به گزارش خبرگزاری مهر، "آلکس واتانکا" یک کارشناس غربی به خبرگزاری فرانسه گفت: من درباره تاثیر این تحریمها تردید دارم، زیرا اصولا آمریکا به طور یکجانبه، امکانات کمی برای اعمال فشار بر ایران ثروتمند از نفت، اقتصاد آن و ارتش این کشور در اختیار دارد.
وی خاطرنشان کرد: کافیست نگاهی به آنچه که روس ها و چینی ها و حتی برخی از کشورهای اروپایی در گذشته انجام داده اند، بیندازیم تا متوجه تردید در حمایت کشورهای جهان از آمریکا شویم.
آلکس گفت: برای اینکه رفتار ایران به نحوی مثبت تغییر یابد، باید چیزی به آن داد، اما آنچه که اکنون در حال انجام هستیم، فقط اجرای سیاست باتوم است.
کلیات تحریمهای آمریکا علیه ایران به شرح ذیل است: تحریمها علیه سپاه قدس و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین سه بانک ایرانی را شامل می شود. آمریکا، ایران را به حمایت از طالبان، حزب الله و گروه های مسلح در عراق متهم کرده است ک ایران این اتهامات را تلاش آمریکا برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی هایش در منطقه قلمداد کرده است.
به گزارش مهر، اما آمریکا از تردید روسیه و چین در تصویب سومین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای وادار کردن تهران به به تسلیم در برابرخواسته های خود، مایوس و دلسرد شده و این تحریمها می تواند فرصتی برای چین باشد که مقدار بسیاری از نفت خود را از ایران تامین می کند، تا نفوذ خود را در منطقه افزایش دهد.
در همین حال، "نیکلاس برنز" فرد شماره سه وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه با تعجب بسیار گفت: چین مبادلات خود را با ایران در حالی که اعضای شورای امنیت آن را کاهش داده اند، افزایش داده است.
"منوچهر دراج" استاد روابط بین المللی در دانشگاه کریستین تگزاس در این باره خبرنگار خبرگزاری فرانسه می گوید: تاثیر تحریمهای جدید بستگی به تدابیر گسترده ای از همکاری متحدان اروپایی آمریکا همچون فرانسه و آلمان دارد، اما همچنین روسیه و چین نیز که روابط سیاسی و مالی تنگاتنگی با تهران دارند، نیز حائز اهمیت هستند.
این کارشناس ایرانی تصریح کرد: اگر ایرانیان همچنان تاثیرپذیر نباشند، دولت بوش می تواند از آن به عنوان بهانه ای برای گفتن اینکه تحریمها برای متقاعد کردن دولت ایران در توقف غنی سازی اورانیوم کارساز نبوده و گزینه نظامی تنها راه به نظر می رسد، استفاده کند.
کافیست نگاهی به آنچه که روس ها و چینی ها و حتی برخی از کشورهای اروپایی در گذشته انجام داده اند، بیندازیم تا متوجه تردید در حمایت کشورهای جهان از آمریکا شویم. |
"دیک چنی" معاون رئیس جمهوری آمریکا اخیرا ایران را به پیامدهای ناگواری تهدید کرده اگر از برنامه غنی سازی اورانیوم دست بر ندارد و بوش نیز خطر بروز جنگ جهانی سوم را مطرح کرد.
از نظر "کاراگ اونگ" کارشناس مرکز کنترل تسلیحات و عدم تکثیر سازمان صلح طلب واشنگتن، این تحریمهای یکجانبه می تواند به تقویت موضع محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران در این کشور شود.
وی تاکید کرد: آنچه که در این تصمیم کمی مشکل ساز به نظر می رسد این است که دولت بوش، تحریمها را به عنوان بخشی از تلاشهای دیپلماتیک خود در نظر گرفته است.
برپایه این گزارش، آمریکا با این بهانه و ادعای واهی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به گسترش سلاح کشتار جمعی و حمایت از تروریسم می پردازد؛ تحریم های یکجانبه ای را علیه این نهاد مردمی اعلام کرده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، واشنگتن با تشدید تحریمها تلاش کرده بر انقلاب مردمی اسلامی ایران فشار وارد آورد، اما هر بار از دستیابی به اهداف خود ناکام مانده است.
جایگاه مهم ایران در اقتصاد جهانی و ناکارامدی تحریمها
خبرگزاری آسوشیتدپرس در تحلیلی با اشاره به ناکارآمدی تحریمهای اقتصادی چند دهه گذشته غربی ها علیه ایران تصریح کرد که تحریمهای جدید آمریکا نیز نه تنها نخواهد توانست ایران را از پیگیری برنامه هسته ای صلح آمیز آن باز دارد، بلکه عزم آن را برای ادامه آن افزایش خواهد داد.
به گزارش مهر، در تحلیل این خبرگزاری آمریکایی، ابتدا این پرسش مطرح می شود که با وجود اثبات ناکارآمد بودن تحریمهای گذشته علیه ایران، پس چرا آمریکا روز پنجشنبه تحریمهای جدیدی را علیه این کشور اعلام کرد؟ تحلیلگران در پاسخ به این پرسش گفتند تحریمها ممکن است حتی سبب عزم بیشتر ایران شود.
"رابرت هانتر"، کارشناس مسائل خاورمیانه و مشاور ارشد مؤسسه مطالعاتی RAND دراین باره گفت : این تحریمها بعید است مستقیماً بر رفتار ایرانی ها درباره مسئله هسته ای تاثیری بگذارد، بلکه تنها یک پیام نمادین به ایران و بقیه است مبنی بر اینکه آمریکا شدیداً جدی است.
در ادامه این تحلیل آمده است : آمریکا در گذشته نتایج متفاوتی را از اعمال تحریم به عنوان یک ابزار سیاست خارجی خود علیه کشورهایی همچون ایران، کوبا و کره شمالی گرفته است. این کشور چند دهه است که تحریمهای مالی، تجاری و سرمایه گذاری علیه ایران اجرا می کند، اما با وجود همه اینها، به ادعای واشنگتن ایران هرساله صدها میلیون دلار به حزب الله و حماس کمک می کند و از برنامه هسته ای خود نیز دست برنداشته است.
از سوی دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز تاکنون دو دور تحریم علیه ایران به علت متوقف نکردن فعالیتهای غنی سازی اورانیوم تصویب کرده است.
در این تحلیل آمده است : مجموعه جدید تحریمها علیه ایران که روز پنجشنبه(سوم آبان) از سوی "کانولیزا رایس" و "هنری پاولسون" وزرای امورخارجه و خزانه داری آمریکا اعلام شد و شدیدترین تحریمها از ابتدای انقلاب اسلامی ایران محسوب می شود، شامل سپاه قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سه بانک دولتی و 20 شخصیت رده بالای نظامی و غیرنظامی می شود. براین اساس هرگونه دارایی این شرکتها و اشخاص در آمریکا توقیف و شرکتهای آمریکایی از معامله با آنها منع شده اند.
به گزارش مهر در ادامه این تحلیل گفته شده است: اما آمریکا در تلاشهایش برای فشار بر اروپا، ژاپن و سایر کشورهای جهان برای متقاعد کردن آنها به کاستن از روابط تجاری خود با ایران به موفقیتهای اندکی دست یافته است. با توجه به جایگاه ایران در اقتصاد جهانی و یکی از تولید کنندگان بزرگ نفت، این کشور یکی از جاذبه های سرمایه گذاری برای شرکتهای خارجی محسوب می شود.
به گفته "آنتونی کوردزمن"، کارشناس مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی آمریکا، واشنگتن برای مؤثر افتادن تحریمهای جدید باید سایر کشورها را متقاعد به پیروی از خود کند، اما تاکنون دولت بوش فقط توجیهاتی کلی درباره اقدامش ارائه کرده است نه جزئیات جامع و متقاعد کننده. واشنگتن نتوانسه آنها را به دنباله روی از خود مجاب کند.
این کارشناس افزود: هیچ اشاره ای به نحوه ارتباط (تحریمها) با تلاشهای جمعی آمریکا با انگلیس، فرانسه، آلمان یا در بستر سازمان ملل متحد نشده است. دولت آمریکا تا کنون طوری رفتار کرده گویی آن طرفتر از بلت وی(بزرگراه کمربندی واشنگتن) دنیای دیگری وجود ندارد.
ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه نیز روز جمعه هشدار داد چنین اقداماتی(تحریمها) تنها به وخامت روابط با ایران و عقیم ماندن گفتگوها منجر خواهد شد. وی که برای شرکت در اجلاس سران روسیه و اتحادیه اروپا به پرتغال رفته است، گفت: دویدن این طرف و آن طرف مانند یک دیوانه که تیغی در دست دارد، راه حل وضعیت کنونی نیست.
وزارت امورخارجه چین نیزبا صدور بیانیه ای اعلام کرد: اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در زمانی که جامعه بین المللی و مقامهای ایرانی سخت در تلاش برای یافتن راه حلی برای مسئله هسته ای ایران هستند، فقط می تواند اوضاع را پیچیده تر کند.
لازم به ذکر است؛ تحرکات خصمانه آمریکا علیه ایران درحالی همچنان ادامه دارد که جامعه بین المللی با هشدار درباره عواقب خطرناک هرگونه ماجراجویی نظامی و دیگر اقدامات خصمانه علیه ایران به سبب برنامه هسته ای صلح آمیز آن بر ضرورت انجام گفتگو برای پایان دادن به تنش به وجود آمده درباره این برنامه تاکید کرده اند.
نظر شما