به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی نوشت: به نظر می رسد که روابط طولانی مدت هند با ایران توافق هسته ای بین واشنگتن و دهلی نو ، و در حوزه گسترده تر، ائتلاف استراتژیک رو به گسترش آنها را تهدید کند.
" راما لاکشمی" نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: دولت بوش از دیرباز درباره روابط هند با ایران و بی میلی آن برای کمک به توقف برنامه هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده است. روز گذشته "ریچارد بوچر" دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور جنوب آسیا در واشنگتن به زعم خود این مسئله را روشن کرد که کشورش همچنان به دنبال دریافت پاسخهایی از سوی دهلی نو برای روابطش با تهران است.
وی ادعا کرد:" دولت هند از نگرانیهای مربوط به رابطه نظامی هند با ایران خیلی خوب آگاه است. همه آنچه را که تلاش می کنیم تا انجام دهیم این است که همه ، حقایق این مسئله را بفهمند."
در ادامه این تحلیل آمده است: اما مخالفان قرار داد هسته ای هند و آمریکا بیانیه بوچر را به عنوان نشانه دیگری از دخالت آمریکا توصیف کردند." راجا " دبیرملی حزب کمونیست هند در این باره گفت:" آمریکا ما را می ترساند. این وظیفه آنها نیست که به ما دیکته کنند چه کاری را با ایران انجام دهیم و چه کاری را نباید انجام دهیم."
" ای. کی آنتونی" وزیر دفاع هند نیز در جمع خبرنگاران و در واکنش به ادعاهای بوچر اعلام کرد که رابطه کشورش با آمریکا و ایران از یکدیگر جداست و اینکه هند دارای روابط بسیار دوستانه ای با ایران است و به این رابطه ادامه خواهد داد.
از سوی دیگر، " پراناب موخرجی" وزیر امورخارجه هند اخیرا در دیدار با "مهدی صفری" معاون وزیر امور خارجه کشورمان بر حق جمهوری اسلامی ایران برای استفاده از انرژی هسته ای صلح آمیز تاکید کرد.
نویسنده خاطر نشان می کند: چنین سیاستی، مخالف امیدهای دولت بوش خواهد بود. قانونی که توافق هسته ای هند و آمریکا را ممکن می کند، شامل یک بند غیرالزام آور است که می گوید هند باید با آمریکا برای منصرف کردن ایران از توسعه برنامه هسته ای خود همکاری و در صورت لزوم برای جلوگیری از آن همکاری کند.
اما تحلیلگران می گویند که رابطه هند با ایران به سالها قبل بازمی گردد. نفوذ زبان، هنر ومعماری فارسی در بیشتر مناطق شمالی هند مشهود است." محمد سهراب" پروفسور مطالعات جهان سوم در دانشگاه دهلی نو گفت:" همواره یک همگرایی درمنافع ژئوپلیتیک و استراتژیک هند و ایران وجود داشته است. برای درک آن، فقط باید به نقشه نگاه کرد. ایران به هند برای رسیدن به عمق استراتژیک در افغانستان و عبور از پاکستان کمک می کند. ما نباید به این قرارداد هسته ای اجازه دهیم تا بر سیاست خارجی مستقل ما سایه بیفکند."
" آرون پاتانکار" از کنفدراسیون صنایع هند هم گفت : "منفعت ما کاملا در آن منطقه اساسی است و ما خواستار توسعه سرمایه گذاری در ایران هستیم. " یکی از مسائل مهم که مورد انتقاد آمریکا بوده مذاکرات جاری بین هند، ایران و پاکستان درباره خط لوله گاز 7 میلیارد دلاری است.
به گزارش مهر، در پایان تحلیل واشنگتن پست آمده است : با این وجود روابط ایران و هند همواره یکنواخت نبوده و دهلی سال گذشته به گزارش ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد به علت برنامه هسته ایش رای داد. اما " مانموهان سینگ" نخست وزیر هند اطمینان داد که این رای به هیچ وجه روابط قدیمی و دوستانه با ایران را نخواهد کاست و اینکه هند هر چه بیشتر روابط خود با ایران را تقویت خواهد کرد و گسترش خواهد داد.
نظر شما