۱ خرداد ۱۴۰۲، ۱۱:۵۳

مهر بررسی می کند؛

آینده بچه‌های بدون خواهر و برادر/ظهور خانواده‌های ۳ نفره در ایران

آینده بچه‌های بدون خواهر و برادر/ظهور خانواده‌های ۳ نفره در ایران

کاهش زاد و ولد، علاوه بر اینکه یک تهدید جمعیتی محسوب می‌شود؛ با آسیب‌های دیگری نیز همراه است که از آن جمله می‌توان به ظهور خانواده های سه نفره اشاره کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، بحران سالمندی در کشور با آسیب‌های فراوانی همراه است که شاید مهم‌ترین آسیب آن، توقف حرکت چرخ توسعه باشد. زیرا، توسعه و پیشرفت هر جامعه‌ای نیازمند نیروی انسانی جوان است.

در همین حال، کاهش زاد و ولد؛ علاوه بر آسیب‌های اقتصادی، می‌تواند تبعات زیانباری در عرصه تحکیم خانواده به دنبال داشته باشد. در واقع، ظهور خانواده‌های تک فرزندی که از آن می‌توان به عنوان خانواده‌های سه نفره نام برد؛ یکی از ترکش‌های کاهش زاد و ولد در کشور است.

وقتی، کمی دقیق‌تر به خانواده‌های سه نفره نگاه می‌کنیم؛ به حقایق تلخ و ناگواری پی می بریم. حقایقی مثل بچه‌هایی که از داشتن عمو، دایی، خاله و عمه محروم خواهند شد و آنها را از صله رحم محروم خواهد کرد.

به گفته کارشناسان حوزه جمعیت، اگر قرار باشد روند زاد و ولد در کشور به همین روال پیش برود؛ در سال‌های نه چندان دور وارد سیاه چاله جمعیتی خواهیم شد که بیرون آمدن از آن، شاید غیر ممکن باشد. بنابراین، در فرصت ۷ ساله‌ای که پیش روی خود داریم، باید به سمت افزایش موالید و جوانی جمعیت حرکت کنیم.

آسیب‌های خانواده ۳ نفره

تک فرزندها کمتر با مشکلات مواجه شده و در معرض تجربه کردن شکست، ناکامی، رانده شدن و…، قرار نمی‌گیرند و شرایطی را که لازمه بلوغ روحی و روانی است، تجربه نمی‌کنند. در بسیاری از اوقات از آنجا که دنیای واقعی کاملاً مطابق میل و خواسته این کودکان و پاسخگوی توقعات آنها نیست، دچار سرخوردگی و ناسازگاری می‌شوند.

به علاوه فرزند سالاری مانع شکل گیری شخصیت فعال فرزند می‌شود. شخصیت فعال شخصیتی است که بر اساس آن، فرد نسبت به نگرش و رفتار خود هوشیار است، به راحتی تصمیم گرفته، کار خود را با اعتماد به نفس به پیش برده و آن را به اتمام نیز می‌رساند و کمتر دچار تردید می‌شود.

انزوا و افسردگی در خانواده‌های تک فرزندی

روانشناسان متفق القول بر این عقیده اند که در خانواده‌های تک فرزند، برخورداری از فضای زندگی خانوادگی ممکن نیست. گرایش به انزوا، افسردگی، ضعف در برقراری ارتباط با همسالان، توجه بیش از حد به بازی‌های رایانه‌ای و انفرادی، ترس یا تنفر از حضور در گروه‌های اجتماعی از جمله خصوصیات تک فرزندی است.

اگر قرار باشد روند زاد و ولد در کشور به همین روال پیش برود؛ در سال‌های نه چندان دور وارد سیاه چاله جمعیتی خواهیم شد که بیرون آمدن از آن، شاید غیر ممکن باشد

زندگی در کنار برادر یا خواهر، روحیه جامعه گرایانه کودک را تقویت کرده و مدیریت در روابط اجتماعی را به وی می‌آموزد. هم دلی و هم سویی با افراد خانواده، عشق ورزی و سهولت در برقراری ارتباط با افراد هم سن در جامعه و مدرسه از اصلی ترین ویژگی‌های فرزندان خانواده‌های دارای بیش از یک فرزند است.

محدودیت روابط اجتماعی در خانواده‌های تک فرزندی می‌تواند دنیای روانی و اجتماعی افراد را محدود جلوه دهد و در این شرایط اگر مشکلی برای فرد به وجود ییاید، ممکن است پیامدهای تهدید کننده‌ای پدید آورد.

زیرا فرد می ترسد با از دست دادن یک نقطه امید و اتکا نتواند به کانون دیگری چشم امید داشته باشد. همچنین وقتی روابط محدود است، جزئیات آن می‌تواند اشتغال ذهنی زیادی برای افراد ایجاد کند.

تبعات تک فرزند بودن

صابر جباری مدیره اداره جوانی جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که کودک تک فرزند همچون دیگر کودکانی که خواهر و برادر دارند، نمی‌توانند با دیگران تعامل داشته باشند، گفت: کودک تنها در خانه‌ای زندگی می‌کند که فضای کودکی وجود ندارد، زیرا همیشه تعداد بزرگسالان بیشتر از کودکان است و به دلیل ارتباط کمتر با کودکان و تماس بیشتر با بزرگسالان، نمی‌تواند مقتضای کودکی خود را بروز دهد و آن گونه که لازم است بچگی کند، لذا از نظر روانشناختی دچار اختلال می‌شود.

وی افزود: این کودکان به دلیل نداشتن خواهر و برادر فرصت تجربه برخی از احساسات و چگونگی کنترل و مدیریت آنها را پیدا نمی‌کنند و در مدرسه و سایر محیط‌های اجتماعی دچار مشکلات ارتباطی می‌شوند و در مقایسه با کودکانی که در خانواده چند فرزندی بزرگ شده‌اند، کمتر می‌توانند از حقوق خود دفاع کنند.

جباری گفت: تک فرزندها به دلیل نداشتن الگویی از جنس مخالف در خانواده، آسیب پذیری بیشتر از لحاظ جنسی و روابط اجتماعی خواهند داشت.

تک فرزندها به دلیل نداشتن الگویی از جنس مخالف در خانواده، آسیب پذیری بیشتر از لحاظ جنسی و روابط اجتماعی خواهند داشت وی افزود: تبعات منفی از دست دادن تک فرزند بر جنبه‌های مختلف سلامت جسمی و روانی والدین، از جمله ابتلاء به افسردگی و بیماری‌های مزمن بسیار بیشتر از خانواده‌های چند فرزند است.

انقراض فامیل و بستگان درجه یک

شاید مهم‌ترین آسیب خانواده‌های ۳ نفره، از بین رفتن و انقراض اقوام و بستگان درجه یک باشد. نداشتن خاله، عمه، دایی و عمو، و در پی آن نداشتن بچه‌هایی از جنس اقوام که بتوان با آنها گفتگو کرد، به تفریح و مسافرت رفت و…، به قدری آسیب زا خواهد بود که شاید به آسانی قابل درک نباشد. اما، واقعیت این است که نمی‌توان زندگی بدون صله رحم را یک زندگی موفق دانست. زیرا، تنهایی افراد با آسیب‌های زیادی همراه است که نمی‌توان نسبت به این معضل بی اعتنا بود.

تصور کنید تک فرزند خانواده هستند و قرار است ازدواج کنید. آیا از خودتان نمی‌پرسید حالا باید کارت دعوت عروسی را برای چه کسی بفرستم!!

مگر می‌توان جشن و شادی را بدون اقوام درجه یک برپا کرد. بنابراین، در همان ابتدای زندگی مشترک، دچار افسردگی می‌شوید.

نقش مسائل اقتصادی در بروز خانواده‌های تک فرزندی

تأمین نیازهای مالی برای داشتن یک زندگی بدون دغدغه مالی و اقتصادی، موضوعی است که نمی‌توان آن را منکر شد. بنابراین، متولیان امور بایستی به این موضوع توجه داشته باشند که تشکیل زندگی مشترک و فرزندآوری، در کنار زمینه‌های فرهنگی، نیازمند توجه به مباحث اقتصادی نیز هست تا شرایط تشکیل خانواده را آسان‌تر سازد. قطعاً، فرهنگسازی بدون توجه به مسائل و مشکلات اقتصادی جوانان، نمی‌تواند به اجرای موفق جوانی جمعیت خوشبین کند.

افزایش سن ازداوج و کاهش فرزندآوری، دو مقوله به هم پیوسته هستند که نمی‌توان آنها را جدا از یکدیگر مورد بررسی قرار داد. زیرا، به دنبال افزایش سن ازدواج، دیگر میل و رغبتی برای داشتن فرزند وجود ندارد و ما با زوجین سن بالا و بدون فرزند مواجه می‌شویم که شاید برخی از آنها حاضر شوند یک فرزند داشته باشند و در نهایت با ظهور خانواده‌های ۳ نفر مواجه می‌شویم.

کد خبر 5782215

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      27 0
      شما اول واسه من جوون بیکار یه کار پیدا کن بعد دم از افزایش جمعیت بزن
      • IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
        17 0
        جالبه وقتی هم بروی سر کار حقوق آنقدر پایینه که کفاف یک زندگی مجردی را هم نمی دهد،هزینه ها سرسام آور اما حقوق کارگر و کارمند ۸ تومن و ۱۰ تومن! معلوم است استاد نفسش از جای گرم بلند شده،ملت لنگ نان شبند استاد می‌فرمایند بچه بدنیا بیاورید
    • ناشناس IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      25 0
      اول قیمت مسکن و خودرو را کاهش بده و بیکاری را کاهش و تورم را تک رقمی کن بعد بیا داستان تعریف کن
    • AE ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      25 0
      همون یکی هم با این وضع گرونی زیادیه بهوخدا
    • IR ۱۳:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      23 0
      بچه به دنیا بیاد نه آینده ای برای خودش متصور هست نه برای پیشرفت خانواده اش . بیاد در این دنیا بدبختی رو فلاکت و فقر را تجربه کنه؟!!!!!!
    • پژمان IR ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      7 0
      عزیز جوووون یک کم هم راجع به اینده بچه هایی که در کودکی سو تغذیه داشتند صحبت کنی بدک نیست به خدا ی پنیر و ی بسته تخم مرغ ۶ تایی خریدم ۱۰۰ هزار تومن دلت خوشه به خدا یا پول میگیری مطلب بنویسی مرد حسابی بچه ای که همین الان پدر و مادرش گرسنه اند و فقز مالی دارند .....فکر بچه نیستند فکر شکمند.....
    • ایران IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      18 1
      برای افزایش جمعیت اول باید زوج رو تشکیل داد و برای ازدواج درآمد پایدارد و کافی نیاز هستش که متاسفانه با این تورم و بیکاری و حقوق های بسیار بسیار کم و خرج های زیاد ازدواج ها کم و کمتر شده. فرزند آوری فقط پول میخواد . پول
    • IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      12 0
      واسه خودمون نمیتونیم نون پیدا کنیم ی بخور هم بیاریم که چی شاهد غم و غصه ش باشیم
    • IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      8 3
      چقدر زود دیر می‌شود فکر نکنم بشه جوانی جمعیت رو جبران کرد باسیاستهای غلط دولت‌های قبل جمعیت رو به زواله
    • Ali AE ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      3 0
      چی شد فرزند کمتر زنگی بهتر.همون موقع باید به فکر امروز بودید.حتی روی پاکت کبریت هم تبلیغ میکردند
    • ناشناس IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      3 0
      بیکاری وتورم واینده نامشخص رانمیتوان به افزایش جمعیت امیدوار بود بهترین امید دراین شرایط بد اقتصادی کاهش جمعیت است که امید به آینده وزندگی راتاحدودی بیشتر شودودهه شصت دیگری دچار فلاکت نشود
    • ناصر IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      4 0
      چه کسانی باعث خانواده های ۳ نفره شده اند؟؟!! کسانی که تحریمها را نعمت دانستند وبا مخالفت با احیای برجام و حذف ارز ۴۲۰۰ ت شرایط فعلی را برای کشور حاکم کردند پولهای کشور را در خارج از کشور هزینه کردند
    • ل IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      2 2
      سلام شما اشتباه میگید خواناده زیاد بچه دارن افسرده هستن نمتونن برای بچه هاشون چزی بخرن انا بچه ندارن شاد هستن
    • IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      3 0
      نگران نباش مهاجرین به جای ما هم سرکار میرن هم بچه میارن
    • مریم IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      2 0
      به جز اشتغال و مسکن یه موضوع دیگه استرس زیادیه که به مادرا تحمیل میکنید، سر بچه ی اولم زایمان طبیعی اجباری شد و منی که وحشت از زایمان طبیعی داشتم در سه ماهه ی آخر بارداری این خبر رو شنیدم ، کل اون روزها استرس و گریه داشتم، حالا هم بخوام بچه ی دوم بیارم سقط نوزادان مشکل دار ممنوع شده
    • IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      2 0
      جمعیت اگر خواستی اول خانواده ها رو خونه دار کن زمین مردم بذارید به سازند بعد کار درست کن جوان بی کار نباشه اون وقت بگید آخه شما مردم رو نمی گذاری خانه به سازند دم از جوانی نکنید وقتی میری بنگاه برای خانه اولین سوال چندتا بچه داری اگر ۲ تا باشه خونه ندارند حالا بشین فکر کن بعد تصمیم بگیرید
    • IR ۱۸:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      0 0
      گزارش عالی . واقعا مشکلات اقتصادی تاثیر زیادی داره الان این طوری شده
    • IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      1 0
      مسوولین خیلی نگران پیری جمعیت هستن وضعیت اسفناک اقتصاد و این تورم روزانه رو سروسامان بِدن لطفا..بعد از زاد و ولد صحبت کنن.. هیچ کجای دنیای به نظر ناامن از نظر مسوولین این نوع تورم رو تجربه نکردن.. هرروز شاهد افزایش قیمتیم و هیچ کس هم پاسخگو نیست..یه بازار مرغ مدیریت نمیشه چه انتظاراتی دارید!
    • IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      2 0
      بیشتر مطالب رو قبول ندارم ،تک فرزند دارم ،هیچکدوم این فرضیاتی که فرمودین رو نداره ،نه افسرده ست نه دچار اختلاله ،نه منزویه این‌حرفا ،از سر شکم سیری مسئولان حکومتی ست و اینکه در ایران دیگری زندگی می کنن،وگرنه درایرانی که ما زندگی می کنیم باید به خانواده ۳ نفره ای که از پس زندگی الان بر میان ،جایزه د
    • بی نام IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
      1 0
      خدا رو شکر با این گرونی بیکاری بدبختی اجاره خونه ی بالا نکنه فکر میکنید بانوی باردار باید هوا بخوره بچه باید سالم باشه اعثاب راحت هست کاری کردید
    • جمشید IR ۰۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
      0 0
      یکی از سوءمدیریت ها در اشتغال زنان بجای مردان است،عملا با اشتغال هر زن از تشکیل یک ازدواج و یک خانواده و همچنین فرزند آوری جلوگیری می‌شود..چون رکن اصلی ازدواج،اشتغال مردان است.
    • sami IR ۱۴:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
      2 0
      با چه رویی این گزارش رو می نویسید آخه؟ اگر دیندار نیستید لااقل آزاده باشید. مردم در مرحله بعد از اتمام تحصیل گیر می کنن شما میگی بچه زیاد کن؟
    • IR ۱۹:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      2 0
      بچه بیارند کی بزرگ کنه وقتی پدر و مادر هر دو برای هزینه های بالای زندگی وکرایه سر کارند واکثرا جوانها هم مجرد بخاطر گرانی ..اگه منظورتون زیاد شدن جمعیته که الان افغانی ها ی داخل ایران کلی بچه دارند چون نه مدرسه می فرستنده ونه فکر تربیتشون هستند فقط میخاندبرند سر کار البته اکثرشون نه همه شون