۹ فروردین ۱۴۰۲، ۱۳:۵۴

مهر گزارش می‌دهد؛

گشت و گذار در دیار مینودری / «قزوین» دیار آثار طبیعی بکر

گشت و گذار در دیار مینودری / «قزوین» دیار آثار طبیعی بکر

قزوین- نوروز فرصتی برای گشت و گذار در قزوین و آشنایی با ظرفیت‌های تاریخی و طبیعی این دیار است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: نوروز بهترین فرصت برای سیر و گشت و گذار در جاذبه‌های تاریخی و طبیعی استان قزوین و آشنایی با طبیعتی است که کمتر کسی به سراغ آن رفته است.

استان قزوین که از سه منطقه متمایز و مشخص کوهستانی، کوهپایه ای و دشتی تشکیل شده و زمینه حضور گردشگر در تمام فصول سال را فراهم کرده است.

این استان دارای آب و هوای متنوعی در طیف بیابانی، نیمه بیابانی، سرد و معتدل کوهستانی و گرم و نیمه مرطوب است.

دریاچه اوان

دریاچه اوان را شاید یکی از معروفترین و متمایز ترین آثار طبیعی استان قزوین دانست. منطقه کوهستانی الموت مهد آثار طبیعی و بکر و زیبا است و دریاچه اوان نیز یکی از شاهکارهای این طبیعت ناب محسوب می‌شود.

دریاچه زیبای اوان که در حلقه ۴ روستای اوان، وربن، زواردشت و زرآباد و ۱۸۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا قرار دارد همچون نگینی زمرّدین می‌درخشد و با چشم انداز مسحور کننده‌اش گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را در چهارفصل سال به خود جذب می‌کند.

این دریاچه که بیش از ۷ هزار مترمربع مساحت دارد از محیط خارج خود آبی را به طور مستقیم دریافت نمی‌کند و تنها از آب چشمه‌های موجود در کف دریاچه تغذیه می‌شود.

گشت و گذار در دیار مینودری / «قزوین» دیار آثار طبیعی بکر

اوان به شکل حفره‌ای است که عمیق‌ترین بخش آن بیش از ۷ متر عمق دارد. غیر از گونه‌های درختی دست کاشت نظیر: بید، چنار، تبریزی، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو؛ گیاهان علفی مانند گون، کنگر، شیرین بیان و گونه‌های مختلف دیگر از خانواده گرامینه و لگومینیوزه هم در حوزه آبخیز اوان وجود دارند.

هرچند در سالهای اخیر حیات وحش این منطقه به واسطه شکارهای بی رویه در برخی گونه‌ها شامل کل و بز با تغییراتی روبرو بوده اما هنوز هم می‌توان شاهد حضور حیواناتی مانند پلنگ، خرس قهوه‌ای، روباه، شغال، گرگ، گراز، شنگ، سیاه گوش (گربه وحشی) انواع عقاب‌ها، دال، دلیچه، شاهین، جغد، کبک، فاخته، دارکوب، سبزقبا، زاغی و انواع گنجشک سانان، قورباغه، لاک پشت، خرچنگ و … در آن بود.

غار ولی

این غار در ۵ کیلومتری جنوب غربی روستای گشنه رود ازبخش رودبارشهرستان الموت قرار دارد. این غار که در ارتفاع ۱۶۲۰ متری از سطح دریا قرار دارد حدود ۲۵۰ میلیون سال قبل بر اثر انحلال سنگ‌های آهکی سازند روته تشکیل شده و متعلق به دوره پرمین و اواخردوران زمین شناسی است.

گشت و گذار در دیار مینودری / «قزوین» دیار آثار طبیعی بکر

غار ولی ازنوع مرطوب بوده و دارای یک تالار اصلی و چند تالار فرعی به مساحت حدود یکصدمتر و ارتفاع بیست متر است که هوایی ساکن و سرد دارد.

متأسفانه استالاکتیت‌ها و استالا کمیت‌های بسیار زیبا وحجیم آن به دلیل دسترسی، نسبتاً دستخوش تخریب سودجویان قرار گرفته وچکیده ها و چکنده های فراوانی توسط غارتگران شکسته و به یغما رفته است. بعضی شواهد از انسان زی بودن این غار درگذشته‌های دور حکایت دارد.

غار قلعه کرد

این غار که نشانه‌هایی از زیست انسان در آن دیده می‌شود در ۲۰ کیلومتری برج‌های دوگانه خرقان در دهستان حصاراز توابع شهر آبگرم قرار دارد و علاقه مندان می‌توانند ضمن بازدید در یک منطقه سیاحتی از آثار تاریخی قزوین نیز بازدید کنند.

پس از عبور از دهانه غار و فرود از یک چاه راه پانزده متری، تالاری به وسعت بیش از یکهزار مترمربع رخ نشان می‌دهد که دارای چکیده‌ها و چکنده های فوق العاده زیبا و مسحور کننده است.

رطوبت بالا، نقاشی‌های دیواری و حوضچه‌های آب، ویژگی‌های غار قلعه کرد را افزایش داده است.

قدمت این غار به دوره الیگومیوس و دوران سوم زمین شناسی می‌رسد که تا چهل میلیون سال پیش تخمین زده می‌شود.

غار یخی انگول

این غار در سه کیلومتری شمال روستای دینک از توابع بخش کوهین و ارتفاع ۱۹۷۲ متر از سطح دریا واقع شده است و مسافرین منطقه گیلان می‌توانند با اندکی صبر از آن دیدن کنند.

برای رسیدن به این غار باید به سمت شمال غرب قزوین حرکت کنیم. پس از گذشت حدود ۴۰ کیلومتر از شهر و ۲۸ کیلومتر از شهر آقابابا در شمال روستای اینک می‌توانیم کوه و غار درون آن را مشاهده کنیم.

گشت و گذار در دیار مینودری / «قزوین» دیار آثار طبیعی بکر

دسترسی به غار تا حدودی مشکل و ورود به آن به خاطر شیب تند و طبقات مختلف بسیار سخت است. وجود یخ‌های فراوان در دیواره‌ها و کف غار موجب سرمای شدید هوای درون آن شده و از ویژگی‌های ممتاز غار به شمار می‌رود.

به لحاظ زمین شناسی غار انگول در اثر لغزش سنگ‌های دولومیتی بخش غربی قله کوه انگول به وجود آمده و از دسته غارهای انحلالی نیست. سن این غار بعد از تریاس مربوط به دوران دوم زمین شناسی بوده و تحت تأثیر فعالیت و حرکات تکنونیکی منظم ایجاد شده است.

غار سفیدآب

این غاردر ۴ کیلومتری روستای سفیدآب الموت و در دل کوه سفید چشمه قرار دارد.

این غار به خاطر وجود آب بسیار، دهلزهای عمودی فراوان- که فرود بعضی چاه رودهای آن به عمق پنجاه متر می‌رسد- استلاکتیت و استلاکمیت های جوان و بافت گل کلمی درسطوح مختلف آن مورد توجه غارنوردان و توریست‌های ماجراجو است.

زمین شناسان براساس سنگ‌های آهکی رسی مربوط به سازند روته سن غار سفید آب رابین ۲۵۰ تا ۲۹۰ میلیون سال تخمین زده‌اند.

منطقه حفاظت شده باشگل

منطقه باشگل که در غرب شهرستان تاکستان و در عرصه‌ای به وسعت تقریبی ۲۷ هزار هکتار گسترده است تحت مدیریت حفاظت شده زیست محیطی قرار دارد.

گشت و گذار در دیار مینودری / «قزوین» دیار آثار طبیعی بکر

گونه‌های جانوری فراوان و متنوعی در آن به زندگی و زادآوری می‌پردازند.

این منطقه با سیمای کاملاً تپه ماهوری پناهگاه امنی برای جمعیت قوچ، میش و آهوهای بومی و مهاجری است که از استان‌های همجوار به آن روی می‌آورند.

قله خشچال قزوین

این قله را می‌توان از مسیر راه قزوین- الموت- زواردشت نظاره کرد. «زوار دشت» در قسمت شمالی دریاچه اوان قرار دارد. برای رسیدن به قله مرتفع خشچال، از کنار دریاچه، دو مسیر صعود وجود دارد که مسیر اول از طریق راهی است که از بالای دریاچه به طور مستقیم تا قله پیش می‌رود و مسیر دوم از درون دره زواردشت تا زیر قله ادامه می‌یابد.

این مسیر به محلی به نام «چشمه گلپری» می‌رسد که علاوه برچشمه، دارای پوشش انبوهی از بوته زارهای گلپر نیز هست.

ایوان سنگی نیاق

روستای نیاق در ۱۷ کیلو متری شمال قزوین جاذبه‌ای جالب توجه دارد، ایوان صخره‌ای نسبتاً مرتفع که در دو طرف آن به دلیل عوامل طبیعی دو فرورفتگی نسبتاً بزرگی و طاق مانندی شکل گرفته است.

در هر دوی این فرورفتگی‌ها حوضچه‌های مستطیلی شکلی ایجاد شده که در روزهای بارندگی پر از آب باران می‌شوند. این صخره به ایوان سنگی نیاق معروف است و به یکی از زیباترین جاذبه‌های نیاق و استان قزوین تبدیل شده است.

درباره این ایوان داستان‌های زیادی درباره آن گفته می‌شود و شاید همین افسانه‌ها و داستان هاست که اینجا را به جاذبه‌ای معروف تبدیل کرده است. به عقیده‌ی عده‌ای از ساکنان روزگاری قصری باشکوه بر روی این کوه وجود داشت که امروز فقط تکه‌های سفالی از آن به جای مانده است عده‌ای هم آثار کشف شده را مربوط به دوره هخامنشی می‌دانند.

گشت و گذار در دیار مینودری / «قزوین» دیار آثار طبیعی بکر

هنگامی که از روبرو به این کوه نگاه می‌کنید حفره‌های زیادی را روی آن می‌بینید که به نظر می‌آید صورتک‌های اجنه و ارواح هستند شاید برای همین هست که اینجا به دیوان دیو هم معروف شده است. حتی بعضی از افسانه‌ها پا را فراتر گذاشته و می‌گویند اجنه و دیوها در هنگام شب و تاریکی هوا به داخل حفره‌ها برمی گردند.

در زمانی که هوا بادی می‌شود عبور باد از حفره‌های روی صخره صداهایی خوفناک را به وجود می‌آورد که شاید یکی از دلایل نسبت دادن این نقطه به اجنه و ارواح هم همین نکته باشد.

قزوین دیاری تاریخی و کهن است که ظرفیت‌های بی نهایت گردشگری در حوزه‌های مختلف داشته و این استان را از سایر استان‌ها متمایز می‌کند.

تلاش برای معرفی این ظرفیت‌ها باید بیش از هر زمانی در دستور کار قرار بگیرد.

کد خبر 5742698

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha