به گزارش خبرنگار مهر، وزیر ارشاد سه شنبه در ضیافت افطار هنرمندان در تالار وحدت در حضور هنرمندان سه حوزه موسیقی، تجسمی و تئاتر نوید پایان دوران مظلومیت فرهنگ و کشور را داد و گفت: "پس از آنکه معلوم شد فرهنگ کشور ما جزء شاخه های مظلوم کشور است و این مهم بر زبان مقام معظم رهبری هم جاری شد، قرار شد به گونه های مختلف از هنر رفع مظلومیت شود که یک وجه آن مسائل مالی و تقویت زیرساختهای فرهنگی هنری است. قرار شد سیاهه ای از نیازهای مبرم حوزه فرهنگ و هنر تا پایان امسال و سال آیند طراحی و آماده و آرزوهای خود را در این حیطه به برنامه تبدیل کنیم."
* هفته گذشته بالاخره پس از رایزنی های مختلف و انتقاداتی که بر مشخص نشدن نماینده سینمای ایران برای معرفی به اسکار مطرح شده بود، کمیته انتخاب متشکل از امیر اسفندیاری، محمد بزرگ نیا، کمال تبریزی، مجتبی راعی، محمدرضا سکوت، علیرضا شجاعنوری، رسول صدرعاملی، تقی علیقلیزاده و اکبر نبوی هشت فیلم "تقاطع" ابوالحسن داودی، "پاداش سکوت" مازیار میری، "جایی در دوردست" خسرو معصومی، "خونبازی" رخشان بنیاعتماد و محسن عبدالوهاب، "زمستان است" رفیع پیتز، "شب بخیر فرمانده" انسیه شاهحسینی، "میم مثل مادر" مرحوم رسول ملاقلیپور و "وقتی همه خواب بودند" فریدون حسنپور را برای بررسی اولیه معرفی کردند.
انتخاب یک فیلم و به نوعی بهترین انتخاب برای حضور مقتدرانه در عرصه رقابت جهانی بالاخره روز چهارشنبه به بار نشست و فیلم "میم مثل مادر" مرحوم ملاقلی پور بار سفر به اسکار را بست تا با بررسی داوران و هیئت انتخاب بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان، بخت خود را برای حضور بین پنج نامزد نهایی بیازماید.
هر چند کمیته انتخاب ایرانی مولفه هایی چون فیلمنامه و ساختار، نوع و امکانات عرضه و پخش، استقبال مردمی، مضمون و نگاه ملی را به عنوان عوامل اصلی انتخاب فیلم "میم مثل مادر" اعلام کرد، اما در عین حال راه را برای تحلیل های عمیق تر باز گذاشت. چون بسیاری از مولفه های ذکرشده در مورد آخرین ساخته مرحوم ملاقلی پور صدق نمی کند و ... موضعگیری ها تا حد زیادی متأثر از درگذشت این فیلمساز در اسفندماه سال گذشته بوده است.
صفحه مربوط به معرفی رسول ملاقلیپور در سایت سینمایی IMDb
نکته جالب در خصوص ادعای تهیه کننده فیلم برای پخش بین المللی است. در خصوص ناشناخته شدن بودن تصویر جهانی "میم مثل مادر" حرف خاصی در میان نیست، چرا که این فیلم در هیچ جشنواره یا کشوری عرضه و اکران نشده است. اما نکته عمیق تر در خصوص خود مرحوم ملاقلی پور است که او چهره ای شناخته شده در جهان نیست. معتبرترین سایت سینمایی دنیا که معمولاً آخرین اخبار و اتفاقات در مورد فیلم ها و فیلمسازان را ارائه می کند، آخرین فیلمی که در بخش معرفی رسول ملاقلی پور معرفی کرده "قارچ سمی" مربوط به سال 2002 است.
هر چند مرگ این فیلمساز در این بخش منعکس شده ولی باقی فیلم های وی شامل "مزرعه پدری" و "میم مثل مادر" نشانی در این سایت معتبر و رسمی ندارد. منعکس نشدن خبر معرفی "میم مثل مادر" به عنوان نماینده سینمای ایران به اسکار در هیچ سایت معتبر و رسمی هم گویای این است که صاحبان این فیلم باید از ذوق انتخاب این فیلم به عنوان نماینده ایران به درآیند و بدانند که برای معرفی جهانی و کسب اعتبار برای آن راهی دشوار در پیش دارند که دو سه ماه وقت زمان اندکی برای کسب آن است.
* در پی انتشار نامه اعتراض آمیز مرکز مستندسازی سیما خطاب به ریاست سازمان صدا و سیما و اعتراض دو تن از امضا کنندگان به نام های فیما امامی و محمد ترابی به انتشار این نامه در رسانه ها، همچنان عواقب گسترده این انتقاد دامن عده ای از امضا کنندگان را گرفته است. هفته گذشته هم نادر طالب زاده در نامه ای نیت خیر پشت این انتقاد را مطرح کرد و گسترده شدن آن را منظور نظر هیچکدام از امضا کنندگان نامه ندانست اما همچنان از پخش تیزر تلویزیونی فیلم سینمایی "مسیح (ع)" به کارگردانی او در رسانه ملی جلوگیری می شود.
محمد نوری زاد یکی دیگر از امضا کنندگان این نامه و بسط دهندگان این بحث هم با چند بار ادعا مبنی بر همفکری مدیران مرکز مستندسازی سیما با دیدگاههای خود از طرف 9 مدیر مرکز مستندسازی سیما مورد فشار قرار گرفته تا نام این مدیران را افشا کند. از دیگر عواقب دامنه دار این انتقادات هم می توان به توقف پخش نیایش های نوری زاد که در ماه رمضان هر شب قبل از اذان مغرب از شبکه یک پخش می شد، به دستور مدیران ارشد سازمان صدا و سیما اشاره کرد. ولی نوری زاد مدعی است: "نیت من در انتشار آن نامه کاملاً خیرخواهانه و به صلاح جناب ضرغامی بود."
* هفته گذشته اولین نشست مشترک اتحادیه تهیه کنندگان و توزیع کنندگان فیلم ایران با صاحبان صنایع کشور در سفره خانه سنتی کاخ سعدآباد برگزار شد. در این جلسه جز اعضا اتحادیه تهیه کنندگان و اهالی سینما، تعدادی از اعضا کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و مسئولان مختلف نظام حضور داشتند تا شاهد توافقنامه سینمای ملی صنعت ملی باشند.
در این ضیافت افطار که با خوشامدگویی منیژه حکمت آغاز شد، غلامرضا موسوی، سهیلا جلودارزاده نماینده مجلس و بهروز فروتن نماینده صنعتگران و صاحبان کارخانجات سخنرانی کردند. در این نشست اعضا اتحادیه تهیه کنندگان تحت پوشش بیمه ایران قرار گرفتند.
* هفته گذشته پس از انتشار آلبوم موسیقی "ترنج" محسن نامجو و فروش خوبی که به دنبال داشت، حوزه هنری که آلبوم نامجو را منتشر کرده بود از انتشار آلبوم محسن چاووشی با ترانه "سنتوری" (بدون کلام و با حذف شعر) خبر داد. اما صحت این خبر هم زیاد دوام نیاورد چون روز بعد رئیس مرکز موسیقی حوزه هنری از حذف کلی ترانه "سنتوری" از این آلبوم خبر داد که البته انتشار این دو آلبوم در راستای شعار "اتحاد ملی، انسجام اسلامی" صورت گرفته است.
اما همین خبرها کافی بود تا وزارت ارشاد را به برخورد با تولیدکنندگان آلبوم های موسیقی بدون مجوز این وزارتخانه وادارد. روابط عمومی ارشاد اعلام کرد انتشار هر گونه آلبوم تنها با دریافت مجوز دفتر شعر و موسیقی معاونت هنری ارشاد مجاز است و صدور مجوز از سوی دیگر مراکز هنری در این زمینه ممنوع بوده و با متخلفین بنا بر قوانین مصرح برخورد می شود.
* هفته گذشته مهتاب کرامتی بازیگر سینمای ایران به نمایندگی از زنان سینمای ایران در فرانسه حضور پیدا کرد و فیلم "آدم" به کارگردانی عبدالرضا کاهانی را در خانه فرهنگ ایرانیان معرفی کرد. این نخستین برنامه از برنامه های چهارگانه رایزنی فرانسه با عنوان "زن در سینما" بود. این برنامه با حضور عبدالرضا کاهانی و کرامتی برگزار شد و قبل از نمایش فیلم، رایزن فرهنگی ایران بر ضرورت پرداختن به عرصه های مختلف فرهنگ ایران زمین و نقش فعال زنان در حوزه فرهنگ و هنر تأکید کرد.
* هفته گذشته الیور استون و مایکل مور کشور خود را آماج نقدهای تند و تیزی قرار دادند. استون کارگردان جنجال برانگیز هالیوود گفت: "ما آمریکایی ها مسئول بسیاری از رویدادهای بد دنیا هستیم پس دیگران حق دارند از ما انتقاد کنند." وی در حالی که از آمریکایی بودن خود احساس غرور و نسبت به سرزمینش احساس افتخار می کند، اضافه کرد: "آمریکا حقش است مورد انتقاد قرار بگیرد. ما به خاطر ارتباطمان با جنگ های عراق، ویتنام و ... همواره مورد انتقاد بوده ایم."
مایکل مور مستندساز جنجالی صاحب آثاری چون "سیکو"، "فارنهایت 11/9" و "بولینگ برای کلمباین" هم در سخنانی گفت: "با توجه به اتفاقاتی که در اطراف مردم آمریکا می افتد و واکنش هایی که نشان می دهند می توان گفت آنها بی زبان ترین و خنگ ترین مردم روی کره زمین هستند. برعکس تمام تصورات ایده آلیسیتی که نسبت به خودمان داریم مردمی سبک مغز هستیم که در بی شعوری با هم متحدیم و برای احقاق حقوقی که به راحتی از ما گرفته شده هیچ اقدامی نمی کنیم."
نظر شما