۹ مهر ۱۳۸۶، ۱۴:۰۹

از کعبه تا بهشت - 5

عدالت؛ محوری‌ترین اندیشه امام علی(ع)

عدالت؛ محوری‌ترین اندیشه امام علی(ع)

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: عدالت از محوری ترین اندیشه های امام علی(ع) است تا جایی که در مقایسه بین جود، بخشش و عدالت ، حضرت اجرای عدالت در جامعه را رسیدن همگان به حقوق خود می داند، اما جود و بخشش تعلق به عده ای اندک دارد و در شرایطی که عدالت در جامعه حاکم باشد هر چیز در جای خود قرار خواهد گرفت و نیازی به جود و بخشش در شرایط استثنائی نیست.

در دیدگاه امام علی اگر عدالت رعایت شود، حقوق بشر رعایت و حقوق انسانی تمام جهانیان حفظ خواهد شد. عدالت در اندیشه امام گستره وسیعی را در بر می گیرد و خط مشی امام در عدالت سیاسی، رعایت حقوق شهروندی در همه ابعاد است. به همین دلیل در نظام علوی توصیه پذیری وجود ندارد و کسی از طریق نفوذ و اعمال توصیه به رانت خواری نمی پردازد .

شرط خواستن عدالت رعایت حضور در صحنه ها و نظارت است و اگر فردی بخواهد مجری عدالت باشد و با افراد تعدی کننده به عدالت، ولو در حد گفتار برخورد کند به طور طبیعی عدالت مطلوب امام علی(ع) در جامعه تحقق می یابد.

بی تردید یکی از مسائل در رعایت عدالت، لزوم اجرای آن است و یک نظام اجتماعی عادلانه باید دارای برنامه ریزی عدالت محور باشد تا انسان در تمام طول دوران حیات خود بتواند با رفاه زندگی دنیوی خود را پیش برد.

در دیدگاه امام علی در جایی که حقوق افراد مساوی باشد، رعایت حقوق همگان عدالت است، اما در آنجا که استحقاقهای مختلف برای افراد وجود دارند برخورد یکسان ظلم است .

امام علی(ع) در محراب عدالت و به دلیل سخت‌گیری در اجرای عدالت به شهادت رسید، علت اصلی نیز عدم تحمل عدالت علوی از سوی برخی افراد جامعه بود.

کد خبر 561987

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha