۱۹ مهر ۱۳۸۶، ۱۲:۴۵

/ گزارشی از اقدام یک ایرانی/

تصمیم دژاگه و واکنش های پیرامون آن

تصمیم دژاگه و واکنش های پیرامون آن

امتناع اشکان دژآگه، بازیکن ایرانی‌تبار تیم فوتبال ولفسبورگ آلمان از شرکت در یک بازی با تیم ملی فوتبال اسرائیل به یک جنجال جدی در جامعه آلمان بدل شده است. این موضوع "ورزشی" اکنون در کشور آلمان ابعاد سیاسی نیز پیدا کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدای آلمان، چند روز قبل اعلام شد اشکان دژاگه، بازیکن ۲۱ ساله‌ باشگاه فوتبال ولفسبورگ آلمان از سرمربی تیم جوانان آلمان خواسته او را از بازی با تیم اسرائیل کنار بگذارد. دژآگه علت تصمیم خود را «مسائل شخصی» عنوان کرده و سرمربی تیم ملی آلمان با این درخواست موافقت کرده بود. اما این اقدام نخست با واکنش «شورای مرکزی یهودیان آلمان» مواجه شد. اکنون در آلمان مقام‌های ورزشی و سیاسی مختلفی در برابر آن موضع گرفته‌اند. 

نباید سکوت شود

رئیس شورای مرکزی یهودیان آلمان با اعتراض به تصمیم فدراسیون فوتبال آلمان در پذیرش درخواست دژآگه، خواستار اخراج وی از تیم جوانان آلمان شد.

شارلوته کنوبلوخ گفت: فدراسیون فوتبال آلمان باید در برابر «رفتار ضداسرائیلی» این بازیکن واکنش نشان دهد. خانم کنوبلوخ افزود: دژآگه به عنوان بازیکن تیم ملی آلمان، نماینده‌ آلمان است. به گفته‌ رئیس شورای مرکزی یهودیان آلمان، رفتار دژآگه "یک توهین بزرگ" است و نباید در برابر چنین رفتار ضداسرائیلی سکوت شود.

وی از فدراسیون فوتبال آلمان خواست این بازیکن را از تیم ملی کنار بگذارد. دژآگه ایرانی‌تبار است، اما در کودکی به آلمان مهاجرت کرده و شهروند این کشور است.

 دژآگه برای کدام کشور بازی می‌کند؟

فدراسیون فوتبال آلمان که در ابتدا با درخواست دژاگه موافقت کرده بود، اکنون می‌گوید مسئله‌ درخواست دژاگه برای کنارماندن از بازی با اسرائیل را "ساده" گرفته است. تئو تسوانزیگر، رئیس فدراسیون فوتبال آلمان روز سه‌شنبه ۹ اکتبر در یک گفتگوی رادیویی اظهار داشت: «ما عذر دژآگه را خیلی سریع پذیرفتیم. اما می‌بایست در این باره بیشتر پرس‌وجو و تحقیق می‌کردیم. فدراسیون فوتبال آلمان این کوتاهی را جبران خواهد کرد.

 رئیس فدراسیون فوتبال آلمان گفت تلاش خواهد کرد با دژآگه تماس بگیرد و از وی خواهد خواست به عنوان یک بازیکن تیم ملی، احساس مسئولیت‌ نشان دهد. به گفته‌ تسوانزیگر، این که اشکان دژآگه عنوان عضویت تیم ملی را خواهد داشت، بستگی به این گفتگو دارد. تسوانزیگر تاکید کرد: «دژآگه باید تصمیم بگیرد برای کدام کشور بازی می‌کند. این که امروز من ایرانی باشم و فردا بر حسب موقعیت آلمانی، شدنی نیست.»

 رئیس فدراسیون فوتبال آلمان افزود، دلایل شخصی به عنوان مثال می‌تواند زخمی‌شدن باشد، اما یک بازیکن تیم ملی باید همان کاری را انجام دهد که تیم ملی انجام می‌دهد. با وجود این، رئیس فدراسیون فوتبال آلمان گفت « یک جوان حق دارد اشتباه بکند و از اشتباه خود نیز درس بگیرد.»

 یواخیم لو، سرمربی تیم ملی آلمان نیز در واکنشی نسبت به امتناع دژاگه از بازی با اسرائیل می‌گوید: من با مسائل سیاسی آشنا هستم، اما امیدوار بودم و از دژآگه انتظار داشتم که به دلایل ورزشی و به عنوان بازیکن تیم ملی، تصمیم دیگری اتخاذ کند.

الیوربیرهوف مدیر فنی تیم ملی فوتبال آلمان نیز می‌گوید: به عنوان تیم ملی طبیعتاً ما مایل نیستیم که وارد سیاست شویم و همچنین مایل نیستیم که موضع‌گیری سیاسی مشخصی داشته باشیم، اما از سوی دیگر باید به احساس شخصی بازیکن احترام گذاشت.

 واکنش‌های سیاسی

رولاند پوفالا، دبیرکل حزب دموکرات مسیحی آلمان در واکنش به ماجرای اشکان دژآگه به روزنامه‌ی "بیلد سایتونگ" گفت: هرکس به دلایل سیاسی شخصی، ویژ‌گی‌های تاریخ و فرهنگ جامعه ما را به رسمیت نمی‌شناسد، نباید پیراهن تیم ملی آلمان را بر تن کند.

این مقام  آلمانی با نقل این گفته‌ اشکان دژآگه که «همه می‌دانند که من یک آلمانی – ایرانی هستم» افزود: «امتناع دژآگه از سفر به اسرائیل دلایل سیاسی دارد.»

 فولکر بک، سیاستمدار حزب سبزهای آلمان اما با اشکان دژآگه همراهی می کند و می‌گوید: خواست بازیکن در برخی موارد استثنایی مشروع است اما تردید دارم که با این اقدام برای دژآگه در تیم ملی آلمان آینده‌ای وجود داشته باشد.

علاوه ‌بر اینها، رالف گیراندو، نویسنده‌ آلمانی، مانفرد لان‌اشتاین، وزیر دارایی سابق آلمان از حزب سوسیال دموکرات و شیمون اشتاین، سفیرسابق اسرائیل در آلمان اقدام اشکان دژآگه را بسختی مورد انتقاد قرار دادند.

 سوابق و پس زمینه‌ها

امتناع دژآگه از شرکت دربازی با تیم اسرائیل نخستین مورد از این دست بایکوت‌های ورزشی نیست. در آلمان این مسئله برای نخستین‌بار در سال ۲۰۰۴پیش آمد. قرار بود تیم اف‌.ث بایرن در چارچوب بازی‌های جام حذفی با تیم اسرائیلی "مکابی" بازی کند. اما  تیم بایرن مونیخ بدون حضور بازیکن ایرانی خود، وحید هاشمیان به این بازی رفت. هاشمیان شرکت در بازی رفت این دیدار را که در تل‌آویو برگزار شد رد کرد.

درهمین سال، در بازی‌های المپیک آتن، آرش میراسماعیلی، قهرمان چندین باره‌ جودوی جهان، از بازی برابر حریف خود از اسرائیل امتناع کرد. در مسابقات جهانی جودو در آلمان در سال ۲۰۰۱ نیز وی با امتناع از روبرو شدن برابر حریف خود از اسرائیل بازی را واگذار کرد.  بایکوت ورزشی اسرائیل تنها خاص ایرانیان نیست. در سال ۲۰۰۳ در پاریس، بازیکنان تنیس روی میزعربستان سعودی و یمن نیز از ظاهر شدن برابر تیم اسرائیل سرباز زدند.

کد خبر 566856

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha