به گزارش خبرنگار مهر، رضاییان که صبح امروز در کارگاه آموزشی چهاردهمین نمایشگاه و جشنواره مطبوعات سخن می گفت، با بیان این مطلب افزود: در گذشته روایت خبرنگار از رویدادهای خبری بی واسطه بود اما امروز این امر با واسطه صورت می گیرد.
وی با اشاره به دگرگونی تعریف خبر در دنیای امروز گفت: وقتی واسطه روایت خبر افزایش یابد، روایتها دستخوش سلایق راویان می شوند. هرچه خبر به روایت بدون واسطه نزدیک تر باشد، به ذات خود نزدیک تر شده است.
رضائیان در بخش دیگری از سخنانش به نظریه پاداش اشاره کرد و گفت: خبرنگاران به مخاطب دو نوع پاداش آنی و آتی می دهند. جنس برخی خبرها مثل خبرهای ورزشی، حوادث و اجتماعی پاداش آنی می طلبد و برخی خبرها مثل سیاسی و اقتصادی پاداش آتی، یعنی مخاطب اگرچه با خبر همگرایی دارد ولی نمی تواند تمام وجوه آن را آنی درک کند.
وی تاکید کرد: هرچه رسانه ها خبرها را ساده تر به مخاطب ارائه دهند تا او برای درک آنها انرژی کمتری مصرف کند، پاداش برتری به وی داده اند که این مسئله می بایست در روزنامه های ما ترویج شود.
رضاییان دو ارزش "در صحنه بودن" و "واقعی بودن" را به ارزش های خبری اضافه کرد و ادامه داد: فناوریهای جدید خبری مثل اینترنت، برای فاصله گرفتن خبرنگار از صحنه خبر درست نشده اند بلکه خبرنگار باید در صحنه خبر حضور داشته باشد تا عنصر برخوردی را که روایت می کند از سوی مخاطب جدی گرفته شود. حضور خبرنگار در صحنه خبر، صحت تجربه خبر را افزایش می دهد.
وی در ادامه گفت: نکته دوم، واقعی بودن خبر است که با عینی بودن خبر تفاوت دارد. عینی بودن خود حادثه است اما واقعی بودن روایت حادثه است. روایت واقعیت معیاری جدی و در واقع عیارسنج خبر است. واقعی بودن، صحت تئوریک خبر را افزایش می دهد.
این استاد روزنامه نگاری با اشاره به فرایند مداری امروز دنیای خبر گفت: ما از بدیهیات خبر دور هستیم چرا که امروز خبرها دیگر منفرد نیستند و به صورت بسته ای و پروسه ای در اختیار مخاطب قرار می گیرند، بنابراین چرایی و چگونگی خبر مهم است.
رضاییان با اشاره به اینکه مخاطب امروز به دنبال انجام خبر نیست بلکه به دنبال سرانجام آن است، تفاوت های نرم خبر و سخت خبر را توضیح داد. وی خاطرنشان کرد: سخت خبر یا هرم وارونه به ذات خبر نزدیک است، رویدادگر است، شوک می دهد، به اطلاعات نزدیک است و زنگ اکنون را می زند اما نرم خبر به مخاطب نزدیک است، استوانه ای فرایند مدار و جریان ساز است و همچنین به پیام نزدیک است و گاهی نیز به دیروز نقب می زند.
نظر شما