خبرگزاری مهر- گروه استانها- عصمت اسماعیلی: هر سال با فرا رسیدن ماه محرم و حتی هفتهها قبل از آن عاشقان و دلدادگان اهل بیت (ع) در سراسر ایران اسلامی به تدارک و آماده سازی و سیاهپوش کردن اماکن و مساجد و کوچه و خیابانها برای این ماه عزا میپردازند.
نام حسین (ع) برای عاشقان و دلدادگان عالم بس است تا آنها را از هر گوشه جهان به گرد شمع وجود بی مانندش جمع کند، علم عزایش چتر پناه بی پناهان در طول تاریخ بوده و خواهد بود و هر گوشه مجلس روضه اش میعادگاهی است که دلدادگان سالی به انتظار ماندهاند تا از راه برسد.
محرم میعادگاه عاشقان است و دلها که یکسال غمبار شدهاند، منتظر محرم و روضه ارباب بی کفن ماندهاند تا بار دیگر محرمی از راه رسد و ابرها را ببارند و سبک از بار سنگین بر دوش شوند.
بوی محرم که در کوچههای شهر و دیار می پیچد، شور و غوغایی در دل عاشقان شهید کربلا و یارانش برپا میشود، شوری که با گذشت قرنها نه تنها کم فروغ و سرد نمیشود که پرشورتر نیز میشود.
اینگونه است که رسول خدا (ص) فرمود: «شهادت حسین (ع) حرارتی در دلهای مؤمنان افروخته که تا ابد خاموشی ناپذیر است» و همگان این سخن آخرین فرستاده خدا را در طول قرنها که از این حماسه میگذرد به چشم میبینند و درک میکنند.
محرم، ماه عزای آل الله است و حرمت آن برای شیعیان چندین برابر، به گونهای که در روایتی است از امام رضا علیه السلام که میفرمایند: وقتی ماه محرم میرسید دیگر کسی پدرم را خندان نمیدید و روز عاشورا روز مصیبت و اندوه و ماتم و گریه پدرم بود.
یکی از بارزترین آئینهای مذهبی، برپایی عزاداری برای سید الشهدا (ع) است که این عزاداریها از ابعاد مختلف اعم از سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مورد توجه عام و خاص بوده و ویژگیهای منحصر به فرد آن در هر مکتب و فرهنگی مورد توجه است.
از شیوههای عزاداری انجام مراسمها، سینه زنی و زنجیر زنی، برپایی موکبها که نمادی از ورود و حضور محرم در بین مردم است و مراسم سنتی بومی محلی که مخصوص هر قوم و فرهنگی است.
در این این روزها حال و هوای شهرهای سراسر ایران، بار دیگر حال و هوای محرم پیدا کرده است و بیرقهای عزای «یا حسین» بر سردر خانهها و مغازهها و اماکن مختلف برافراشته شده است.
در شهرها و روستاهای شهرستان گناوه نیز همزمان با آغاز محرم، برنامهها و آئینهای مختلفی در اقامه عزای حسینی برپا شده است و این برنامهها در سراسر شهرستان با حضور پرشور دلدادگان و عاشقان دریادل این دیار در حال برگزاری است.
این برنامهها و آئینها سینه به سینه و نسل به نسل در میان مردم منتقل شده است و این عشق الهی «حسین (ع)» است که بار دیگر دلدادگان را به سوی میعادگاه اقامه این عزای آسمانی فرا میخواند و زن و مرد، پیرو جوان، کودک و بزرگسال سر از پا نشناخته همه بر گرد وجودش جمع و به سوی این درگاه جذب میشوند.
آئین برافراشته شدن پرچم عزای حسینی در اولین شب ماه محرم در حسینیهها و مساجد شهر و روستاها، نصب پرچم بر سر درب خانهها، نواختن سنج و دمام و سینهزنی سنتی، مرثیه سرایی و چاووش خوانی، برپایی موکب، برپایی ایستگاههای صلواتی، پخت غذاهای مختلف به عنوان نذری و توزیع بین عزاداران و مردم و حضور پرشور در مراسمها از عمده برنامهها و سنتهای دیرینه مردم این شهرستان در ماه محرم است.
آمادگی برای برگزاری برنامههای محرم
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان گناوه پیرامون برنامههای ماه محرم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: به منظور هرچه باشکوهتر برگزار شدن مراسم و محافل ماه محرم، جلسه هماهنگی با حضور هیأتهای مذهبی، کانون مداحان، متولیان موکب ها و همچنین نیروی انتظامی شهرستان تشکیل و تصمیماتی لازم اتخاذ شد.
حجت الاسلام عباس پارسایی یادآور شد: علاوه بر محافل و مراسم عزاداریهای پرشور و شعور در حسینیهها، هیئتها، مساجد و اماکن مذهبی شهرستان که با آغاز محرم در حال برگزاری است، برنامههای جانبی دیگری نیز در این ایام تدارک دیده شده است که از طریق فضای مجازی یا حقیقی برگزار خواهد شد.
وی اضافه کرد: از جمله برنامههای تدارک دیده شده محرم امسال برگزاری مسابقه عکس، کلیپ و مستند «حماسه هیئت» در راستای انعکاس مراسم عزاداریهای شاخص، خدمات اجتماعی و کمکهای مومنانه، رایزنی و فراهم کردن بستر اجرای طرح «هر هیئت یک نمایشگاه»،برگزاری دوره پاسخ به شبهات عزاداری و قیام عاشورا به صورت مجازی با تدریس «آیت الله حسینی قزوینی» و استاد «محمدی» و «پیشوایی» و برگزاری دوره آموزشی «امام حسین (ع) در قرآن» خواهد بود.
وی با اشاره به تعداد هیئتهای مذهبی فعال در شهرستان گناوه بیان کرد: در شهرستان گناوه ۶۵ هیئت دارای مجوز و مدرک فعال هستند که در طول سال و در مناسبتهای ملی و مذهبی به فعالیتهای فرهنگی میپردازند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان گناوه تصریح کرد: ۴۵ موکب دارای مجوز نیز در شهرستان گناوه فعالیت میکنند که به انجام پذیرایی از محبان سید الشهدا (ع) مشغول هستند.
حجت الاسلام پارسایی با اشاره به تعداد مبلغین مذهبی ایام محرم در شهرستان گناوه خاطر نشان کرد: ۳۰ روحانی اعزامی و مستقر در ایام محرم امسال امر تبلیغ در شهرستان را بر عهده خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: به منظور حفظ سلامت عزاداران حسینی، نظارت بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی در ایام سوگواری نیز از برنامهها خواهد بود که در حال اجرا است.
برنامههای فرهنگی شهرداری گناوه در محرم
معاونت فرهنگی شهرداری گناوه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شهرداری گناوه برنامههای مختلف فرهنگی را در سطح شهر و بین مردم به مناسبت ماه محرم تدارک دیده است.
سجاد ابراهیمی افزود: این شهرداری در کنار فعالیتهای مختلف نسبت به سیاهپوش کردن شهر و نصب پرچم، برافراشتن پرچم عزای حسینی در کنار ساحل و نصب بنرهای مناسبتی محرم در نقاط مختلف شهر اقدام کرده است.
وی ادامه داد: برگزاری مسابقه عکس عصر عاشورا، اجرای نمایش تعزیه در نقاط مختلف شهر، برپایی غرفه کودک و نوجوان در مصلی جمعه، برگزاری مسابقه عکس شیرخوارگان حسینی از جمله برنامههای فرهنگی تدارک دیده شده برای این ایام است.
وی گفت: پویش «همیار پاکبانان» از دیگر برنامههای شهرداری در محرم امسال است که هیئتهای مذهبی و موکب ها گناوه میتوانند جهت شرکت در این پویش ۱۰ تصویر از پاکسازی و نظافت محوطه بیرونی محل برگزاری مراسم هیئت خود را تا ۲۰ محرم به فرهنگسرای شهرداری تحویل دهند.
ابراهیمی اضافه کرد: تصاویر برتر در قالب پوسترهای پویش همیار منتشر و از هیئتهای برتر تقدیر خواهد شد.
نظر شما