کنفرانس بین المللی دو روزه استانبول درباره عراق، پیش از ظهر روز جمعه 11 آبان در سطح کارشناسان و مدیران کل وزارتخانه های امور خارجه کشورهای همسایه، گروه هشت، اعضای شورای امنیت، اتحادیه عرب، سازمان کنفرانس اسلامی و سازمان ملل متحد در استانبول ترکیه با هدف بررسی راه های کمک به برقراری امنیت و ثبات در عراق و حل مشکلات این کشور آغاز به کار کرد؛ این اجلاس امروز در سطح وزیران امور خارجه دنبال می شود.
"صادق الموسوی" رئیس مؤسسه اطلاع رسانی و روابط بین المللی عراق که مقر آن در بغداد است؛ در گفتگوی تلفنی با گروه بین الملل خبرگزاری مهر درباره نتایج نشستهای سابق همسایگان عراق و تاثیرات آن بر حل مشکلات این کشور گفت : با وجود آنکه نمی توانیم نتایج آن را صد درصد ملموس بدانیم، اما با این حال باید گفت این نشستها حداقل توانسته است به طور بالفعل دامنه خشونت و به ویژه تروریسم و میزان حمایتهای برخی از کشورهای منطقه از گروه ها و طرفهای مخالف دولت منتخب عراق را کاهش دهد.
وی افزود: همچنین این نشستها توانسته است زمینه را برای کمک به دولت عراق جهت تقویت توان نظامی وامنیتی فراهم کرده و دولت عراق از حمایت سیاسی کشورهای همسایه خود بهره مند شود.
موسوی گفت : می توان گفت که این نشستها گامهایی را برداشته، اما هرگز به حد ایده آل خود نرسیده است، اما به هر شکل توانست یخ روابط بین دولت عراق و بقیه کشورهای منطقه را شکسته وامیدواریم نتایج نشست فعلی نیز در پیشبرد این هدف تاثیر گذار باشد.
این کارشناس عراقی در ادامه گفتگوی خود با مهر بزرگترین دستاورد این گونه نشستها را علاوه بر تقویت همکاری های امنیتی، فراهم کردن زمینه برای گفتگوهای ایران وآمریکا دانست.
موسوی درباره جایگاه آمریکا در این نشست واینکه آیا این کشور به عنوان طرف اشغال کننده عراق به عنوان بخشی از راه حل در این نشست حضور می یابد یا به عنوان بخشی از این مشکل باید به آن پرداخته شود؟ گفت : آمریکا می توانست طرف سهیم در حل این مشکل باشد، اما عملکرد اشتباهش در خاک عراق سبب شد تا ایالات متحده اکنون بخشی از مشکل عراق باشد.
وی خاطر نشان کرد: گرچه آمریکا خود را درعراق به عنوان بخشی از راه حل و دارنده توان حل وفصل این مشکل می داند، اما اکثر قدرتهای منطقه ای و حتی طرفهای همپیمان با واشنگتن هم به این اعتقاد رسیده اند که آمریکا خود بخشی از مشکل عراق است وهرگاه که آمریکایی ها هم خود به این نتیجه برسند که خود بخشی از مشکلات عراق هستند، آنگاه است که نقطه آغازین حل بسیاری از معضلات عراق شکل خواهد گرفت.
"اما با توجه به اینکه آمریکایی ها حاضر به پذیرش این حقیقت نیستند به عملکرد تخریبی خود درعراق، مسلح کردن برخی از طرفها بدون هماهنگی با دولت مرکزی، انجام عملیات نظامی بدون هماهنگی با دولت عراق وارسال گزارشهای امنیتی درباره عراق بدون مشورت با طرف عراقی ادامه می دهند که همگی نه تنها به ضرر ملت عراق، بلکه منافع عالی واشنگتن را هم تحت تاثیر خود قرار می دهد.از این رو است که برخی از طرفهای سیاسی عراق تلاش می کنند تا آمریکا را متوجه این اشتباه خود کنند و البته تا حدودی در این رابطه موفق شدند.
وی درباره مسئله بحران شمال عراق به سبب فعالیتهای تروریستهای "پ.ک.ک" و تاثیر آن بر کنفرانس بین المللی استانبول اعلام کرد: مسئله حزب کارگران کردستان ترکیه است ممکن است به دستورکار این نشست اضافه شود.
نظر شما