به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از العربیه نت، شورای عالی الازهر تصمیم عدم تدریس فقه مذاهب چهارگانه سنی ( مالکی، حنبلی، شافعی و حنفی) در دبیرستانهای وابسته به دانشگاه الازهر مصر را اعلام کرد و گفت: این طرح در سالهای گذشته نیز در دبستانهای وابسته به دانشگاه الازهر مصر اجرا شده بود.
دکتر محمد سید طنطاوی شیخ الازهر و استاد فقه این دانشگاه درباره تصمیم جدید گفت: قرار است شیوهای خاص به شیوه آموزشی آینده در این مدارس اضافه شود.
تصمیم شورای عالی بر این است که کتاب " اعتدال در فقه مذاهب چهارگانه" را که طنطاوی تألیف کرده، در سال تحصیلی جدید تدریس شود. همانطور که به تعدیل برخی از مواد درسی برای کلاسهای چهارم، پنجم و ششم ابتدایی" اقدام کرده و یا درس ریاضی را به آموزشگاههای نمونه اضافه کرده است.
دکتر احمد طه ریان استاد فقه تطبیقی و عضو سابق جبهه علمای الازهر با اشاره به اینکه این تصمیم در واقع برای مسلمانان ناگوار است، اظهار داشت: عدم تدریس فقه مذهبی که از میراث اسلامی گرفته شده، امیری خطرناک است که منجر به عدم آشنایی درباره احکام عبادات، معاملات، مسائل مختلف فقهی و احکام شرعی در آینده خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه برخی از دانش آموزان این دبیرستان از کشورهای دیگر آمده اند تا فقه یعنی فقه اسلامی چهارگانه را آموزش بینند، تصریح کرد: عدم تدریس این مذاهب منجر می شود تا میراث الازهر نیز ملغی شود و دانش آموزان به کشورهای خود باز گردند. این تصمیم به این معناست که علم شرعی وابسته به احکام سنی محو خواهد شد؛ زیرا زمانی که در آموزشگاههای دینی تدریس نشود، در هیچ جای دیگر جز در شوراهای خیریه تدریس نخواهد شد.
استاد فقه تطبیقی الازهر یاد آور شد: هنگامی که فقه مذهبی نیز در دبستانها تدریس نشد گفتند که قواعد کلی در این مرحله گفته میشود و در دبیرستانها به صورت کامل و تفصیلی تدریس می شود. اما تصمیم به عدم تدریس آن در دبیرستانها نیز با مخالفت شدیدی رو به رو میشود.
وی افزود: هنگامی که تصمیم به عدم تدریس این ماده درسی از دبستانها مطرح شد، با شیخ الازهر حدود 1 ساعت مناقشه کردم . ولی او در پایان به من گفت که کمیته این شیوه را برگزیده است و نظر تو را نیز بررسی می کنیم. اما من 4 سال است که منتظرم و به درخواست من اعتنایی نشده است تا اینکه تصمیم خطرناک دیگری گرفتند. الازهر تنها جایی است که در آن فقه مذهبی در سطح دانشگاهی در جهان تدریس میشود.
دکتر طه ریان اظهار داشت: تدریس فقه در یک مرحله کافی نیست. دروس علمی مانند ریاضیات در دبستان مختصر، در دبیرستان به تفصیل و در دانشگاهها کامل تدریس می شود؛ بنابراین فقه نیز باید به همین شیوه در مورد توجه قرار گیرد نه آنکه با گذشت زمان کمرنگ شود.
نظر شما