دکتر اسرافیل شفیع زاده در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت زیستگاه های حیات وحش در کشور، اظهار داشت: آنچه در ارتباط با زیستگاه های کشور می توان عنوان کرد وضعیت نگران کننده آنهاست.
وی افزود: اگرچه مسئولان سازمان محیط زیست از بیان شفاف بحران زیستگاه ها به نحوی امتناع می کنند اما کارشناسان و دست اندرکاران مسایل محیط زیست بر این امر واقف هستند که وضعیت نگران کننده ای در حوزه زیستگاه ها در حال وقوع است.
عضو کارگروه شکار ، صید و تکثیر در کمیته ملی اکوتوریسم کشور با اشاره به مهمترین عواملی که زیستگاه ها را تهدید می کنند، تاکید کرد: بخشی از این تهدیدها برگرفته از پدیده های طبیعی از جمله وجود خشکسالی و عدم دسترسی به آب و غذای کافی در مواقعی از سال است که در این خصوص اتخاذ نوعی سیاست اجرایی مناسب در مواقع بحران می تواند، موثر باشد که متاسفانه مورد اعتنا قرار نگرفتن این مساله در سالهای گذشته باعث تشدید بحران در برخی مناطق شده است.
وی روند توسعه و شهرنشینی را از دیگر عوامل تهدید زیستگاه ها عنوان کرد و گفت: روند توسعه از جمله توسعه پروژه های عمرانی و شهرنشینی، توسعه راهها و توسعه معادن در برخی مناطق کشور بخصوص مناطق مجاور با زیستگاه های حیات وحش از دیگر عوامل تهدید به حساب می آید بطوریکه پروژه هایی چون جاده تهران -شمال نشانه ای روشن از دستکاری در موقعیت های طبیعی است که گونه های حیات وحش را با تهدید مواجه کرده است.
دکتر شفیع زاده خاطرنشان کرد: یکی دیگر از تهدیدات زیستگاه های حیات وحش آتش سوزی در جنگلهاست که می توان به آتش سوزی در جنگلهای بلوط کردستان، جنگلهای گلستان و ... اشاره کرد ، متاسفانه ما از نظر دسترسی به تجهیزات اطفاء حریق در جنگلها نیز در شرایط مطلوبی قرار نداریم . باید میزان حساسیت ها در چنین رویدادهایی افزایش یابد و سیاستهای امداد نجات و اطفاء حریق به یک سیاسیت مدبرانه تبدیل گردد.
عضو کارگروه فعالان بخش خصوصی در کمیته ملی اکوتوریسم کشور ، شکار غیر مجاز را بخش دیگری از تهدیدات زیستگاه های حیات وحش عنوان کرد و گفت: با توجه به ابزار و تجهیزات محدود سازمان محیط زیست و تعداد محدود محیط بانان، صیانت و حفاظت مطلوب از مناطق حفاظت شده، شکل نگران کننده ای پیدا کرده است و سیاستهای مطلوب در خصوص مقابله با افراد متخلف صورت نمی گیرد که در این خصوص نیز نیاز به تدابیر خاص وجود دارد.
وی چرای دام ها در مناطق حفاظت شده را نیز یکی دیگر از تهدیدات زیستگاه های حیات وحش دانست و گفت: با توجه به اینکه مناطق حفاظت شده ظرفیت زیادی ندارند بنابراین صدور پروانه ورود به مناطق حفاظت شده ، زمینه محدودیت غذا را ایجاد می کند و گونه های حیات وحشی که از نظر جهانی دارای ارزش بسیار زیادی هستند تحت تاثیر این مقوله قرارمی گیرند.
دکتر شفیع زاده ، نیاز به اتخاذ تدابیری صحیح و مطلوب در جهت حمایت از حیات وحش را ضروری دانست و تصریح کرد: برای اینکه بتوانیم روند حراست و حفاظت از زیستگاه ها را وارد فاز جدیدی نماییم ، سازمان نیازمند تغییر نگرش به مقوله حفاظت از محیط زیست می باشد.
نظر شما