کمال ذبیحی درگفتگو با مهر با تاکید بر ذخیره سازی کل تولید گندم در سیلوهای استاندارد و فنی، گفت: در حال حاضرهمگام با افزایش تولید گندم سیلوهای فنی و استاندارد در کشور احداث می شود که دراین رابطه شرکت بازرگانی دولتی این امر را به بخش خصوصی واگذار کرده و امیدواریم درآینده کل گندم های تولیدی کشوردرسیلوهای استاندارد و فنی ذخیره سازی شوند.
وی با اشاره به نگهداری کل گندم خریداری شده در انبارها، اظهار داشت: گندم هایی که باید به مصرف برسد براساس سیاست شرکت بازرگانی دولتی در انبارهای دومنظوره نگه داری می شوند و گندم هایی که باید ذخیره سازی شوند درسیلوهای فنی انبار می شوند، این در حالی است که با در پیش گرفتن نهضت سیلوسازی در کشور باید به سمت ذخیره کل تولید گندم درسیلوهای فنی حرکت کنیم.
مجری طرح گندم اظهارداشت: پیش بینی می شود درسال زراعی 85-86 خرید گندم مازاد برنیازکشاورزان ازمرز11 میلیون و 200 هزارهکتار بگذرد.
وی افزود: میزان خرید گندم در سال گذشته بالغ بر 11 میلیون و 430 هزار تن بود و پیش بینی می شود امسال تولید گندم به بیش از 15 میلیون تن افزایش یابد که رقم قطعی تولید این محصول استراتژیک آبان ماه مشخص خواهد شد.
ذبیحی نیاز کشور به گندم را بر اساس اعلام وزارت بازرگانی بیش از 11 میلیون تن در سال عنوان کرد و افزود: در حال حاضر با توجه به گندم خریداری شده در سال جاری نیاز داخل تامین شده است.
وی سطح کشت گندم در سال جاری را بالغ بر 5/6 میلیون هکتار اعلام کرد و افزود: در حال حاضر در مناطق سردسیر کشور کشت و کار گندم آغاز شده که امیدواریم در سال زراعی 86- 87 همانند سال زراعی گذشته شاهد افزایش تولید و استمرار در خودکفایی گندم باشیم .
به گفته مجری طرح گندم ضریب خودکفایی گندم در کشور درحال حاضر 100 درصد است. وی با اشاره به برنامه ریزی های مدون وزارت جهاد کشاورزی در امر پایداری درتولید گندم ، افزود: تناوب گندم با سایر زراعت ها و عدم کشت گندم پشت گندم از عوامل تاثیر گذار در پایداری تولید گندم است.
مجری طرح گندم بیان کرد: اعمال تداوم زراعت آبی دیم و سایر زراعت ها به خصوص کلزا در راستای پایدرای در تولید گندم در دستورکار وزارت جهاد کشاورزی قراردارد.
وی انتقال یافته های علمی به عرصه تولید رااز دیگر اقدامات درزمینه پایداری گندم کشوراعلام کرد و افزود: بهکارگیری کارشناسان غیردولتی و حضور آنان درکنار کشاورزان ازجمله سیاست های استمرار در خودکفایی تولید گندم است.
ذبیحی با اشاره به انتقال یافته های علمی از طریق 5 هزار مهندس ناظربه کشاورزان گندم کار، تصریح کرد: انتقال یافته های علمی امری تاثیرگذاردرافزایش تولید واستمراردر پایداری گندم و صادرات آن است که در حال حاضر بخش عمده ای از این یافته ها و روشهای نوین کشت هنوزبه کشاورزان منتقل نشده است.
به گفته وی، هم اکنون زیر 50 درصد یافته های علمی درعرصه تولید به کشاورزان منتقل شده است. مجری طرح گندم ارتقای کیفیت گندم تولید داخلی را از جمله موارد موثر در پایداری این محصول خواند و گفت: در این ارتباط مبارزه با سن گندم با تغییر روش از هوایی به زمینی اعمال می شود به طوریکه با قطع توقف سم پاشی هوایی در جهت کاهش مصرف سم و آلودگی محیط زیست اقدام می شود.
وی با اشاره به رشد فزاینده ارتقای کیفیت گندم بواسطه مبارزه با علفهای هرز، اظهار داشت: در سال 81 مبارزه با علفهای هرز در کمتر از 5/3 میلیون هکتار بود در حالیکه این رقم در سال زراعی 85 -86 به بیش از 5/4 میلیون هکتار افزایش یافته است.
ذبیحی معرفی ارقام جدید گندم و تنوع ارقام را در افزایش کیفیت گندم تولید داخل امری تاثیرگذار ارزیابی کرد و افزود: میزان ارقام معرفی شده در دهه 60 بالغ بر 7 رقم گندم آبی دیم ، در دهه 70 بالغ بر 30 رقم و درحال حاضر بیش از 65 رقم گندم است که بسته به تنوع اقلیمی توزیع می شود.
وی با اشاره به پیوستن ایران به باشگاه صادرکنندگان گندم ، عنوان کرد: با صدور مجوز وزارت بازرگانی زمینه برای صادرات گندم به کشورهای اطراف فراهم شده است.
ذبیحی با بیان اینکه سیاست و برنامه وزارت جهاد کشاورزی در امر صادرات در درجه اول ذخیره استراتژیک این محصول است، افزود: از تعهدات وزارت جهاد کشاورزی تا پایان برنامه چهارم توسعه فراهم کردن زمینه برای صادرات یک میلیون تن گندم و یا افزودن این میزان به ذخیره استراتژیک است.
وی با اعلام اینکه در سال جاری مقادیر گندم مصرف شده در مرغداری ها و دامداری ها رو به افزایش است، افزود: بالارفتن قیمت های جهانی ذرت و جو در سال جاری افزایش مصرف گندم در دامداری ها و مرغداری ها را به دنبال داشت که البته این میزان ازمصرف درآمار تولید منظور می شود.
نظر شما