۲۲ شهریور ۱۴۰۱، ۸:۰۴

مهر گزارش می دهد؛

جولان مگس مدیترانه ای در گلستان/ باغداران غافلگیر شدند

جولان مگس مدیترانه ای در گلستان/ باغداران غافلگیر شدند

گرگان- مگس مدیترانه ای در هجومی بی سابقه، ۸۵۰ هکتار از باغات گلستان را درگیر کرده که به گفته کارشناسان اگر اقدام همگانی انجام نشود، ۷۰ درصد مرکبات استان آسیب خواهد دید.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- مریم شریفی: استان گلستان بیش از ۳۲ هزار هکتار اراضی باغی با تنوع بالای محصول دارد و معیشت بسیاری از خانوارهای گلستانی از طرق باغداری تأمین می‌شود.

مگس مدیترانه ای چند سالی است که در گلستان جولان می‌دهد و خساراتی را به باغداران وارد می‌کند اما امسال هجوم ملخ‌ها بسیار شدید و بی سابقه بود و در برخی مناطق تا ۷۰ درصد محصول باغداران را نابود کرده است.

عدم آگاهی کافی باغداران در مبارزه به موقع، وجود باغ ویلاهای پراکنده و بلااستفاده در شهرها و روستاها، گرانی ادوات و ابزار مقابله با آفت مگس مدیترانه‌ای مانند تله چسبی و محلول‌های ضدعفونی و همچنین برداشت ناقص درختان داخل شهر توسط شهرداری‌ها سبب شده که مقابله با این آفت اثرگذار در حوزه اقتصاد باغداران، سخت و بغرنج شود.

مگس میوه مدیترانه‌ای آفتی مهم بوده و خسارت آن به میوه‌ها نسبتاً زیاد و گاهی تا ۱۰۰ درصد میوه‌ها توسط این آفت آلوده می‌شوند. این آفت در شرایط مساعد تا ۱۲ نسل در سال تولید می‌کند و در شرایط آب و هوایی ایران تا پنج نسل در سال گزارش شده است.‌

مگس مدیترانه ای ما را غافلگیر کرد

یک باغدار اهل روستای جفاکنده از توابع شهرستان بندرگز در خصوص این آفت به خبرنگار مهر گفت: امسال مگس مدیترانه‌ای به ۷۰ درصد محصول باغ من آسیب زد و باعث ریزش و نابودی میوه‌های رسیده هلو و شلیل شد.

جولان مگس مدیترانه ای در گلستان/ باغداران غافلگیر شدند

رحمت میر میرزایی، افزود: مگس مدیترانه‌ای امسال من را غافل گیر کرد و مثل سیل و زلزله که یکباره نازل می‌شود به سرعت زیادی در مزرعه من منتشر شد.

باغدار گلستانی ادامه داد: من تا امروز حتی یک لیتر سم در باغ خودم استفاده نکرده‌ام و اعتقاد به تولید میوه‌های ارگانیک دارم و عدم سمپاشی در مزرعه من باعث شد، خسارت زیادی ببینم.

وقتی میوه‌های رسیده باغ آلوده به مگس مدیترانه‌ای شوند امکان سمپاشی وجود ندارد، چون سم به درون میوه نفوذ می‌کند میرزایی توضیح داد: میوه‌هایی مثل هلو و شلیل درست وقتی که رنگ گرفتند دچار آفت مگس شدند، اگر سمپاشی به درختان میوه در این مرحله انجام شود حداقل تا دو هفته میوه باغ قابل برداشت نیست، چنانچه میوه‌هایی مثل هلو و شلیل باید هر دو الی سه روز برداشت شوند و عملاً نتوانستم سمپاشی داشته باشم و خسارت زیادی دیدم.

ابراهیم ملاح از باغداران شهر نوکنده به خبرنگار مهر گفت: امسال آفت مگس مدیترانه ای خسارت زیادی به باغ‌های هلو، شلیل و سیب وارد کرده است.

وی گفت: من باغ درختان سیاه ریشه ندارم و درختان باغ من شامل مرکبات و انار است بنا به توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی از دو هفته قبل تله گذاری کردم تا در صورت مشاهده مگس مبارزه و پیشگیری از هجوم آفت مگس را شروع کنم.

این باغدار گلستانی اضافه کرد: تعداد کمی مگس در تله‌ها گرفتار شدند و بلافاصله سم‌پاشی و اقدامات پیشگیرانه را شروع کردم و خوشبختانه چون تعداد مگس‌ها کم بودند توانستم به خوبی آفت را مهار کنم.

مبارزه همگانی با آفت لازم است

ملاح ادامه داد: کار مبارزه با مگس باید به صورت همزمان توسط همه باغداران انجام شود و اگر حتی یک باغدار کوتاهی کند، آفت باغ او به باغ‌های دیگر سرایت می‌کند و تمام زحمت و هزینه باغداران دیگر را هم بی اثر می‌کند.

وی تصریح کرد: مدت اثرگذاری سموم تا دو هفته است و باغدار هر دو هفته مجبور به تکرار سم‌پاشی می‌شود که هزینه و انرژی زیادی از باغدار می‌گیرد اگر باغداران همه با هم سم‌پاشی کنند این آفت هرچه زودتر مهار می‌شود و نیازی به تکرار سمپاشی ها نیست.

جولان مگس مدیترانه ای در گلستان/ باغداران غافلگیر شدند

کارشناس ارشد مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان هم در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: مگس مدیترانه‌ای از خطرناک‌ترین آفاتی است که می‌تواند به بیش از ۲۵۰ گونه گیاهی تا ۹۰ درصد خسارت وارد کند.

مرتضی بری افزود: این گونه مگس از خرداد در باغات غرب استان دیده و در این زمینه هشدار و آگاه سازی انجام شد اما ظاهراً کارساز نبوده و در صورتی که کنترل نشود می‌تواند گسترش یابد و بیش از نیمی از باغات استان را آلوده کند.

وی اضافه کرد: جمع آوری میوه‌های آفت زده و از بین بردن آن، شخم زدن سطحی باغ به ویژه قسمت سایه انداز آن، استفاده از تله، طعمه پاشی و در نهایت سموم توصیه شده، از راه‌های و کنترل این آفت است.

مگس مدیترانه ای به بیش از ۸۵۰ هکتار از باغات گلستان خسارت زد

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان هم در خصوص خسارت مگس مدیترانه ای به خبرنگار مهر گفت: مگس مدیترانه ای به بیش از ۸۵۰ هکتار از باغات گلستان خسارت وارد کرده و میزان خسارت بین دو تا ۷۰ درصد متغیر است.

کیانوش حق نما افزود: برای مقابله با آفت مگس مدیترانه‌ای تاکنون دو مرحله بسته حمایتی رایگان به ارزش ۷۰۰ میلیون تومان در اختیار باغداران استان قرار داده شده است.

وی اضافه کرد: تله‌های ردیابی آفت در اختیار باغداران استان قرار گرفته و در صورت محرز شدن وجود آفت، سموم لازم در اختیار باغداران قرار داده خواهد شد.

حق نما تصریح کرد: تاکنون کنترل و مبارزه با آفت در سطح دو هزار و ۵۳۷ هکتار از باغات گلستان انجام و علاوه بر آن با ۵۲ کلینیک پزشکی و گیاه پزشکی بخش خصوصی به ارزش ۱۰ میلیون تومان قرارداد بستیم.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان افزود: مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان هم با کارشناسان قرارداد بسته شده تا رصد پایش در باغات گلستان را در دست بگیرند و تاکنون ۱۱ هزار و ۲۵۰ هکتار رصد پایش توسط بخش خصوصی و دولتی انجام شده است.

وی ادامه داد: بسته سوم حمایتی به زودی عملیاتی می‌شود و از مسئولان استانی می‌خواهیم با حمایت‌های مالی خود جهاد کشاورزی را در مبارزه با آفت، یاری کنند.

جولان مگس مدیترانه ای در گلستان/ باغداران غافلگیر شدند

معدوم نکردن میوه‌های آلوده عاملی برای گسترش آفت

حق نما بیان کرد: متأسفانه برخی باغداران بعد از برداشت میوه‌های هسته دار، بهداشت باغی را رعایت نکرده و میوه‌هایی که بر روی درخت و پای درخت افتاده را گردآوری و معدوم نمی‌کنند و این امر علاوه بر خسارت زدن به باغ دیگران، سبب خواهد شد آفت، سال بعد با شدت بیشتری اتفاق بیفتد.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان اضافه کرد: برخی از افرادی که باغ‌های خود را محصور کرده و برای مبارزه با آفت اقدام نکرده‌اند کار را سخت‌تر کرده‌اند، آفت باغ این افراد به دیگر باغ‌ها خسارت می‌زند و دسترسی به این باغ‌ها هم امکان پذیر نیست.

وی گفت: بسته حمایتی سوم مبارزه با آفت مگس مدیترانه‌ای مختص درختان خرمالو و نارنگی در دست اقدام است و سمپاشی معمول با دوز مشخص و طعمه‌گذاری با سم مخلوط پروتئین و محلول‌پاشی آن به قسمتی از تنه، شاخه و برگ درخت انجام می‌شود که این مبارزه هیچ آسیبی به محیط زیست و زنبور عسل ایجاد نمی‌کند.

حق نما اظهار کرد: بیشترین آلودگی در شهرستان بندرگز و کردکوی گزارش شده است و سم‌پاشی پروتئینی به صورت رایگان در این شهرستان‌ها انجام خواهد شد.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان تاکید کرد: باغداران باید قبل از رنگ گرفتن میوه و ۲۵ روز قبل از برداشت مبارزه علیه بیماری را آغاز و به توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی توجه کنند در غیر این صورت بیش از ۷۰ درصد به محصول آنها خسارت وارد می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، آفت مگس مدیترانه، افتی با خسارت اقتصادی بالا است لذا ضرورت دارد کشاورزان به توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی توجه کرده و دولت هم حمایت لازم را در این زمینه انجام دهد.

کد خبر 5587757

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha