سوریه برای ساخت مرکزی فرهنگی نزدیک آرامگاه فیلسوف برجسته مسلمان ابونصر محمد فارابی در منطقه باب الصغیر دمشق در سوریه اعلام آمادگی کرد.
ساخت مرکز فرهنگی در جوار آرامگاه فارابی
چندی پیش استاندار دمشق و سفیر قزاقستان در سوریه توافقنامه همکاری امضاء کردند تا مرکز فرهنگی تاریخی ساخته و آرامگاه فارابی ترمیم و بازسازی شود. طی این توافقنامه قرار شد قزاقستان هزینه مالی ساخت مرکز را داده و سوریه نیز به این منظور زمینی نزدیک آرامگاه فارابی در منطقه شمال شرقی دمشق به مساحت 22 هکتار را اعطا کند.
در نزدیکی آرامگاه فارابی، قبرستان افرادی چون حفصه دختر عمر و همسر حضرت محمد (ص)، همسر جعفر طیار، دختر امام حسن (ع)، دختر مسلم بن عقیل، دختر کوچک امام حسین (ع)، بلال حبشی و افراد دیگر وجود دارند.
ابونصر محمد بن محمد معروف به فارابی از فیلسوفان ایرانی قرن سوم و چهارم هجری است که حدود سال 257 هجری در ناحیه فاراب خراسان ( قزاقستان کنونی ) به دنیا آمد. در جوانی برای تحصیل به بغداد رفت و به فراگیری منطق و فلسفه پرداخت و به زودی نام او به عنوان فیلسوف و دانشمند شهرت یافت. سپس در سال 330 هجری به سیف الدوله حمدانی حاکم حلب پیوست و جزء علمای دربار او در آمد . وی در سال 338 هجری در سن 80 سالگی در دمشق وفات یافت.
یهودیسازی قدس مغایر قوانین بینالمللی است
اتحادیه عرب با صدور بیانیه ای از فعالیتهای هدفمند اسرائیل به منظور یهودی سازی قدس اظهار نگرانی کرد و یادآور شد: همه بازسازیها و نگهداریهای داخل مسجدالاقصی که رژیم اشغالگر اسرائیل با نظارت سازمان آثار باستانی اسرائیل انجام می دهد، با هدف سیطره بر قدس اشغالی انجام می شود.
اتحادیه عرب در ادامه افزود: تبدیل موضوع قدس به درگیری دینی امری خطرناک است که حوادث ناگواری را در منطقه در پی دارد و آرامش، امنیت و تلاش برای ایجاد صلح در منطقه را از بین می برد. بنابراین راههای مسالمت آمیزی به منظور برطرف کردن مسئله قدس وجود دارد که باید از قوانین بین المللی، شرعی و تصمیمات دادگاه بین المللی بهره مند شد.
اتحادیه عرب با بیان اینکه 40 سال از عملیات حفاری اسرائیل می گذرد، گفت: آثاری که تاکنون از این حفاریها به دست آمده، تنها آثار کنعانی، بیزانسی و اسلامی بوده است و در پایان از سازمان ملل متحد و یونسکو خواست تا از میراث اسلامی که برای همه بشریت است، محافظت و نگهداری کنند و به سرعت تدابیری در این راستا بیندیشند.
حفاریهای جدید اسرائیل تنها 50 متر از مسجدالاقصی فاصله دارند
مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی در فلسطین نسبت به خطرات حفاریهای جدید اسرائیل در جنوب مسجدالاقصی هشدار داد و اعلام کرد: این حفاریها که 40 متر عمق دارند، از دیوار جنوبی مسجدالاقصی تنها 50 متر فاصله دارند. بدین جهت احتمال تخریب و آسیب رساندن به ساختمانهای مجاور و مسجد بسیار زیاد است.
مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی در فلسطین طی بیانیه ای نسبت به خطرات حفاریهای جدید اسرائیل در جنوب مسجدالاقصی هشدار داد و اعلام کرد: این حفاریها نه تنها به مسجد بلکه به زمین و خانه های مجاور نیز آسیب می رسانند. این فعالیتهای رژیم اشغالگر اسرائیل و حفاریهای جدید مقدمه ای برای ساخت تأسیسات تجاری و گردشگری است که با هدف یهودی سازی قدس انجام می گیرد. از این رو همه امت اسلام به منظور نجات قدس و مسجدالاقصی تلاش کنند.
این در حالی است که رژیم اشغالگر اسرائیل در حفاریهای جدید که عمق آن به 40 متر می رسند، زمینه ای برای ساخت تأسیسات تجاری و گردشگری را در چند طبقه زیر و بالای زمین فراهم کرده است. همچنین در نظر دارد تا یک زیرگذر بسازد تا این تأسیسات را به دیوار البراق و باب المغاربه مرتبط کند .
همچنین کمیته امور قدس اردن نیز تلاشهای ادامه دار اسرائیل به منظور یهودی سازی این شهر را محکوم و طی بیانیه ای اعلام کرد که اقدامات رژیم اشغالگر اسرائیل به منظور سیطره کامل بر این شهر با هدفهای خاص انجام می گیرد. بنابراین سیاست اسرائیل در مقابل وجود اعراب و مسلمانان در شهر قدس مردود است. از این رو از کشورهای عربی و اسلامی خواست تا در حیطه فعالیتهای بین المللی برای شهر قدس قوانینی شرعی وضع کنند تا اسرائیل از فلسین و شهر اسلامی قدس به طور کامل عقب نشینی کند.
وزیر اوقاف فلسطین استعفای ائمه مساجد را نفی کرد
شیخ جمال وزیر اوقاف و امور دینی فلسطین به وفات برخی از ائمه و مؤذنان فلسطین اشاره کرد و اظهار داشت: در این شرایط و با توجه به کمی امکانات وزارت اوقاف نسبت به گذشته، ائمه مساجد فلسطین استعفا نداده اند.
وی با بیان اینکه برخی شایعات به استعفای ائمه مسجد این کشور اشاره کرده اند، افزود: کار امام و خطیب بسیار زیاد و به ویژه در شرایط فعلی بسیار دشوار است و در مقابل، حقوقی که دریافت می کنند نیمی از نیازهای واقعی آنها را نیز برآورده نمی کند که این درآمد برای مخارج ائمه ، خطبا، مؤذنان و خدمتگزاران به مساجد بسیار کم است. با این حال آنها استعفا نمی دهند، زیرا شرایط موجود را درک می کنند.
مجامع بینالمللی برای جلوگیری از اهانت به ادیان قانون وضع کنند
قاضی القضات فلسطین از مجامع بینالمللی چون اتحادیه عرب و سازمان کنفرانس اسلامی خواست به منظور مجازات اهانت کنندگان به ادیان آسمانی قوانینی وضع کنند تا هر کشوری به بهانه آزادی بیان به دیگران اهانت نکند.
تیسیر تمیمی قاضی القضات فلسطین در نشست فوری که شنبه 12 آبان شورای عالی قاضیان شرعی فلسطین برگزار کرد، به بررسی اهانت به حضرت محمد (ص) در دانمارک اشاره و اظهار داشت: این اهانتهای مکرر خارج از قوانین و توافقنامه های بین المللی است که به احترام میان ادیان الهی دعوت می کند و ادامه آن باعث کینه و رنجش میان مسلمانان و دیگران می شود.
وی از ملتهای غربی خواست از تعبیر آزادی بیان به شیوه درست و صحیح استفاده کنند که اهانت به دیگران را در پی نداشته باشد و تصریح کرد: آزادی بیان به منظور ارتقاء احترام به دیگران واجب است و نباید به منظور تمسخر و اهانت به دیگران همانگونه که روزنامه های بیگانه انجام می دهند، باشد؛ همچنین از کشورهای عربی، اسلامی و همچنین سازمان کنفرانس اسلامی و اتحادیه عرب خواست تا حملات به اعتقادات و مقدسات دینی مسلمانان متوقف شود.
تیسیر تمیمی حکومت دانمارک را مخاطب قرار داد و گفت: این کشور باید به طور رسمی به دلیل کارهای نادرست و اهانتهایی که شده از یک میلیارد و نیم مسلمان عذرخواهی کند، چرا که این فعالیتها منجر به عمیق شدن اختلافها، درگیری میان تمدنها، انسانها و پیروان ادیان می شود.
چندی پیش حزب مردم دانمارک برای تبلیغات انتخاباتی خود از نقاشی دستی استفاده کرد که آن را محمد نامید و در توضیح آن نوشته شده " آزادی بیان دانمارکی است و سانسور دانمارکی نیست، ما از ارزشهای دانمارکی دفاع می کنیم". این عبارتها در اشاره به 12 کاریکاتور موهن درباره پیامبر اعظم(ص) نوشته شده است.
مرکز اسلام هراسی عربستان اقدامات اخیر دانمارک را محکوم کرد
مرکز رصدخانه اسلامی اسلام هراسی عربستان با صدور بیانیه ای نقاشی دستی حضرت محمد (ص) که حزب مردم دانمارک، اعلام کرده فعالیت این حزب به منظور برانگیختن احساسات مسلمانان بوده و با هدف دفاع از ارزشهای دانمارکی چون آزادی بیان آمده است را محکوم کرد.
رصدخانه اسلامی اسلام هراسی با بیان اینکه ارزشهای دانمارکی بر کراهت اسلام و آزادی بیان با اهانت به دیگران تأکید می کند، اعلام کرد: دانمارک باید به تنوعات فرهنگی در داخل جامعه احترام بگذارد. جهان اسلام این گرایشها را که برخی از اداره های دانمارک به منظور اهانت به اسلام، مسلمانان و شخصیتهای دینی انجام می دهند، محکوم و نسبت به این مسئله و بحرانهایی که ایجاد می کنند، هشدار می دهد.
زمینههای فعالسازی گردشگری باید در کشورهای اسلامی فراهم شوند
دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی دیروز در نخستین همایش " گردشگری در جهان اسلام" در عربستان گفت: کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی دارای میراث فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی و طبیعی غنی هستند که با ارائه تدابیری خاص باید از تمامی امکانات آنها بهرهمند شد.
اکمل الدین احسان اوغلو دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی در نخستین همایش " گردشگری در جهان اسلام" که عصر سهشنبه 8 آبان ماه در عربستان آغاز شد، با اشاره به اینکه کشورهای بیگانه در زمینه گردشگری، ارائه تاریخ، فرهنگ، اماکن تفریحی بسیار فعال عمل کردهاند، گفت: کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی دارای میراث غنی فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی و طبیعی هستند.
احسان اوغلو با اشاره به اینکه باید از بخشهای مختلف گردشگری در این کشورها بهره مند شد، افزود: کشورهای اسلامی در سطح مطلوبی نرسیدهاند که با توجه به شرایط حساسی که دارند باید صنعت گردشگری در میان آنها فعال شده و با ارائه تدابیری خاص به سطح مطلوب برسد.
نخستین همایش دو روزه "گردشگری در جهان اسلام" با هدف بررسی فعالیتها و تجارب کشورهای اسلامی چون ایران در زمینه گردشگری و جذب گردشگر، 8 و 9 آبان ماه در عربستان برگزار شد.
دین نباید مورد استفاده ابزاری قرار گیرد
دکتر احمد بدرالدین حسون مفتی سوریه با یورگن استاندار شهر آخن آلمان دیدار و همه انسانها را به اخوت، محبت، احترام به انسان و برادری دعوت کرد.
یورگن در دیدار با مفتی سوریه به برقراری صلح اشاره کرد و گفت: میتوان بدون ایجاد دیوار نژادپرستانه و یا خوار شمردن دیگری به صلح دست یافت، کشورهای اسلامی برادری دینی و محبت را نشان دادهاند. دیدار مفتی سوریه از آلمان رسالت صلح، گفتگو و همکاری میان بشریت را فعال میکند و این راهی برای توسعه ارتباطات، اشاعه فرهنگ گفتگو و تسامح به جای برخورد تمدنها است.
اسقف هاینر موسینگ هاف نیز در دیدار با مفتی سوریه به اهمیت فعالیت در زمینه صلح، عدالت، جلوگیری از خشونت اشاره و تصریح کرد: انسان مقدسترین مخلوق خداست، بنابراین باید محبت، صلح، جلوگیری از جنگ و تعصب را بدون مرز اشاعه داد و بر حفظ کرامت و انسانیت انسان فعالیت کرد.
مناقشات بر سر ساخت مسجد ویژه زنان در هند
در پی انتشار این خبر که یک مبلغ هندی اولین مسجد ویژه زنان را در جنوب هند میسازد و همه فعالیتهای مسجد بر عهده زنان خواهند بود، جدالهای بسیاری در میان مسلمانان هندی به راه افتادهاند.
شریفه خانومو زن 41 ساله مبلغ هندی اظهار داشت: تمام فعالیتهای این مسجد به وسیله زنان انجام میشوند، حتی مؤذن و امام مسجد نیز زن هستند و البته به مردان هم اجازه داده میشود که در مسجد نماز بخوانند، اما همه فعالیتها و امور مسچد به عهده زنان خواهند بود. این مسجد برای اقامه شعائر دینی بویژه نماز همچنین مکانی برای دیدار، گفتگو و حل مشکلات ساخته میشود.
برخی از مخالفان ساخت این مسجد چون دکتر محمد علی زغول رئیس دانشکده شریعت و قانون دانشگاه مؤته اردن اظهار داشت: این مسئله بدعت در دین به شمار می رود. سنت نبوی اینگونه است که زنان و مردان با یکدیگر در مسجد نماز بخوانند. در مسجد پیامبر اکرم (ص) زنان و مردان با یکدیگر نماز میخواندند. تاریخ طولانی اسلام تاکنون چنین مسئله را ندیده است که مسجدی برای زنان ساخته شود. این مسئله با آیات قرآنی در تعارض است .
دکتر عبدالفتاح شیخ عضو کمیته تحقیقات فقهی مجمع تحقیقات اسلامی مصر نیز در این باره تصریح کرد: از نظر شرعی ایرادی ندارد که مسجدی خاص زنان ساخته شود و زنان میتوانند که نماز بخوانند و اذان بگویند به شرط آنکه صدای آنها از مسجد خارج نشود. از سوی دیگر نمیتوانند برای مردان امام جماعت باشند، اما برای زنان مانعی ندارند.
دکتر سعاده صالح استاد فقه دانشگاه الازهر بیان کرد: اختصاص مسجد به زنانی بدعت است و مخالف هر آن چیزی است که در عصر رسول خدا (ص) وجود داشته است.
واتیکان از پادشاه عربستان استقبال کرد
پادشاه عربستان طی یک دیدار رسمی به ایتالیا سفر و روز سه شنبه 15 آبان ماه با رهبر کاتولیکهای جهان دیدار و گفتگو کرد.
پاپ بندیکت شانزدهم رهبر کاتولیکهای جهان سهشنبه آینده از ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان استقبال کرد. این اولین بار است که پادشاه عربستان با دولت کاتولیک واتیکان بدون در نظر گرفتن روابط دیپلماسی دیدار میکند. این دیدار بر روابط میان مسلمانان و مسیحیان تمرکز داشت.
پادشاه عربستان روز دوشنبه به رم رسید و در زمینه روابط دو جانبه میان عربستان و ایتالیا با رهبران سیاسی دولت ایتالیا دیدار و گفتگو کرد . همچنین رهبر کاتولیکهای جهان 6 سپتامبر گذشته ( 15 شهریور ماه ) برای اولین بار از سعود فیصل وزیر خارجه عربستان استقبال کرد.
افکار فلسفی مولانا در مصر به نمایش در میآیند
جشنواره فیلمهای کوتاه و مستند عربی - اروپایی از 4 تا 8 نوامبر ( 13 تا 17 آبان ماه) با ارائه فیلمی مستند از زندگی و افکار فلسفی و صوفیانه مولانا؛ جلال الدین رومی در قاهره برگزار میشود. پس از برگزاری جشنواره فیلمهای کوتاه و مستند عربی - اروپایی در شهر اسکندریه مصر از 25 تا 29 آگوست ( 3 تا 7 شهریور)، قرار است که این جشنواره از 4 تا 8 نوامبر ( 13 تا 17 آبان ماه) در قاهره برگزار شود.
شعار این فیلمها " مستند و کوتاه" است که در آن 20 فیلم کوتاه، بلند، از کشورهایی چون لبنان، تونس، مصر، آلمان، اسپانیا، بریتانیا، اردن، فلسطین و هلند نمایش داده میشوند. در این جشنواره قرار است که فیلم مستند " رومی؛ شاعر اسلام" که از تولیدات سال 2007 هوشنگ داریوش الله یاری کارگردان اتریشی ایرانی الاصل است، نشان داده شود.
این فیلم زندگی جلال الدین رومی را به تصویر میکشد که در شهر بلخ که اینک در افغانستان قرار دارد، 8 قرن پیش متولد شده است و در جهان اسلام رفت و آمد داشته است، سپس در قونیه ( ترکیه امروزی) مستقر شده و طریقه صوفیه ای با نام مولویه را به جای گذاشته است.
در این فیلم عشق، فلسفه، نگرشهای صوفیانه مولانا به تصویر خواهد آمد. با توجه به اینکه نوع نگاه به زندگی و فلسفه مولانا در جامعه اسلامی تأثیر فراوانی داشته و همچنین در موسیقی عربی و شرقی بویژه استفاده از نی بسیار تأثیر گذار بوده، این فیلم جنبههای دیگر زندگی مولانا را نیز مورد بررسی قرار میدهد.
برگزاری نمایشگاه "شهرهای تاریخی اسلامی" در سوریه
نمایشگاه "شهرهای تاریخی اسلامی" با هدف بررسی توسعه شهرهای تاریخی اسلامی از زمان تأسیس تاکنون از 7 آبان ماه در سوریه آغاز به کار کرده و تا 17 آبان ماه ادامه دارد. این نمایشگاه به مناسبت افتتاح دانشکده مهندسی دانشگاه حلب و آغاز سال تحصیلی فوق لیسانس ساماندهی شهرهای تاریخی اسلامی در شهر حلب سوریه در حال برگزاری است.
این نمایشگاه شامل مجموعهای از نقشهها و تصاویری است که بافت عمرانی، فرهنگی و اجتماعی این شهرها را نشان می دهد.
این نمایشگاه به روند تاریخی شهرهای اسلامی اشاره می کند و طی آن تأسیس و ساخت شهرها، توسعه آنها و تلاش سازمانهای مختلف برای نگهداری و حمایت از این پایگاههای میراث فرهنگی و اسلامی را به نمایش میگذارد.
چگونگی انسجام و یکپارچگی این شهرها در عصرهای مختلف بیآنکه هویت تاریخی و اسلامی و متفاوت آنها تغییر کند طی این نمایشگاه به نمایش در می آید. از برجستهترین این تصاویر شهر حلب، ویژگیهای تاریخی، نقشه توسعه آن و مشکلات شهر قدیمی است. این نمایشگاه با حضور گروهی از استادان آلمانی و با همکاری طرح خاص فوق لیسان ساماندهی شهرهای تاریخی اسلامی از 7 آبان آغاز شد و تا 10 روز ادامه دارد.
گردهمایی "زکات" در قطر برگزار میشود
مسئولان دستگاههای تعیین زکات کشورهای حوزه خلیج پنجمین گردهمایی خود را به منظور انسجام و هماهنگی دستگاهها و صندوقهای زکات طی دو روز 16 و 17 آبان ماه در قطر برگزار میکنند. هدف از برگزاری گردهمایی مسئولان دستگاههای تعیین زکات کشورهای حوزه خلیج ارائه و بررسی راهکارها و برنامه هایی است تا هماهنگی و انسجام میان صندوقها، ادارات، مؤسسات و دستگاههای مسئول زکات ایجاد شود.
طی این گردهمایی به منظور تعمیق و تثبیت حس دینی و ایمانی برای این فریضه افکار و آرائی ارائه و شرکت کنندگان بر ضرورت ادای این فریضه الهی که دین اسلام آن را قرار داده است، تأکید می کنند. اهمیت برگزاری فعالیتهای مشترک، تهیه برنامه های رادیویی و تلویزیونی و رسانه ای در معرفی زکات در این گردهمایی بررسی می شود.
نشست شورای فقه اسلامی در مکه برگزار شد
نوزدهمین نشست بینالمللی شورای فقه اسلامی، شنبه 12 آبان به منظور بررسی مسائل فقهی مسلمانان در کشورهای اسلامی و غیراسلامی در مکه برگزار شد. نوزدهمین نشست بینالمللی مجمع فقه اسلامی با حضور بیش از 70 شخصیت علمی و فقهای کشورهای عربی و اسلامی برگزار می شود.
در این نشست که شش روز ادامه خواهد داشت بررسی نظرات فقهی درباره مسائل و موضوعات مرتبط با زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، بهداشتی و فرهنگی مسلمانان مورد توجه خواهد بود . 33 مقاله با موضوع بررسی مسائل فقهی و شرعی از سوی علما و فقهای برجسته جهان اسلام به این نشست ارائه شده که طی شش روز بررسی و تصمیمات شرعی لازم در این زمینه، اتخاذ میشود.
طی این نشست استفاده از آیات قرآن برای زینت، استفاده از آیات قرآن در وسایل ارتباطی معاصر، وقت نماز در اروپا، ارائه تصاویری از مسلمانان در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی، مشارکت مسلمانان در انتخابات غیرمسلمانان و فقه مسلمانان در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
چگونگی اشاعه اسلام و علوم اسلامی در ازبکستان بررسی میشود
همایش بین المللی "ازبکستان؛ کشور علما و اندیشمندان بزرگ جهان اسلام" از سوی سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی ( آیسیسکو) با همکاری دانشگاه اسلامی تاشکند و دولت ازبکستان در دو شهر سمرقند و بخارا از 21 تا 23 آبان ماه برگزار می شود.
طی این همایش موضوعاتی چون اشاعه اسلام و علوم اسلامی در ازبکستان، نقش ازبکها در تاریخ میراث تمدن اسلامی، ازبکستان در دوران استقلال و فرهنگ اسلامی و ازبکی مورد بررسی قرار می گیرند.شخصیتهای علمی و فرهنگی بسیاری از کشورهای اسلامی در این همایش مشارکت می کنند.
سومین گردهمایی "اسلام در روسیه" برگزار شد
سومین گردهمایی "اسلام در روسیه تضمین جامعه مدنی روس" با هدف یادآوری فعالیتهای اجتماعی جامعه مسلمان روس و نقش آنها در شکوفایی روسیه از 10 تا 13 آبان ماه در مسکو برگزار شد. هدف از برگزاری این گردهمایی یادآوری این نکته به جامعه روسیه است که امت مسلمان روسیه از امتهای فعال در زمینه های اجتماعی هستند که می توانند رفاه ملی این جامعه را محقق کنند .
طی این گردهمایی تاریخ مشترک امت اسلام در روسیه، فرهنگ و همزیستی مسالمت آمیز آنها طی قرنهای متمادی مورد بررسی قرار می گیرد. شیخ راوی عین الدین رئیس مفتیان روسیه، علمای دین اسلام، سیاستمداران و علمای روس طی 4 روز در این گردهمایی شرکت می کنند.
نظر شما