به گزارش خبرگزاری مهر، سیاست گذاری راهبردی در زمینه جدا سازی آب فضای سبز شهری از آب شرب و بهینه سازی مصرف آن و همکاری مشترک در خصوص تامین منابع آب غیر شرب پایدار جهت استفاده فضای سبز موجود و توسعه آتی ، همکاری مشترک در خصوص تامین منابع مالی جهت دستیابی به موضوع تفاهم نامه ، راهبری مطالعات و عملیات اجرایی جدا سازی از جمله اهداف این تفاهم نامه است که به امضای مهندس سید مهدی هاشمی معاون هماهنگی امور عمرانی وزیر کشور، رسول زرگر معاون آب وزارت نیرو و مجید نامجو مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور رسیده است .
بر اساس این گزارش ، جهت دستیابی به اهداف تفاهم نامه، سه کمیته شامل، کمیته راهبردی با عضویت معاون هماهنگی امور عمرانی وزیر کشور(رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور) و معاون آب و آبفای وزارت نیرو و مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، کمیته راهبری، هماهنگی و نظارت با عضویت نمایندگان سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور و وزارت نیرو جهت هماهنگی و نظارت بر فعالیت های کمیته اجرایی و سایر موارد مربوطه و کمیته اجرایی و هماهنگی استانی با عضویت معاون امور عمرانی استانداری (به عنوان رئیس) مدیران عامل آب منطقه ای و آب و فاضلاب استان و شهردار منتخب شهرداران استان جهت هماهنگی و نظارت بر فعالیتهای استانی دراین زمینه تشکیل و فعالیت خواهند نمود.
همچنین ، شرح وظایف اعضا و نحوه فعالیت سه کمیته فوق در نظام نامه ای که به تصویب کمیته راهبردی خواهد رسید مشخص می گردد.
براساس این تفاهم نامه ، وزارت کشور ( سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور) برنامه ریزی لازم جهت انجام مطالعات جامع جداسازی آب مورد نیاز جهت آبیاری فضای سبز از آب شرب شهرها را حداکثر تا سال 1390 و اجرایی نمودن مطالعات فوق را تا پایان سال 1400 باید به انجام برساند و تعیین اولویت در مطالعات با توافق طرفین ( وزارت نیرو ووزارت کشور) خواهد بود.
همچنین طرفین تمهیدات لازم را در خصوص همکاری فنی و علمی و نیز تبادل اطلاعات ( نقشه، مستندات و اطلاعات فنی مورد نیاز موجود) می بایستی توسط سازمان های زیر مجموعه خود به عمل آورند.
شهرداریهایی که در تامین آب برای فضای سبز با مشکل مواجه اند و دارای جمعیت بیشتری هستند باید بانک اطلاعاتی جامع وضع موجود فضای سبز (حداقل شامل سطح فضای سبز، نوع گونه گیاهی ، روش آبیاری ، مقدار آب مورد نیازی ) با اولویت شهرهایی که دچار مشکل کمبود آب شرب هستند تهیه و ارائه نمایند و پیگیری و نظارت براین امر به عهده سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور است.
بر اساس مفاد دیگر این تفاهم نامه ، طرفین همکاری لازم در خصوص شناسایی منابع آبی موجود و انجام تمهیدات لازم برای دسترسی آسان شهرداریها به آن منابع را به عمل می آورند و سازمانها و شرکتهای تابع وزارت نیرو می بایستی نسبت به تامین آب مورد نیاز فضای سبز، معادل آب جداسازی شده از آب شرب توسط شهرداریها، اقدام و همکاری های لازم را جهت صدور مجوز برای استفاده شهرداریها از آب چاه های بلا استفاده ، آلوده ، پساب فاضلاب و سایر منابع به عمل آورند.
همچنین طرفین موظفند زمینه های لازم را برای تحقق و اجرایی نمودن مفاد تفاهم نامه و درج آن در بودجه سالیانه (حتی الامکان از سال 1386 ) فراهم نمایند.
شایان ذکر است ازدیاد جمعیت و ارتقاء سطح بهداشت عمومی و افزایش نیاز شهروندان به آب سالم، تامین آب شرب شهرهای کشور را با دو چالش اساسی افزایش تقاضا و محدودیت منابع روبرو کرده و همچنین منابع آب قابل شرب پایدار به علل گوناگون رو به کاهش است ، لذا مدیریت شهری برای تامین اساسی ترین نیاز جامعه شهری ، احتیاج به سرمایه گذرای و شناسایی منابع آبی جدید دارد.
این چالش ها زمانی دو چندان خواهد شد که آب تصفیه و گندزدایی شده به مصرف غیر شرب از جمله آبیاری فضای سبز برسد. از طرفی نقش و جایگاه فضای سبز در ارتقاء کیفیت محیط زیست شهری امری انکارناپذیر است. در حال حاضر سرانه فضای سبز در شهرهای کشور با استانداردهای جهانی فاصله زیادی داشته و لازم است برنامه ریزی اصولی جهت توسعه مطلوب آن به عمل آید که در این بین تامین منابع آبی پایدار یکی از فاکتورهای اساسی جهت نگهداری مطلوب فضای سبز موجود و ایجاد فضای سبز مورد نیاز آتی است.
بر اساس این گزارش ، در حال حاضر تعداد زیادی از شهرهای کشور بخشی از آب مورد نیاز فضای سبز خود را از منابع آب شرب شهری تامین می نمایند که با توجه به موارد فوق و لزوم توجه جدی به توسعه فضای سبز لازم است جهت رفع تقابل فوق و نگهداری مطلوب فضای سبز و توسعه آن بدون اثرات منفی بر منابع آبی قابل شرب اقداماتی فوری اندیشیده شود.
در این راستا لازم است ، که کلیه سازمانهای ذیربط نسبت به اتخاذ تمهیدات لازم اقدام نماید، که جدا سازی سامانه های آبیاری فضای سبز از آب شرب و تامین آب فضای سبز شهری از آب غیر شرب می تواند به عنوان راهکار اساسی جهت حل مشکل مطرح شود و این تفاهم نامه در این راستا و با هدف اجرای پروژه فوق بین وزارت کشور و وزارت نیرو مباله می گردد.
نظر شما