به گزارش خبرنگار مهر، اگر جشن، جشنواره، اجلاس و کنفرانس های ریز و درشت، کم سن و پرسال، ملی و بین المللی و ... که در طول یکسال در کشورمان برگزار می شود را مرور کنیم، بیتردید نوع پراکندگی این جشنوارهها نظرمان را جلب میکند.
هر چند عادی به نظر میآید که در فصولی چون زمستان و بهار (هر یک به دلیلی) فعالیتهای فرهنگی کمرنگ و پائیز فصل رونق جشنها و جشنوارهها محسوب شود، اما مرور همین فصل پائیز هم معضل پراکندگی جشنوارهها را بیش از پیش برجسته میکند. جشنوارههایی که با تمرکز در فصل آبان به شکلی غریب در هم تداخل کرده و ترافیک جشنوارهای ماه دوم پائیز را بالا میبرند.
هر چند روند پیشنهاد بودجه برای یک جشنواره پروسهای درازمدت دارد که از ابتدای سال با انتشار فراخوان، جمعآوری آثار، انتخاب آثار شرکتکننده و نهایتاً معرفی ریز برنامهها، برگزاری، داوری نهایی و اختتامیه پیش میرود، ولی این پرسش همچنان مطرح است که چرا نظارتی بر نحوه پراکندگی این جشنوارهها حداقل در سه ماه پائیز نمیشود تا در یک ماه شاهد برگزاری بیش از 9 جشنواره، اجلاس و همایش نباشیم؟ آیا هدف صرفاً برگزاری یک جشنواره و بالا بردن بیلان کاری است یا به چگونگی و شیوه برگزاری و جایگاه قرار گرفتن آن هم توجه میشود؟
آیا تا به حال یکی از مسئولان برگزاری این جشنوارهها پس از پایان جشن و بسته شدن پرونده تا سال آینده، سعی کرده به ارزیابی عملکرد، سطح کمی و کیفی و مقایسه آن با جشنوارههای مشابه و همزمان و حرکت در سطحی فراتر از جشنواره خود بپردازد؟ آیا آماری در دست است که نشان بدهد همزمانی برگزاری جشنوارهها در تهران و شهرهای بزرگ به نفع این فعالیتهای فرهنگی و ایجاد فضا و جو فرهنگی شده یا نتیجهای معکوس داشته است؟
اما جشنوارهها و برنامههای فرهنگی هنری که در آبانماه امسال برگزار میشوند، فهرستی بلندبالا دارند که به مهمترین آنها میپردازیم:
1- چهاردهمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان ـ ششم تا یازدهم آبانماه ـ اصفهان
2- چهل و چهارمین اجلاس مجمع عمومی اتحادیه رادیو و تلویزیونهای آسیا ـ اقیانوسیه ABU ـ هفتم تا 13 آبانماه ـ سالن همایشهای صدا و سیما
3- سومین جشنواره سراسری فیلم کوتاه دینی رویش ـ هفتم تا یازدهم آبانماه ـ مشهد مقدس
4- پنجمین جشنواره سراسری تئاتر رضوی ـ 20 تا 25 آبانماه ـ تهران و بجنورد
5- دومین جشنواره عکس "کودک، آینه معنویت" ـ بیستم آبانماه ـ تهران
6- بیست و چهارمین جشنواره ملی و دوازدهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران ـ 22 تا 27 آبانماه ـ تهران
7- دومین کنفرانس مهندسی رسانه ـ 26 تا 28 آبانماه ـ دانشکده صدا و سیما
8- دومین جشنواره آموزشگاههای آزاد هنری سراسر کشور ـ 26 تا 28 آبانماه ـ فرهنگسرای نیاوران
9- پنجمین جشنواره فرهنگی هنری امام رضا (ع) با گرایش ملی و بین المللی ـ 21 آبان تا اول آذرماه ـ مشهد
با این احتساب تهران در این ماه میزبان هفت جشنواره رسمی و برجسته است و با توجه به برگزاری جشنواره امام رضا (ع) در 30 استان، شهرهای اصفهان، مشهد و بجنورد هم بیش از یک جشنواره در این ماه برگزار میکنند. اصلاً تهران بزرگ ظرفیت چنین رویکردی را دارد یا فقط به جهت کلانشهر بودن در چنین موقعیتی قرار گرفتهة بدون آنکه مزایا و معایب چنین رویکردی حتی در تهران مورد آسیبشناسی قرار گیرد؟
نکته دیگری که از این مرور و بررسی میتوان مورد توجه قرار داد، فقدان یک نگاه همهشمول در عرصه فرهنگی کشور است. نگاهی از جایگاه مدیریتی که فعالیت عرصههای مختلف هنری فرهنگی را مورد توجه قرار و این آسیبشناسی را قبل از مطبوعات و رسانهها انجام دهد.
فرهنگ و هنر حوزهای است که با وجود هزاران مدیر و مسئول ریز و درشت همیشه بدون صاحب به نظر میآید و فقدان چنین برنامهریزی درازمدت و آسیبشناسانه همچنان این معضل را پررنگ و برجسته جلوه میدهد.
نظر شما