به گزارش خبرنگار مهر، پروژه های ورزشی و تکمیل و بهره برداری از آنها همواره از موضوعات درجه یک پیرامون وزارت ورزش و مدیران این وزارتخانه بوده است طوریکه بخش قابل توجهی از گزارش عملکرد آنها به بهانه مناسب هایی مانند هفته دولت و ایام دهه فجر را به خود اختصاص می دهد.
مهمتر اینکه همه ساله بخشی از بودجه ورزش تحت عنوان بودجه عمرانی به این پروژه ها اختصاص داده می شود تا شاید هزینه شدن به جا و به موقع آنها، در نهایت دستاوری شود برای دولت و وزارت ورزش آن، با همه اینها و با وجود اتخاذ تصمیماتی مانند «توقف کلنگ زنی های جدید» که می توانست حکم کاتالیزور در به سرانجام رسیدن دیگر پروژه های در دستِ ساخت داشته باشد، طی سال های اخیر هیچ وقت آمار پروژه های نیمه تمام کشور به «صفر» نرسید و حتی نصف هم نشد.
از طرفی تورم و افزایش سرسام آور هزینه ها، به صورت متوالی رشد مداوم سرمایه های لازم برای تکمیل پروژه های ورزشی کشور را موجب می شود طوریکه سال هاست مدام بر اعتبار لازم برای تکمیل و افتتاح این پروژه ها اضافه می شود در حالیکه این هزینه ها تا به امروز نه تنها تامین نشده، بلکه به نظر می رسد با افزایشی که داشته تامین هم نخواهد شد به خصوص که این رقم اصلا در پیمانه بودجه ورزشی نمی گنجد.
یک حساب سرانگشتی میان اعتبارات لازم برای اختصاص پیدا کردن به پروژه های نیمه کاره و حداکثر بودجه ورزش گویای این مسئله است که فاصله میان آنها به قدری زیاد است که بعید است زمانی به هم برسند و این عدم تحقق وعده وعیدها برای تکمیل، افتتاح و بهره برداری از همه پروژه های ورزشی کشور.
۵۲ هزار میلیارد برای پروژه های ورزشی
زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، وزارت ورزش با چالش بیش از ۶ هزار پروژه نیمه کاره مواجه بود که تا به امروز با صرف هزینه ۷۰۰ میلیاردی تعداد آنها را به ۴ هزار و ۱۳۰ پروژه رسانده است اما برای تکمیل و بهره برداری از پروژه های باقی مانده هم ۳۲ هزار میلیارد تومان بودجه لازم است.
یکی از مسئولان وزارت ورزش و جوانان در اظهارات اخیر خود به این مسئله اشاره داشت. وی در عین حال تاکید داشت که شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی هم ۲۵ پروژه بزرگ در دست دارد که برای آنها نیازمند بودجه ۲۰ میلیارد تومانی است.
بدین ترتیب در مجموع ۵۲ هزار میلیارد تومان نیاز است برای اینکه پروژه هایی که سال های از کلنگ زنی آنها گذشته، مراحل تکمیل و بهره برداری خود را به پایان برسانند این در حالی است که بودجه کل ورزش با این رقم فاصله زیادی دارد.
پروژه هایی که هیچ وقت تکمیل نمی شوند
یک هزار و ۵۷۱ میلیارد و ۱۰۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بودجه کل ورزش کشور برای سال رو به پایان بود اما اعتبار جدید ورزش با رشد ۱۱ درصدی در لایحه اعتبارات سال آینده به یک هزار و ۷۵۴ میلیارد و ۱۵۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسیده است.
این حداکثر بودجه پیش بینی شده برای کل ورزش است که تمام فعالیت های ریز و درشت وزارت ورزش، شرکت توسعه، کمیته ملی المپیک، فدراسیون ها و .... را در برمی گیرد. این بودجه در دو بخش جاری و عمرانی هزینه می شود که سهم بخش عمرانی فقط ۴۶۵ میلیارد و ۹۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است.
با این حال اگر کلِ بودجه ورزش را هم برای بخش عمرانی و صرفا تکمیل پروژه های ورزشی اختصاص داده شود بازهم رقم مصوب با آنچه برای ادامه ساخت و ساز پروژه ها پیش بینی شده است، فاصله خیلی زیادی دارد. باید سال های متوالی بودجه ورزش به صورت انحصاری و بدون هیچ هزینه دیگری، صرفِ پروژه ها شود، تازه شاید اگر تورم هم همراهی کند و بیشتر از این پیشتازی نداشته باشد بتوان در به سرانجام رساندن وضعیت بلاتکیف پروژه ها امیدوار شد که در عمل این امر غیر ممکن است چراکه نه می توان ورزش را تعطیل کرد و نه جلودار تورم بود.
با این اوصاف به نظر می رسد پروژه هایی که بدون در دوره های مختلف بدون هیچ آینده نگری و صرفا برای پُر کردن کارنامه کاری، کلنگ زنی شدند هیچ زمان به تکمیل و قابل بهره برداری نخواهند شد.
نظر شما