۱۲ آبان ۱۳۸۶، ۸:۵۸

2سناریوی بانک مرکزی برای مدیریت نقدینگی بانکها ؛ گزارش اختصاصی مهر

2سناریوی بانک مرکزی برای مدیریت نقدینگی بانکها ؛ گزارش اختصاصی مهر

مدیریت کل نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، دو سناریوی مدیریت نقدینگی بانکها و موسسات اعتباری را اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، مدیریت کل نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری بانک مرکزی در گزارشی تصریح کرد، بانکها و موسسات اعتباری به منظور نیل به اهداف مدیریت نقدینگی، باید سناریوی اصلی( تداوم فعالیت) و سناریوی جایگزین(بحران) را طراحی کنند.

سناریوی اصلی به رفتار جریان های نقدی مورد انتظار که ناشی از فعالیت های عادی بانکها و موسسات اعتباری است، اشاره داشته و آنها را ملزم می کند تا به منظور اطمینان از ایفای تعهداتش در سررسید، مدیریت نقدینگی خود را به صورت روزانه اعمال کند.

در مقابل، سناریوی جایگزین یا بحران نیز به رفتار جریان های نقدی در هنگام بروز اختلالات حتمی یا احتمالی از قبیل مشکلات عملیاتی، تردید در پرداخت به موقع بدهی ها و عدم توانایی بانک و موسسه اعتباری در انطباق با تغییرات محیطی اشاره دارد.

تحت این سناریو، بانک و موسسه اعتباری به منظور مقابله با مشکلات مذکور باید نقدینگی کافی جهت انجام عملیات حداقل برای 5 روز کاری در اختیار داشته باشد.

در این میان، مفروضاتی در خصوص میزان و ترکیب دارایی ها مطرح می شود که برآوردهایی باید برای آن صورت گیرد؛ به این معنا که میزان دارایی های سررسیده شده که بانک و موسسه اعتباری تمایل و توانایی تمدید آنها را دارد، افزایش یا کاهش در میزان دارایی های عمده باید برآورد شده و هریک از دارایی ها برحسب درجه نقدشوندگی طبقه بندی شوند.

در سناریوی اصلی نیز مفروضات در خصوص میزان و ترکیب بدهی ها به نحوی است که سطح متعارفی از میزان بدهی های سررسید شده قابل تمدید و رشد متعارف سپرده های جدید، میانگین موزون سپرده های سرمایه گذاری مدت دار براساس سررسید آنها و تخمین میزان بازپرداخت سپرده های عند المطالبه براساس روند گذشته برآورد می شود.

از سوی دیگر در سناریوی جایگزین نیز میزان منابع مالی که تحت هر شرایطی در اختیار بانک و موسسه اعتباری است و نیز توانایی موسسه در افزایش این گونه منابع برآورد می شود.

همچنین در این سناریو، برآوردهایی از میزان منابع مالی که بانک و موسسه اعتباری تحت شرایط بحرانی آنها را از دست خواهد داد و نیز میزان منابع مالی احتیاطی که با توجه به شدت بحران مورد نیاز موسسه اعتباری خواهد بود، صورت می گیرد.

به گزارش مهر، در سناریوی اصلی و جایگزین مفروضات مربوط به میزان و ترکیب اقلام زیر خط ترازنامه عمدتا باید شامل برآورد جریان های خروجی ناشی از تعهدات اعتباری، ضمانت نامه ها، اعتبارات اسنادی و ابزارهای مشتقه مانند قراردادهای آتی و اختیاری باشد.

هنگام بررسی مفروضات سناریوی اصلی و جایگزین، سایر عوامل موثر بر نقدینگی بانکها و موسسات اعتباری از جمله نیازهای نقدینگی ناشی از پرداخت ها، تسویه مبادلات و خدمات کارگزاری باید در نظر گرفته شود.

مدیریت کل نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری بانک مرکزی در پایان اعلام می کند در این راستا ضروری است بانک و موسسه اعتباری، اعتبار مفروضات مطروحه در هر یک از سناریوها را با توجه به شرایط درون و برون سازمانی خود به طور منظم مورد بررسی قرار دهد. در صورت تغییر مفروضات هریک از سناریوها، لازم است سناریوی ذیربط به نحو مقتضی تعدیل و اصلاح شود.

کد خبر 578803

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha