دکتراحمد سواری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در سواحلی از دریا که اختلاف سطح بین ساحل و خشکی کم است بخش زیادی از ساحل دریا در هنگام جزر و مد بهاری( SPRING TIDE) به زیر آب می رود.
وی افزود: در این اتفاق که عموماً در اوایل و اواسط ماه قمری اتفاق می افتد سواحل مناطقی همچون جاسک، بحر کان و... به زیر دریا می رود.
دکتر سواری با اشاره به اینکه گم کردن راه و به گل نشستن دلفین ها بر اثر این جزر و مدها وجود دارد افزود: چون مناطقی مثل جاسک باز و دشت مانند است، لذا رادار و اشعه صوتی دلفین ها به جایی برخورد نمی کند تا آنها مسیر خود راعوض کنند لذا به سمت خشکی به حرکت در می آیند وبا کم شدن عمق آب امکان برگشت آنها از بین می رود و این موضوع در زمانهایی که وضعیت جزر به سرعت انجام گیرد افزایش می یابد.
مدیر گروه علوم دریایی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر اضافه کرد: با توجه به اینکه از بین رفتن دلفین ها در هنگام جزر و مد بهاری اتفاق افتاده است، لذا احتمال به گل نشستن بیشتر از احتمالات دیگر قابل تأمل است.
وی در ادامه تصریح کرد: در قدیم در مناطقی مثل بحر کان، جاسک و ... از اینگونه اتفاقات بصورت معدود وجود داشته و ما در این ایام در سواحل این مناطق مکرر شاهد لاشه یک یا چند دلفین بوده ایم.
دکتر سواری در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا بعد از انتقال دلفین های زنده به دریا، آنها مجددا به ساحل برگشتند گفت:دلفین به دلیل جثه بزرگش باید به مناطق عمیق دریا فرستاده شود تا بتواند راه خود را پیدا کند همانطور که برخی از دلفین هایی را که با قایق به آبهای دوردست بردند نجات یافتند اما آن دسته از دلفین هایی که در مناطق کم عمق انداخته شدند بدلیل نبود آب کافی نتوانستند به دریا باز گردند.
وی با تاکید بر اینکه نمی توان هیچ یک از احتمالات مطرح شده در خصوص مرگ دلفین ها را رد کرد گفت: با توجه به اینکه این اتفاقات در مناطق باز رخ داده است، احتمال اشتباه دلفین ها بیشتر از دیگر احتمالات مطرح است بخصوص اینکه دلفین ها بصورت گله ای حرکت می کنند و با اشتباه دلفین های گروه اول بقیه نیز به پیروی از آنها اشتباه می کنند.
نظر شما