به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان موسسه زمین شناسی "پتسدام" که نتایج تحقیقات خود را در مجله نیچر منتشر کرده اند، کشف کردند که شبه قاره هند در 140 میلیون سال قبل و پس از جداشدن از آفریقا و استرالیا با یک سرعت بسیار زیاد به قاره آسیا برخورد کرده و هیمالایا و تبت را شکل داده است. این کشف می تواند درخصوص سرعت صفحه تکتونیک هند توضیح دهد.
درحقیقت این صفحه نسبت به دیگر صفحات تکتونیکی که ابر قاره " گوندوانا" (Gondwana ) را می سازند باریکتر است.
به گفته این زمین شناسان، درحدود 200 میلیون سال قبل و زمانی که قاره "پانگائا" (Pangaea ) شروع به تقسیم کرد، بخش شمالی با عنوان "لائورازیا" (Laurasia) و بخش جنوبی با عنوان "گوندوانا" شکل گرفتند.
گوندوانا در حدود 140 میلون سال قبل قاره های آمریکای جنوبی، آفریقای جنوبی، استرالیا و قاره جنوبگان را تشکیل داد.
این دانشمندان معتقدند در دوره کرتاسه از 165 تا 35 میلیون سال قبل صفحه تکتونیکی هند با سرعت بسیار زیاد، درحدود 20 سانتی متر در سال حرکت کرد و سرانجام در حدود 50 میلیون سال قبل با آسیا برخورد کرد.
در این دوره صفحات استرالیا و آفریقا با سرعت کمتری یعنی درحدود 5 سانتی متر در سال حرکت کردند و قاره جنوبگان بدون حرکت برجای خود ثابت ماند.
تیم تحقیقاتی راینر کایند از موسسه پتسدام آلمان با اندازه گیری زمانی که امواج زمین لرزه ای از طریق لایه های عمیق تر به زیر پوسته زمین رسیدند، صفحاتی را که "گوندوانا" را می سازند بررسی کردند. به این ترتیب کشف کردند که پلاک هند به طرز شگفت انگیزی باریک است.
در حقیقت در آفریقای جنوبی، استرالیا و جنوبگان "لیتوسفر" بین 180 تا 300 کیلومتر عمق دارد این درحالی است که در هند عمق این لایه تنها 100 کیلومتر است. لیتوسفر از پسته زمین و قسمتی از جبه ساخته می شود.
این دانشمندان نشان دادند که در اثر این برخورد هیمالایا و تبت ساخته شده اند.
نظر شما