۲ مهر ۱۳۸۶، ۸:۲۷

سرلشگر صفوی در گفتگو با مهر : ساختار دفاعی ایران برای برتری در جنگ‌های فرا منطقه‌ای تغییر کرده است/ آمریکا قادر به مقابله با موشک‌های انبوه ایران نیست/ انقلاب موقعیت ژئوپلتیک ایران را افزایش داد

سرلشگر صفوی در گفتگو با مهر : ساختار دفاعی ایران برای برتری در جنگ‌های فرا منطقه‌ای تغییر کرده است/ آمریکا قادر به مقابله با موشک‌های انبوه ایران نیست/ انقلاب موقعیت ژئوپلتیک ایران را افزایش داد

دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا با اشاره به فشارهای آمریکا و هم پیمانانش به ایران، گفت: سران کاخ سفید بدانند جمهوری اسلامی هیچ گاه تسلیم این فشارها نخواهد شد و باید این موضوع را درک کنند که اگر عاقلانه بیندیشند، بایستی ایران قدرتمند را بپذیرند.

سرلشگر یحیی رحیم صفوی فرمانده سابق سپاه پاسداران که اکنون درمقام دستیار و مشاورعالی فرمانده کل قوا درامور نیروهای مسلح انجام وظیفه می کند، در گفتگویی مشروح با خبرنگار مهر به مناسبت هفته دفاع مقدس  ، دیدگاه های خود را درباره  تحولات منطقه، استراتژی سپاه در شرایط فعلی، تهدیدات آمریکا،  آینده خاورمیانه، دلایل پذیرش قطعنامه 598 و پایان جنگ تحمیلی بیان کرد.

زمینه های بروز جنگ تحمیلی علیه ایران 

اولین سئوال از فرمانده سابق سپاه درباره زمینه های بروز جنگ تحمیلی علیه ایران از دیدگاه وی  بود که سرلشگر صفوی پاسخ داد: پیروزی انقلاب اسلامی شرایط جدیدی را برای آمریکا به وجود آورده بود، آمریکایی ها برای برخورد با امام و ملت ایران، همان ابتدا با جمهوری اسلامی قطع رابطه کردند و سپس حمله نظامی را در 5 اردیبهشت 1359 به طبس انجام  دادند که با شکست روبرو شد. آمریکا ها با ساماندهی کودتای نوژه  نیز نتوانستند به اهداف شوم خود دست پیدا کند و با شکست روبرو شدند.

وی خاطر نشان کرد: واقعیت این است که موقعیت ژئوپلتیکی ایران در منطقه از جایگاه بالاتری برخوردار شد و آن به این دلیل بود که با ازدست رفتن حلقه ایران که درسیطره و سلطه آمریکا بود، توازن قوا در دو قطب بزرگ جهان یعنی آمریکا و شوروی به هم خورد و این امر به ضرر آمریکایی ها تمام شد.

این فرمانده ارشد سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس، سیاست های مهندس بازرگان برای اتصال دوباره حلقه های پاره شده به  آمریکا، مانع تراشی بنی صدرو مخالفت با شهید بهشتی و هراز چندگاهی مخالفت با امام خمینی(ره) و  نخست وزیر شهید رجایی و ارتباط بنی صدر با سازمان منافقین را از جمله مواردی دانست که منجر به زمینه سازی برای آغاز جنگ  و حمله صدام به ایران شد.

صفوی ادامه داد: در کنار مسائل داخلی، غربی ها که از نفوذ انقلاب اسلامی در کشورهای عربی منطقه نگران بودند، صدام را که در آن دوران بسیارجاه طلب و قدرت طلب بود، تحریک کردند و وی که بعد از ازبین رفتن رژم پهلوی می خواست ژاندارمی منطقه را در دست بگیرد، با این ادعا که قطعنامه 1975 الجزایر به وی تحمیل شده است به ایران حمله کرد. 

این فرمانده ارشد دفاع مقدس یاد آور شد که در سال 1975 بعثی های عراق به دنبال تقویت نیروهای مسلح خود بودند، یعنی این جنگ 5 سال پیش ازحمله به ایران و عراق آغازشده بود، 5 سالی که آنها میلیاردها دلارسلاح و تجهیزات نظامی خریداری کردند و ما شاهد جنگی بودیم که برتری نظامی را در منطقه دربرداشت.

دلایل پذیرش قطعنامه و پایان جنگ

سرلشگرصفوی در خصوص دلایل پذیرش قطعنامه وپایان جنگ نیزبه خبرنگار مهر گفت: این سئوالی است که مسئولان سیاسی کشوربیشترباید پاسخگو باشند، وظیفه ما درآن دوران این بود که فرمان های حضرت امام خمینی (ره ) را در صحنه جنگ اجرا کنیم، این رهبران سیاسی بودند که باید در خصوص پذیرش قطعنامه تصمیم می گرفتند .

وی اظهار داشت: قطعنامه 598 بعد از رسیدن رزمندگان اسلام به دروازه های شرقی بصره پذیرفته شد ، به طوری که آمریکایی ها احساس کردند که بصره در خطر است و مجبور شدند امتیازاتی را به ایران بدهند. این امتیازات، امتیازاتی بود که آنان قبول کردند تا کمیته ای تشکیل شود و مشخص کند که آغازگر جنگ کدام کشور بوده است .

به گفته این فرمانده  ارشد دفاع مقدس، در آن شرایط شاید بهترین وضعیت همین بود که قطعنامه پذیرفته شود و هر تصمیمی که حضرت امام در خصوص قطعنامه گرفتند، بهترین تصمیم به حساب می آمد.

شرایط منطقه و حضور نظامی آمریکا 

سرلشگر صفوی در پاسخ به این سئوالی در خصوص شرایط فعلی منطقه و حضور نظامی آمریکا در منطقه، اظهار داشت: شرایط حاکم بر منطقه شرایطی پیچیده ، حساس و سرنوشت ساز است و  پیوستگی مسائل فلسطین ، لبنان ، عراق ، ایران و افغانستان در منطقه باعث شده تا تمامی شرایط و رخداد های منطقه در یک مجموعه به هم پیوسته قرار گیرند.

وی افزود: از آنجا که استراتژی آمریکایی ها در عراق با شکست روبرو شده و رئیس جمهوری این کشور هفته گذشته در نطق تلویزیونی خود اعلام کرد که سیاست استراتژی آمریکا در عراق از مبارزه و دخالت مستقیم به نظارت در عملکرد نیروهای عراقی و حمایت و پشتیبانی از آنان از ماه دسامبر تغییر پیدا می کند، بیانگر تغییرات استراتژیک و اذعان به شکست است.

این مقام ارشد نظامی کشورمان ادامه داد : آمریکایی ها اکنون از اینکه نتوانسته اند به اهداف مطلوبشان در عراق دست پیدا کنند و هزینه های چهارصد و شصت میلیارد دلاری در عراق هیچ کمکی به تقویت اقتدار آنان نکرده است، عصبانی هستند و از اینکه  روزانه 5/2 میلیون بشکه نفت بیشتر نمی توانند از عراق صادر کنند، ناراحتند.

دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا تاکید کرد : آمریکایی ها حتی نتوانستند به نتیجه مطلوب خود که همانا ایجاد یک دولت دست نشانده در عراق است، دست پیدا کنند و شرایط به گونه ای شده است که دولت کنونی عراق در برابر آمریکایی‌ها ایستادگی کرده است.

به گفته صفوی، آمریکایی ها در این میان ، نگران شکست اسرائیل نیز هستند. زیرا این آمریکایی ها بودند که به اسرائیل فشار آوردند تا به لبنان حمله کند، جنگی که درهفته دوم آن اسرائیلی ها دریافتند که نمی توانند به جنگ ادامه دهند اما رایس وزیر امور خارجه آمریکا با سفر به اسرائیل مانع از آتش بس شد و 33 روز این نبرد ادامه پیدا کرد که در مجموع شکست مفتضحانه سیاسی و نظامی را برای اسرائیل در پی داشت .

وی ، شرایط منطقه را بسیار حساس توصیف کرد و ادامه داد: البته این بدان مفهوم نیست که آمریکایی ها بخواهند جنگ جدیدی را آغاز کنند. آمریکایی ها هم اکنون بیش از 200 هزار نیرو در منطقه دارند اما  با این حال سه مشکل در منطقه روبرو هستند، مشکل اول اینکه نمی دانند ایران چگونه با آنان برخورد خواهد کرد یعنی در محاسبه شدت و وسعت پاسخ ایران به تهدید (البته در صورت انجام تحرک نظامی) ناتوانند، دوم نگرانی از امنیت رژیم صهیونیستی و سوم اینکه آنها از وضعیت انرژی و نفت منطقه و عراق بسیار نگرانند، زیرا قیمت نفت در حال حاضر به 81 دلار  رسیده و نفت ایران یا اوپک نیز به بالای 71 دلار.

صفوی تصریح کرد: اگر جرقه ای در خلیج فارس که 65 درصد ذخایر جهان را در خود جای داده زده شود، قیمت نفت به راحتی به بالای 100 دلار خواهد رسید که به نظر بنده خردمندان آمریکایی و یا دموکراتها که اکثریت کنگره و سنای آمریکا را دراختیار دارند، با اینکه آمریکا بخواهد حرکت جدید نظامی را شروع کند، به طور جدی مخالفت خواهند کرد.

فرمانده سابق سپاه به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر آمریکا دیگر پتانسیل سیاسی و نظامی اولیه را در عراق ندارد که بخواهد به کشور دیگری حمله نظامی کند ولی با این حال نیروهای مسلح با هوشیاری کامل و رصد اطلاعاتی دقیق و افزایش آمادگی های دفاعی و رزمی تحرکات دشمن در منطقه را  زیر نظر دارند.

صفوی با اشاره به تهدیدات و توطئه های استکبار جهانی از بدو پیروزی انقلاب اسلامی ، اظهار داشت: بعد از جنگ تحمیلی جمهوری اسلامی ایران همواره دستخوش تهدیدهای بسیاری از سوی دشمنان بوده و در این میان نقش سپاه در مقابله با این تهدیدات بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است .

نقش ایران در امنیت منطقه 

دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا در امور نیروهای مسلح در پاسخ به سئوالی در خصوص نقش ایران در امنیت منطقه گفت: سیاست رسمی جمهوری اسلامی آن است که خلیج فارس وخاورمیانه ازصلح و آرامش وامنیت پایداربرخوردار باشد اما می‌بینیم آمریکایی ها از آن سوی اقیانوس ها آمده اند وبا اشغال نظامی عراق وافغانستان، موجبات نا امنی منطقه را فراهم کرده‌اند و چنانچه حضورشان ادامه پیدا کند، این نا امنی از خاورمیانه به سایر کشورها نیز منتقل خواهد شد .

وی تصریح کرد: ایران خواستار امنیت منطقه است و این صلح و ثبات با انعقاد پیمان های دفاعی مشترک با کشورهای پیرامونی خلیج فارس برقرار می شود .

سرلشگر صفوی تغییر و تحولاتی که در منطقه شکل می گیرد را باعث بالارفتن افزایش نفوذ، قدرت و وزن سیاسی ایران در  منطقه دانست و گفت: آمریکایی ها دو دشمن جدی ایران یعنی صدام و طالبان را در شرق و غرب ایران از بین بردند که به مصداق عدو شود سبب خیر،  این موضوع به نفع ایران تمام  شد .

آمریکایی ها باید یدانند 200 هزار نیرویی که در عراق و افغانستان دارند ، در تیررس ایران قرار دارد. زمانی آمریکایی ها در آن سوی اقیانوس ها بودند و در دسترس ما نبودند
وی با بیان اینکه آمریکایی ها تصور می کردند با اشغال نظامی افغانستان و عراق، ایران را به محاصره خود در می آورند، گفت: امروز آمریکایی ها باید یدانند 200 هزار نیرویی که در عراق و افغانستان دارند ، در تیررس ایران قرار دارد، زمانی که آمریکایی ها در آن سوی اقیانوس ها بودند ، در دسترس ما نبودند اما اکنون در نزدیکی ما هستند و به راحتی می توانیم به آنان ضربه وارد کنیم . به گفته صفوی، امروز هم آمریکایی ها و هم اروپایی ها قبول دارند ایران به قدرت منطقه ای تبدیل شده است و همین موضوع باعث شده تا بعضی از آنها بگویند  قدرت ایران زیاد شده است پس باید به ایران فشار بیاوریم.

به گفته این فرمانده ارشد سپاه، سیاست های جمهوری اسلامی ایران در سازندگی عراق و افغانستان با استقبال مردم عراق و افغانستان و دولتمردان این دو کشور روبه رو شده است، ملت ایران هزار سال است که با مردم عراق رفت و آمد دارند و به زیارت عتبات عالیات می روند.

صفوی گفت: در حال حاضر آمریکا به همراه هم پیمانانش ، فشارهای سیاسی اقتصادی زیادی به ایران وارد می کنند ولی بدانند جمهوری اسلامی هیچ گاه تسلیم نخواهد شد.

وی ادامه داد: سران کاخ سفید باید این موضوع را درک کنند که اگر عاقلانه بیندیشند و به منافع خود فکر کنند ، چنانچه بخواهند با ایران در زمینه انرژی و روابط سیاسی اقتصادی رابطه داشته باشند، بایستی ایران قدرتمند را بپذیرند. ایرانی که می خواهد در صحنه سیاسی و اقتصادی منطقه و جهان حضور موثر داشته باشد.

 آینده عراق و افغانستان 

وی در خصوص آینده عراق، افغانستان، سوریه و لبنان گفت: آینده عراق و افغانستان غیر قابل پیش بینی است ، بنده گمان می کنم آمریکایی ها، برای جلوگیری از افزایش فشارهای داخلی در آمریکا و یا نشان دادن این که ما حرف مردم آمریکا را گوش می کنیم و از دیگر سو برای اینکه بتوانند درانتخابات آینده آمریکا رای بیاورند، از ماه دسامبر نیروهای خود را در عراق کاهش دهند اما پایگاه های نظامی خود را هم در عراق و هم در خلیج فارس برای سال های طولانی نگه خواهند داشت.

سردار صفوی با اشاره به تلاش های آمریکابرای ساماندهی ارتش و پلیس عراق، اظهار داشت: اگرچه تا به حال آمریکایی ها میلیون ها دلار از دولت عراق گرفته اند تا ارتش و پلیس این کشور را از نظر نظامی تجهیز کنند، اما هنوز این کار به طور کامل انجام نشده است.

وی در ادامه گفتگو با مهر ادامه داد : اکنون سلاح و تجهیزاتی که القاعده و گروه های تروریستی در اختیار دارند ، به مراتب پیشرفته تر از سلاح هایی است که در اختیار ارتش و پلیس عراق است ولیکن آمریکایی ها کم کم به پادگان هایشان باز خواهند گشت و نیروهای عراقی را جایگزین خود خواهند کرد تا اگر تلفاتی هم قرار است باشد نیروهای عراقی کشته شوند.

موشک های بالستیک سپاه

دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا در امور نیروهای مسلح ، در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به توان بالای موشکی جمهوری اسلامی ایران ، اظهار داشت: سیاست جمهوری اسلامی سیاست دفاعی و بازدارندگی است، ایران هیچ گاه آغاز کننده  جنگ در منطقه نخواهد بود ولیکن اگر دشمنان ما بخواهند جنگی را علیه ایران آغاز کنند، با قدرت تمام با آنها برخورد خواهد شد.

وی تصریح کرد: امروز یکی از قدرت های برخورد ما با دشمن، قدرت بازدارندگی موشک های بالستیک نیروی هوایی سپاه پاسداران است که در داخل ساخته شده و هم اکنون نیز در وزارت دفاع در حال تولید انبوه است .

سرلشگر صفوی خاطر نشان کرد: ما امروز در صنعت موشکی از وضعیت خوبی برخورداریم. این قدرت موشکی طوری نیست که آمریکایی ها تصور می کنند می توانند آنرا از بین ببرند، برای اینکه قدرت موشکی ما در برابر تهدیدات دشمنان محفوظ بماند ، تمهیدات و پیش‌ بینی های لازم را کرده ایم.

فرمانده سابق سپاه پاسداران با اشاره به آزمایش مانور موشکی سپاه در سال جاری، گفت: تصور بنده از پرتاب همزمان چندین فروند موشک با بردهای مختلف این بود که اثرات خود را بر دشمنان خود گذاشت و دشمنان ما متوجه شدند که ایران از یک قدرت بزرگ تهاجمی بالا برخوردار است و اگر آنها حتی درصدی از این توان ما را از بین ببرند، همان درصد کم باقی مانده هم برای آنها غیر قابل تحمل خواهد بود . ضمن اینکه وزارت دفع و پشتیبانی نیروهای مسلح ما قادر به تولید انبوه این موشک ها است.

جنگ نامتقارن در سپاه همان نبرد علوی است

وی یادآور شد که سپاه برای دفاع از انقلاب اسلامی، استقلال و ارزشهای انقلاب از تمام توان خود بهره گرفته و در سال های اخیر، از روش جنگ نامتقارن برای مقابله با تهدیدات دشمن بهره گرفته است.

فرمانده سابق سپاه پاسداران توضیح داد: جنگ نامتقارن همان "نبرد علوی" است که ما حدود 4 سال و نیم پیش، آن را تبدیل به یک استراتژی بازدارنده کردیم. آن هم بعد از اینکه آمریکایی ها عراق و افغانستان را اشغال نظامی کردند و با حضور حدود 51 هزار نیرو در افغانستان و 161 هزار نیرو در عراق ، شرایط جدیدی را در منطقه رقم زدند.

چون تهدید فرامنطقه ای است، ساختار و هم سازمان نیروهای مسلح کشورمان را تغییر داده ایم و در این تغییر، شیوه آموزش ها ، استراتژی جنگی و دکترین نظامی نیروهای مسلح به ویژه نیروهای سه گانه سپاه تغییر یافت و در این راستا سلاح ها و تجهیزات متناسب با جنگ فرامنطقه ای طراحی شد 

وی ادامه داد: در حال حاضر که تهدیدات علیه جمهوری اسلامی ایران را از سوی یک قدرت فرامنطقه ای چون آمریکا احساس می‌کنیم ، ساختار و هم سازمان نیروهای مسلح کشورمان را تغییر داده ایم و در این تغییر، شیوه آموزش ها ، استراتژی جنگی و دکترین نظامی نیروهای مسلح به ویژه نیروهای سه گانه سپاه تغییر یافت و در این راستا سلاح ها و تجهیزات متناسب با جنگ فرامنطقه ای طراحی شد که نام این استراتژی را "دفاع همه جانبه، نبرد علوی و جنگ نامتقارن" گذاشتیم. سرلشگر صفوی گفت: مفهوم این استراتژی آن است که ما ضعف و قوت های دشمن را شناسایی می کنیم تا بتوانیم به بهترین و موثرترین روش، با بهره گیری از نقاط قوت خود، برای ضربه زدن به دشمن وارد عمل شویم. مثلا این یک واقعیت است که  تجهیزات و تسلیحات دشمن از ما برتری دارد ولی ما هیچ گاه به سلاح و تجهیزات تکیه نکرده ا یم بلکه انسان محوری را در دستور کار داریم و از نیروی انسانی مومن شجاع و خردمند همراه با واحدهای کوچک خودکفا، متحرک و چابک بهره مندیم .

بسیج یعنی تمام ملت ایران

فرمانده سابق سپاه پاسداران همچنین اظهار داشت: امروز نیروهایی که سپاه تربیت کرده قادرند هم با هلی کوپترهای آمریکایی مقابله کنند و هم با واحدهای زرهی یا مکانیزه آنان. امروز نیروی مقاومت بسیج با تشکیل 2500 گردان عاشورا و الزهرا در کشور، دفاع مسطح یا موزاییکی را آموزش داده که بدان مفهوم است که در هر روستا که یک پایگاه بسیج است، مردم آن منطقه عضو بسیج اند و می توانند از روستای خود دفاع کنند.

وی در ادامه گفتگو با مهر خاطر نشان کرد: در بعد نظامی و امنیتی نیز اکنون در بسیج توانسته ایم  گام های اولیه را برداریم و حدود 20 الی 30 درصد آنها را تجهیز کنیم و با برنامه ریزی که کرده ایم، امیدواریم در چند سال آینده به طور کامل همه آنها تجهیز شوند.

صفوی ادامه داد: در سایر رسالت های بسیج نیز خوشبختانه توانسته ایم کارهای بسیاری را انجام دهیم، مثلا تاسیس بسیج اساتید، بسیج دانشجویی، بسیج مهندسین و ... که این امر نشان از آن دارد که ظرفیت بسیج آن قدر وسیع است که می تواند تمامی نخبگان کشور را در اقشار متخصص درخود جای دهد و طبیعتا سپاه پاسداران از ظرفیت این اعضای بسیجی استفاده می کند زیرا این پشتوانه عظیم علمی برای سپاه بسیار مهم و تاثیر گذار است.

تلخ ترین خاطره

از سرلشگر صفوی در خصوص تلخ ترین و شیرین ترین خاطره وی در ایام فرماندهی سپاه پاسداران سئوال شد که وی چنین توضیح داد: برای بنده مشکل است که بخواهم تلخ ترین و شیرین ترین خاطره را برای بیان کنم، زیرا در این سالها ، هم در عرصه سیاسی داخلی و هم در عرصه خارجی کشور شاهد حوادث مختلفی بودیم که در این میان حادثه فتنه هجده تیر سال 1378 حادثه ای تلخ و زشت بود که خوشبختانه با حضور به موقع بسیج و سپاه ، کمتر از یک روز مسئله جمع و جور شد. این حادثه جزو تلخ ترین خاطرات بنده به حساب می آید، حادثه دیگر زلزله بزرگ بم بود که به لطف خدا سپاه پاسداران توانست در آن زمان با تمام قدرت وارد میدان شود و به مردم خدمت رسانی کند، در خصوص وقایع خارجی، اشغال نظامی افغانستان و عراق از جمله حوادث تلخ دوران مسئولیت بنده در سپاه است.

شیرین ترین خاطره

وی ادامه داد: پیروزی حزب الله لبنان در جنگ 33 روزه که باعث شادی عموم مسلمانان شد، تشکیل دولت اسلامی و شیعی در عراق نیز از دیگر خاطرات خوش بنده بود که البته اگر آمریکایی ها تحمل کنند و این دولت شیعی را سرنگون نکنند، فرصتی مطلوب و مناسب برای پیشرفت کشور و ملت عراق است .

مسئولیت جدید سرلشگر صفوی 

خبرنگار مهر از فرمانده سابق سپاه در خصوص تغییراتی که در این نهاد نظامی رخ داده و مسئولیت جدیدش  سئوال شد که سرلشگر صفوی  توضیح داد: بنده از مدتی قبل در خصوص تغییراتی که قرار است در سپاه انجام شود، باخبر بودم. اکنون نیز به عنوان دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا جلسات خصوصی با سرلشگر جعفری فرمانده جدید سپاه دارم، زیرا سپاه قدرت دفاعی کشور است و همین امر باعث می شود روابط بنده با سرلشگر جعفری پایدار بماند. همانگونه که با امیر سرلشگر صالحی فرماندهی کل ارتش ، سردار نجار وزیر دفاع و سردار احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی ارتباط داشته و خواهم داشت تا بتوانم در موضع دستیاری و مشاورت حضرت آقا، به درستی انجام وظیفه کنم.

 کار ناتمام فرمانده سابق سپاه

از سرلشگر صفوی سئوال شد که آیا کار ناتمامی در سپاه دارد که سرلشگر صفوی اظهار داشت: آرزوی من این بود که برای بازنشستگان سپاه گام اساسی برداریم، قدم هایی برداشتیم ولیکن قدم های اساسی تر را فرصت نشد که امیدواریم سرلشگر جعفری وضعیت بازنشستگان را به به صورت کامل و دقیق مورد توجه قرار دهند. البته در موقعیت جدید هم اگر خدمتی از بنده برای انجام امور بازنشستگان عزیر نیروهای مسلح خواسته باشند، انجام خواهم داد.
.............................
گفتگو از حمید رضا خوئینی ها

کد خبر 557531

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha