار دارد.
جامعه مسلمانان آمریکا که بین 6 تا 7 میلیون نفر تخمین زده می شوند در حال حاضر و در آستانه رفتن به میهمانی خدا از خود می پرسند که آیا باید زکات خود را پرداخت کنند، این زکات چگونه پرداخت می شود، آیا این زکات باید به مساجد ارائه شود یا به دوستی که کشورهای اسلامی سفر می کند؟
پیشتر سازمانهای خیریه مختلفی در آمریکا فعالیت می کردند که پس از شدت گرفتن حساسیتهای امنیتی به دنبال حملات یازدهم سپتامبر، یکی پس از دیگری تعطیل شدند. این در شرایطی است که مقامات فدرال مدعی هستند از فعالیتهای خیریه مشروع و در چارچوب قانون حمایت کرده و تنها سازمانهایی را مورد هدف قرار می دهند که شاهد قوی برای چگونگی مصرف مبالغ آنها وجود دارد.
تمرکز مسلمانان فیلیپین بر صلح در ماه رمضان
رئیس کمیته علمای مسلمان فیلیپین اعلام کرد: اقلیت مسلمان شهر مینداناو، فیلیپین که قرار است در ماه مبارک رمضان نیایشهای خود را بر محور صلح متمرکز کنند، در ساعات پایانی یازدهم سپتامبر (20 شهریور) از رؤیت ماه مطلع خواهند شد.
علیم محمود ادیلو رئیس کمیته منطقه ای علمای مسلمان فیلیپین اظهار داشت: وی گروهی را برای رؤیت ماه اعزام کرده که پس از ارائه گزارش آنها ،نخستین روز ماه مبارک رمضان اعلام خواهد شد. اگر ماه یازدهم سپتامبر رؤیت شود رمضان 12 سپتامبر آغاز می شود، در غیر این صورت ماه روزه از روز 13 سپتامبر آغاز خواهد شد.
ادیلو همچنین تأکید کرد که در ماه روزه داری مسلمانان فیلیپین در نیایشهای خود بر صلح تمرکز خواهد کرد و چون سایر اوقات سال از انجام کارهای ناشایست پرهیز می کنند. : روزه داری تنها اجتناب از خوردن و آشامیدن نیست مسئله حائز اهمیت پرهیز از انجام هرگونه اعمال ناشایست است.
این رهبر مسلمانان فیلیپینی اعلام کرده که 10 روز پایان ماه مبارک رمضان به طور ویژه به نیایش برای صلح اختصاص خواهد یافت تا صلح میان مردم این سرزمین ایجاد شود.
رئیس شورای مفتان روسیه بر تساهل مسلمانان روس تأکید کرد
رئیس شورای مفتیان روسیه به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان پیامی برای مسلمانان صادر کرد و طی آن تساهل مسلمانان روس را مورد تأکید قرار داد.
شیخ راویل عین الدین رئیس شورای مفتیان روسیه در پیام خود به مسلمانان روسیه به دنبال حلول ماه مبارک رمضان یادآور شده است که شفقت و صلح دوستی از ویژگیهای اصلی پیروان اسلام است.
به اعتقاد وی مسلمانان روسیه نسبت پیروان ادیان دیگر احترام قائلند و تساهل اساس روابط ملل ساکن روسیه، پیروان ادیان و اقوام مختلف را تشکیل داده است.
در پیام عین الدین آمده است که مسلمانان از پرودگار عالم میخواهند که جنگ و خونریزی هیچگاه در روسیه رخ ندهد. رئس شورای مفتیان روسیه در پیام خود تصریح کرده است که رمضان ماه پاکی روح، اندیشیدن در راه خاکی و تحکیم اعتقادات است.
اسلام با داشتن 23 میلیون مسلمان در کشورهای روسیه دومین دین بزرگ این سرزمین پس از مسیحیت ارتدکس محسوب می شود. مسلمانان روسیه از روز چهار شنبه 21 شهریورماه ماه رمضان را آغاز کردند.
فروشگاههای زنجیرهای محصولات حلال در مسکو افتتاح میشوند
مقامات مسکو درنظر دارند برای اقلیت مسلمان قابلتوجه خود فروشگاههایی زنجیرهای افتتاح کنند که طیف گستردهای از محصولات حلال را به آنها ارائه میدهند.
ایگور یلفرنسکو رئیس کمیته امور دینی و قومی شورای شهر مسکو گفت: ما باید از نمایندگان تمام ادیان و گروههای قومی حمایت کنیم.
براساس این طرحها دستکم یک فروشگاه محصولات حلال در هر منطقه از مسکو افتتاح خواهد شد. این فروشگاههای حلال خارج از محوطه مساجد قرار میگیرند تا غیر مسلمانان نیز بتوانند از محصولات حلال استفاده کنند.
یلفرنسکو یادآور شد که این طرح به پیشنهاد شورای مفتیان روسیه انجام میشود و با کمک شورای شهر به مرحله عمل میرسد. شورای مفتیان روسیه همچنین استانداردهایی ی برای تأیید محصولات حلال تعیین کرده اند.
در کشورهای روسیه تعداد قابل توجهی فروشگاه محصولات حلال وجود دارند که بیشتر آنها در تاتارستان و جمهوریهای مرکزی روسیه قرار دارند. رئیس کمیته امور دینی و قومی شورای شهر مسکو گفت: شورای شهر این پروژه را یاری می کند چرا که فروشگاه های حلال قدرت فروشگاه های بزرگ زنجیره ای را افزایش خواهد داد.
وی همچنین اعتقاد دارد که افتتاح این فروشگاههای حلال میتواند تساهل در روسیه را تقویت کند. این فروشگاهها میتوانند فرصتهای بیشتری برای غیر مسلمانان فراهم کنند تا درباره اسلام و فرهنگ اسلامی مطالب بیشتری بیاموزند؛ چرا که هرچقدر بیشتر مردم درباره سنتهای یکدیگر بیاموزند پرهیزگارتر خواهند شد.
رئیس جمهور چچن بر ضرورت حجاب اسلامی تأکید کرد
رئیس جمهور چچن خواستار پوشش اسلامی کارمندان زن در ادارات شد و بر نوع پوشش اسلامی در چچن تأکید کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری نووستی، رمضان قادروف رئیس جمهور چچن روز سه شنبه 21 شهریورماه گفت: از مقامات مناطق، وزرا و مدیران ادارات میخواهم به کارمندان خود درباره لزوم داشتن پوشش موقر و رعایت مطالباتی که نسبت به نوع پوشش در محیط کاری مطرح می شوند، بویژه در رابطه با بانوان، تأکید کنند.
وی همچنین بر ضرورت تطابق نوع پوشش مسلمانان به ویژه زنان تأکید کرد.
قادرف از مرم چچن خواست آداب و رسوم خود را رعایت کرده و به آن احترام بگذارند چرا که وقار و خودداری زنان محجبه چچنی همیشه آنان را از دیگران ممتاز می کرده و دقیقاً همین باید الگویی برای همه باشد.
رئیس جمهور چچن یادآور شد که یک سال قبل گفته بود که لازم است زنان در محیط کاری روسری بر سر داشته و پوشش مناسب داشته باشند.
بزرگترین دبیرستان اسلامی فرانسه نخستین سال تحصیلی خود را آغاز میکند
بزرگترین دبیرستان اسلامی فرانسه به عنوان یکی ازسه دبیرستان اسلامی این کشور از این هفته نخستین سال تحصیلی کامل خود را آغاز میکند.
بیش از 170 دانش آموز 11 تا 16 ساله در دبیرستان اسلامی الکیندی در جنوب شرقی شهر لیون ثبت نام کردهاند.
این دبیرستان اسلامی از نخستین گروه دانش آموزان خود در ماه مارس به دنبال مناقشه چند ماه با مقامات آموزشی فرانسه برسر اعتبار کارکنان و وضعیت مدرسه استقبال کرد اما فعالیت این مدرسه تنها به یک ترم درسی محدود شده بود.
از زمانی که حجاب در مدارس دولتی فرانسه ممنوع شده است، نیاز خانواده های مسلمان این کشور به مدارس اسلامی خصوصی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
به دنبال تصویب قانون منع حجاب در مدارس دولتی فرانسه بسیاری از دختران مسلمان در مدارس کشورهای همسایه فرانسه و مدارس خصوصی ثبت نام کردند.
نخستین مدرسه اسلامی فرانسه در سال 2001 و در شمال پاریس آغاز به فعالیت کرد و اکنون 100 دانش آموز را تحت پوشش خود قرار داده است. در ماه ژوئیه سال 2003 مدرسه ابن رشد در شهر لیل، فرانسه تأسیس شد و اکنون 80 دانش آموز دارد.
بیش از 6 میلیون مسلمان در فرانسه زندگی میکنند که این تعداد بزرگترین اقلیت مسلمان اروپا تلقی میشود.
تصویب طرح افزایش مدارس دینی در بریتانیا
دولت بریتانیا در نظر دارد مدارس دینی بیشتری به منظور توسعه بحث ادغام اقلیتهای قومی در جامعه بریتانیا تأسیس کند، این تصمیم مورد استقبال جامعه مسلمان این کشور نیز قرار گرفته چرا که تعداد کمی از مدارس اسلامی بودجه دولتی دریافت میکنند.
براساس سندی که به امضای دولت و رهبران جوامع اصلی دینی در بریتانیا رسیده و پیش از انتشار عمومی از سوی روزنامه تایمز رؤیت شد، دولت بریتانیا با همکاری سازمانهای دینی موانع غیر ضروری را برای تأسیس مدارس دینی جدید رفع و مدارس مستقل را ترغیب می کند به این بخش وارد شوند.
سند "دین در مدارس" که دوشنبه 19 شهریور ماه منتشر شد اظهار داشته است: مدارس دینی ابزار تقویت درک بین ادیان و انجسام بین جوامع هستند. ما این حقیقت را که 15 هزار کودک مسلمان و 11 هزار کودک یهودی نیازمند آموزش دینی هستند را به رسمیت می شناسیم.
این سند همچنین تصریح می کند که بودجه و مقدمات اولیه از سوی مقامات محلی برای ساخت مدارس دینی بیشتر فراهم خواهد شد و زمانی که مقامات محلی منابع لازم را در اختیار نداشته باشند به وزارت کودکان، مدارس و خانواده ها رجوع می کنند تا از آنها حمایت به عمل آید.
این اقدام دولت بریتانیا به دنبال طرح های ناکام دولت برای ترغیب مدارس دینی که یک چهارم از دانش آموزان خود را از ادیان دیگر انتخاب کنند صورت گرفته است.
6 هزار و 846 مدرسه دینی در بخش دولتی بریتانیا وجود دارد که بیشتر آنها متعلق به کلیسای انگلیکن یا کلیسای کاتولیک هستند. 62 مدرسه دینی دیگر به ادیان دیگر اختصاص دارند که این تعداد 37 مدرسه یهودی، هفت مدرسه اسلامی و دو مدرسه سیک هستند.
شورای مسلمانان بریتانیا به عنوان گروه پوششی مسلمانان بریتانیا از این طرح استقبال کرد و گفت :حدود نیم میلیون کودک مسلمان در مدارس بخش دولتی تحصیل می کنند که تنها تعداد اندکی از آنها اسلامی هستند.
اسلام در مدارس اسلامی هلند تدریس میشود
در آستانه آغاز سال تحصیلی، مدارس مقطع دبستان هلند از برنامه درسی رسمی تدریس اسلام برای دانش آموزان چهار تا 12 ساله برخوردار شدند.
این برنامه تازه که نخستین برنامه در نوع خود محسوب میشود روز دوشنبه 19 شهریور ماه رسماً در مدرسه ابتدایی الصوفیه در آمستردام ارائه شد.
شیوه تدریس این برنامه از سوی بنیاد روشهای تدریس و سازمان مداراس اسلامی به عنوان گروه پوششی که نظارت بر مدارس هلند را برعهده دارد ارائه شده است.
امسال تمام مدارس زیر پوشش سازمان مدارس اسلامی هلند به علاوه چهار مدرسه مستقل در هلند از این مطالب درسی تازه استفاده خواهند کرد. مدارس ابتدایی دولتی نیز می توانند برای دریافت این کتابها درخواست خود را ارائه دهند که آموزش آنها براساس خواسته والدین دانش آموزان در مدارس دولتی صورت میگیرد.
سازمان مدارس اسلامی هلند تأکید کرد که این شیوه تدریس نه تنها میتواند مورد استفاده کودکان مسلمان قرار گیرد بلکه کودکان مسلمان و غیرمسلمان در کنار هم در مدارس دولتی میتوانند از آن استفاده کنند.
مسلمانان نیویورک حملات یازدهم سپتامبر را محکوم کردند
صدها مسلمان آمریکایی یروز یکشنبه 18 شهریور ماه طی یک راهپیمایی آرام در نیویورک، حملات یازدهم سپتامبر را با سردادن شعارها و حمل پرچمهایی محکوم کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، دکتر حافظ رحمان از شهر "بیی شور" (Bay Shore) اظهار داشت: یکی از محورهایی که برای شعارهای انتخاب شده در این راهپیمایی در نظرگرفته شده محکومیت حملات یازدهم سپتامبر است.
وی گفت: ما شهروندانی مطیع قانون هستیم و می خواهیم مردم نیویورک بدانند که مسلمانان جزء لاینفک بافت این شهر و جامعه محسوب می شوند. شعار این راهپیمایی این است که اسلام همواره ارزش بالایی برای حقوق بشر قائل بوده و ما می خواهیم بر آن تأکید کنیم.
این راهپیمای با حضور پررنگ پلیس برگزار شد، چرا که در این میان 20 نفر معترض با سردادن شعارهای ضد اسلامی تلاش می کردند راهپیمایان مسلمان را به حملات یازدهم سپتامبر نسبت دهند و پلیس تلاش می کرد اعتراض کنندگان را از راهپیمایی مسالمت آمیز مسلمانان دور کند.
مایکل بلومبرگ، شهردار نیویورک در این راهپیمایی شرکت نکرد اما پیام حمایت وی در این راهپیایی قرائت شد.
نظر شما