محمد حسین صفارهرندی که برای شرکت در دهمین کنفرانس وزیران فرهنگ کشورهای عضو " شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی" به اسپانیا سفر کرده است در گفتگو با خبرنگار مهر، ضرورت توجه به دین، اخلاق منبعث از آن و عدالت ریشه دار در دین را برای جلوگیری از بی هویت شدن و نابودی فرهنگ های بومی، مهمترین محور سخنرانی خود در این اجلاس برشمرد .
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به پیشنهاد ایران در این کنفرانس اشاره کرد و گفت : در این نشست پیشنهاد کردیم شایسته است که برای تغییر وضعیت موجود و جلوگیری از حاکم شدن تک فرهنگی در جهان به دیانت و مذهب که مایه اصلی و روح حقیقی فرهنگ است، احترام بگذاریم و این موضوع در بیانیه اجلاس مورد تاکید قرار گیرد .
وی همچنین اعلام کرد که در این نشست از حساس نبودن کشورهایی که خود را وفادار به تنوع فرهنگی می دانند نسبت به مسائلی چون فیلمهای موهن علیه فرهنگ ریشه دار انتقاد کرده و خاطرنشان کرده است که مدعیان طرفداری از تنوع فرهنگی حتی گاهی با تولید کنندگان چنین فیلمهایی همراهی نیز می کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت : در این اجلاس تاکید کرده است که متاسفانه وقتی به فرهنگ 5/1 میلیارد مسلمان جهان توهین می شود یا به قرآن جسارت می کنند و تاریخ دینی را زیر سئوال می برند حساسیت لازم در جهان دیده نمی شود.
به گفته وی ایران در این اجلاس همچنین پیشنهاد کرد که در بیانیه پایانی اجلاس اهانت به ادیان مختلف و آنچه در روح و جان طرفداران مذاهب جریان دارد تقبیح شود و چنین رخدادی در هر زمان مورد مخالفت اعضای کنوانسیون قرار گیرد.
صفارهرندی افزود: خوشبختانه در جلسات جنبی نمایندگان کشورهای مختلف از جمله برخی کشورهای اروپایی ضمن همراهی با پیشنهاد ایران، چنین پیشنهاداتی را دلیل اصلی محترم بودن ایران در جهان دانستند.
به گفته وزیر ارشاد با این حال پیشنهاد ایران در مورد بیانیه با مخالفت نماینده فرانسه مواجه شده و رای نیاورده است.
وی توضیح داد : نماینده فرانسه تاکید داشت که دین نباید در حوزه فرهنگ دخالت داده شود و برخی نمایندگان دیگر کشورها نیز با استناد به اینکه در یونسکو حوزه دین از فرهنگ جداست با پیشنهاد ایران مخالفت کردند.
وزیر ارشاد با اشاره به اینکه این نخستین حضور رسمی ایران در اجلاس "شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی" بود و پیش از این ایران همواره به عنوان عضو ناظر در این اجلاس شرکت می کرد، عدم پذیرش پیشنهاد ایران را چندان دور از انتظار ندانست و گفت : با تلاش ایران پیام این پیشنهاد به اعضا منتقل و حتی به صورت رقیق در بیانیه نیزگنجانده شد.
وی ابراز امیدواری کرد در جلسات بعدی کنفرانس "شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی" پیشنهاد ایران به صورت جدی تر مورد توجه و بررسی قرار گیرد .
صفارهرندی گفت که در سخنرانی خود در این اجلاس به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران یادآور شده است که باید با شناخت درست محیط بین المللی ، رفتار بازیگران صحنه، آسیب شناسی شود و این مهم که چرا تنوع فرهنگی آن طور که شایسته است مورد توجه قرار نمی گیرد .
وی همچنین در اجلاس کشورهای عضو "شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی" یاد آور شد که اراده ای برای محقق کردن تک فرهنگی در جهان که نوعی بی فرهنگی است در کار است که حاصل ان تهاجم فرهنگی گسترده ای است که ملتهای مختلف جهان از آن به ستوه آمده اند و حتی برخی کشورهای پیشرفته غربی که در بعد سیاسی و فرهنگی متحدان آمریکا هستند ، منتقدان جدی ازبین رفتن فرهنگ های بومی ، بیگانگی نسل جوان با فرهنگ اصیل و رواج بی فرهنگی و "هُرهُری مسلکی " را تشکیل می دهند .
صفار هرندی در بخش دیگری از این گفتگو به دیدارش با وزیر فرهنگ اسپانیا اشاره کرد و گفت : وزیر فرهنگ اسپانیا در این دیدار با ایران ابراز دوستی کرد و ایران را در کنار اسپانیا دارای تمدنی کهن خواند و برای گسترش روابط دوجانبه فرهنگی و هنری با تهران اظهار آمادگی کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی موسیقی، فیلم ، کتاب و میراث فرهنگی را از مهمترین زمینه های گسترش روابط فرهنگی ایران و اسپانیا برشمرد که مورد تاکید طرفین در این دیدار قرار گرفته است.
وی همچنین به گفتگوهایش با نماینده پرتغال به عنوان رئیس دوره ای اتحادیه اروپا و نمایندگان ایتالیا، ونزوئلا، کوبا، موزامبیک ، گواتمالا و همچنین نمایندگان تعدادی از سازمانهای جهانی در حاشیه این اجلاس اشاره کرد .
صفارهرندی با اشاره به دیدارش با نماینده فدراسیون شوراهای فرهنگی اعلام کرد که وی با مواضع ایران در این اجلاس همراهی و اظهار داشته است که نباید به واسطه هویت مسلمان چند تروریست نام "تروریست اسلامی" بر آنها نهند، همانگونه که علی رغم مسیحی بودن بسیاری از تروریستها عنوانی همچون "تروریست مسیحی" وجود ندارد .
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نماینده فدراسیون شوراهای فرهنگی در این اجلاس تاکید کرده است که اجحاف در حق طرفداران یک دین یا مذهب موجب عدم تفاهم فرهنگی در جهان می شود .
نماینده ایران در اجلاس "شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی" اعلام کرد که تعدادی دیگر از کشورها نیز در سخنرانیهای خود محور های دینی و اخلاقی و عدالت خواهانه را مورد توجه قرار می دادند .
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به حضور بیش از 43 کشور جهان در اجلاس دو روزه کشورهای عضو "شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی" از حضور کمرنگ کشورهای آسیایی در آن ابراز تاسف کرد .
به گفته وی کشورهای شرکت کننده عمدتا اروپایی و آفریقایی بودند و نمایندگانی از چندین کشورآمریکای لاتین نیز در آن شرکت داشتند، اما علی رغم اینکه دور قبلی اجلاس در کشور چین در آسیا برگزار شده بود ایران و لبنان تنها نمایندگان آسیایی این دوره از اجلاس بودند .
صفارهرندی همچنین در خصوص مباحث مطرح شده در اجلاس توضیح داد : شناخت موانع تحقق تنوع فرهنگی در سطح جهان محور اصلی اجلاس بود و نمایندگان کشورها و نهادهای بین المللی به بررسی این موضوع پرداختند که از چه راهی می توان از یکسویه نگری در مسائل فرهنگی و اضمحلال فرهنگهای اصیل جلوگیری کرد .
وی راهکارهای تقویت روابط ملتها بر اساس گونه های مختلف فرهنگی را از دیگر مباحث مطرح در اجلاس برشمرد .
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این دوره از اجلاس کشورهای عضو "شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی" چهارمین دوره حضور ایران در آن بود و ایران در دو سال اخیر به عنوان عضو رسمی این شبکه پذیرفته شده و برخلاف دوره های پیشین که به عنوان عضو ناظر در جلسات حضور داشت در این دوره برای نخستین بار به عنوان عضو رسمی در اجلاس شرکت کرده است .
اجلاس کشورهای عضو "شبکه بینالمللی سیاست فرهنگی " که هر دو سال یک بار برگزار می شود دارای سه کمیته تحت عنوان کمیته "کاری و پیگیری"، کمیته "اعضاء گروه ارتباطات (تماس)" و کمیته "سیاستگذاری فرهنگی" است که جمهوری اسلامی ایران در هر سه کمیته عضویت دارد.
شبکه بین المللی سیاست فرهنگی سال 1998 میلادی تاسیس و نخستین نشست سالانه آن در شهر اوتاوای کانادا برگزار شد . اعضای شبکه بین المللی سیاست فرهنگی بیش از 70 کشورند .
دهمین نشست که اسپانیا ریاست آن را بر عهده داشت از روز پنجشنبه با حضور هیئتهای نمایندگی کشورهای جهان و نمایندگان نهادهای بینالمللی به مدت دو روز در سوییا در این کشور برگزار شد. قرار است نتایج بررسیهای این اجلاس در زمینه کنوانسیون حمایت و ارتقاء اصلاحات و تنوع فرهنگی در بیست و چهارمین کنوانسیون عمومی یونسکو که به زودی برگزار می شود پیگیری شود تا راهکارهای اجرای آن مورد پشتیبانی یونسکو و سایر نهادهای بین المللی مرتبط قرار گیرد .
نظر شما