۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۸:۰۹

مهر بررسی می کند؛

بحران سالمندی و تک فرزندی؛ دو تهدید جمعیتی

بحران سالمندی و تک فرزندی؛ دو تهدید جمعیتی

افزایش جمعیت سالمند و در عین حال، کاهش زاد و ولد در کشور، زنگ خطر پیری را به صدا درآورده است. بحرانی که می تواند در سال های نه چندان دور، برای ما آسیب زا باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، سرعت افزایش جمعیت سالمند و در عین حال، کاهش زاد و ولد در کشور؛ زنگ خطری است که کارشناسان حوزه جمعیت و سلامت، نسبت به تبعات آن هشدار می‌دهند. در این بین، اجرای ناقص قانون جوانی جمعیت که از سال گذشته کلید خورده است، هنوز نتوانسته راهگشای مناسبی برای عبور از بحران سالمندی باشد.

در همین حال، موج رسانه‌ای که در بیرون از مرزهای جغرافیایی بر علیه سیاست‌های جمعیتی کشور به راه افتاده است؛ اهمیت موضوع را بیش از پیش برای دستگاه‌های مسئول در اجرای قانون جوانی جمعیت، نمایان می‌سازد. وزارت بهداشت، یکی از دستگاه‌های مسئول در همین زمینه است که می‌بایست با اتخاذ تدابیر لازم، در جهت افزایش جمعیت تلاش کند.

فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، بر اهمیت ضرورت مطالعه هدفمند و رصد اطلاعات جمعیتی در برهه کنونی تاکید کرد و گفت: دشمنان با به راه انداختن جنگ ترکیبی از جمله جنگ جمعیتی در طول چند دهه گذشته با قوانینی به نام تنظیم خانواده به فکر کاهش جمعیت ملل شرقی و مسلمان افتاده و متأسفانه در طول تعدیل جمعیتی با نام تنظیم خانواده، شعار دو فرزندی و زندگی بهتر فرزند کمتر بلایی بر سر جوامع آوردند که با کاهش نیروی کار و بحران سالمندی و پدیده تک فرزندی مواجه هستیم.

وی افزود: در حالی که امروز باید ۱۰۵ میلیون نفر جمعیت داشته باشیم فقط ۸۵ میلیون نفر جمعیت داریم و باید بپذیریم تنها با ابراز نگرانی و شعار خانواده محوری نمی‌توان این مسئله را حل کرد.

محمدبیگی با انتقاد از اجرایی نشدن برخی از مواد قانونی جمعیت، گفت: قانون جوانی جمعیت با ۷۳ ماده، بیش از ۲۳۶ تکلیف قانونی و ۸۱ تبصره تا به امروز شاهد عملیاتی شدن بخشی از آن هستیم. در دولت سیزدهم با پیگیری ویژه مجلس و اهتمام شخص رئیس جمهور ستاد ملی جمعیت نتیجه داد و در فروردین ۱۴۰۱ دبیرخانه ستاد ملی جمعیت شکل گرفت.

وی با اشاره به بخش‌های مهم قانون جوانی جمعیت، تاکید کرد: از یک و نیم میلیون میزان موالید در سال ۱۳۹۴ به یک میلیون و ۷۲ هزار تولد در سال ۱۴۰۱ رسیدیم که متأسفانه با ۳.۷ دهم درصد کاهش زاد و ولد در کشور مواجه بودیم که مشوق‌های جمعیتی و قانون جوانی جمعیت باید بیش از گذشته عملیاتی شود و دولت اهتمام بیشتری برای اجرای قانون جوانی جمعیت داشته باشد.

در همین حال، میزان موالید فرزند سوم ۲.۵ درصد و فرزند چهارم و بالاتر ۱۵ درصد افزایش داشته که نشان از گفتمان افزایش جمعیت در کشور دارد، اما هنوز ترس از فرزندآوری در خانواده‌های تک فرزندی و بدون فرزند، نمایان است که می‌بایست به آن توجه کنیم. زیرا، فاصله ازدواج تا فرزندآوری زوجین به حدود ۵ سال رسیده و این فاصله خبر از بحران سالمندی و تک فرزندی خانواده‌ها می‌دهد.

بنابر اعلام کارشناسان حوزه جمعیت و سلامت، چرخ توسعه بدون داشتن نیروی کار جوان؛ هرگز به حرکت در نخواهد آمد و این موضوع می‌تواند ما را درگیر بحران‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی سیاسی کند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با تاکید به اینکه ایران به سرعت به سمت سالمندی پیش می‌رود، تصریح کرد: کشور با کاهش نرخ زاد و ولد به سمت سیاه چاله جمعیتی پیش می‌رود و در لبه پرتگاه جمعیتی قرار دارد اگر با تصمیمات درست جمعیتی و پرداخت اعتبارات مناسب به واسطه سازمان برنامه و بودجه و حمایت قاطع عملی دولت روبرو نباشیم بی تردید شیب سقوط جمعیتی حتمی خواهد بود.

محمدبیگی یادآور شد: ما نمی‌توانیم از جوانان این سرزمین بدون پشتوانه حمایتی انتظار ازدواج و فرزندآوری صحیح به موقع و آگاهانه داشته باشیم، نمی‌توانیم بپذیریم سازمان برنامه و بودجه، بودجه مصوب سال ۱۴۰۱ که ۱۰ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بود به صورت کامل پرداخت نکند.

وزارت بهداشت برای اجرای قانون جوانی جمعیت هنوز ریالی از سهم این وزارتخانه که ۲.۳ همت بود، دریافت نکرده است.

کد خبر 5778894

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • rad IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      50 2
      با این تورم و گرونی وبحران بی آبی و مسکن وبی کاری کدوم بی عقلی بفکر فرزند آوری هست
      • IR ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
        0 15
        سلام،تک بعدی نگاه کردن به مسأله جمعیت درست نیست، بلکه همه جوانب رو باید در نظر داشت .بحران جمعیت از چیزهایی هست که الان جلوی آن گرفته نشود، دیگر در آینده نمیشه کاری کرد و فقط مشکل کشور ما نیست. به دلیل های مختلف باید جمعیت جوان هر کشوری حفظ شود از جمله اینکه چرخه کار و تولید و...به خوبی برقرار باشه
    • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      34 0
      خب اگه،دولت ، بخواد بودجه برای جمعیت بذاره اونوقت خودروسازهای مظلوم از کجا بیارن یه لقمه نون بخورن ؟؟؟!!!!
    • حسین IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      8 0
      بله وقتی وضعیت مسکن،معشیت و اموزش و پرورش ،بهداشت و هزینه های جانبی این شکلی باشه تک فرزندی هم زیاده
    • IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      28 0
      ابزار ، فقط و فقط و فقط حل مشکل خانمانسوز اقتصاد نابسامان است و لاغیر .
    • ناصر IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      31 0
      درصورتیکه دولت نتواند با وجود جمعیت هشتاد میلیونی را در ایران اداره کند چطوری ازدیاد جمعیت را می خواهد و انهایی که تبلیغ فرزند آوری می کنند از خودش شروع کند آیا خودش قادر است که از عهده اش برمی آید بعد زیر ساخت ها را دولت پایه ریزی کند شعار ندهد
    • محسن IR ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      4 0
      توصیه میکنم قسمت آخر متن را یکبار دیگر بخوانید محمدبیگی یادآور شد: ما نمی‌توانیم از جوانان این سرزمین بدون پشتوانه حمایتی انتظار ازدواج و فرزندآوری صحیح به موقع و آگاهانه داشته باشیم
    • علی IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      6 0
      من سه تا بچه دارم. الانم مثل .... پشیمونم. ولی دیگه چه فایده
    • ماهان IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      26 0
      الان ما ۸۵میلیون جمعیت داریم وضعیتومن اینه!بزار حداقل جمعیت بیاد پایین شاید مشکلات کم بشه!
    • میلاد IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      9 0
      دولت مردان محترم چنان عرصه رو به جان مردم تنگ کردن که هر کسی بتونه فقط نون شبش رو جور کنه هنر کرده .بچه پیشکش
    • ر IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      7 0
      من الان ۵ ساله ازدواج کردم اما به پدر ومادرم میگن عزیزم بچه نیارید مارا ببنید بیچاره پدرم با حقوق بازنشستگی کشوری دوتا پسر داره ۳۶ ساله ۳۳ ساله خونه ندارن ماشین ندارن چجوری زن بکیربرای پسرها
    • IR ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      8 0
      بحران فقر ، تورم ، بیکاری و آینده ای نامعلوم و دنیای عاری از جنگ و خونریزی هیچ عقل سلیمی قادر به درک آن نیست فرزندآوری برای آینده ای نا مشخص؟! تا روال مملکت به این صورت است و آرامش فکری و تامین مالی نباشد امکان زاد و ولد ممکن نیست
    • IR ۱۹:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      6 0
      بی تفاوتی و بیخیالی و عدم رسیدگی مسئولین نسبت به مشکلات مردم نتیجه همینه که مشاهده می‌شود
    • IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      10 2
      فرزندآوری یک انتخاب است . مردم به این اعتقاد رسیده اند فرزند نداشته باشند برایشان بهتر است . دلایل آن در مجموعه کامنت های نوشته شده است .
      • زر IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۰
        2 0
        قربون دهنت
    • ایرانی IR ۲۱:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      5 0
      وعده های الکی ، برنامه ریزی زبونی و غیر عملی ، تورم نجومی ، دروغ تا دلت بخواد ، بعد انتظار دارین جمعیت زیاد بشه !!! متاسفانه این یه پروژه بزرگه که سواد و استراتژی و فرهنگ واقعی میخواد ، پل زیر گذر نیست که با ۴ تا لودر و یه پیمانکار و پول انجام بشه
    • IR ۲۲:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
      3 1
      باید برای کل مدیریت کلان از وزیر تا رییس اداره از جوانان نخبه و متخصص استفاده شود افراد سن بالا بروند کنار
    • رضا IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
      1 3
      همین شیعیان افغانستانی رو شناسائی کنید شناسنامه بدین اقلا دو سه میلیون به جمعیت جوان افزوده میشه این هم راهکار،
    • مجتبی اکبری IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
      3 0
      من ۴ تا بچه دارم بچه‌ام بزرگ هم نیستم یکی ۳ساله یکی ۴ساله یکی ۹ ساله ویکی ۱۹ ساله مستاجر هستم چرا دروغ می‌گویید اگر بنا بر فرزندپروری باشه به ماکمک کنید
      • IR ۰۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
        2 0
        خدا حفظشون کنه ولی بیرفکری کردی و بهدبچه ای که بدنیا آوردی ظلم کردی
    • IR ۰۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
      3 0
      با همین جمعیت ۸۵ پنج میلیونی .بی ابی و هوای آلوده و ...بدنیا آوردن بچه خودش بزرگترین جنایته
    • IR ۲۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۰
      0 0
      بدنیا آوردن بچه یعنی ظلم کردن به یک انسان که هیچ آینده درخشانی نداره البته تو خانواده های معمولی جامعه پس ما مقاومت میکنیم و کسیو بدبخت نمی کنیم