۲۶ آبان ۱۳۸۶، ۸:۰۹

/ گزارش مهر /

وضعیت بحرانی در مصرف خودسرانه دارو!

وضعیت بحرانی در مصرف خودسرانه دارو!

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی: وزیر بهداشت، از تجویز غیر منطقی دارو به عنوان یک بحران یاد می کند و دیگر دست اندرکاران عرصه نظام سلامت جامعه نیز چنین عقیده ای دارند اما معلوم نیست به رغم اطلاع مسئولان از وجود چنین مشکلی، چرا همچنان شاهد بالا رفتن آمار مصرف خودسرانه دارو در کشورمان هستیم.

به گزارش خبرنگار مهر، مصرف بیش از حد نسل سوم سفالکسین‌ها به صورت خوراکی و تزریقی باعث شده‌ است در بسیاری از مواقع بیماریهای ساده که با آنتی بیوتیک ‌های ارزان قیمت درمان می ‌شود، دیگر با آنتی ‌بیوتیک‌های گران نیز معالجه آنها امکان ‌پذیر نباشد.

تجویز غیر منطقی دارو علاوه بر ضررهای اقتصادی مخاطراتی برای نظام سلامت ایجاد می ‌کند. در واقع با تجویز غیرمنطقی دارو خطر کشندگی عفونت ‌های بیمارستانی هم روز به روز جلوه ‌گری بیشتری می‌ کند. 

نتایج مطالعات و تحقیقات نشان می دهد که بروز 30 درصد از عوارض دارویی در کشور ناشی از داروهای تزریقی است.

ویژگی بارز فرهنگ دارویی در ایران، مصرف بیش از اندازه داروهای تزریقی است. متاسفانه این وضعیت نسبت به کشورهایی که از لحاظ سطح بهداشتی مشابه کشور ما هستند، بالاتر است. به طوری که سرانه مصرف داروهای تزریقی در ایران طی سال گذشته حدود 4/11 بوده است، در حالی که این رقم 4 برابر سرانه مصرف این قبیل داروها در جوامع در حال توسعه است.

به گزارش مهر، "خود درمانی" از عادات و رفتارهای نادرستی است که هزینه های زیادی را متوجه فرد و جامعه می کند.

دکتر کلثوم دربندی، جراح و متخصص زنان و زایمان، بر افزایش احتمال بروز عوارض دارویی در بیمارانی که بدون توجه به دستور پزشک، برای مدت طولانی دارو مصرف کنند، تاکید می کند و می افزاید: متاسفانه به دلیل مصرف غیر منطقی و خودسرانه دارو در کشور، عوارض دارویی بیش از حد در بیماریهای مزمن مانند فشارخون، دیابت و... بروز می کند.

به اعتقاد اغلب داروسازان و پزشکان، علت بروز مصرف غیر منطقی دارو در کشور، ناشی از دسترسی آسان مردم به دارو و همچنین تهیه بدون نسخه برخی اقلام دارویی است. به طوری که برخی از مردم به توصیه دوستان و آشنایان از داروهایی استفاده می کنند که هیچ ضرورتی بر استفاده از آنها نیست و همین مسئله می تواند عوارض ناگواری به دنبال داشته باشد.

متاسفانه میزان مراجعات مردم به پزشکان در کشورمان بالا است، به گونه ای که ایران به لحاظ مصرف دارو جزو 20 کشور نخست دنیا است و در آسیا بعد از چین مقام دوم را دارد.

به گفته دکتر محمود وهابی، متخصص بیماریهای عفونی، علت مراجعه 5 درصد افراد به مراکز درمانی و بیمارستانها، عوارض دارویی است.

وی با اشاره به اینکه 10 درصد این عوارض ناشی از حساسیت به دارو است، از پنی سیلین به عنوان مهم ترین دارویی نام می برد که ایجاد حساسیت های جدی می کند.

به گزارش مهر، حساسیت به پنی سیلین می تواند به صورت بثورات پوستی، کم خونی، ورم راه هوایی به خصوص حنجره، اسپاسم راه هوایی و مهم تر از همه به صورت شوک "آنافیلاکسی" بروز کند. آنافیلاکسی خطرناک ترین عارضه پنی سیلین است و معمولا به صورت افت سریع فشار خون، کهیر، اسپاسم راه هوایی، درد شکمی، تورم گلو و زبان و اسهال مشخص می شود.

آنچه مشخص است، اینکه مصرف غیرمنطقی و خودسرانه دارو، نه تنها موجب درمان بیماری نمی شود بلکه باعث ایجاد عوارض دارویی در طولانی مدت نیز می‌ گردد. تحقیقات انجام شده در کشورمان نشان می دهد که ایرانی ها بیش از استاندارد جهانی، دارو مصرف می کنند. به طوری که 10 تا 15 درصد داروها بدون مشورت با پزشک و خودسرانه مصرف می ‌شود.

در این بین داروهای مسکن و آنتی‌ بیوتیک بیشترین میزان مصرف خودسرانه دارو را تشکیل می دهند. این وضعیت باعث شده علت بستری 10 تا 20 درصد بیماران در بیمارستانها، ناشی از عوارض دارویی عنوان شود و در این بین، سالمندان، زنان باردار و کودکان، بیشتر در معرض خطر عوارض دارویی قرار دارند.

دکتر کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت، با تاکید بر اینکه هیچگونه کمبود در خصوص برخی داروها در کشور وجود ندارد، می افزاید: در برخی موارد بین کمبود واقعی و احساس کاهش دارو فاصله ایجاد می ‌شود که باید بر توزیع آنها مدیریت و برنامه ‌ریزی شود...

در هر حال، اصلاح رفتار غلط "تجویز غیر منطقی دارو" و "مصرف خودسرانه دارو" که به یک "فرهنگ" از نوع نادرست آن تبدیل شده است، نیازمند عزم همگانی و ملی است که در این بین، وزارت بهداشت می بایست با ارائه برنامه های جامع و عملی، در جهت کاهش خسارات ناشی از مصرف خودسرانه دارو در کشور اقدام کند.

کد خبر 587590

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha