به گزارش خبرگزاری مهر، رادلف یانیش عضو موسسه whitehead در MIT دانشگاه هاروارد آمریکا است. زمینه مطالعاتی وی دستکاری و کنترل تجلی ژنها است . وی دارای صدها مقاله است که تنها در سال 2007 تاکنون 8 مقاله در مجلات معتبری مانند نیچر و سل (cell) به چاپ رسیده است.
وی شهریورماه گذشته در هشتمین کنگره و جشنواره بین المللی رویان شرکت کرده بود. یانیش به تازگی موفق به تمایز سلول های فیبروبلاست پوستی موش به سلول های بنیادی جنینی شده است و مجله نیوزویک در آخرین ارزیابی از دانشمندان جهان او را یکی از 10 دانشمند برتر جهان معرفی کرده است.
رادلف یانیش نفر اول سمت راست
وی در سفر به ایران بسیار تحت تأثیر قرار گرفته و پس از بازگشت به آمریکا طی مقاله ای که در نیچر (NETURE) به چاپ رسانده، جنبه های مختلف سفر به ایران را بیان کرده است.
وی در این مقاله با اشاره به جو نامناسبی که بر علیه ایران در کشورهای غربی وجود دارد، گفته است: "وقتی که بلیط هواپیما را تهیه کرده و کارهای اداری سفر به ایران را برای شرکت در هشتمین کنگره بین المللی رویان تمام کردم، توسط همکاران و آشنایانم به عملکرد عجولانه متهم شدم. آنان وقتی دیدند که من جرات کرده ام که به ایران بروم دچار تعجب شدند؛ بسیاری از دانشمندان آمریکایی دعوت خود به ایران را به جهت مسائل امنیتی رد کرده بودند."
یانیش اضافه کرده است: "به هر حال در طول اقامتم در ایران، اشتیاق و مهمان نوازی دیدم. دیگر غربی ها هم مانند "سارا برگا" از دانشگاه "اموری" که قبلا نیز در این کنگره سخنرانی نموده بود، به طور مشابه مورد لطف قرار گرفتند، تنها تاسف من این بود که آمریکایی های بیشتری حضور نداشتند. بر خلاف نگرانی های همکارانم، من از توریست شدن در یک شهر بزرگ آمریکا احساس امنیتی بیشتر داشتم. نه گدایی دیده شد و نه داد و بیداد آزار دهنده که باعث آزار من شود و نیز کشور بسیار زیبا بود. البته من نیز از مسائل حساسیت برانگیز سیاسی دوری کرده و به موضوعات حساس مذهبی دقیق بودم. اگر من یک زن بودم، یک کت بلند پوشیده و موهایم را می پوشاندم."
حکومت ایران اشتیاق بسیاری برای حمایت از دانش سلولهای بنیادی دارد
این محقق آمریکایی در ادامه این مقاله خاطرنشان کرده است : "کنفرانس های رویان در زمینه زیست شناسی تولید مثل توسط پژوهشکده رویان، یکی از پیشگامان پژوهش در دنیای اسلام برگزار می شود. کلمه رویان به معنای جنین در فارسی بوده و این پژوهشکده تاکید بسیار قوی بر تحقیقات زیست پزشکی تولید مثل و سلولهای بنیادی جنین انسان دارد. حکومت ایران اشتیاق بسیاری برای حمایت از دانش سلولهای بنیادی دارد. محققین می بایست بعضی قوانین اخلاق زیستی را رعایت کنند: شبیه سازی تولید مثلی انسان مجاز نیست و آیت الله علی خامنه ای، رهبر فقیه و بالاترین سطح قدرت کشور، به دانشمندان هشدار داده است که تولید قسمت های بدن انسان نباید موجب تولید انسان کامل گردد. در حیطه این دستورالعمل ها، دانشمندان این علم از حمایت خوب حکومت مذهبی بهره مند هستند."
وی با اشاره به کنگره رویان و شرکت پژوهشگران در آن اضافه کرده است: "کنگره رویان بیش از 2000 شرکت کننده و بیش از 80 سخنران را از ایران و سراسر دنیا جذب کرده، اما فقط 7 سخنران از آمریکا بودند. جلسات علمی متفاوت از زنان و زایمان تا اپیدمیولوژی و اخلاق پزشکی و البته سلولهای بنیادی برگزار گردید. نحوه و ابزار برگزاری عالی بود و بحث علمی در جلسات و نیز در راهروها بسیار زنده می نمود. وقایع به انجام رسیده که در کنفرانس مورد بحث قرار گرفت شامل گوسفند شبیه سازی شده، خصوصیات مولکولی پر توانی سلولها و کارهای دیگری در زمینه پروتئومیکس (نقشه پروتئینی)، دوباره برنامه ریزی سلولی و کارهایی روی سلولهای بنیادی جنینی و بزرگسالی بود. این کنگره برای دانشمندان ایرانی بسیار با اهمیت بوده، چون بهترین راه و برای بعضی تنها راه ملاقات با دانشمندان خارجی می باشد."
صادرات بعضی تجهیزات تحقیقاتی از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا به ایران کاملا ممنوع است
یانیش مشکل اصلی علم در داخل کشور نداسته است بلکه مشکل را رد و بدل انسانها و تجهیزات بین ایران و کشورهای دیگر یادآور شده است.
وی اضافه کرده است: همکاری های بین المللی برای دانشمندان ایرانی به خاطر موانع پشتیبانی بی دلیلی که با آن روبرو هستند، بسیار سخت است. مشکلات اصلی علم در داخل کشور نیست بلکه رفتن انسانها به خارج و رد و بدل تجهیزات بین کشورهای دیگر جهان و ایران است. گرچه ایران محیط اداری و داخلی بازی داشته و محققین بودجه مطلوب دارند، این کشور نمی تواند تجهیزاتی را که محققین سلولهای بنیادی دنیا هر روز استفاده می کنند و حتی تصور کار بدون آنها را ندارند، وارد نماید. علت این مسئله غالبا تحریم اقتصادی است که توسط کشورهایی برای ایران مانند آمریکا و اتحادیه اروپا قرار داده شده است که تحت این تحریم، صادرات بعضی تجهیزات تحقیقاتی به ایران کاملا ممنوع بوده و بعضی مجوز مخصوص نیاز دارد."
این محقق آمریکایی تأکید کرده است: من با یک دانشمند برخورد کردم که به تازگی دوره فوق دکتری خود را در کانادا طی کرده و به ایران برگشته بود. او هم اکنون مدیر گروهی است که درباره نقشه پروتئینی سلولهای بنیادی تحقیق می کنند؛ آنها ساختمان های کریستالی را حل نموده و حاصل این پژوهش را در مجلات بین المللی به چاپ رسانده اند. ولی آنان به دستگاه مس اسپکترومتر که اولین دستگاه هر آزمایشگاه استاندارد نقشه پروتئینی است دسترسی ندارند. کمبود تجهیزات بدین معنی است که آنها مجبورند با آزمایشگاه های دیگر کار کنند. هر وقت پروتئینی به وجود می آورند، آن را برای تجزیه به آلمان می فرستند. این محدودیت نیز به خاطر تجهیزات است که چون قسمتی از این تجهیزات در آمریکا تهیه می شود و آمریکا ایران را تحریم کرده است، صادرات این تجهیزات به ایران ممنوع است."
موانع همیشه بر سر راه پژوهش پدید می آیند اما پژوهشگران در ایران با موانع اضافی که توسط سیاست تحمیل می شود روبرو هستند
وی اضافه کرده است : "تاخیرها و موانع همیشه بر سر راه پژوهش پدید می آیند و این در همه جای دنیا اتفاق می افتد اما پژوهشگران در ایران با موانع اضافی که توسط سیاست تحمیل می شود روبرو هستند. بیولوژیستهای سلولی حتی از داشتن دستگاهی که سلولها را بر اساس مارکر سطحی جدا می کند محرومند چون این دستگاه در آمریکا تولید می شود و امکان وارد کردن آن توسط ایران نیست. آنها به این علت بسیاری از آزمایشات که در جهان معمولی است را نمی توانند انجام دهند و مجبورند در این گونه موارد روی همکاران از کشورهای دیگر حساب کنند. حتی در صورتی که تجهیزات نیز تهیه شود، باز هم مشکلات پشتیبانی آنها ایرانیان را از انجام آزمایشات باز می دارد."
من در ایران خود را در میان زنان و مردانی با فرهنگ، مهمان نواز و با اطلاع یافتم
یانیش این محدودیتها را مطلوب هیچ کس ندانسته و اضافه کرده است : خود دانشمندان جهان نیز وضعیت را بدتر می کنند که در اثر اطلاعات غلط داده شده فکر می کنند که با آمدن به ایران خود را در معرض خطر قرار می دهند. البته بهتر است افرادی که نمی توانند وارد بحث های سیاسی نشوند یا آن طور که مورد انتظار است لباس بپوشند، به ایران سفر نکنند. اما اکثر دانشمندان، مثل من، خود را در میان زنان و مردانی با فرهنگ، مهمان نواز و با اطلاع می یابند که از ارتباط با دانشمندان دیگر لذت می برند."
وی یاد آور شده است: "نگرانی های بی مورد درباره سفر به ایران علاوه بر ایجاد محدودیتهای سیاسی، باعث یکسری محدودیت های علمی نیز می شود. البته دانشمندان ایرانی این نگرانی ها را درباره سفر به خارج ندارند. بارها دانشجویان دختر و پسر درباره بدست آوردن موقعیتی در یک آزمایشگاه در آمریکا، از من راهنمایی می خواستند. مسئولین علمی اگر چه درباره فرار مغزها نگران هستند، اما مشتاقانه و با کمال میل از موقعیتهای آموزشی دانشجویان خود حمایت می کنند. حتی اگر برای انجام یک پروژه با فقدان امکانات و وسائل مواجه شوند، ترجیح می دهند که یک دانشجو، و نه فقط نمونه های آزمایشگاهی، به یک آزمایشگاه در خارج از کشور فرستاده شود."
وی خاطرنشان کرده است : "برداشت من این است که دانشجویان وPostdocs ایرانی که بتوانند موقعیتی تحصیلی در یکی از مراکز خارج از کشور پیدا کنند، حتی می توانند روی کمک های دولتی برای هزینه های خود حساب کنند."
آزمایشگاه های سلولهای بنیادی در اروپا و استرالیا، آمادگی همکاری و تبادل اطلاعات با دانشمندان ایرانی را دارند
این محقق آمریکایی اظهار داشته است "آزمایشگاه های سلولهای بنیادی در اروپا و استرالیا، آمادگی همکاری و تبادل اطلاعات با دانشمندان ایرانی را دارند اما موقعیتهای محدودی در این زمینه در رابطه بامراکز آمریکایی وجود دارد. یک مانع بزرگ در این راه، مراحل سخت گرفتن ویزای دانشجویی برای آمریکاست. برای این کار، یک محقق ایرانی، ابتدا باید به یک کشور سوم مثل ترکیه رفته و در آنجا ترتیب یک مصاحبه با کنسولگری آمریکا را بدهد. در حالیکه حتی بعد از صرف زمان، پول و این زحمت، نمی تواند مطمئن باشد که حتما ویزا را دریافت می کند. از نظر من بسیاری از ایرانی ها، حتی نمی توانند برای کسب اجازه تحصیل در ایالات متحده، اقدام کنند."
یانیش خاطرنشان کرده است : "به نظر می رسد که تفاوتهای واضحی بین دو کشور ایران و آمریکا وجود دارد، اما در محیط آزمایشگاه و وقتی دیدگاه های علمی مطرح می شوند، این تفاوتها کمرنگ می شود. گذشته از این، نگرش ها و سیاست هایی که تحقیقات و همکاری های علمی را تحت شعاع قرار می دهند، نه تنها روی پیشرفت علم بلکه روی روابط بین المللی هم تاثیر منفی دارند. وقتی که ما قادر به تبادل افکار نیستیم، تعصب و عدم تحمل نسبت به یکدیگر را رشد می دهیم و این چیزی است که علم می تواند آن را برطرف کند."
نظر شما