استغفار، توبه و طلب بخشش از درگاه خالق هستی، از جمله توصیه های مؤکد خداوند است . شک نیست زمانی که انسان به هر زبانی از کرده خود ابراز ندامت و پشیمانی کرده و خواهان بخشش پروردگار باشد، مورد آمرزش و بخشش خالق هستی قرار خواهد گرفت .
حضرت رسول (ص) : کل بنی آدم خطاء وخیر الخطائین التوابون . همه فرزندان آدم خطاکارند ، و بهترین خطا کاران توبه گرانند . ( کنز العمال ، ج 4 )
شک نیست انسان همواره در معرض امتحان و آزمایش الهی قرار داشته و امکان خطا، گناه و اشتباهات بسیاری در طول روز در مسیر وی قرار می گیرد که بسیاری آلوده این گناهان شده و البته عده کثیری نیز پس از ارتکاب گناه، دچار ناراحتی و عذاب وجدان شده و برای برداشتن این بار از دوش خود، تلاش می کنند .
توبه و استغفار یکی از راههایی است که خالق هستی برای انسانهای خطاکار قرار داده تا با بهره گیری از این فرصت و موقعیت، بار گناهان خود را سبک کرده، زمینه بازگشت به مسیر صحیح و پاک شدن خود را فراهم آورند .
البته تردیدی نیست که استغفار نیز شرایطی دارد و اینگونه نیست که بندگان خاطی و گناهکار، به طور مرتب به گناه آلوده شده و سپس با ذکر استغفار تصور کنند که همه چیز به پایان رسیده و مشکلی وجود ندارد .
استغفار راه بازگشت به سوی خدا و سبک کردن بار گناهان است مشروط بر آنکه از صمیم دل و با خلوص نیت بوده و تصمیم قلبی به ترک گناه نیز در آن وجود داشته باشد .
حضرت رسول (ص) در این مورد فرموده است : التوبة من الذنب أن لا تعود الیه أبدا . توبه گناه این است که دیگر مرتکب آن نشوی . ( کنز العمال ، ج 4 )
حال در ماه مبارک رمضان که درهای رحمت الهی باز و دعاها بیش از گذشته مورد پذیرش خداوندگار هستی قرار می گیرند، فرصت بسیار ارزشمند و مغتنمی است تا با بهره گیری از معنویت و برکات این ماه، به واسطه استمرار در استغفار و تصمیم قطعی و قلبی مبنی بر ترک گناه، بار گناهان خود را سبک کرده، به خالق هستی نزدیکتر شده و زمینه طی طریق کمال را برای خود فراهم آوریم .
توبه و بازگشت قلبی به سوی گناه و اظهار پشیمانی از خطای صورت گرفته، علاوه بر خیرات و برکاتی که برای توبه کننده به همراه دارد، خوشنودی خداوندگار هستی را نیز به دنبال خواهد داشت .
امام جعفر صادق (ع) : ان الله عز و جل یفرح بتوبة عبده المؤمن اذا تاب کما یفرح احدکم بضالته اذا وجدها . وقتی بنده مؤمن توبه کند خدای متعال به سبب توبه او شاد شود چنانچه یکی از شما به سبب پیدا کردن گمشده اش شاد گردد .( اصول کافی ، ج 4 )
نظر شما